Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 163-a zi…

LIVE TEXT A 163-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că numărul persoanelor rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Nikolaev a crescut la 22

Pentru prima dată de la începutul războiului, Ucraina pare să preia controlul inițiativei strategice și forțează Rusia să relocheze forțele și să redistribuie eforturile ca răspuns la operațiunile contraofensive ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 5 august:

UPDATE 21:55 Numărul persoanelor rănite în bombardamentele rusești asupra orașului Nikolaev a crescut la 22. O persoană a murit, anunță adjunctul șefului biroului prezidențial, Kyrylo Tymoshenko.

„Potrivit informațiilor preliminare, sunt 22 de răniți și un mort. Un bărbat născut în 1980 a murit din cauza rănilor suferite”, a spus el.

„Printre răniți se numără un băiat de 14 ani care se afla la intrarea în biserică în momentul în care teroriștii ruși au atacat orașul”, a adăugat el.

UPDATE 20:00 Armata rusă încearcă să organizeze provocări în orașul ucrainean Energodar, prin bombardarea zonelor rezidențiale din partea centralei nucleare Zaporojie, anunță primarul orașului, Dmytro Orlov.

„Locuitori din Energodar, păstrați prudența maximă! Feriți-vă de provocările ocupanților care au loc chiar acum (…). Se aud explozii”, a spus Orlov.

UPDATE 18:30 Uniunea Europeană a coordonat evacuarea a aproximativ 1.000 de pacienți ucraineni care aveau nevoie de îngrijiri urgente către spitale din 18 state membre de la începutul invaziei rusești, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, scrie CNN.

Pentru a ușura presiunea asupra spitalelor locale, UE a coordonat transferurile de pacienți către alte țări europene care au capacitate spitalicească disponibilă”, a declarat purtătorul de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.

„Comisia Europeană este pregătită să continue să coordoneze această asistență”, a adăugat ea.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat vineri pentru CNN că a înregistrat până în prezent 434 de atacuri asupra spitalelor din Ucraina de la începutul invaziei, care au ucis cel puțin 85 de persoane și au rănit alte 101.

UPDATE 16:50 Orașul Nikolaev, din sudul Ucrainei, va impune o stare de asediu neobișnuit de lungă de vineri seară până luni dimineața devreme, în timp ce autoritățile încearcă să prindă oamenii care colaborează cu Rusia, a declarat guvernatorul regiunii.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii, le-a spus rezidenților că starea de sediu, care începe vineri de la ora 23:00 și care va dura până luni la ora 5 dimineața, nu înseamnă că orașul este amenințat sau că s-ar aștepta un atac masiv.

„Nu există niciun semn de încercuire. Orașul va fi închis în weekend. Vă rugăm să fiți înțelegători. Lucrăm și la colaboratori. Districtele vor fi supuse verificărilor”, a spus Kim pe Telegram.

UPDATE 16:10 Rusia a tras asupra regiunii Nikolaev, din Herson, care se află sub ocupație. În urma atacului, mai mulți au fost răniți, inclusiv un băiat de 13 ani, înregistrându-se și decese. Șeful administrației militare regionale Nikolaev Vitaly Kim a anunțat despre aceasta.

„Sunt deja peste 10 răniți într-un singur loc după bombardamentele din timpul zilei, sunt morți, brigăzile încă lucrează”, a scris el.

Potrivit șefei Consiliului Regional Nikolaev, Anna Zamazeeva, vineri după prânz, forțele ruse din Herson au tras din nou asupra locatității Balabanovka și a districtului de nave din Nikolaev.

„Din păcate, există victime, inclusiv un adolescent de 13 ani. Medicii lucrează la fața locului”, a adăugat ea.

Potrivit primarului din Nikolaev Alexander Senkevich, zona de distrugere după bombardare este foarte mare.

„Case private, clădiri înalte au fost avariate. Sunt incendii, distrugeri semnificative și victime”, a declarat el.

UPDATE 14:15 Numărul persoanelor decedate în urma atacului rusesc cu rachete de joi, 14 iulie, a crescut la 28. Acest lucru a fost anunțat de directorul adjunct al Departamentului de Sănătate al administrației militare regionale din Vinnița, Tatyana Bondarenko, potrivit UNIAN.

