Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 52-a zi…

LIVE TEXT A 52-a zi de război în Ucraina. Prim-ministra Ucrainei susține că circa 700 de militari și peste o mie de civili ucraineni se află în captivitate în Rusia

Imagine-simbol

Războiul din Ucraina a ajuns la a 52-a zi. Vedeți, mai jos, principalele evenimente:

UPDATE 22:08 – Tribunalul din Lvov a înăsprit măsura de reținere pentru politicianul pro-rus ucrainean Viktor Medvedchuk și l-a plasat în arest, fără drept de eliberare pe cauțiune. Despre acest lucru informează serviciul de presă al instanței.

UPDATE 20:05 – Sâmbătă, 16 aprilie, Vladimir Frolov, general-maior rus și comandantul adjunct al Armatei a 8-a, a fost înmormântat la Sankt Petersburg. Potrivit guvernatorului Sankt Petersburgului, generalul a fost ucis în timpul luptelor cu ucrainenii. Acesta este cel de-al optulea general al armatei ruse care a decedat în Ucraina de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 19:20Istoria din spatele timbrelor care ilustrează celebrul slogan „Navă rusească, du-te-n ****”. Stocul s-a epuizat într-un timp record.

UPDATE 18:40 – Doi oameni au murit și peste 30 au fost răniți în urma atacurilor cu rachete lansat de ruși asupra orașului Harkiv în dimineața zilei de sâmbătă, 16 aprilie. Printre răniți se regăsește și un copil de 12 ani, informează currenttime.tv

UPDATE 17:50 – Viceprim-ministra ucraineană Irina Vereșciuk a anunță că au fost create nouă coridoare umanitare pentru a evacua civili, inclusiv pentru mașini particulare dinspre Mariupol, portul la Marea Azov asediat de forțele ruse. Cinci dintre cele nouă coridoare umanitare sunt în zona Lugansk, din estul ţării.

UPDATE 16:20Cum poți ajunge trădător și inamic în Rusia? Jurnaliștii Yuri Dud și Leonid Parfeonov, cântăreața Vera Brejneva, actorul Danila Kozlovsky, incluși în lista „trădătorilor și inamicilor poporului”

UPDATE 15:20 – Aproximativ 700 de militari și circa 1000 de civili ucraineni, dintre care jumătate femei, s-ar afla în prizonierat în Rusia, susține viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk. Potrivit ei, și aproximativ 700 de militari ruși sunt prizonieri în Ucraina.

UPDATE 14:00„În urma loviturii cu rachete de dimineață, o persoană a murit și mai mulți răniți au fost internați la spital în districtul Darnitskii al capitalei. Medicii oferă toată asistența necesară”, informează primarul Kievului, Vitali Kliciko.

UPDATE 13:10 – Ministerul de Externe de la Moscova anunță că Federația Rusă impune sancțiuni împotriva mai multor demnitari britanici, printre care și premierul Boris Johnson. Aceștia au interdicția de a intra pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 10:58 – Ca urmare a ostilităților, orașul Severodonețk din regiunea Lugansk a fost distrus în proporție de aproape 70%. Despre acest lucru a anunțat șeful administrației militare-civile a orașului, Alexander Stryuk, transmite Novosti Donbasa.

UPDATE 10:05 – Primarul Kievului, Vitali Kliciko, anunță că în această dimineață au avut loc explozii în districtul Darnitskii de la marginea capitalei ucrainene. „La fața locului lucrează în prezent salvatorii și medicii. Se clarifică datele despre victime”, a scris Kliciko. Totodată, primarul a cerut populației să nu ignore alarmele de atac aerian, iar kievenii plecați în alte regiuni sunt rugați să nu revină încă în capitală.

UPDATE 9:10Într-un interviu pentru CNN, Zelensky a declarat că oficialii ucraineni estimează că aproximativ 2,5 mii până la 3 mii de soldați ucraineni au murit în acest război. Totodată, acesta a declarat că victimele militare ale Rusiei ajung la circa 19 – 20 de mii. Pe de altă parte, Rusia susține că numărul soldaților ruși decedați în război este de circa 1,3 mii de soldați. Alte declarații făcute de Zelensky în cadrul interviului găsiți AICI.

7:30Într-un nou mesaj al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, se spune că sarcina numărul 1 este de a grăbi instaurarea păcii. „Diplomații noștri trebuie să continue activitatea în toate direcțiile posibile, la nivel oficial și neoficial”, afirmă Zelensky.

Totodată acesta consideră că următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să includă renunțarea la petrolul rusesc. „Lumea democratică trebuie să admită că banii dați Rusiei pentru resurse energetice sunt, de fapt, bani pentru distrugerea democrației. Când aceste decizii vor fi luate, vom vedea cum pacea se apropie”, a transmis Zelensky.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: