Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Rusia ar fi…

LIVE TEXT Rusia ar fi efectuat o lansare în masă de rachete din Belarus: s-au auzit explozii în mai multe regiuni, potrivit presei ucrainene. A 186-a zi de război în Ucraina

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că un grup rusesc de sabotaj și recunoaștere, format din 10 persoane, a încercat operațiuni de asalt în regiunea Herson la 27 august, sugerând că capacitățile ofensive rusești din regiunea Herson s-au degradat și mai mult. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de 10 persoane, care echivalează cu o echipă, este prea mic pentru a acționa eficient ca unitate de manevră.

Dacă Comandamentul Operațional Sudic a raportat corect mărimea și misiunea acestei unități, aceasta ar indica faptul că forțele terestre rusești din Ucraina s-au degradat până la punctul în care încearcă să desfășoare operațiuni ofensive și eșaloane prea mici pentru a obține câștiguri semnificative. ISW nu are nicio confirmare independentă a dimensiunii actuale a eșaloanelor de asalt rusești care încearcă atacuri terestre în Ucraina, dar acest raport este în concordanță cu campania ucraineană de degradare a capacităților logistice rusești în vestul regiunii Kherson și cu evaluările anterioare ale ISW privind scăderea moralului militarilor ruși în Ucraina”, menționează analiștii americani.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 28 august:

UPDATE 21:50 Rusia a efectuat o lansare în masă de rachete de la bombardiere în mai multe regiuni din nordul Ucrainei, potrivit presei ucrainene, care citează un canal de Telegram din Belarus care monitorizează activitatea militară.

Plecările bombardierelor strategice de pe teritoriul Rusiei au fost înregistrate de activiști între orele 19:19 și 19:28. Apoi ar fi urmat lansări de rachete de pe teritoriul Belarus către teritoriul ucrainean.

Rețelele de socializare au relatat despre explozii din regiunea Rivne. Potrivit șefului administrației militare din regiune, Vitaliy Koval, rachetele au lovit o instalație militară din districtul Sarnensky. Conform informațiilor preliminare – fără victime.

În plus, s-au auzit explozii în regiunea Volîn, dar lucrările de apărare aeriană deasupra Voliniei nu au fost confirmate. Guvernatorul Yury Pogulyaiko a spus că totul este calm în regiune.

UPDATE 20:00 Este puțin probabil ca planul Rusiei de a-și extinde forțele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Deși Vladimir Putin a semnat recent un decret care prevede creșterea personalului militar al forțelor armate rusești la peste 1,15 milioane de oameni – o creștere potențială de 137 de mii de persoane, Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că este puțin probabil ca această creștere să sporească puterea de luptă a Rusiei – în parte din cauza pierderilor continue, scrie BBC.

Decretul președintelui Putin a venit pe fondul unei campanii de recrutare militară.

Au existat rapoarte conform cărora recrutorii au vizitat chiar și închisorile, promițând deținuților libertate și bani, potrivit sursei citate.

În prezent, Rusia are o limită de puțin peste un milion de militari, la care se adaugă aproape 900 de mii de angajați civili.

Într-una dintre actualizările sale periodice privind războiul, ministerul britanic a declarat că nu este clar dacă creșterea planificată va fi realizată prin recrutarea mai multor voluntari – sau prin creșterea recrutării.

Dar orice creștere era puțin probabil să aibă un impact în Ucraina, susțin autoritățile britanice, având în vedere că Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și că sunt recrutați foarte puțini militari noi prin contract. Totodată, conscripții nu sunt obligați din punct de vedere tehnic să servească în afara teritoriului rusesc, a declarat Ministerul Apărării.

Oficialii occidentali spun că aproximativ 70-80 000 de soldați au fost uciși sau răniți de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu șase luni.

UPDATE 17:20 Forțele ruse au tras în districtele Sinelnikovsky, Nikopol și Krivoy Rog din regiunea Dnepropetrovsk. Atacurile au incendiat case, anunță Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Trupele ruse ar fi lovit o comunitatea din apropierea orașului Nikopol. Mai multe case au fost avariate în urma bombardamentelor. Salvatorii au găsit 3 cratere. A fost un incendiu într-una din curți, dar oamenii nu au fost răniți.

„Rușii au tras și asupra comunităților Shirokovskaya și Zelenodolsk din regiunea Krivoy Rog. O afacere de acolo a fost distrusă. Nu au fost victime. Ocupanții au atacat comunitățile Velikomikhaylovskaya și Raevsky din districtul Sinelnikovsky. Nu există răniți. În comunitatea Velikomikhaylovskaya, o casă a luat foc”, potrivit Serviciului de Urgență.

UPDATE 12:50 În Melitopolul ocupat temporar, regiunea Zaporojie, s-au auzit explozii puternice în această noapte. Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că a fost atacată baza ocupanților și clădirea în care se pregăteau pentru „referendum”.

El a spus că în satul Mîrne a fost distrusă una dintre clădirile în care se făceau pregătiri pentru „pseudoreferendum”, iar la Melitopol a fost distrusă una dintre cele mai mari baze militare ale trupelor ruse de pe teritoriul uzinei Avtokolorlit.

„Încă o noapte explozivă în Melitopol și în satul Mîrne, raionul Melitopol. La ora 01:00, locuitorii din toate raioanele au auzit explozii puternice. Așteptăm confirmarea că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus o altă bază a invadatorilor cu lovituri de precizie. Inamicul nu va fi niciodată în siguranță pe pământul nostru”, a spus Fedorov.

UPDATE 09:45 În noaptea de duminică, 28 august, forțele de ocupație ruse au tras asupra Zaporojie. „Sosiri” au fost înregistrate în două cartiere ale orașului.

Potrivit secretarului Consiliului local Zaporojie Anatoly Kurtev, în urma bombardamentelor, cinci case au fost avariate, iar două persoane au fost rănite de sticlă spartă.

UPDATE 08:00 Peste 220 de obuze și mine au fost lansate de forțele ruse sâmbătă, 27 august, de-a lungul graniței regiunii Sumî cu Federația Rusă, cel puțin două persoane fiind rănite.

Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare regionale Sumî, Dmitri Jivitski, pe canalul său Telegram.

„De la 10:00 la 22:00, peste 220 de obuze și mine au zburat de-a lungul regiunii de graniță cu Federația Rusă. Sub foc s-au aflat teritoriile: comunitățile Khotyn, Miropol, Belopol, Krasnopol din regiunea Sumî; comunitatea Znob-Novgorod din Regiunea Shostka; comunitatea Novoslobodskaya din regiunea Konotop,” – a spus președintele administrației. 

Potrivit oficialului, în urma bombardării satului Novoslobodskaya, două persoane au fost rănite – sunt membri ai aceleiași familii, o rachetă ar fi zburat direct în casa lor. Tot în sat au fost avariate case particulare și anexe, vitele au fost rănite, potrivit lui Jivitski.

Jivitski a mai spus că, în urma bombardării unuia dintre satele comunității Belopol, întreaga infrastructură a fost complet deteriorată. „Aici au zburat vreo cincizeci de mine, au izbucnit incendii în clădirile colegiului, școlii, grădiniței, oficiului poștal. Au fost avariate case particulare”, a spus el. Potrivit acestuia, conform informațiilor preliminare, nu au fost decese.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)
LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina (vineri, 5 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 164 (sâmbătă, 6 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 165 (duminică, 7 august)
LIVE TEXT/ 166 de zile de război în Ucraina (luni, 8 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 167 (marți, 9 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 168 (miercuri, 10 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 169 (joi, 11 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 170 (vineri, 12 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 171 (sâmbătă, 13 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 172 (duminică, 14 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 173 (luni, 15 august)
LIVE TEXT/ A 174-a zi de război în Ucraina (marți, 16 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 175 (miercuri, 17 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 176 (joi, 18 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 177 (vineri, 19 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 178 (sâmbătă, 20 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 179 (duminică, 21 august)
LIVE TEXT/ 180 de zile de război în Ucraina (luni, 22 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 181 (marți, 23 august)
LIVE TEXT/ Jumătate de an de la începutul războiului Rusiei în Ucraina (miercuri, 24 august)
LIVE TEXT/ A 183-a zi de război în Ucraina (joi, 25 august)
LIVE TEXT/ A 184-a zi de război în Ucraina (vineri, 26 august)
LIVE TEXT/ A 185-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 27 august)