Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 159. UE deblochează un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina

Rusia nu a oferit încă autorizație de acces Crucii Roșii Internaționale (CICR) la închisoarea Olenivka, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, astfel Kremlinul împiedicând eforturile internaționale de anchetă, se menționează în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului. Totodată, potrivit sursei citate, autoritățile ruse de ocupație ar continua să se pregătească pentru un referendum în regiunea Herson.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 1 august:

UPDATE 21:55 Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina în scopul susţinerii bugetului acesteia şi a o ajuta să facă faţă consecinţelor financiare ale invaziei ruse, a declarat luni premierul ucrainean Denis Şmîgal.

„Acest miliard de euro face parte dintr-un amplu program de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro. Fondurile (europene) vor ajuta la finanţarea necesităţilor bugetare prioritare”, a indicat Şmîgal într-un mesaj postat pe contul său din Telegram.

O primă tranşă de 500 milioane de euro a fost virată deja în contul Băncii Centrale a Ucrainei, potrivit premierului ucrainean, care a indicat că restul sumei este aşteptată să vină marţi, 2 august.

UPDATE 20:38 În regiunea Lugansk, care este aproape toată ocupată de Rusia, situația se înrăutățește. Se așteaptă o catastrofă umanitară. Cu toate acestea, potrivit șefului administrației militare din Lugansk, Serghei Gaidai, rușii încă nu pot captura două localități din regiune.

„Apărătorii noștri țin ferm liniile de apărare. Au fost câteva momente când unitățile ruse au intrat în Belogorivka. Dar, de acum, există încă o parte din regiunea Lugansk care este necucerită”, a spus Gaidai.

De asemenea, Gaidai a vorbit despre catastrofa umanitară care se apropie de orașele din regiunea Lugansk, unde au avut loc ostilități active. Rușii încă nu pot asigura nevoile de bază ale oamenilor (apă, hrană, medicamente).

„Să luăm situația din Rubijne sau Severodonețk. Aceste orașe nu vor putea intra în timpul sezonului de încălzire, va fi o problemă uriașă. Există apă care este luată din fântâni, pentru că alimentarea centrală cu apă este distrusă. Deci, această apă este deja contaminată, pentru că nu au fost luat cadavrele de mult timp. Corpurile s-au descompus la căldură. Acum oamenii sunt otrăviți în masă, dizenteria este o problemă uriașă”, a subliniat Gaidai.

UPDATE 19:20 Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, 1 august, că un război nuclear nu ar trebui să fie declanșat niciodată deoarece în urma acestuia nu ar exista învingători. Putin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului împotriva Ucrainei, scrie presa rusă.

„Pornim de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a spus el.

Potrivit Reuters, tot luni, 1 august, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonului şi Moscovei.

„Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026”, a transmis Joe Biden.

„Negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă, iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, potrivit președintelui american.

Biden a subliniat că și China are responsabilitatea de a se implica în negocierile privind controlul armamentului nuclear.

„Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare”, a subliniat președintele SUA, potrivit Reuters.

UPDATE 18:10 Ucraina a primit încă patru sisteme de rachete americane HIMARS. Despre asta a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov.

Reznikov a scris pe Twitter că este recunoscător pentru ajutorul acordat pentru întărirea armatei ucrainene. „Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestei arme. Sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top  al acestei veri pe front!”, a afirmat ministrul ucrainean al Apărării.

UPDATE 16:50 Armata ucraineană spune că unele dintre forțele pe care Rusia le desfășoară pentru a-și consolida flancul sudic provin din regiunea Donbas.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, explicat că sudul rămâne o prioritate pentru Moscova, relatează CNN.

„Există informații despre întăriri care vin din peninsula Crimeea, sunt informații despre încercările de redistribuire din direcția estică”, a spus Humeniuk într-o conferință de presă luni. „Per total, înțelegem că ei încearcă să-și mute trupele și să definească direcțiile care vor deveni conducătoare pentru ei în viitor. După cum înțelegem, Sudul rămâne una dintre prioritățile lor.”

Unitatea de apărare de informații a țării a mai spus că unele dintre trupe vin din regiunea Donețk.

„Cu două săptămâni în urmă, Rusia a retras grupuri tactice de trupe aeriene din regiunea Donețk și le-a transferat în Hersonul ocupat”, se spunea luni într-o postare Telegram. „De asemenea, Rusia redistribuie trupe din districtul său militar din est, care au fost folosite în atacul asupra Sloviansk”.

UPDATE 15:00 Sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II oferite de Germania au ajuns în Ucraina. Ministrul Apărării de la Kiev a anunțat luni despre acest lucru pe twitter și a mulțumit autorităților germane.

„…Artileriștii noștri îi salută pe partenerii germani!”, a menționat oficialul ucrainean.

Business Insider scria anterior că ar fi vorba de trei lansatoare de rachete MARS II.

UPDATE 11:50 O navă care transportă cereale a părăsit luni portul Odesa către Liban, în baza unui acord de trecere în siguranță, au declarat oficialii ucraineni și turci, fiind prima navă ucraineană cu grâne care pleacă de la invazia rusă care a blocat transportul prin Marea Neagră în urmă cu cinci luni, scrie Reuters.

Ministrul de externe al Ucrainei a numit-o „o zi de alinare pentru lume”, în special pentru țările amenințate de penuria de alimente și foamete din cauza transporturilor întrerupte.

Navigarea a fost posibilă după ce Turcia și Națiunile Unite au intermediat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Rusia și Ucraina.

„Prima navă cu cereale de la #AgresiuneaRusă a părăsit portul”, a declarat ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. „Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii săi, face încă un pas pentru a preveni foamea în lume”.

Ministrul turc al apărării a declarat mai devreme că nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, se va îndrepta spre Liban.

UPDATE 10:35 Regiunea Nikolaev a fost bombardată în timpul nopții, fiind rănite trei persoane, potrivit șefului administrației militare regionale Vitali Kim.

„În prezent, se știe că au fost avariate case și curți private, în urma cărora trei persoane au fost rănite. În urma bombardamentelor a izbucnit un incendiu pe teritoriul dispensarului medical. Un depozit umanitar cu medicamente și alimente a ars. Fără victime. Centrul de traumatologie al unuia dintre spitale a fost și el distrus, patru imobile, un vehicul medical au fost avariate, iar geamurile au fost sparte. Fără victime, în prealabil. Informațiile detaliate sunt în curs de clarificare” a scris Kim pe Telegram.

UPDATE 09:25 Armata rusă ar fi pierdut peste 41 000 de persoane de la începutul războiului declanșat în Ucraina. În același timp, printre pierderile suferite de ruși, potrivit autorităților de la Kiev, se numără 1768 de tancuri, 4011 mașini blindate de luptă și 932 de sisteme de artilerie.

„Adversarul a suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Donețk și Krivoy Rog”, menționează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 08:30 Federația Rusă își regrupează forțele în direcția Zaporozhye și își consolidează grupările în direcția Krivoy Rog, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În același timp, potrivit autorităților ucrainene, în direcția Yuzhnobugsky, forțele ruse ar fi tras din tunuri, artilerie de rachete și tancuri în zonele Mirolyubovka, Novovoznesensky, Vysokopole, Nikolaev și peste 25 de așezări. Un atac aerian ar fi avut loc lângă Olginoye. Totodată, ar fi continuate misiunile de recunoaștere aeriană. „Se observă că inamicul a întărit gruparea de trupe în direcția Krivoy Rog”, menționează Statul Major al Ucrainei.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)