„Astăzi, numărul morților a ajuns la 28 de persoane, inclusiv trei copii. Din păcate, în ultimele zile am pierdut a 28-a persoană, acesta este medicul nostru Pavel, care a primit arsuri pe peste 55% din suprafața corpului. A fost transportat în străinătate pentru îngrijiri. Din păcate, nici colegii polonezi nu l-au putut salva. În plus, am pierdut un alt medic – Natalia, neurolog”, a spus ea.

Potrivit acesteia, alte 20 de victime continuă tratamentul în spitale.

„Rămân în spital 17 pacienți. Din fericire, toți nu sunt gravi, dar mai avem pacienți gravi pe care i-am evacuat în străinătate. Am transportat patru persoane în străinătate, inclusiv un copil. Trei dintre ei rămân la tratament în străinătate, doi fiind, din păcate, în stare gravă”, a spus ea.

Pe 14 iulie, armata rusă au lovit Vinnița cu rachete de croazieră Kalibr, lansându-le din Marea Neagră.

În urma bombardamentelor, 24 de persoane au fost ucise imediat, inclusiv 3 copii, 202 persoane au solicitat ajutor medical, dintre care 68 au fost internate, 14 persoane erau în stare gravă și 4 în stare critică. Ulterior, încă două persoane au murit în spitale. 

UPDATE 12:20 Rusia continuă să țină patru transportoare de rachete de croazieră Kalibr în serviciu de luptă în Marea Neagră și cinci portavioane Kalibr în Mediterană, potrivit Forțelor Navale ale Armatei Ucrainei.

„În Marea Azov, rușii continuă să controleze căile maritime, păstrând până la 3 nave și bărci în serviciu de luptă”, se arată în nota autorităților maritime ucrainene.

UPDATE 10:25 Trupele ruse continuă să bombardeze așezările din regiunea Donețk. În timpul zilei de joi, 4 august, rușii au ucis șapte civili, iar alte 9 persoane au fost rănite, a anunțat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

„Pe 4 august, rușii au ucis 7 civili din regiunea Donețk – la Toretsk. Încă 9 persoane au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a scris Kirilenko.

UPDATE 09:10 În timpul unui atac nocturn asupra suburbiilor din Zaporojie, trupele rusești au lovit un element de infrastructură.

Despre aceasta a anunțat primarul interimar al orașului Zaporozhye Anatoly Kurtev. 

„În această seară, în timpul unui raid aerian, invadatorii au bombardat una dintre facilitățile de infrastructură din suburbiile orașului Zaporojie. În urma atacului, echipamentele de producție au fost avariate. Din fericire, nu au fost victime”, a spus el.

UPDATE 08:40 Forțele ruse transferă tot mai mult personal și echipamente către Herson și vestul regiunii Zaporijia în detrimentul eforturilor lor de a pune mâna pe Slovyansk și Siversk, pe care par să le fi abandonat, se menționează în raportul zilnic al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Forțele ruse redistribuie, de asemenea, echipamente militare – artilerie și aviație în special – în Crimeea din alte părți ale Ucrainei.

Forțele ruse s-au retras sau au suspendat anterior operațiunile ofensive din orașul Harkiv și axa de sud pentru a acorda prioritate capturării regiunii Lugansk. În acest caz, forțele ruse par să răspundă la contraofensiva ucraineană din regiunea Herson, mai degrabă decât să aleagă în mod deliberat obiective asupra cărora să-și concentreze eforturile.

„Pregătirile Ucrainei pentru contraofensiva de la Herson și operațiunile inițiale din acea contraofensivă combinate cu slăbirea dramatică a forțelor ruse par, în general, să permită Ucrainei să înceapă să modeleze activ cursul războiului pentru prima dată”, notează experții americani.

UPDATE 08:00 Trupele ruse au atacat cu rachete orașul Nikolaevka din regiunea Odesa. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat vineri dimineața despre bombardamente.

„Ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra unei instalații de infrastructură din zona așezării Nikolaevka, regiunea Odesa”, se arată în raport.

Deocamdată nu au fost raportate victime.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)