SLOGAN

Spune adevărul!

MISIUNE

Promovăm transparența și drepturile omului, servim interesul public prin jurnalism de investigație și informare echidistantă

VIZIUNE

Demascăm corupția, oriunde ar fi.

Suntem transparenți

Ziarul de Gardă militează pentru transparență și deschidere, dar și pentru respect față de comunitatea abonaților și donatorilor. Din acest considerent redacția face publice rapoartele anuale de activitate.

→ Vezi raportul ZdG pentru 2019201820172016, 2015.

Avem impact

Deși, uneori, autoritățile par inerte în a lua măsuri după ce ZdG dezvăluie acte de corupție, crime sau încălcări ale drepturilor omului, deseori articolele din ZdG au dus la demisii, sancțiuni sau chiar dosare penale deschise pe numele celor vizați. În alte cazuri cei care fac ca articolele noastre să nu rămână fără impact sunt chiar cititorii noștri. Destinele a zeci de eroi ai reportajelor noastre s-au schimbat radical spre bine după ce le-am făcut publice poveștile de viață și problemele cu care se confruntau.
Începând cu anul 2019, ZdG a lansat o rubrică specială pe pagina web ”Povești din spatele investigațiilor jurnalistice”, dar și o pagină specială în ediția tipărită, denumită ”Impact”, prin care relatăm despre cele mai răsunătoare istorii de impact ale produselor noastre.

Suntem premiați

Începând cu anul 2004, când s-a lansat, ZdG a fost, an de an, printre laureații concursurilor pentru jurnaliști, fie că a fost vorba de Galele Clubului de Presă sau de cele organizate de Asociația Presei Independente. De asemenea, ZdG are în palmares zeci de premii și mențiuni din partea organizațiilor internaționale și neguvernamentale care au reprezentanțe în R. Moldova, iar unii reporteri s-au învrednicit și de premii internaționale, oferite de organizații de prestigiu precum SEEMO.

Suntem citați

ZdG este o sursă credibilă de informație nu doar pentru cititorii săi, ci și pentru alte instituții de presă din R. Moldova și din străinătate. Știrile, investigațiile și materialele noastre video sunt preluate și republicate zilnic de alte portaluri de știri și televiziuni, de cele mai multe ori fără acordul nostru și fără a respecta normele etice de citare a sursei.

Ținem la standarde

Ziarul de Gardă depune efort pentru a respecta la maxim standardele profesionale, făcând instruiri permanente, participând la dezbateri profesionale împreună cu echipele redacționale din asociațiile profesional din care facem parte (API, SEEMO, ICIJ). Redacția este semnatară a Codului de Etică elaborat și subsemnat de către membrii Asociației Presei Independente, dar și alte coduri, privind transparența, respectarea drepturilor persoanelor cu disabilități, drepturile femeilor sau copiilor.

Echipa ZdG

Faceți cunoștință cu echipa ZdG. Aici puteți afla detalii despre aptitudinile profesionale și rolurile colegilor în cadrul redacției, dar și despre unele pasiuni ale lor în viața cotidiană.

[lvca_team per_line=”3″ per_line_tablet=”2″ per_line_mobile=”1″ image_size=”medium”][lvca_team_member member_name=”Alina Radu” member_details=”Localitate: Vărzăreștii-Noi, Călărași

Studii: Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău; Vizite de studiu: Am avut ocazia să vizitez peste 50 de state ale lumii pe 5 continente, peste tot am insistat să vizitez redacții, închisori și cimitire. Toate mi-au fost lecții de jurnalism.

Experiență de muncă: (1989-2004) Teleradio Moldova, Catalan TV, Flux,IDIS ”Viitorul”: ZdG (2004 până în prezent);

Ce fac la ZdG: Sunt co-fondatoare din dorință, manageră din întâmplare și jurnalistă – din pasiune. Sunt responsabilă de organizarea activității și de identificarea surselor de finanțare, iar dacă îmi rămâne timp, scriu.

Când și de ce am venit la ZdG: În 2004, după ce plecasem din câteva redacții controlate politic și nu mai vroiam să lucrez în instituții cenzurate. Am rămas aici pentru că niciun politician nu poate afirma că a exercitat sau exercită vreun control asupra ZdG. Și pentru că, după ce am vizitat sute de redacții din lume, nu am găsit nicăieri o echipă mai interesantă.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: să-i văd sănătoși pe ai mei; să râdem de fleacuri; să cad pe gânduri în liniște; să dau muzica tare; să fac multe planuri despre jurnalism; să încerc să fac și altceva decât jurnalism și să descopăr din nou că încă nu pot; să cred că greutățile sunt bune, ca să vedem din nou cum învinge binele; să mă bucur de viață.

Premii: 2018 – cel mai bun manager de presă, API; 2015 – cel mai bun documentar local, Cronograf; 2015 – Medalia Geuzen (Olanda) pentru reziliență în jurnalism; 2013 – Premiul Libertății, IDIS; 2012 – Cel mai bun documentar local, Cronograf; 2010 – cel mai bun reporter pentru drepturile omului, ONU; 2009 – Zece jurnaliști ai anului, CJI; 2006, cea mai bună investigație – API; 1999 – cel mai bun reporter social, UNDP; 1998 – Grand Prix, documentar ”Duși de vânt”, Festival TV, Kosice, Slovacia;” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284520″ member_position=”directoare”][lvca_team_member member_name=”Aneta Grosu” member_details=”Localitate: satul Drochia, raionul Drochia

Studii: Universitatea de Stat din Moldova

Experiență de muncă: Primul loc de muncă a fost la Televiziunea de Stat, în Departamentul Știri. Am făcut parte din echipa care a lansat primul program de știri din Moldova Independentă – „Mesager”. Ulterior, am muncit la primul Post Independent de Televiziune – „Catalan”. Am fost angajată la ziarele „Flux” și „Accente”, după care a venit „Ziarul de Gardă”.

Ce fac la ZdG: Împreună cu echipa, facem „Ziarul de Gardă”, dar și știri, produse video, participăm în cadrul mai multor proiecte media, instruim stagiari, care vin în redacție în cadrul unor proiecte internaționale sau stagiari care vin de la facultățile de jurnalism.
Din 2004, când a fost lansat, „Ziarul de Gardă” a crescut: și-a extins echipa, și-a diversificat produsele media, și-a extins cercul de abonați. Toate acestea pentru că, întotdeauna, a abordat fără frică subiectele așteptate de cititori.

Când și de ce am venit la ZdG: Mai întâi, împreună cu câțiva jurnaliști, am fondat „Ziarul de Gardă”, la care am rămas să muncesc. Sunt aproape 16 ani de atunci. Când am început, gândeam că e un test: ne testăm puterile, experiența, dar și piața media, pentru a înțelege dacă suntem pregătiți să rezistăm în condițiile de atunci ale R. Moldova, când la guvernare era PCRM. Nu a fost simplu, dar azi înțelegem că a fost posibil.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să ascult marea, ciripitul păsărilor și liniștea absolută. Da, aș alege orice călătorie spre locuri necunoscute, în special acum. Altceva? Coc pâine cu multă plăcere, iar de 8 ani urmăresc cel mai deosebit fenomen din câte pot exista în viață – urmăresc cum crește nepoțelul meu, Ștefănel.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284535″ member_position=”redactoră-șefă”][lvca_team_member member_name=”Victor Moșneag” member_details=”Localitate: Cucuruzeni, Orhei/ Chișinău

Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Experiență de muncă: Am început să colaborez cu ZdG din 2008, după primul an de practică anuală din programul univesității. Între lunile mai și octombrie 2010 am ajuns să fac jurnalism sportiv pe post de editor și senior editor la Departamentul Sport, Publika TV. Apoi am revenit la ZdG. Și am crescut împreună cu ZdG.

Ce fac la ZdG: Fac mai multe lucruri. Uneori investigații, alteori interviuri sau știri. De la începutul anul 2020, particip mai activ la dezvoltarea și îmbunătățirea site-ului www.zdg.md.

Când și de ce am venit al ZdG: Am ajuns la ZdG pentru practica anuală, după primul an de studii. Văzusem într-un ziar de la biblioteca universității că Ziarul nu are rubrica sport și am decis că acolo e locul meu, pentru a da viață acelei rubrici. Dar, după ce am ajuns în redacție, am făcut orice altceva decât știri sportive. Acum, ce fac la ZdG îmi alimentează cumva dorința de a face dreptate, dorință pe care doream anterior s-o realizez din postura de avocat, judecător sau procuror.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Joc fotbal, inclusiv la 6 dimineața. Privesc fotbal, dar și alte genuri de sport. Aștept în fiecare an să văd cum Juventus Torino cucerește Liga Campionilor. Consum știri și informații chiar și atunci când nu sunt la muncă. Îmi place marea, foarte mult. Și călătoriile. Am și un vis. Să trăiesc la malul mării sau măcar în apropiere de plaja unui ocean 🙂, într-o țară unde nu există iarnă.

Premii:
2017, Locul 1, Premiul CEI și SEEMO pentru merite deosebite în jurnalismul de investigație; 2016, 2017, 2018 – Locul 1, Concursul anchetelor reportericeşti pe teme de corupție, PNUD Moldova; 2012, 2014, 2016, 2018 – Autorul celei mai bune investigații din cadrul API; 2012 – rop 10 cei mai buni jurnaliști ai anului, conform CJI; 2010, Locul I, „Reflectarea fenomenului corupției în presa scrisă”, concurs organizat de Transperency International Moldova; 2009, 2011 – Cel mai bun jurnalist al anului din cadrul API” member_email=”v.mosneag.zdg@gmail.com” member_image=”1327581″ member_position=”redactor-șef adjunct” facebook_url=”https://www.facebook.com/VictorMosneag”][lvca_team_member member_name=”Petru Grozavu” member_details=”Localitate: Cartal (Orlovka), Reni, Sudul Basarabiei.

Studii: Jurnalism (Universitatea de Stat din Moldova); Relații Internaționale (Academia de Administrare Publică).

Experiență de muncă: 44 de ani în audiovizual și presa scrisă: Radio-Moldova, ”Flux”, ”Alfa și Omega”, DTV, ”Accente”, ”Ziarul de Gardă”.

Ce fac la ZdG: Sunt editorialist. Urmăresc din scurt evenimentele și scriu materiale de opinie. Despre oricine și orice ne strică viața și ne încurcă să trăim omenește..

Când și de ce am venit la ZdG: Sunt la ZdG din 2005. A fost o provocare. Era un altfel de produs pe piața mediatică de la noi, un ziar curajos, necenzurat, necontrolat politic, incomod puterii, la care nu pur și simplu se scria, dar se ”ara” și la care libertatea, prioritar cea de creație, erau pe seama fiecăruia.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: să citesc, să călătoresc (deși am tot mai puțin timp pentru asta), sunt împătimit de pescuit (născut la Dunăre). De ani buni mai am și o activitate neformală: sunt președintele Societății Culturale ”Dunărea și Marea” cu preocupări pentru comunitatea românească din Bugeacul Istoric.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284532″ member_position=”editorialist”][lvca_team_member member_name=”Marina Ciobanu” member_details=”Localitate: s. Zaim, r. Căușeni

Studii: Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Experiență de muncă: După câteva stagii în presa scrisă, la radio și la tv, am avut norocul ca primul meu job să devină primul ziar de investigații din Republica Moldova, Ziarul de Gardă.

Stagii, vizite de studiu: Dialogul și responsabilitatea socială, Leipzig-Berlin, 2018; Povești multimedia: tehnologie de creație – de la ide până la producție și promovare, Praga, 2017

Ce fac la ZdG: Încerc să fac investigații, după patru ani de știri, de reportaje scrise și video, de alergat după politicieni și de adresat întrebări la care “oamenii de stat” nu și-ar dori să răspundă.

Când și de ce am venit al ZdG: Convinsă că jurnalismul adevărat înseamnă investigații și că scopul final al meu în presă este anume realizarea investigațiilor, după ce mi-am luat licența, în 2015, am venit la Ziarul de Gardă să fur experiență și să învăț, pentru ca într-un final să pot fi identificată cu echipa care “spune adevărul”.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Puzzle. Integrame. Copii fericiți.

Premii: Jurnaliștii anului 2018, categoria Emisiune tv” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284530″ member_position=”reporter”][lvca_team_member member_name=”Diana Gațcan” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Jurnalism și Științe ale Comunicării, Managementul instituțiilor mediatice, Universitatea de Stat din Moldova

Experiență de muncă: Fac jurnalism din 2013, iar în această perioadă m-am tot plimbat pe la alte instituții media, până am ajuns să înțeleg unde vreau să lucrez și ce vreau să fac.

Ce fac la ZdG: Sunt pe actualitate, fac știri, și din când în când mai experimentez.

Când și de ce am venit al ZdG: La ZdG am venit în 2018. Aveam un job, însă am vrut să cresc în domeniu și am decis să trimit un CV. Am fost o norocoasă să ajung în această redacție.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Ador jocurile de societate. Colegii pot confirma!” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284525″ member_position=”reporter”][lvca_team_member member_name=”Olga Bulat” member_details=”Localitate: or. Bălți

Studii: Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (2010-2011); Universitatea „A. Russo”, Bălţi (USARB), magistru în filologie (2006-2007); USARB, licențiată în filologie (2001-2006)

Experiență de muncă: 2015 – prezent, redactoră a versiunii ruse a ZdG; 2011 – 2015, jurnalistă la ZdG; 2007 – 2010, asistentă universitară, Filologie, USARB.

Ce fac la ZdG: Sunt responsabilă de tot ce ține de ediția rusă a ziarului: plasez pe site/ traduc/ redactez/ scriu/ corectez știri/ articole/ scenarii video/ explainer, îngrijesc varianta rusă a ziarului etc.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la ZdG în 2015 ca stagiară ȘSAJ. Ulterior, mi s-a propus să rămân. Am acceptat fără să stau mult pe gânduri. Aici aveam posibilitatea să scriu, dar și să fac reportaje video ample, ceea ce era un avantaj în comparație cu ceea ce propuneau alte redacții.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Viața mea din afara redacției se învârte tot mai mult în jurul ZdG. Totuși, dacă prind o clipă liberă, îmi place să mă delectez cu un ceai negru, răsfoind, între timp, un thriller sau să experimentez cu amestecul culorilor, creând nuanța pe care n-a inventat-o încă nimeni altul.

Stagii, vizite de studiu: Reuniunea experților de gen (Georgia), 2011; Seminar „Toward Open Government Partnership in Eastern Partnership” (Ucraina), 2013; Training „Journalism in the context of information war” (Lituania), 2015; 2016-2019: workshop-uri, organizate pentru redactorii rețelei media de limbă rusă (Cehia, Georgia, Ucraina).

Premii: 2016 – „Cel mai bun reporter”, premiul II (API); 2015 – premiul I, Drepturile omului, (API); 2013 – premiul I, „Cel mai bun reporter” (API); 2012 – premiul II, API; 2012 – premiul III – „Reforma de descentralizare în mass-media”.” member_image=”1327490″ member_position=”redactoră, Ediția rusă a ZdG”][lvca_team_member member_name=”Anatolie Eșanu” member_details=”Localitate: Bujor, Hâncești

Studii: Școala de Studii Avansate în Jurnalism, 2014, Chișinău; Master în Științe umanistice, USM, 2012, Chișinău; Licențiat în Ştiinţe Politice, IRIM, 2009, Chișinău;

Experiență de muncă: Iunie 2015 – prezent, reporter, Ziarul de Gardă; Mai 2013 – septembrie 2016, grafician emisie, Jurnal TV; decembrie 2011 – mai 2013, regizor de platou, Jurnal TV;

Ce fac la ZdG: învăț să fac investigații jurnalistice

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Seara de miercuri e pentru fotbal în sală, iar weekendurile sunt pentru fotbal în aer liber. Două-trei dimineți din săptămână sunt pentru sala de sport. Mișcarea dis-de-dimineață, de obicei începând cu ora 7:20, îmi dă o energie pe care nu o pot obține altfel și, în plus, îmi place să ajung înaintea colegilor mei la redacție știind că eu deja și la sală am fost, iar ei abia s-au trezit :)

Stagii, vizite de studiu: februarie 2017 – International Visitor Leadership Program (IVLP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Washington-San Diego-Raleigh-Tampa-New York, SUA; septembrie 2015 – stagiu de profesionalizare pentru jurnaliști organizat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR), Iași, România

Premii: 2018 – locul I (coautor), concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2018” organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociația Presei Independente; 2018 – locul II, investigații jurnalistice, concursurile anuale API; 2017 – locul I (coautor) și locul II (autor), investigații media pe teme de corupție, PNUD Moldova; 2017 și 2016 – locul II investigații jurnalistice, concursurile anuale API” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327840″ member_position=”reporter investigații”][lvca_team_member member_name=”Aliona Ciurcă” member_details=”Localitate: s. Căzănești, r-n. Telenești

Studii: ASEM, Relații Economice Internaționale; USM, Jurnalism și Științe ale Comunicării

Experiență de muncă: Un an de media monitoring în presa franceză. Din 2015, reporter la ZdG. Colaborator Le Courrier de Balkans.

Stagii, vizite de studiu: Power of Storytelling, Octombrie 2019 – București, România;
Tbilisi Storytelling Festival, ZEG, Iunie 2019 – Georgia
Forum German-Moldovan Journalist Exchange, Octombrie 2019 – Berlin, Germania
Reporting Tour Trafficking in Persons, Ianuarie 2018 – SUA

Ce fac la ZdG: Scriu pe subiecte sociale, cum ar fi drepturile femeilor, sănătatea mintală, drepturile persoanelor LGBT, migrația. Mă ocup de interviuri. Merg la proteste. Îngrijesc pagina „Diaspora”.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit aici la sfârșitul anului 2015, când eram încă studentă, pentru că mi-am dorit să învăț a face jurnalism de calitate.

Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Să citesc. Să mănânc. Să văd filme care mă fac să râd.

Premii: Topul Jurnaliștii Anului 2019, Categoria Presa Scrisă” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327470″ member_position=”reporteră narativ”][lvca_team_member member_name=”Daniela Bechet” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: licențiată în științe politice, Universitatea Harvard, masterat în relații internaționale Universitatea Syracuse din New York, Maxwell School.

Experiență de muncă: Am migrat din finanțe/IT la un fond de investiții din New York spre dezvoltare internațională și sectorul public în Moldova. În lucru, m-au pasionat doua lucruri total opuse: antreprenorii/inovația și serviciile publice. Mai cred ca se pot întâlni, și cel puțin în cariera mea, se întâlnesc.

Ce fac la ZdG: Caut oportunități de dezvoltare a organizației, finanțări și proiecte noi. Ceea ce este foarte motivant pentru că actualmente ZdG este una din organizațiile cu cea mai rapidă creștere din Moldova.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la ZdG în iunie 2019 după un job foarte solicitant cu Ioana Maria. Moldova era in plina reinventare post-oligarhica și era cel mai potrivit moment de a descoperi colegile din prima linie de la proteste cât și pe cei de pe ultima linie de investigație.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Dimpotrivă, redacția este ceva ce-mi place să fac atunci când nu fac ceva cu Ioana Maria. Și, mai nou, modelarea din plastilină.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327824″ member_position=”consultantă dezvoltare”][lvca_team_member member_name=”Aliona Cenușă” member_details=”Localitate: sat. Bocșa, raionul Fălești

Studii: Licența, Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din Moldova
Masterat în Management la Academia de Administrare Publică

Experiență de muncă: Din noiembrie 2006, am început explorarea domeniului economiei și contabilității, iar din ianuarie 2019, managementul financiar

Ce fac la ZdG: management financiar al proiectelor, evidență contabilă, resurse umane și raportare financiară atît pentru autoritățile naționale, cît și pentru donatori

Când și de ce am venit al ZdG: Inițial, am început part-time în calitate de contabil, responsabil de facturi, iar din ianuarie 2019, am ajuns manager financiar full-time. Pur și simplu, rezonez cu ceea ce face Ziarul de Gardă!

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: primblări în aer liber, jocuri cu copilul” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284521″ member_position=”manageră finanțe”][lvca_team_member member_name=”Daniela Calmîș” member_details=”Localitate: s. Pănășești, r-n. Strășeni

Studii: Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, USEM, Jurnalism și Științe ale Comunicării

Stagii, vizite de studii: Global Investigative Journalism Conference, Septembrie 2019 – Hamburg, Germania

Experiență de muncă: După aproape un an de jurnalism TV și un alt an de comunicare și relații publice, am aplicat la un stagiu pentru jurnaliști la Ziarul de Gardă, instituție în care activez, cu drag, de un an.

Ce fac la ZdG: La Ziarul de Gardă îmi urmez visul, învăț de la cei mai buni, cresc ca jurnalist și mă descopăr ca om. Scriu despre problemele din societate și încerc să scot adevăruri la suprafață.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la Ziarul de Gardă în primăvara anului 2019 pentru un stagiu de practică de câteva luni, și primăvară fiind, m-am îndrăgostit de această echipă și de jurnalismul care se face în această instituție. Puteam doar să visez că voi rămâne să fac parte din echipa Ziarului de Gardă după finalizarea stagiului, dar iată că am avut marele noroc să fiu angajată și să înțeleg, cu adevărat, ce înseamnă munca de jurnalist.

Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Să descopăr oameni și lucruri noi. Să pictez. Să citesc. Să fac meditație și yoga.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1284524″ member_position=”reporteră investigații”][lvca_team_member member_name=”Cristian Jardan” member_details=”Localitate: or. Cornești, r. Ungheni

Studii: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România, Școala de Studii Avansate în Jurnalism, Chișinău

Experiență de muncă: Am ajuns jurnalist din vocație. Mama e jurnalistă și de mic sunt în domeniu, dar m-am apucat târziu de el. La final de studii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism am făcut stagiul la Pro TV Chișinău unde am rămas pentru următorii ani. Ca atare, mă gândeam la o carieră de jurnalist sportiv, undeva în online și niciun fel de televiziune, dar… Am început ca editor site, reporter evenimente, apoi reporter pe politic, după care manager pe paginile de internet ale companiei. În 2012 am plecat la Prime unde am administrat conținutul web al noului trust media, dar și am avut ocazia să devin producător al transmisiunilor programului de UEFA Champions League: meciuri, rezumate și emisiunea săptămânală. Din ianuarie 2014 până în septembrie 2014 am fost senior web la GMG, administrând toate site-urile companiei. Din 2015, am achiziționat și condus portalul de știri UNIMEDIA.INFO.

Ce fac la ZdG: Am început part-time ca SMM – social media manager, ulterior am început să coordonez activitatea departamentului video al Ziarului de Gardă, dar și ajut la online.

Când și de ce am venit al ZdG: În februarie 2020. Oarecum întâmplător. Ca atare urma să încep un alt job la clubul de fotbal Zimbru Chișinău, iar între timp am primit un mesaj dacă aș putea ajuta cumva la dezvoltarea Social Media al ZdG. Din respectul enorm pe care îl am față de Ziarul de Gardă și oamenii de aici pe care îi știu și respect pentru ceea de fac de tare mulți ani, am acceptat fără șovăială. Ulterior, proiectul de la Zimbru a căzut și am ajuns full-time și sunt mulțumit.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: fac fotbal, mă uit la meciuri, dar și la aproape toate sporturile existente. Nu îmi închipui viața fără călătorii și vacanțele în familie: obligatoriu cu mașina și pe distanțe de nu mai mici de 500 km. Sunt un gurmand, îmi place bunișorul și vinul bun. Ador filmele de calitate și să stau pe net.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327395″ member_position=”manager rețele sociale”][lvca_team_member member_name=”Ecaterina Alexandr” member_details=”Localitate: Crocmaz, Ștefan Vodă.

Studii: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Specialitatea: Director de imagine, Film, TV.

Experiență de muncă: Aprilie 2017- prezent, Ziarul de Gardă.

Ce fac la ZdG: sunt omul care vede subiectele în fotografii și format video.

Când și de ce am venit la ZdG: În 2017 am venit la ZdG, după ce am încercat să mă regăsesc realizând foto și video de tip comercial, dar am înțeles că asta nu este pentru mine, nu-mi place să denaturez realitatea mascând defectele și dând importanță doar lucrurilor frumoase, de multe ori inventate. Am înțeles că pentru a-mi realiza scopul, cel de a face filme, am nevoie de multă experiență și cunoștințe. M-am gândit că o redacție de presă independentă care face și video mi-ar oferi aceste oportunități și nu am greșit. În 3 ani de ZdG am învățat să-mi setez camera cu ochii închiși, să iau decizii importante în fracțiuni de secundă, dar cel mai important lucru care mi s-a întâmplat, am depășit foarte multe frici, care acționau ca o frână în dezvoltarea mea. Am căpătat foarte mult curaj, ceea ce mi-a lipsit întotdeauna. După ce am sărit de câteva ori niște garduri pentru niște cadre exclusive, am înțeles că în copilărie degeaba mama mă certa când săream garduri.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să ascult muzică. Îmi mai place să-mi petrec timpul la bucătărie preparând tot felul de bucate. Dacă timpul liber mă prinde la țară la părinți, atunci vecinii mei devin fotomedele, (îmi place să fotografiez viața de la țară) și deși de ani de zile le tot promit că le voi aduce fotografiile printate încă nu am făcut acest lucru. Ador filmele istorice, pot să privesc acelaș film de zeci de ori.

Premii: 2019 – locul 1, API, categoria „Cea mai bună fotografie”, locul II, concursul „Click pentru egalitate de gen”organizat de UN Woman în Modova.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327473″ member_position=”fotojurnalistă, operator imagine, editor de imagine”][lvca_team_member member_name=”Cristina Dulea” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Jurnalism și Științe ale Comunicării, Jurnalism Politic, Universitatea de Stat din Moldova

Studii: Jurnalism și Științe ale Comunicării, Jurnalism Politic, Universitatea de Stat din Moldova

Experiență de muncă: De 7 ani fac jurnalism. Pe lângă știri, câțiva ani am administrat site-ul televiziunii Pro TV Chișinău. Am început să muncesc din ultimul an de facultate, iar de atunci nu m-am mai oprit și nici nu vreau să o fac.

Ce fac la ZdG: Sunt știristă. Încerc să găsesc răspunsul corect, documentat, dar nu tot timpul scurt la toate întrebările existenționale.

Când și de ce am venit al ZdG: Am venit la Ziarul de Gardă pe 1 septembrie, 2019. Exact ca la școală! Am știut exact unde vreau să vin. De ce? Ce face un student bun la ore? Muncește ca să învețe și învață cum să muncească calitativ.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Să caut idei pentru afaceri, după ce o scot pe Babi afară. Ps. Babi este un boț de puf, un cățeluș de 860 de grame. Ps.2. Pot să vă fac și câteva recomandări cu privire la cele mai vizionate filme pe Netflix.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327408″ member_position=”reporter”][lvca_team_member member_name=”Marina Gorbatovschi” member_details=”Localitate: Orhei/Chișinău

Studii: Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Orhei
Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM
Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Experiență de muncă: După pedagogie, diplomație, m-am apucat de jurnalism și deodată – Ziarul de Gardă. Da, ZdG a devenit primul meu post de muncă.

Ce fac la ZdG: Sunt reporteră. Fiind convinsă de faptul că fiecare om are o poveste, învăț să o descopăr și să o transform într-un reportaj scris sau material video. Culeg istorii adevărate, firești, siropoase, de cele mai multe ori, de prin sate. Îmi place să le ofer oamenilor din stradă șansa de a se face auziți.

Când și de ce am venit la ZdG: Încă nu-mi luasem certificatul ce confirma studiile în jurnalism, și deja eram aici. Am înțeles că mă identific și vreau să cresc cu tot ce înseamnă Ziarul de Gardă. Iulie, 2019.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să citesc, să merg la teatru, să urmăresc detective și îmi mai place să hoinăresc…” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327475″ member_position=”reporteră video”][lvca_team_member member_name=”Diana Severin” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Liceul Teoretic “Ion Creangă” din Chișinău; Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USEM

Experiență de muncă: Din primul an de universitate colaborez cu câteva organizații nonguvernamentale din R. Moldova. Am avut parte și de câteva stagii de practică la câteva redacții TV din Chișinău.

Ce fac la ZdG: Sunt știristă. În fiecare zi urmăresc și scriu despre cele mai importante evenimente care au loc atât pe plan intern cât și extern.

Când și de ce am venit al ZdG: La ZdG am venit în ianuarie 2019. Eram în ultimul an de facultate. Dimineața mergeam la cursuri, apoi la redacție. Sunt la ZdG pentru că este cea mai bună echipă de jurnaliști. Aici am posibilitatea să fac jurnalism de calitate și să cresc în acest domeniu.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: În timpul liber cel mai mult îmi place să petrec timpul cu prietenii, să facem planuri, iar ulterior să le îndeplinim. Ador să privesc seara câte un film, să citesc sau să ies la plimbare cu câinișorul meu. Odată-n lună îmi organizez o mică vacanță, chiar și în weekend.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1328332″ member_position=”reporteră știri”][lvca_team_member member_name=”Cristina Carmanu” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Am studiat Relațiile internaționale la Universitatea de Stat din Moldova, la moment studiez Finanțe Publice și Fiscalitate, la fel la Universitatea de Stat. Am studiat o jumătate de an în Portugalia la Universitatea Beira Interior, în cadrul programului Erasmus.

Experiență de muncă: În trecut am lucrat în calitate de coordonatoare de voluntari în cadrul campaniei “IEȘI LA VOT” organizată de Promo Lex, lucrând cot la cot cu voluntarii pentru a informa populația din Chișinău despre noul sistem de vot mixt introdus în 2017.

Ce fac la ZdG: Traduc și editez articolele care apar pe pagina engleză a Ziarului de Gardă. Am grijă de pagina de Facebook, Twitter și de site-ul Ziarului de Gardă varianta engleză. Săptămânal scriu și emit un newsletter în limba engleză, care este un produs nou al Ziarului de Gardă.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit aici în luna iulie 2019, pentru a învăța lucruri noi și a deprinde câte ceva din arta jurnalismului.

Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Îmi place să merg la teatru, să citesc, să gătesc, să învăț limbi noi și să călătoresc, aș vrea ca într-o zi să vizitez Coreea de Sud și Japonia.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327472″ member_position=”redactoră ediție engleză”][lvca_team_member member_name=”Nicoleta Braghiș” member_details=”Localitate: com. Grătiești, mun. Chișinău

Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova

Experiență de muncă: Circa doi ani în domeniul sociologiei și alți doi în mass-media.

Ce fac la ZdG: Urmăresc și scriu despre cele mai importante evenimente; învăț zilnic ceva nou; cresc.

Când și de ce am venit al ZdG: La ZdG am venit atunci când am înțeles că vreau să fac jurnalism veritabil, să devin o profesionistă, să fiu mândră de munca mea. S-a întâmplat în iulie 2019.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi găsesc activități care să mă ajute să mă dezvolt personal, meditez, petrec timp cu oamenii care mă fac să uit de griji și probleme.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327406″ member_position=”reporter știri”][lvca_team_member member_name=”Corina Șeremet” member_details=”Localitate: or. Cahul

Studii: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine USM, Facultatea de Drept USM, Școala de Studii Avansate de Jurnalism

Experiență de muncă: Timp de șapte ani am făcut parte din colectivul unei companii private.

Ce fac la ZdG: Sunt responsabilă de rubrica „Consultanță juridică la ZdG”

Când și de ce am venit al ZdG: La ZdG am venit în anul 2019, pentru că-i împărtășesc valorile: responsabilitate, devotament și corectitudine.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să citesc și să călătoresc.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327483″ member_position=”reporteră narativ”][lvca_team_member member_name=”Alina Frunza” member_details=”Localitate: Oxentea, raionul Dubăsari;

Studii: Absolventă a Liceului Teoretic cu Profil Real ,,M. Marinciuc’’ din Chișinău. Am absolvit cu succes Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM. Deja de trei ani descopăr lumea Mass-Media;

Ce fac la ZdG: Învăț, învăț și iar învăț jurnalismul;

Când și de ce am venit la ZdG: Cea mai proaspătă colegă în echipa ZdG – din 24 februarie, 2020, o dată simbolică. Am venit pentru a munci calitativ în jurnalism.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Să beau cafea.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327469″ member_position=”repoteră știri”][lvca_team_member member_name=”Diana Marian” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM,
Master în Relații Internaționale, USM

Experiență de muncă: Relații cu publicul la Consulatul României din Chișinău, Ambasada Slovaciei din R. Moldova.

Ce fac la ZdG: Relații cu publicul. Răspund la telefonul redacției, discut cu cititorii. Intervin în cazul problemelor abonaților. Identific soluții la problemele cititorilor legate de domeniul juridic sau de drepturile omului..

Când și de ce am venit la ZdG: Septembrie 2018. Eram în căutarea unui loc de muncă, îmi pasă de oameni și îmi place să comunic cu ei

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Plimbări în aer liber cu familia, sport, lectură, călătorii.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327396″ member_position=”relații cu publicul”][lvca_team_member member_name=”Igor Ionescu” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: liceul teoretic Traian

Experiență de muncă: cameraman Prime, cameraman Jurnal TV.

Ce fac la ZdG: cameraman, fotograf, editor, pilotarea dronei.

Când și de ce am venit al ZdG: La ZDG am venit în ianuarie 2019. Doream să fac parte din echipa ZDG și mi-a reușit.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: în afara redacției filmez diverse proiecte pentru că asta îmi place foarte tare.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327576″ member_position=”cameraman”][lvca_team_member member_name=”Andrei Muntean” member_details=”Localitate: s. Hîrbovățul Nou, Anenii Noi

Studii: LT „Hyperion”, Anenii Noi
UTM, Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică

Experiență de muncă: Am aproximativ 7 ani decând incerc să modelez din nenumaratele imagini video așa încât sa iasă o istorie cât mai frumoasă.

Ce fac la ZdG: Editez imaginele video, încerc sa fac ca orce istorie, pe lângă a fi placută de a fi citită, să mai fie si înteresantă de vizualizat.

Când și de ce am venit la ZdG: Am venit aici în cea mai frumoasă perioadă a anului, luna August 2017. Eram în căutarea noului job și pot zice că am pășit cu dreptul.

Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Să petrec cât mai mult timp cu familia. Să privesc filme.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327471″ member_position=”editor video”][lvca_team_member member_name=”Simona Tabuncic” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: În prezent studentă Academia de Studii Economice din Moldova – specialitatea Marketing și Logistică.

Experiență de muncă: Coordonatoare de comunicare la Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC). La ADC, contribuim la dezvoltarea spiritului civic și implicării active în rândul tinerilor din R.Moldova.

Ce fac la ZdG: Îmi pun în practică creativitatea. Contribui la crearea conținutului vizual și implementarea planul de acțiuni media.

Când și de ce am venit la ZdG: August 2020 a venit cu noi provocări acceptate.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Ador să dau culoare pereților. Iubesc jocurile de societate. Îmi place să admir dealurile satului Răciula din hamacul buneilor. Savurez procesul de renovare a casei străbuneilor.
” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1355896″ member_position=”marketing”][lvca_team_member member_name=”Doina Dumbrăveanu-Munteanu” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Doctorat în filologie, Universitatea “Al.I.Cuza”, Iași, România; Masterat Management Cultural, Dijon, Franţa; Masterat în traducere și interpretare de limbă engleză, USM

Experiență de muncă: de când mă ţin minte, mi-a plăcut să identific gafele lingvistice şi greșelile ortografice în cărțile lecturate. Această pasiune mi s-a transmis, probabil, de la mama mea, Eugenia, redactoră de cărți. Asta fac şi eu, chiar și tatăl meu, scriitorul Victor Dumbrăveanu, îmi încredința să-i redactez cărțile.

Ce fac la ZdG: Sunt onorată să fac parte din echipa care promovează acelaşi sistem de valori pe care-l împărtășesc şi eu, aducându-mi umila mea contribuție în calitate de redactor-stilizator al ZdG.

Când și de ce am venit la ZdG: Dintotdeauna am fost şi rămân o cititoare fidelă şi o admiratoare a ZdG, iar din ianuarie 2020 am șansa să muncesc cot la cot alături de întreaga echipă a acestui editorial, care are o voce distinctă în societatea noastră, care informează cetățenii corect şi echidistant.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Literatura şi teatrul rămân marile pasiuni ale vieţii mele. O altă activitate pentru care am făcut pasiune este înotul, întrucât mă conduc de motto-ul: minte sănătoasă într-un corp sănătos.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327786″ member_position=”redactor-stilizator”][lvca_team_member member_name=”Vitalie Munteanu” member_details=”Localitate: Chișinău

Studii: Școala nr 12, Chișinău

Experiență de muncă: Agenţia “Moldova-pres”; ziarul “Molodej Moldovî”; GP Flux, Ziarul ”Timpul”; IDIS ”Viitorul”; tehnoredactare cărți, reviste, broșuri; Elaborare kituri de imagine pentru campanii sociale: Fondul de Investiţii în Sănătate, proiecte ale Băncii Mondiale, UNICEF, USAID.

Ce fac la ZdG: Sunt responsabil de design și machetare, am grijă ca toate materialele să încapă și să fie ilustrate corespunzător în paginile edițiilor tipărite ale ZdG în română și rusă, elaborez și materiale de promovare pentru redacție.

Când și de ce am venit la ZdG: în 2019. Am venit pentru că e un ziar unde poți face design creativ, unde sunt materiale jurnalistice originale și o echipă mare și interesantă.

Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să comunic cu cei doi copii, Marius și Patricia, să coacem împreună pâine sau să facem prăjituri. Facem escapade de familie și drumeții în împrejurimile apropiate sau mai îndepărtate. Atunci când îmi rămâne timp liber de machetare și copiii sunt ocupați, mă ocup cu lemnăritul, tâmplăria, pescuitul, mă interesează grădinăritul.” member_email=”ziardegarda@gmail.com” member_image=”1327791″ member_position=”machetator”][/lvca_team]

Vino în echipă!

Ziarul de Gardă este deschis pentru noi colaborări și experiențe. Uneori avem poziții vacante, pe care le anunțăm, prin concurs. Deseori avem locuri pentru stagii, unde pot să se înscrie studenții sau tinerii care vor să capete experiență în jurnalism. Alteori oferim traininguri sau inițiem proiecte de voluntariat la care pot participa persoane din afara redacției.
Dacă dorești să muncești la ZdG, trimite un CV și o Scrisoare de intenție la adresa de e-mail: ziardegarda@gmail.com

Shop ZdG

ZdG este un grup de jurnaliști care militează pentru accesul la informație al tuturor cetățenilor și oferă conținutul său pe gratis on-line, sau la prețuri foarte mici pentru abonarea edițiilor tipărite. Totuși, jurnalismul de investigație este cea mai grea și mai costisitoare activitate în jurnalism. Dacă vrei să susții această echipă, poți dona sau poți să procuri unul dintre produsele cu simbolica ZdG.

ZdG oferă abonamente la un preț rezonabil pentru edițiile tipărite, edițiile PDF și newsletter.
Pentru cititorii de limbă română și rusă: puteți să procurați sau să donați abonamente pentru varianta tipărită a ZdG, care ajunge, cu ajutorul poștașilor, în orice localitate din R.Moldova. De asemenea, puteți să abonați sau să dăruiți abonamente la varianta PDF, care va ajunge pe e-mail, în fiecare zi dimineață de joi, în orice colț al lumii.
Pentru cititorii de limbă engleză: puteți să procurați abonamente la newsletterul săptămânal al ZdG care conține informații complexe și dezvăluiri despre corupție, transparență și drepturile omului în R.Moldova și este remis abonaților în fiecare zi de luni.

Poartă simbolul ZdG

Cumpără tricou cu imprimeul ZdG

Donează pentru ZdG

Suține echipa ZdG printr-o donație

Abonează-te la ZdG

Versiunea tipărită sau electronică

Publicitate

ZdG are nevoie de bani pentru dezvoltarea jurnalismului de investigație. Pentru aceasta, oferim spațiu publicitar entităților care doresc să se promoveze pe platformele ZdG — ziare tipărite, pagini web, rețele sociale.

Care sunt condițiile și posibilitățile? Vedeți Politica de Publicitate a ZdG.

Contacte

Telefon relaţii cu publicul: (022) 23-26-33;   Telefon reporteri: (022) 81-57-59;
Orange: 068-322-226;   Moldcell: 079-020-007; Fax: (022) 232633;

Email: info@zdg.md, zdg.redactia@gmail.com

Adresa: str. Bucureşti, 36/2, Chişinău