Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 98-a zi…

LIVE TEXT A 98-a zi de război în Ucraina. Bombele rusești au ucis miercuri patru civili din regiunea Donețk – autoritățile ucrainene

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky a mulţumit Uniunii Europene (UE) pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Statele Unite vor furniza ucrainenilor „sisteme de rachete şi muniţii mai avansate”, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina, a anunțat președintele SUA Joe Biden.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 1 iunie:

UPDATE 21:55 Patru oameni au fost ucişi miercuri în regiunea Doneţk, anunță șeful admnsitrației regionale, Pavel Kirilenko.

Alți nouă civili au fost răniți, mai spune Kirilenko.

UPDATE 20:55 Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include sisteme de rachete HIMARS, a informat serviciul de presă al Casei Albe.

„Astăzi, anunț un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru (…) armata ucraineană. Cu finanțare suplimentară pentru Ucraina, aprobată cu sprijin copleșitor în Congresul SUA, Statele Unite vor putea continua să furnizeze Ucrainei armele, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient pentru a respinge atacurile rusești.

Acest nou pachet îi va echipa cu noi capabilități și cu armament avansat, inclusiv HIMARS MLRS cu muniție, pentru a-și proteja teritoriul”, se arată în declarație.

UPDATE 20:20 Armata ucraineană a eliberat peste 20 de localități din nordul regiunii Herson, anunță șeful administrației militare regionale, Ghenadi Laguta.

Potrivit lui Laguta, contraofensiva din regiune continua, forțele armate ale Ucrainei se deplasează spre sud.

UPDATE 19:10 Un reprezentat al Dumei de Stat de la Moscova susține că Rusia practic nu mai înregistrează pierderi în Ucraina.

„Practic am încetat să pierdem oameni. Cifrele extreme publicate de Ministerul Apărării în martie sunt 1.351 de morți. De atunci, datele nu au mai fost anunțate de Ministerul Apărării și voi explica de ce. În prezent, desigur, există răniți, dar nu mai există un asemenea număr de morți. Acesta este rezultatul schimbării tacticii de război”, a declarat Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei, pentru RIA Novosti.

Deputatul a mai afirmat că, la începutul războiului, armata rusă nu a folosit arme pe teritoriul Ucrainei. Însă, când îi ei „au început să tragă, să-i captureze”, a fost schimbată tactica și abordarea față de „operațiune”.

De asemenea, parlamentarul susține că, în viitorul apropiat, teritoriul Donbasului „va fi curățat de rămășițele formațiunilor armate ucrainene”. Potrivit acestuia, „operațiunea specială” decurge conform planului și se va încheia când autoritățile ucrainene „vor fi pregătite pentru negocieri”.

UPDATE 17:45 Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a anunțat despre lansarea unei operațiuni antiteroriste în nordul Siriei, unde Turcia intenționează să stabilească o zonă de securitate de 30 de kilometri, transmite agenția Anadolu. Erdogan a menționat că scopul operațiunii este „eliberarea” orașelor Manbij și Tel Rifat.

Președintele Turciei a explicat demararea operațiunii speciale prin faptul că „Statele Unite și Rusia nu și-au îndeplinit obligațiile de a crea o astfel de zonă de siguranță în zona de frontieră”.

UPDATE 16:56 Ucraina simplifică procedura de adopţie a copiilor ucraineni printr-un „proces digital rapid”, au anunţat, miercuri, Ministerul ucrainean al Politicii Sociale şi Ministerul Transformării Digitale, relatează CNN.

Aproximativ 17 000 de copii din Ucraina aşteaptă să fie adoptaţi, a declarat, ministrul adjunct al politicii sociale al Ucrainei Kostiantin Koşielenko.

El a menţionat că există de „câteva ori mai puţini părinţi potenţiali adoptivi. Unul dintre motive este că procedura de adopţie este foarte complicată”.

Oficialul ucrainean a subliniat că vor „implementa un proces digital rapid”, care va include doar cinci minute în care să fie depusă cererea pentru „consultare iniţială”.

UPDATE 16:30 Rusia este pe cale să ia măsuri care să-i permită să „minimalizeze” impactul embargoului impus petrolului rus de către Uniunea Europeană (UE) cu scopul de a pedepsi Moscova din cauză că a invadat Ucrainei, anunţă miercuri Kremlinul, scrie Ria Novosti.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact foarte negativ asupra Europei, asupra noastră şi asupra întregii pieţe mondiale a energiei”, avertizează purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 15:27 Forţe ruse îşi „consolidează poziţiile” în centrul Severodoneţkului, un oraş strategic în Donbas, în estul Ucrainei, anunţă miercuri guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghei Gaidai.

„Ruşii îşi continuă asaltul şi îşi consolidează poziţiile în centrul Sivierodoneţkului” – care a devenit capitala administrativă a regiunii ucrainene Lugansk după ce separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova, au cucerit oraşul Lugansk în 2014 -, anunţă într-o postare pe Facebook Gaidai.

Forţe ruse efectuau atacuri vizând cartiere situate în nordul, estul şi sudul oraşului, anunţă guvernatorul.

UPDATE 14:04 Liderul cecen Ramzan Kadîrov acuză, într-un mesaj publicat pe Telegram, televiziunea rusă de minciună, în legătură cu afirmațiile că orașul Severodonețk este cucerit în proporție de 30%. Kadîrov afirmă că orașul se află sub controlul forțelor cecene și ruse. Kadîrov afirmă „că oamenilor trebuie să li se spună adevărul”. 

„Acum mă uit, don, la Rossiya-24. Vorbesc despre Severodoneţk. Ei spun că aproximativ 30% a fost eliberat, don, sau 20%. (…) Verificați ce spuneți, don. Oamenilor trebuie să li se spună adevărul și să nu fie mințiți”, declară Kadîrov.

UPDATE 12:00 De la începutul ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, armata rusă a pierdut aproximativ 30 700 de militari ruși, potrivit ultimului bilanț publicat miercuri de către Ministerul Apărării de la Kiev.

Bilanțul pierderilor rușilor publicat de Armata Ucrainei:

  • 30.700 de soldați uciși, răniți sau capturați
  • 1.361 de tancuri
  • 3.343 de vehicule blindate de luptă
  • 659 sisteme ale artileriei
  • 207 sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • 208 avioane
  • 175 de elicoptere
  • 13 vase/bărci/nave
  • 519 drone

UPDATE 11:15 Guvernul elvețian a respins cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveția, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat miercuri postul elvețian SRF, scrie Reuters.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a respins cererea Danemarcei de a oferi aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III Ucrainei, a anunţat SRF, citând confirmarea din partea agenţiei.

Elveţia neutră cere ţărilor străine care cumpără arme elveţiene să solicite permisiunea de a le reexporta.

UPDATE 10:05 „Gazprom” a oprit miercuri, 1 iunie, furnizarea de gaz către Orsted danez, precum și Shell Energy Europe Limited către Germania deoarece nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat compania rusă, scrie Ria Novosti.

UPDATE 9:37 Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele nucleare ale Federației Ruse vor efectua exerciții militare în regiunea Ivanovo, la nord-est de Moscova. Conform ministerului rus al Apărării, la acest exercițiu participă aproximativ 1 000 de militari și peste 100 de vehicule și sisteme, inclusiv lansatoare de rachete balistice intercontinentale „Yars”, scrie Interfax.

„În regiunea Ivanovo, lansatoarele autonome ale sistemului mobil de rachete la sol, „Yars” din cadrul Forțelor Strategice Nucleare efectuează manevre intense pe rutele de patrulare, ca parte a exercițiilor”, se arată în comunicat.

„Yars” este sistemul de rachete balistice intercontinentale al rușilor capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 11 mii km.

UPDATE 9:00 Institutul pentru Studii de Război anunță că forțele ruse dețin controlul asupra celei mai mari părți din Severodonețk, dar bătălia nu s-a încheiat, deși este clar de acum că ucrainenii luptă în retragere, pentru a provoca cât mai multe pagube Armatei Ruse. Potrivit ISW, armata ucraineană va încerca să reziste la vest de râul Siverski, iar rușii încearcă să prevină acest lucru, forțând dinspre Toșkivka (la sud de Severodonețk) spre Lisiceansk. Lovirea unui combinat chimic și emanarea unui nor toxic care îi afectează deopotrivă și pe ruși și pe ucraineni și pe civili și pe militari, arată și presiunea (politică) sub care Armata Rusă se află pentru cucerirea orașului.

Comunicațiile din zona Herson au fost tăiate de ruși, astfel încât raportările de pe rețelele de socializare sunt extrem de limitate

UPDATE 8:00 Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniție ca parte a unui nou pachet de 700 de milioane de dolari de echipamente militare menit să ajute ucrainenii să lupte împotriva invaziei ruse a, au declarat marți președintele Biden și oficialii Casei Albe, scrie New York Times.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. 

UPDATE 7:50 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky a mulţumit Uniunii Europene (UE) pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri mai dure pentru invazia Ucrainei.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a spus Zelenski într-un mesaj video publicat marţi seara.

„La finalul zilei, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist’, a subliniat el. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: