Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 134 de zile…

LIVE TEXT 134 de zile de război în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că trupele ruse încearcă să stabilească un control deplin asupra regiunii Lugansk

Sursa foto: unian.net

Sunt 134 de zile de când Rusia distruge satele și orașele Ucrainei. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că armata ucraineană a respins ofensiva rușilor în zona localității Dobrianka din nordul regiunii Herson. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) scrie că Rusia ar fi luat „o pauză operațională” în războiul din Ucraina.

Pe 6 iulie, „noile autorități” ale regiunii Herson, numite de Rusia, au anunțat că au început pregătirile pentru referendumul de aderare a regiunii la Rusia. Vladimir Saldo, numit de ruși în fruntea administrației regionale, spune că pregătirea pentru referendum este „sarcina numărul unu”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 7 iulie:

UPDATE 21:58 Forțele ruse încearcă în continuare să stabilească un control deplin asupra teritoriului regiunii Lugansk, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 19:54 Rușii au bombardat din nou orașul Harkov astăzi. Trei persoane au fost ucise în urma bombardamentelor, anunță adjunctul șefului Departamentului principal al Poliției Naționale din regiunea Harkov, șeful departamentului de investigații, Serhii Bolvinov, pe pagina sa de Facebook.

„Potrivit datelor preliminare, orașul nostru a fost bombardat de Uragan MLRS, lansator de rachete multiple. 3 persoane au fost ucise și 5 rănite”, a spus Bolvinov.

UPDATE 18:45 O clădire rezidențială din Avdiivka a luat foc după ce a fost lovită de bombardamentele rusești. Despre asta au anunțat mai mulți locuitori ai orașului pe rețelele de socializare, scrie novosti.dn.ua.

Până în prezent nu există informații despre victime sau decese.

Sursa foto: novosti.dn.ua

UPDATE 17:46 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky l-a numit pe premierul britanic Boris Johnson „un prieten adevărat al Ucrainei”, adăugând că este încrezător că politica britanică față de Ucraina nu se va schimba prea curând, în ciuda demisiei lui Johnson.

Ucraina a câștigat multe de pe urma relației cu premierul, în primul rând, sprijin militar, a declarat Zelensky într-un interviu acordat joi pentru CNN.

În discursul său de demisie, Johnson a abordat rolul Marii Britanii în susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia și a spus că Marea Britanie va lupta pentru libertate atât timp cât va fi nevoie.

„Permiteți-mi să spun acum, poporului ucrainean, că noi, în Marea Britanie, vom continua să susținem lupta voastră pentru libertate atâta timp cât va fi nevoie”, a spus Johnson.

Președintele ucrainean a declarat că așteaptă cu nerăbdare să vorbească direct cu Johnson pentru a afla mai multe detalii despre demisia sa.

UPDATE 16:42 O explozie a avut loc joi în apropierea orașului Debalțeve, regiunea Donețk. Presa ucraineană publică fotografii ale martorilor oculari.

Debalțeve este controlată de forțele autoproclamatei republici Donețk.

UPDATE 15:10 Rușii au lansat un atac cu rachete asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk: Un om a murit, șase au fost răniți, a anunțat șeful regiunii, Pavel Kirilenko.

Potrivit lui Alexander Goncearenko, atacul aerian a fost efectuat în partea centrală a orașului Kramatorsk. Numărul victimelor nu a fost încă precizat, la fața locului lucrează serviciile de urgență. Goncearenko i-a îndemnat pe locuitori să rămână ascunși.

Kramatorsk este centrul administrativ al regiunii Donețk din Ucraina. Acolo se află sediul regional al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 14:15 Cargoul rusesc Zhibek Zholy, despre care Kievul afirmă că transportă cereale ucrainene furate de Rusia, a reintrat în apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit coasta Turciei, unde fusese imobilizat începând de vineri, iar ambasadorul turc la Kiev va fi convocat la MAE ucrainean pentru clarificări, întrucât Ucraina ceruse Turciei arestarea navei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Ancorată vineri în portul turc Karasu de la Marea Neagră, nava rusească a reintrat miercuri în larg şi a emis ultimul semnal la circa 20 de kilometri de coasta turcă, conform website-ului Marine Traffic.

Potrivit unui responsabil turc, cargoul rusesc „a intrat în apele teritoriale ruse, dar fără a se apropia de un port” pentru moment. Conform agenţiei turce de presă DHA, cargoul şi-a închis transponderul, emiţătorul prin care este localizat.

Autorităţile ucrainene au deplâns decizia Turciei de a lăsa nava să plece. „Regretăm că nava rusă Zhibek Zholy, încărcată cu cereale ucrainene furate, a fost autorizată să părăsească postul turc Karasu, în pofida dovezilor (…) prezentate autorităţilor turce”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

„Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat (la MAE ucrainean) pentru a clarifica această situaţie inacceptabilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un membru al echipajului cargoului Zhibek Zholy, citat de agenţia rusă TASS sub acoperirea anonimatului, a declarat că încărcătura navei va fi transferată pe un alt cargou.

Potrivit Kievului, la bordul navei care a plecat joia trecută din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă, sunt circa 7.000 de tone de cereale furate de trupele ruse în cursul invaziei asupra Ucrainei.

UPDATE 12:15 Ministerul rus al Apărării ar fi anunțat oficial „o pauză în luptele” din Ucraina, scrie BBC.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării (citat de TASS), unitățile care au efectuat „misiuni de luptă” iau măsuri „pentru a-și reface capacitățile de luptă”.

„Militarilor li se oferă posibilitatea să se odihnească, să primească scrisori și pachete de acasă”, a declarat TASS, citat de interlocutorul său din Ministerul Apărării.

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin despre „eliberarea completă” a regiunii Lugansk din Ucraina. Putin a ordonat să acorde timp militarilor să se odihnească.

UPDATE 10:40 Armata ucraineană a arborat steagul Ucrainei pe insula Șerpilor – de data aceasta nu dintr-un elicopter, ci personal. Fotografia este publicată de pagina de Facebook a unității de voluntari Зґард.

Pe 30 iunie, în urma unei operațiuni speciale anunțat de Comandamentul Operațional „Sud”, Insula Șerpilor, care se afla sub ocupație rusă din primele zile de război a fost eliberată. Ulterior, Rusia a confirmat „retragerea” trupelor de pe Insula Șerpilor, menționând că acesta ar fi „un gest de bunăvoință”.

UPDATE 9:55 Noaptea trecută, armata rusă a lansat atacuri cu rachete asupra orașului Harkov.
Potrivit șefului administrației regionale, Oleg Sinegubov, două rachete au lovit în apropierea unui internat pentru copii cu deficiențe de vedere din cartierul Nemișlianski. Potrivit datelor preliminare, nu au existat victime în urma bombardamentelor nocturne.

În ultima zi, doi civili au fost uciși în regiunea Harkov, unul dintre ei în Harkov. Un bărbat a fost internat din comunitatea Dergaciov.

UPDATE 8:55 Șapte civili au fost ucişi în urma bombardamentelor efectuate de trupele ruse în regiunea Doneţk, ” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>videoclipul postat pe canalul Telegram al lui Kirilenko.

Kirilenko notează că în prezent este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovaha.

Şeful administraţiei militare regionale din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, ” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Rusia încearcă să mobilizeze locuitorii din Severodonețk și Lisiceansk, orașe capturate.

„Cum se întâmplă asta? Un bărbat este invitat să lucreze (…), iar câteva zile mai târziu primește o citație în locul banilor”, a spus Gaidai. Oficialul a mai menționat că armata rusă nu a reușit să preia controlul asupra autostrăzii Bahmut-Lisiceansk pentru a treia lună.

UPDATE 7:58 Forțele Armate ale Ucrainei au respins ofensiva rușilor în zona localității Dobrianka din nordul regiunii Herson – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 7:45 Rusia a luat o pauză operațională, anunță Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) scrie, într-un raport analitic zilnic că, pe 6 iulie, pentru prima dată în cele 133 de zile de război, nu au existat informații despre vreo avansare a trupelor ruse, nici declarații oficiale despre aceasta, iar acest lucru indică faptul că armata rusă a luat o pauză operațională.

ISW notează că pe 6 iulie, unitățile rusești au încercat să atace cu forțe limitate pe toate sectoarele frontului, dar acest lucru nu ne împiedică să vorbim despre o „pauză operațională”.

„În acest caz, aceasta înseamnă că forțele ruse sunt probabil limitate la operațiuni ofensive mici, în timp ce creează condiții pentru operațiuni ofensive mai vizibile și refac puterea de luptă”, au scris analiștii ISW.

Printre aceste încercări de atac ale forțelor relativ mici, ISW remarcă atacuri la nord și la est de Sloviansk, de la Lisiceansk spre Seversk și dinspre sud către Bahmut.

Armata ucraineană, potrivit ISW, încearcă să pregătească un contraatac asupra Hersonului, lovește pozițiile rusești și un depozit de muniții din Herson.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: