Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 120 de zile…

LIVE TEXT 120 de zile de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că 22 de civili, inclusiv persoane cu dizabilități, au fost evacuați din orașul Lisichansk

Sursa foto: unian.net

Rusia continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că rușii au ocupat încă două localități din regiune, Loskutovka și Rai-Aleksandrovka. Președintele Administrației Militare Regionale din Odesa Serghei Bratciuk susține că rușii se pregătesc că atace Odesa: „Nivelul de amenințare este ÎNALT”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 23 iunie:

UPDATE 20:22 22 de civili, inclusiv persoane cu dizabilități, au fost evacuați din orașul Lisichansk. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

De asemenea, 4,5 tone de kituri alimentare și apă potabilă au fost livrate în oraș de către administrația militară regională și Crucea Roșie.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse încearcă să stabilească controlul deplin asupra orașului Severodonețk, bombardând orașul cu artilerie.

Conform autorităților ucrainene, un număr mare de civili se află încă în Lisichansk. Evacuarea este dificilă din cauza bombardamentelor constante.

UPDATE 18:45 Forțele ruse vor încerca să cucerească orașele Severodonețk și Lisichansk în perioada următoare, iar apoi își vor concentra eforturile asupra capturării orașelor Kramatorsk și Sloviansk. Declarația a fost făcută de ministra adjunctă ucraineană a Apărării, Anna Maliar, scrie novosti.dn.ua.

„În viitorul apropiat, trupele rusești vor încerca să captureze Severodonețk și Lisichansk”, a declarat Maliar.

Potrivit acesteia, comandamentul rus are nevoie de o scuză pentru a declara că și-a îndeplinit sarcina de a ajunge la granițele geografice ale regiunilor Lugansk și Donețk.

„În viitor, inamicul intenționează să își concentreze eforturile asupra capturării celor mai mari orașe din regiunea Donețk – Kramatorsk și Slaviansk”, a declarat ministrul adjunct.

Maliar a subliniat că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru orice situație.

UPDATE 16:58 Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că sistemele de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina. Alexei Reznikov i-a mulțumit secretarului american al apărării, Lloyd Austin, pentru armele oferite.

„Îi mulțumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării Alexei Reznikov.

Kievul a solicitat în repetate rânduri ca Washingtonul să livreze armele HIMARS, dar și sistemele de rachete cu lansare multiplă M270, montate pe blindate cu șenile. Pe 31 mai președintele Joe Biden a confirmat că Statele Unite vor livra „mai multe lansatoare de rachete performante și muniții ce vor permite ucrainenilor să lovească mai precis țintele cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”.

UPDATE 16:20 Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul și aliații săi occidentali ar fi deminat porturile din Marea Neagră, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă susținută în urma discuțiilor cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, scrie CNN.

„Încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră. Încercările de a organiza o coaliție internațională pentru deminarea porturilor din Marea Neagră au ca unic scop să intervină în afacerile regiunii Mării Negre sub auspiciile ONU”, a spus Lavrov.

Pe 21 iunie, Ministerul rus al Apărării a discutat despre exporturile de cereale din porturile ucrainene cu o delegație turcă, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Moscova.

UPDATE 15:03 Organizația „Reporteri fără Frontiere” (Reporters Without Borders -RSF) spune că deține dovezi că soldații ruși l-au executat pe jurnalistul Maks Levin într-o pădure de lângă Kiev, pe 13 martie.

Levin, fotoreporter ucrainean care a lucrat pentru o serie de instituții media importante din Vest, inclusiv Reuters și BBC, a dispărut pe 13 martie în timp ce documenta atacul Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev. Cadavrul său a fost descoperit pe 1 aprilie curent.

RSF a spus că a trimis doi anchetatori în Ucraina între 24 mai și 3 iunie și că s-a concluzionat că Levin și un prieten care îl însoțea „au fost executați cu sânge rece”, potrivit CNN.

„Dovezile împotriva forțelor ruse sunt copleșitoare”, a precizat ONG-ul.

Organizația a spus că a găsit mai multe gloanțe și încărcătoare la fața locului, actele de identitate ale prietenului jurnalistului și ale soldatului care îl însoțea pe Levin și a identificat 14 găuri de gloanțe în mașina cu care se deplasau. RSF a spus că a găsit și mai multe articole cu posibile urme de ADN, care atestă prezența soldaților ruși în apropierea locului crimei și – esențial – a găsit un glonț chiar lângă locul unde a fost găsit cadavrul lui Levin, transmite Digi24.

„Analiza fotografiilor de la locul crimei, observațiile făcute la fața locului și probele materiale recuperate indică în mod clar o execuție care ar fi putut fi precedată de interogatoriu sau chiar acte de tortură”, a spus secretarul general al RSF, Christophe Delore. „În contextul unui război puternic marcat de propagandă și cenzură de la Kremlin, Maks Levin și prietenul său au plătit cu viața pentru ofortul lor de a obține informații de încredere”.

RSF a precizat că și-a prezentat toate constatările și dovezile la biroul Procurorului General al Ucrainei.

Pe 2 aprilie, Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că trupul jurnalistului a fost găsit în districtul Vișgorod, chiar la nord de Kiev, adăugând că „soldații ruși l-au ucis pe jurnalistul neînarmat cu două focuri de armă”.

Rusia a negat constant că a vizat civili, inclusiv jurnalişti, de când şi-a început invazia în Ucraina, în ciuda dovezilor copleşitoare care arată contrariul.

Levin a început să lucreze ca fotojurnalist în 2006, conform biografiei sale de pe LensCulture, un site de resurse fotografice. El a lucrat pentru postul de știri ucrainean LB.ua și era cunoscut în domeniul său, după ce a colaborat cu Reuters, BBC, TRT World și Associated Press, potrivit biroului procurorului general.

UPDATE 14:05 Comandamentul Operaţional „Sud” anunță că trupele ruse au lovit cu trei rachete de croazieră orașul Nikolaev. Preliminar, un civil a fost rănit. Potrivit autorităților ucrainene, rachete au fost lansate de pe teritoriul regiunii Herson car se află sub ocupație rusă.

Alte două rachete de croazieră au lovit regiunea Odesa, fiind cu succes lichidate de forțele de apărare aeriană ale Ucrainei, mai anunță Comandamentul Operaţional „Sud”.

UPDATE 13:48 Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Guvernul britanic.

Măsurile includ interzicerea trimiterii de lire sterline și euro în Rusia, interdicția furnizării de combustibil de aviație, bunuri și tehnologii legate de munca pe mare, precum și interzicerea furnizării de servicii financiare și de brokeraj legate de importul de fier si oțel.

În plus, este impusă o interdicție privind transferul de bunuri și tehnologii pentru rafinarea petrolului și bunuri și tehnologii legate de producția de arme chimice și biologice, precum și a altor bunuri și tehnologii industriale critice.

UPDATE 12:35 Deputații din Parlamentul European au votat joi, 23 iunie, rezoluția prin care cer Consiliului European să acorde statutul de țări candidate pentru aderarea R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Siegfried Muresan care a menționat că rezoluția a fost aprobată cu 529 de voturi.

„529 voturi pentru Republica Moldova și Ucraina acum în Parlamentul European. Tocmai am votat cu foarte mare majoritate Rezoluția Partamentului în care cerem acordarea statutului de candidate pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Rezultatul votului arată că în Parlamentul European nu mai există opoziție la Republica Moldova. Susținere totală” se arată în mesajul lui Mureșan.

UPDATE 11:40 Trupele ruse au bombardat 14 localități din regiunea Donețk.

Poliția locală menționează că regiunea Donețk a fost atacată din sistemele

Potrivit agenției, bombardarea a fost efectuată din sistemele „Smerci”, „Grad” și „Uragan”, precum și cu ajutorul tancurilor și artileriei.

În urma acestui atac, 25 de clădiri civile au fost avariate. Există victime.

UPDATE 11:15 Salvatorii ucraineni din regiunea Lugansk au livrat ajutoare umanitare oamenilor din Lisiceansk care au refuzat să se evacueze. Astfel, potrivit șefului adminsitrațieie regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, salvatorii au transportat 48 de tone de apă și 500 de kg de produse alimentare.

De asemenea, au fost evacuate trei persoane.

UPDATE 9:10 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 34 430 de soldați în războiul din Ucraina.

Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat despre pierderile înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina a fost pe 25 martie. Atunci, Moscova a anunța că 1 351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți în timpul așa-numitei „operațiuni speciale” din Ucraina.

Zilele trecute, Alexei Arestovici, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a declarat că aproximativ zece mii de soldați ucraineni au murit în războiul cu Rusia.

„Aproximativ 10 mii de morți. Răniții sunt aproximativ 30 de mii, dar trebuie să înțelegeți că 96-98% dintre răniți revin înapoi în armată. Adică, aceștia nu sunt răniții care rămân invalizi pentru totdeauna”, a spus consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei.

În Ucraina, ca și în Rusia, este interzis prin lege dezvăluirea pierderilor în rândul militarilor în timpul ostilităților. În martie, Aleksei Arestovici a spus că astfel de date constituie un secret de stat, iar dezvăluirea acestor informații „poate ajuta inamicul să evalueze eficacitatea acțiunilor sale”, potrivit Unian.

UPDATE 8:45 Șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că în regiune este o „situație extrem de dificilă”.

Potrivit acestuia, armata rusă „a adunat toate rezervele și le-a trimis să asalteze Severodonețk și direcția Zolotoe-Toșkovka”.

UPDATE 8:00 Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai anunță că rușii au ocupat încă două localități din regiune, Loskutovka și Rai-Aleksandrovka.

De asemenea, Gaidai anunță că în Lisiciansk o persoană a fost ucisă și trei rănite.

„Totuși, continuăm să-i descurajăm pe ruși în Severodonețk și Sirotin, respingând atacurile de la Zolotoe și Volceiarovka. Ocupanții distrug industria în Severodonețk. De această dată incendiul a afectat teritoriul fabricii de cărămidă, precum și uzina de echipamente chimice nestandardizate. Clădirea punctului II de control de la „Azot” a fost avariată.

Lisiceansk a fost bombardat de mai multe ori pe 22 iunie.

UPDATE 7:50 Președintele Administrației Militare Regionale din Odesa Serghei Bratciuk susține că rușii se pregătesc că atace Odesa.

„Inamicul este gata să atace Odesa și regiunea cu rachete. Nivelul de amenințare este ÎNALT.

Dacă rușii decid să atace Odesa de la Marea Neagră, aceasta se va transforma pentru ei în (Marea n.r.) Morții”, a anunțat Bratciuk pe Telegram.

UPDATE 7:43 Șeful administrației din Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat că în urma bombardamentelor rusești de miercuri asupra regiunii, 10 civili au fost uciși, iar zece au fost răniți.

UPDATE 7:40 Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că forțele pro-ruse au ocupat localitatea Katerinovka din regiunea Lugansk. Anunțul a fost făcut pe pagina de telegram a lui Kadîrov în seara zilei de mielrcuri, 22 iunie.

Satul Katerinovka este situat la sud de Lisiceansk, între localitățile Zolotoe și Popasnaia.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: