Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 59-a zi…

LIVE TEXT A 59-a zi de război în Ucraina. Turcia închide cerul avioanelor rusești care transportă soldați în Siria. Kievul va abandona negocierile cu Moscova, în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii din oţelăria Azovstal, care apără Mariupolul, sau dacă are loc vreun referendum la Herson

În cea de-a 59-a zi de război în Ucraina, Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere, pentru a evita „posibile provocări”. Conform primarului, slujbele din biserici vor fi transmise online. Prim-ministrul Ucrainei Demys Smyshal susține că situația din Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 23 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 21:40 Kievul va abandona negocierile cu Moscova, în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii din oţelăria Azovstal, care apără Mariupolul, sau dacă are loc vreun referendum la Herson, ameninţă sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la metroul din Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky.

„Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, ameninţă şeful statului ucrainean, în contextul în care deschiderea unor culoare umanitare în acest port din sud-estul Ucrainei se află în centrul unor negocieri între Kiev şi Moscova.

UPDATE 21:30 Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia a închis spațiul aerian avioanelor rusești care transportau soldați în Siria. Declarația a fost făcută de oficialul turc în timpul unei vizite în Uruguay, scrie Yeni Şafak. Detalii aici

UPDATE 21:00 Compania germană de armament Rheinmetall ar fi cerut guvernului Germaniei aprobarea vânzării a 100 de vehicule blindate Marder către Ucraina, scrie Nexta.

UPDATE 20:30 Ministerul ucrainean al Apărării susține că doi generali ruși au fost uciși în apropiere de Herson. Un altul este în stare critică, scrie presa ucraineană.

Armata ucraineană a lovit vineri postul de comandă al celei de-a 49-a armate a Rusiei în apropiere de capitala regională ocupată Herson.


UPDATE 20:20 Armata rusă anunţă sâmbătă că a vizat, cu „rachete de înaltă precizie”, un depozit important de armament – livrat forţelor ucrainene de către Statele Unite şi state membre ale Uniunii Euroepne (UE) – în apropiere de Odesa, în sudul Ucrainei, scrie TASS.

„Forţele armate ruse au scos azi (sâmbătă) din serviciu, cu rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune, un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa în care era stocat un important lot de armament străin livrat de către Statele Unite şi ţări europene”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 20:15 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține sâmbătă, 23 aprilie, o conferință de presă despre situația din Ucraina și respingerea agresiunii ruse. Conferința de presă are loc la una dintre stațiile de metrou Kiev. Detalii aici

UPDATE 20:00 Ocupanții ruși se pregătesc pentru un atac asupra orașului Severodonețk. Acest lucru a fost raportat în raportul prezentat sâmbătă seară de Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, autoritățile ucrainene anunță că, până acum, în zona regiunii Marinka și în majoritatea celorlalte zone din apropiere de Marinka, soldații rusii nu au înregistrat niciun succes, iar soldații ucraineni continuă să mențină controlul asupra acestor regiuni. Detalii aici

UPDATE 19:47 O rachetă rusă a lovit o conductă de gaz în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit șefului regional.

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, a declarat sâmbătă că o rachetă rusă a lovit o conductă de gaz la periferia unui sat din regiune.

„Racheta a aterizat la marginea unui sat și a făcut în pământ o pâlnie uriașă adâncă de peste 4 metri. O conductă de gaz de joasă presiune a fost avariată. La fața locului lucrează specialiștii”, a declarat șeful regional.

UPDATE 19:10 Premierul britanic Boris Johnson avertizează Rusia că, în cazul folosirii armelor nucleare, Marea Britanie va reacționa. Detalii aici

UPDATE 18:40 Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat sâmbără, 23 aprilie, că R. Moldova este următoarea țintă a Rusiei. Anunțul lui Podolyak vine la o zi după declarația făcută de generalul rus Rustam Minnekaev privind intenția Moscovei de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria. Detalii aici

UPDATE 18:30 Ucraina anunţă că a cucerit trei localităţi în apropiere de Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, bombardat cu regularitate de artileria rusă, în timp ce armata rusă continuă să atace în Donbas.

Forţe armate ucrainene au reuşit o contra-ofensivă lansată ieri (vineri) dimineaţa. După lupte îndelungate şi aprige, unităţile noastre au dislocat trupe ruse la Bezruki, Slatina şi Prudianka”, anunţă într-o postare pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

UPDATE 18:00 Cel puțin cinci persoane au fost ucise iar 18 au fost rănite sâmbătă într-un atac cu rachetă în orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, a transmis într-o postare online șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Andrei Yermak. Detalii aici

O instalaţie militară şi două clădiri locuite au fost lovite sâmbătă, la Odesa, în sudul Ucrainei, de două rachete ruseşti, anunţă Comandamentul Aerian de Sud al armatei ucrainene.

Apărarea antiaeriană ucraneană a distrus alte două racehte care vizau oraşul, anunţă într-un comunicat comandamentul.

UPDATE 17:00 VIDEO/ Forțele ruse au atacat cu rachete orașul-port Odesa: cel puțin trei persoane au murit

UPDATE 16:36 Minsitrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, spune că atacul Rusiei din Odesa are ca scop doar teroarea.

„Singurul scop al atacurilor ruse cu rachete asupra Odesei este teroarea. Rusia trebuie recunoscută ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și barbari care trag cu rachete în orașe pașnice” – a scris șeful Ministerului de Externe

UPDATE 16:30 O rachetă a lovit Odesa sâmbătă după-amiază, afectând infrastructura orașului-port de la Marea Neagră, au anunțat autoritățile locale. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin o persoană de murit.

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Gerașcenko a spus că agresorul a tras cel puțin șase rachete de croazieră la Odesa, mai multe rachete au fost doborâte.

„Cel puțin o rachetă a căzut și a explodat. Au lovit clădiri rezidențiale. Cu siguranță se știe despre un mort. A ars până la moarte în mașina lui, în curtea uneia dintre case”, a scris Gerașcenko.

UPDATE 16:00 Germania trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, dar fără a pune în pericol propria securitate și capacitatea de apărare a NATO, a declarat sâmbătă ministrul de finanțe Christian Lindner, scrie Reuters.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câștige, dar limita responsabilității etice este punerea în pericol a propriei noastre securități și a capacității de apărare a teritoriului NATO”, a declarat Lindner într-un discurs la conferința de partid de la Berlin.

„Dar ceea ce este posibil… trebuie întreprins în mod pragmatic și rapid, împreună cu partenerii noștri europeni”, a spus el.

Lindner a afirmat că este în favoarea sprijinirii țării agresate cu armament greu, dar că Germania nu trebuie să devină parte a războiului.

„Ucraina are nevoie de sprijin militar și, pentru a fi victorioasă, are nevoie și de arme grele”, a declarat ministrul german de finanțe.

UPDATE 15:10 Amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse din Marea Neagră, a fost eliberat din funcție și arestat în urma scufundării crucișătorului „Moscova”. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 22 aprilie, de către serviciul de informații al armatei Ucrainei. Adjunctul său, viceamiralul Serghei Pinciuk, este și el anchetat în această cauză.

Serviciul de informații al armatei Ucrainei afirmă că aceste măsuri represive au fost determinate de scufundarea navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”.

Anunțul arestării amiralului Igor Osipov și al anchetării adjunctului său, viceamiralul Serghei Pinciuk, a fost făcut vineri de reprezentantul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibițki.

UPDATE 15:03 Ministerul rus al Apărării din susține că Statele Unite ale Americii (SUA) pregătesc o provocare menită să acuze armata rusă de folosirea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice, scrie TASS.

UPDATE 15:00 Pe fundalul unei invazii militare pe scară largă a invaziei militare ruse asupra Ucrainei, Federația Rusă ar putea folosi submarine în Marea Neagră pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Ucrainei. Detalii aici

Lansările de rachete, de până la 50 de metri sub suprafața terestră, sunt greu de observat chiar și cu sateliții deasupra capului, dar experții navali au spus că submarinele din clasa Kilo au fost văzute în mod regulat reîncărcând rachete și focoase cu rază lungă de acțiune în porturile rusești înainte de a dispărea din nou sub apă.

UPDATE 14:15 Forțele ruse au reluat atacurile aeriene asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se află mtrupele ucrainene rămase în oraș și unde se adăpostesc numeroși civili, a spus consilierul prezidențial ucrainean Aleksey Arestovich.

„Inamicul încearcă să sugrume rezistența finală a apărătorilor Mariupolului din zona Azovstal”, a declarat Consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei.

Arestovich a mai spus că forțele ruse încearcă să ia cu asalt uzina.

UPDATE 13:21 Toate oraşele aflate sub control ucrainean în regiunea ucraineană Lugansk (est) erau bombardate intensiv de către forţe ruse sâmbătă, anunţă la televiciune guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai.

Armata ucraineană a părăsit unele poziţii pentru a se regrupa, anunţă guvernatorul.

Serghii Gaidai respinge însă o înfrângere critică, pentru moment.

Ministerul rus al Apărării a anunţat tot sâbătă că armata rusă a distrus un avion ucrainean de vânătoare de tip Suhoi 25 (Su-25) şi trei elicoptere de tip MI-8, pe un aerodrom, în zona Harkov.

13:00 Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk le cere locuitorilor din Mariupol care vor să plece sâmbătă să fie foarte atenți.

„Fac apel la cetățenii noștri care se pregătesc pentru evacuarea de astăzi. Tocmai am primit informații că ocupanții ar putea încerca să își organizeze propriul coridor de evacuare în Rusia în paralel cu noi. Așadar, vă rugăm să fiți atenți și vigilenți. Nu cedați la înșelăciuni și provocări”.

UPDATE 11:50 Forțele armate ale Ucrainei susțin că au desfășurat o contraofensivă cu succes în regiunea Harkov și au eliberat mai multe localități.

În regiunea Harkov, armata ucraineană i-a alungat pe ocupanți din trei localități, anunță președintele Administrației Militare Regionale Harkov, Oleg Sinigubov, pe Telegram.

„Avem vești bune din prima linie. Forțele noastre armate au desfășurat o contraofensivă cu succes, ieri dimineață au lansat operațiuni ofensive împotriva inamicului. Luptele aprige au continuat pe tot parcursul zilei. Unitățile noastre au alungat trupele rusești din așezări: Bezruki, Slatino , Prudyanka, Districtul Dergachev, și s-au înrădăcinat în poziții!” – a spus Sinegubov.

UPDATE 10:45 Zelensky, avertizează că invazia declanșată de Rusia asupra țării sale este doar începutul și că Moscova are planuri pentru a captura și alte țări, după declarația generalului rus Rustam Minnekaiev, care a spus că Rusia vrea controlul total asupra sudului Ucrainei, pentru a avea un culoar către Transnistria.

Toate națiunile care, ca și noi, cred în victoria vieții asupra morții trebuie să lupte cu noi. Trebuie să ne ajute, pentru că noi suntem în prima linie. Și cine va urma?”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată pe Facebook.

UPDATE 10:05 Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recentă analiză, publicată la 23 aprilie, declarația făcută vineri, 22 aprilie, de generalul rus Minnekaev privind intenția de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria „este departe de a putea fi realizată, având în vedere situația frontului și capacitatea ofensivă a trupelor rusești”.

Institutul american pentru studierea războiului arată că „Minnekaev a afirmat de fapt că controlul rusesc asupra sudului Ucrainei oferă Rusiei o viitoare capacitate de a conduce o ofensivă spre Transnistria, mai degrabă decât să anunțe o ofensivă iminentă a Rusiei împotriva Republicii Moldova. (…) Nu citim aceasta ca pe o declarație de intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei. O astfel de ofensivă ar fi fost probabil formulată în jurul securizării unui culoar terestru către Moldova, la fel ca și coridorul terestru rusesc [din Donbass] către Crimeea. Chiar dacă forțele ruse au încercat să reia operațiunile ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă și capacitatea de a face acest lucru”, arată ISW în analiza asupra situației frontului. Detalii aici

UPDATE 9:30 Refugiații din Ucraina vor beneficia de asistență juridică oferită gratuit de cele patru Platforme regionale de dialog pentru acces la justiție, datorită susținerii Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Suediei. Detalii aici

UPDATE 9:10 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni săptămâna viitoare cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova și cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky la Kiev, pentru a discuta despre negocierile de pace în Ucraina. Anunțul în acest sens a fost făcut de înaltul oficial printr-un mesaj postat pe Twitter. Detalii aici

UPDATE 9:00 Serviciile secrete britanice publică raportul privind războiul din Ucraina:

  • În ciuda unei activități sporite, forțele rusești nu au obținut niciun câștig major în ultimele 24 de ore, deoarece contraatacurile ucrainene continuă să le îngreuneze eforturile.
  • Forțele aeriene și maritime rusești nu au stabilit controlul în niciunul dintre cele două domenii din cauza eficacității apărării aeriene și maritime a Ucrainei, care reduce capacitatea lor de a face progrese notabile.
  • În pofida cuceririi declarate a Mariupol, continuă să aibă loc lupte grele, zădărnicind încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul dorit de aceștia în Donbas.

UPDATE 8:30 Un marinar a murit şi alţi 27 sunt încă dispăruţi după scufundarea crucişătorului Moscova săptămâna trecută, a anunţat Ministerul rus al Apărării, recunoscând pentru prima dată că au existat victime.

„Un soldat a fost ucis şi alţi 27 de membri ai echipajului sunt dispăruţi”, a spus ministerul, citat de agenţiile de presă ruse, adăugând că celelalte persoane de la bord, în număr de 396, au fost evacuate.  

UPDATE 8:20 Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, face apel la cetăţeni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere, pentru a evita ”posibile provocări”. Slujbele din biserici vor fi transmise online.

„Pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a preveni eventualele provocări în noaptea de Paşte, adică de sâmbătă, 23 aprilie, până duminică, 24 aprilie, interdicţia de acces în Kiev şi regiune se va desfăşura de la 23:00 (sâmbătă) la 5:00 (duminică)”, a transmis primarul.  

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: