Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 129: Primarul de la Mariupol cere ONU și Crucii Roșii să folosească toate instrumentele posibile pentru eliberarea prizonierilor din zonele ocupate temporar

Sursa: Reuters. Imagine simbol

Este cea de 129-a zi de război în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță mai multe multe pierderi de personal și echipamente de partea rusă.

Ieri, în regiunea Odesa, rachetele rușilor au lovit un bloc de locuințe și o bază de odihnă. În urma atacului cel puțin 21 de oameni au murit, 38 au fost răniți. Rușii au atacat și regiunea Nikolaev.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 2 iulie:

Update 19.20: Peste 10 mii de locuitori din Mariupol se află în închisorile din așa-numita Republică separatistă Donețk, la Olenevka, Centrul de arest preventiv Donețk și Makeevka. „În „închisori” ocupanții au creat condiții ca în lagărele de concentrare”, scrie Hromadske.

Închiși în celule înghesuite de 2 pe 3 metri pentru 10 persoane, oamenii din Mariupol aproape că nu primesc apă și mâncare. Nu sunt scoși afară, nu au acces la îngrijiri medicale”, se spune într-un comunicat al autorităților locale din Mariupol.

Aceeași sursă a adăugat că şi locuitorii din Mariupol se află sub ameninţarea torturii în diferite forme – atât psihologice, cât şi fizice.

Primarul Mariupolului le-a cerut ONU și Crucii Roșii „să folosească toate instrumentele posibile pentru a obține liste de prizonieri, să se asigure că aceștia beneficiază acum de condiții decente și să lucreze împreună pentru eliberarea fiecărui cetățean din Mariupol”.

Update 16.00: Din 24 februarie și până la 1 iulie, forțele ruse au distrus sau avariat 145 de clădiri religioase din Ucraina, dintre care 51 sunt înregistrate ca monumente de istorie, de arhitectură sau în calitate de construcții cu valoare istorică. Despre asta a anunțat azi ministrul Culturii din Ucraina Alexandr Tkacenko.

Crimele rușilor împotriva patrimoniului cultural au fost înregistrate pe teritoriul a 13 regiuni ale Ucrainei și la Kiev, înregistrând până azi un total de 407.

Update 15.20: La Lviv a avut loc o întâlnire operațională pentru elaborarea unui plan de acțiune în caz de escaladare la granița belaruso-ucraineană. Despre asta a anunțat de primarul orașului Lviv, Andrei Sadovoi.

Primarul a subliniat că situația de la granița dintre Belarus și Ucraina este imprevizibilă și aceasta este cea mai mare dificultate în situația respectivă, scrie Unian.

Potrivit primarului, se are în vedere și varianta formării batalioanelor de voluntari de rezervă din angajați ai primăriei și ai întreprinderilor comunale. De asemenea, continuă pregătirea unei rezerve strategice de produse în cazul blocării rutelor de aprovizionare.

Update 13.03: Grănicerii din regiunea Cernihiv au găsit au găsit o unitate de stocare cu sute de GB de informație ale unei unități militare ruse care a participat la războiul împotriva Ucrainei. Aceste informații vor ajuta la identificarea personalului militar implicat în invazia armată a Ucrainei. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei.

Unitatea de stocare conține date despre unitatea de artilerie antiaeriană a Federației Ruse din apropierea Moscovei: o listă de personal cu biografii ale militarilor ruși, documentație tehnică a armelor și echipamentului militar.

Update 12.38: Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak afirmă că Rusia a trecut la o nouă tactică în războiul cu Ucraina: acum rușii trag mai multe rachete în zonele rezidențiale și fac presiuni asupra politicienilor occidentali pentru a forța Ucraina să facă concesii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Canalul 24.

Update 11.53: Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak scrie pe Twitter că lumea nu s-a săturat să susțină Ucraina, însă „lumea s-a săturat de șantajul rusesc cu gazul, crizele artificiale, inflația, asasinatele politice, armele chimice, teroarea și minciunile constante, a obosit de „complexele” personale ale lui Putin”.

Update 11.20: Pentagonul spune că Forțele armate ale Ucrainei folosesc deja cu succes sistemele HIMARS (Sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, n.r.).

Anterior, Statele Unite au convenit să furnizeze Ucrainei primele patru HIMARS, precum și muniții ghidate cu precizie care pot lovi ținte la o distanță de până la 80 de kilometri. Acestea se află deja în Ucraina. Al doilea lot promis de 4 sisteme va ajunge înainte de jumătatea lunii iulie, notează Hromadske.

Update 10.48: De la începutul războiului din Ucraina, 344 de copii au murit, anunță Oficiul Procurorului General al Ucrainei în dimineața zilei de 2 iulie. Cel puțin 640 de copii au fost răniți.

Update 09.42: De la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse și până în dimineața zilei de 2 iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus aproximativ 35.870 de invadatori, dintre care 120 în ultima zi”, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rușii au suferit cele mai mari pierderi în direcția Bakhmut. Datele sunt orientative și sunt încă în curs de finalizare.

Rușii au pierdut și mii de echipamente:

tancuri — 1.582 (+5 în ultimele 24 de ore);
vehicule blindate de luptă – 3.737 (+1);
sisteme de artilerie – 800 (+4);
sisteme de lansare de rachete multiple – 246;
apărare aeriană – 105;
aeronave – 217;
elicoptere – 186;
drone de nivel operațional-tactic – 653 (+8);
rachete de croazieră – 144 (+1);
nave / bărci – 15;
echipamente auto și cisterne — 2.614 (+4);
echipament special – 61.

Ucraina nu dezvăluie informații despre pierderile în rândul armatei sale. Cu toate acestea, președintele Zelensky a spus că între 60 și 100 de soldați ucraineni sunt uciși pe câmpul de luptă în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.

Update 09. 38: În cursul zilei de 1 iulie, au fost uciși cel puțin patru civili ucraineni în regiunea Donețk. Alte 12 persoane au fost rănite, scrie Hromadske.

Update 09.33: O investigație amplă a Amnesty International a concluzionat că forțele militare ruse au comis o crimă de război atunci când au lovit teatrul de teatru Mariupol din Ucraina în martie, ucigând zeci de oameni. Într-un nou raport, organizația documentează modul în care armata rusă a vizat în mod deliberat teatrul, deși știa că sute de civili se adăposteau acolo pe 16 martie, făcând din acest atac o clară crimă de război.

Echipa Amnesty International a intervievat numeroși supraviețuitori și a colectat dovezi digitale extinse, concluzionând că atacul a fost aproape sigur efectuat de avioane de luptă rusești, care au aruncat două bombe de 500 kg care au lovit aproape una de cealaltă și s-au detonat simultan.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: