Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 62-a zi…

LIVE TEXT A 62-a zi de război în Ucraina. Liderul de la Kremlin a declarat într-o întâlnire cu secretarul general al ONU că „negocierile continuă prin videoconferinţă cu delegaţia ucraineană”

Foto: RIA

Este a 62-a zi de război în Ucraina. Curtea Penală Internațională (CPI) va participa la ancheta europeană privind acuzațiile de crime de război din Ucraina în urma invaziei rusești. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse desfășoară un atac masiv cu focuri de armă și blochează unitățile ucrainene în apropierea uzinei Azovstal din Mariupol.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 26 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, 26 aprilie, că Moscova a fost întotdeauna pregătită să rezolve conflictul prin diplomație, iar părțile au ajuns la un progres semnificativ la discuțiile din Turcia. Potrivit președintelui rus, negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă prin videoconferință, scrie ria.ru.

„Încă ne aşteptăm şi sperăm să putem ajunge la un acord prin canale diplomatice”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, într-o întâlnire la Moscova cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, explicând că „negocierile continuă prin videoconferinţă” cu delegaţia ucraineană şi sperând la un rezultat pozitiv. În discuţiile recente de la Istanbul a existat un „punct de cotitură”, apoi situaţia a „deraiat” după descoperirea ororilor de la Bucea, a mai spus Putin, afirmând că a fost „o provocare”.

UPDATE 21:40 Premierul României, Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților și ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-au întâlnit astăzi la Kiev cu președintele Volodimir Zelensky, premierul Ucrainei și președintele Radei Supreme. Potrivit Guvernului României, vizita oficialilor români transmite „un mesaj puternic de susținere a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

UPDATE 21:30 Franţa, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), susţine R. Moldova împotriva unor „riscuri de destabilizare”, anunţă marţi, 26 aprilie, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, în urma unor serii de explozii în regiunea transnistreană. Detalii aici

UPDATE 21:20 Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski susține că atacurile asupra regiunii transnistrene sunt organizate de „grupuri militante din Ucraina”, scrie novostipmr.

Urmele acestor atacuri duc spre Ucraina”, a declarat Vadim Krasnoselski.

„Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a târî Transnistria în conflict”, a mai spus Krasnoselski, care a adăugat că autorii atacurilor nu au nimic de-a face cu locuitorii regiunii.

UPDATE 21:15 Libera circulație în localitățile din regiunea transnistreană va fi restricționată până pe 10 mai. O decizie în acest sens a fost adoptată marți, 26 aprilie, de așa-zisele autorități de la Tiraspol, care au introdus așa-numitul nivel roșu de alertă de securitate, în urma unor serii de explozii. Detalii aici

UPDATE 20:40 Marți, 26 aprilie, în Ucraina nu au fost deschise coridoare umanitare din cauza situaţiei fragile de securitate, a afirmat viceprem-ministra Ucrainei, Irina Vereşciuk, care a cerut Naţiunilor Unite şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să însoţească persoanele care ar trebui evacuate din oţelăria Azovstal.

UPDATE 20:07 Rusia ar fi oprit livrările de gaze naturale către Polonia în baza contractului Yamal. Informații în acest sens au fost prezentate de presa poloneză Onez și preluate de Tass. Onez citează surse de la Guvern și din sectorul energetic de la Varșovia. O echipă de criză s-a întâlnit la Ministerul polonez al Climei pentru a discuta subiectul.

Gazprom nu confirmă informația conform căreia furnizarea de gaz rusesc către Polonia a fost deja oprită, a declarat reprezentantul oficial al holdingului Serghei Kupriyanov, scrie Tass.

Totodată, Gazprom a subliniat că „azi Polonia este obligată să plătească pentru aprovizionarea cu gaze în conformitate cu noua procedură de plată”, în ruble.

UPDATE 19:44 Statele Unite şi aliaţii lor urmează să se reunească lunar, pentru a examina cum să consolideze capacităţile militare ale Ucainei împotrva Rusiei, anunţă marţi secretarul american al Apărării Lloyd Austin, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai 40 de ţări, în Germania.

„Reuniunea de azi (marţi) va deveni un Grup de contact lunar privind apărarea Ucrainei”, anunţă Lloyd Austin.

UPDATE 19:00 Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi a declarat marți, 26 aprilie, că nivelul radioactivităţii în Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl, în Ucraina, este „în limita normală”.

„Nivelul (radioactivităţii) a crescut în anumite momente, când ruşii au adus în zonă echipament greu şi când au plecat”, a declarat Rafael Grossi presei, fără să prezinte cifre precise.

UPDATE 18:30 Trei civili au fost ucişi între dărâmăturile unui imobil lovit într-un bombardament în oraşul Popasna, a anunţat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai. Într-un bombardament la Harkov, trei persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite – două grav, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sînegubov. Cel puţin doi civili au fost ucişi, iar alţi şase răniţi, marţi, în regiunea Doneţk, anunţă la rândul său, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.

UPDATE 18:05 Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, acuză Moscova de faptul că încearcă să „destabilizeze” regiunea transnistreană, situată la frontiera cu Ucraina, în urma unor serii de explozii. Podolyak sugerează că R. Moldova ar trebui să se aştepte să primească „invitaţi”. Detalii aici

UPDATE 17:43 Marți, 26 aprilie, în Belarus au început exerciții militare cu participarea Rusiei. Despre asta a anunțat Ministerul Apărării al Republicii Belarus.

UPDATE 17:00 Rușii și-au numit un nou „șef” al administrației regionale din Herson. Este vorba despre fostul primar al regiunii Herson, Volodimir Saldo.

Despre acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale din Herson, Gennadi Laguta.

UPDATE 16:20 Încă 82 de oameni au fost evacuați marți din regiunea Lugansk. Mai devreme, șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai a anunțat despre evacuarea a 95 de oameni.

UPDATE 16:10 În cadrul unei conferințe de presă, după întrevederea cu secretarul general al ONU, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că acum a venit „momentul adevărului în relațiile internaționale”.

„Sau un grup de sateliți vor decide cum să trăiască umanitatea sau umanitatea va decide să trăiască în baza regulilor ONU”, a declarat ministrul rus de externe Lavrov.

De asemenea, Lavrov a comentat și procesul de negocieri dintre Ucraina și Rusia. Potrivit acestuia, „este puțin probabil ca negocierile privind Ucraina să aibă rezultate, dacă Kievul va continua să fie pompat cu arme”.

UPDATE 16:04 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit Ministerului rus de Externe, principalul subiect discutat de cei doi președinți este situația din Ucraina.

Președintele Rusiei: Orașul Mariupol a fost eliberat și acolo nu se duc lupte. Autoritățile de la Kiev trebuie să își asume responsabilitatea politică și să ordone militarilor ucraineni și militanților batalioanelor naționaliste să depună armele la uzina Azovstal.

UPDATE 16:00 Autoritățile de la Kiev demontează monumentului a doi muncitori înființată în 1982, de sub arcul „Prietenia popoarelor”.

UPDATE 15:30 Presa ucraineană publică noi imagini cu consecințele exploziei podului din Zatoka. Potrivit Unian, acest pod este cea mai importantă arteră de transport care leagă Odesa de granița cu România. În plus, acest pod este aproape singurul drum și singura legătură feroviară cu trei localități din regiunea Odesa – Izmail, Bolgrad și Belgorod-Dnestrovski.

UPDATE 15:05 Regiunea Odesa a fost atacată marți de rachetele rusești. A fost avariat podul din regiunea Belgorod-Dnestrovski, de la Zatoka, anunță – șeful administrației militare de la Odesa, Serghei Bratciuk. Traficul pe pod este blocat.

UPDATE 14:20 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit marți, 26 aprilie, cu cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Anterior, Minister rus de Externe anunța că în cadrul întrevederii cu Serghei Lavrov se va discuta despre „probleme legate de situația de criză din Ucraina”.

De asemenea, sunt planificate discuții pe „o serie de subiecte fierbinți de pe agenda internațională, inclusiv Siria, Libia și reglementarea din Orientul Mijlociu”.

UPDATE 13:40 Trei persoane au murit în Harkov în urma bombardamentelor rusești de astăzi. Potrivit șefului administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, încă șapte oameni au fost răniți, iar două persoane sunt în stare critică.

UPDATE 13:10 În localitatea Popasna din regiunea Lugansk s-a prăbușit o casă avariată de bombardamentele rusești. Trei oameni au murit, spune șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai. Potrivit lui Gaidai, oamenii au murit în timp ce se ascundeau în subsolul casei de rachetele rusești.

UPDATE 12:30 Marți, 26 aprilie, din regiunea Lugansk au fost evacuați 95 de oameni.

UPDATE 11:55 Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că de la începutul războiului, în Ucraina au murit 217 copii, iar 391 au fost răniți.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 127, Kiev – 14, Donețk – 65, Harkov – 93, Cernihiv – 66, Nikolaev – 43, Lugansk – 37, Zaporojie – 27, Herson – 44, Sumî – 17, Jitomir – 15.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1508 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 102 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 11:10 Marți dimineața, 26 aprilie, a fost stins incendiul izbucnit în urma bombardamentelor rusești duminică, 24 aprilie, la termocentrala Kremenciug din regiunea Poltava. Despre asta a anunțat șeful Administrației Militare Regionale din Poltava, Dmitri Lunin.

UPDATE 10:56 Autoritățile ucrainene susțin că peste 22 de mii de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 10:40 O persoană a murit, iar una a fost rănită, în urma atacurilor asupra Zaporojie.

În dimineața zilei de 26 aprilie, două rachete rusești au lovit teritoriul uneia dintre întreprinderile orașului, a treia a explodat în aer.

UPDATE 10:26 Slovacia a trimis Ucrainei asistență militară de 130 de milioane de euro, transmite NEXTA.

UPDATE 09:39 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse desfășoară un atac masiv cu focuri de armă și blochează unitățile ucrainene în apropierea uzinei Azovstal din Mariupol.

„Inamicul desfășoară un atac masiv cu focuri de armă asupra pozițiilor trupelor noastre, folosind mortiere, artilerie, lansatoare multiple de rachete de-a lungul întregii linii de contact, astfel: în direcția Severodonețk inamicul luptă în apropierea orașului Rubijne; în direcția Popasnyansk încearcă să preia Popasna, luptele continuă; în direcția Avdiivka inamicul încearcă să efectueze atacuri, fără succes; în direcția Kurakhovsk a desfășurat fără succes ofensive spre localitățile din regiunea Donețk. Inamicul desfășoară un atac masiv cu foc și blochează unitățile noastre în apropierea uzinei Azovstal din Mariupol”, susțin autoritățile ucrainene.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, unitățile determinate ale forțelor armate ale Republicii Belarus îndeplinesc, prin rotație, sarcini de acoperire a secțiunii de frontieră dintre Ucraina și Belarus în regiunile Brest și Gomel.

UPDATE 09:24 Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, transmite Reuters.

În pofida unei cooperări mai strânse cu alianța militară de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, ambele țări nordice au optat să rămână în afara acesteia. Dar invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”, a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată este în continuare cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

UPDATE 08:41 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că Kievul a făcut un pas uriaș înapoi în negocierile cu Moscova, la îndemnul SUA și Marii Britanii, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Lavrov afirmă că SUA și Marea Britanie îi recomandă președintelui ucrainean Volodimir Zelensky să înăsprească de fiecare dată poziția Kievului în discuțiile cu Moscova.

„În legătură cu negocierile cu Ucraina, știm cu tărie că nici Statele Unite și nici Marea Britanie, care încearcă pe toate căile să compenseze prin activitatea sa irepresibilă statutul său actual de țară singuratică după ieșirea din Uniunea Europeană, nu-l sfătuiesc pe Zelensky să accelereze negocierile. Ei îl sfătuiesc pe Zelensky să-și înăsprească de fiecare dată poziția”, a spus el.

UPDATE 08:07 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că un depozit de muniții a fost distrus în orașul Herson.

UPDATE 08:02 Cinci case au fost avariate în urma bombardamentelor lansate de armata rusă în regiunea Luhansk, anunță șeful administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, trupele ruse au atacat regiunea de 17 ori în ultimele 24 de ore.

„Patru atacuri puternice de artilerie au fost efectuate la Popasna, două la Lisichansk. Sunt avariate două case în Lisichansk, două în Popasna”, a spus Gaidai.

În prezent, autoritățile verifică informațiile despre posibilele victime.

UPDATE 08:00 Curtea Penală Internațională (CPI) va participa la ancheta europeană privind acuzațiile de crime de război din Ucraina în urma invaziei rusești, a anunțat luni agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale, transmite Reuters.

Procurorul CPI, Karim Khan, și procurorii generali din Lituania, Polonia și Ucraina au semnat un acord pentru prima participare a tribunalului internațional pentru crime de război la o echipă de investigație.

„Prin acest acord, părțile trimit un mesaj clar că vor fi depuse toate eforturile pentru a aduna în mod eficient dovezi privind crimele internaționale de bază comise în Ucraina și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției”, a precizat agenția Eurojust într-o declarație.

Lituania, Polonia și Ucraina au semnat luna trecută un acord pentru a înființa o echipă care să permită schimbul de informații și investigarea presupuselor crime de război și crime împotriva umanității.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: