Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

Sursa foto: CNN

Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși. Ministerul rus al Apărării anunță că, în ultimele cinci zile, trupele ruse au preluat controlul asupra mai multor localități din regiunile Donețk și Lugansk. Rușii bombardează și orașul Nikolaev.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 24 iunie:

UPDATE 21:57 Numărul victimelor civile de la izbucnirea războiului provocat de Rusia în Ucraina s-a ridicat la 1.506, dintre care 4.677 de morți. Despre asta a anunțat Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), scrie novosti.dn.ua.

„OHCHR crede că cifrele reale sunt mult mai mari, deoarece informațiile vin cu întârziere din locurile în care au loc lupte intense și multe rapoarte trebuie confirmate. Acest lucru este valabil, de exemplu, la Mariupol (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkov) și Popasna, Lugansk și Severodonețk (regiunea Lugansk), unde mulți civili ar fi fost răniți”, se arată în raport.

„Majoritatea morților sau răniților civili au fost cauzate de utilizarea de dispozitive explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv artilerie grea și lansatoare de rachete multiple, precum și de rachete și lovituri aeriene”, se mai arată în raport.

UPDATE 21:10 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este „din ce în ce mai îngrijorată de condițiile dificile cu care se confruntă personalul” de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a declarat vineri directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, într-un comunicat, scrie CNN.

Grossi a subliniat, de asemenea, că AIEA trebuie să se deplaseze acolo „cât mai curând posibil” și că situația de la acest sit, aflat sub controlul forțelor armate ruse, este „în mod clar nesustenabilă”.

„AIEA este la curent cu rapoartele recente din mass-media și din alte părți care indică o deteriorare a situației personalului ucrainean de la cea mai mare centrală nucleară din țară. Situația de la această mare centrală nucleară este în mod clar de nesusținut. Suntem informați că personalul ucrainean operează instalația în condiții extrem de stresante, în timp ce situl se află sub controlul forțelor armate ruse”, a declarat Grossi, adăugând că rapoartele recente sunt „foarte îngrijorătoare și îmi adâncesc și mai mult îngrijorarea cu privire la bunăstarea personalului de acolo”.

UPDATE 19:49 Trupele ruse continuă să ia cu asalt orașele și satele din regiunile Donețk și Lugansk, folosind diferite tipuri de arme grele. Despre asta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 18:08 Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor financiar în valoare de 9 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de premierul polonez Mateusz Morawiecki, scrie novosti.dn.ua.

El a spus că fondurile vor fi folosite pentru servicii sociale și plata serviciilor publice.

„Ucraina este în război și nu are bani pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat alocarea unui ajutor de 9 miliarde de euro”, se arată în comunicat.

UPDATE 16:49 Serviciile secrete ale Ucraine susțin că Rusia planifică o serie de atacuri teroriste pe teritoriul Republicii Belarus pentru a o trage într-un război cu Ucraina.

Potrivit autorităților ucrainene, în localitatea Mozîry din Belarus au ajuns echipele speciale care au scopul de a arunca în aer mai multe clădiri rezidențiale.

UPDATE 15:25 Primarul din Nikolaev Alexander Senkevici spune că orașul este bombardat în fiecare zi și situația este destul de complicată. În total, 111 persoane au murit în Nikolaev, inclusiv un copil.

În oraș există apă potabilă, dar calitatea acesteia nu corespunde standardelor. Locuitorilor li se oferă apă potabilă gratuit, a mai spus primarul din Nikolaev, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă din Ucraina.

UPDATE 14:15 Ucraina a confirmă: Rusia a ocupat orașului Gorskoe din regiunea Lugansk. Despre asta a anunțat șeful administrației militare a comunității Gorskoe, Aleksei Babcenko, transmite „Politika Stranî.

UPDATE 11:55 Ministerul rus al Apărării anunță că, în ultimele cinci zile, trupele ruse au preluat controlul asupra localităților Loskutovka, Podlesnoie, Mirnaia Dolina, Șebkarier, Vrubovka, Nîrkovo, Nikolaevka, Novoivanovka, Ustinovka și Rai-Aleksandrovka, din regiunile Donețk și Lugansk.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării sune că, în zona localităților Gorskoie și Zolotoe, trupele ucrainene sunt complet blocate. Potrivit Moscovei, ar fi vorba despre circa 2 000 de militari blocați de trupele ruse.

UPDATE 10:48 Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși.

Șeful administrației ucrainene din Donețk, Pavel Kirilenko, a mai precizat că cel puțin o persoană a fost rănită și mai multe clădiri au fost avariate. În plus, vehiculele de salvare care trebuiau să livreze apă populației civile dintre localitate a regiunii au fost avariate de bombardamente.

UPDATE 10:20 Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari, a anunţat joi John Kirby, oficial care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice, transmite AFP, citat de Agerpres.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kerby.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

John Kirby a mai spus că partea americană este „zilnic” în contact cu cea ucraineană cu privire la nevoile militare şi a precizat că Statele Unite îşi proporţionează şi îşi reconfigurează livrările de echipamente pentru ca ajutorul acordat să rămână „pertinent”.

UPDATE 9:54 Așa-zisele autorități din autoproclamata Republică Populară Lugansk anunță că au preluat controlul asupra localităților Gorskoie și Zolotoe de la sud de Lisiceansk, scrie TASS.

Informația nu a fost confirmată de Ministerul rus al Apărării și nici de reprezentanții părții ucrainene.

UPDATE 9:50 338 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului, alți 610 copii au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, pe 23 iunie, în regiunea Sumî, un adolescent de treisprezece ani a primit o arsură la picioare în urma exploziei unei bombe cu fosfor. În aceeași zi, în urma bombardamentelor armatei ruse, un copil a fost rănit în regiunea Lugansk, încă doi în regiunea Harkov.

În plus, în procesul de colectare a informațiilor despre crimele de război comise de Rusia în Ucraina, s-a stabilit decesul a 14 copii în regiunea Donețk, dintre care nouă au fost uciși la Mariupol.

UPDATE 9:28 Autoritățile ucrainene spun că Rusia a pierdut 34 500 de soldați în războiul din Ucraina.

UPDATE 8:48 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele rusești înaintează în zona localității Mirnaia Dolina, în direcția Severodonețk. Luptele continuă. Armata Ucrainei a respins cu succes ofensiva rușilor din zona localității Borovsk.

În direcția Bahmut, rușii încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică și să preia controlul asupra căilor de comunicații.

UPDATE 7:58 Atacul de la Lisiceansk a fost respins, la Severodonețk continuă luptele. Șeful administrației regionale din Lugansk anunță că rușii au capturat localitatea Nikolaevka.

Iar la Lisichansk au fost găsite cadavrele a doi morți, un rănit a fost internat la Cernăuți.

„Lisiceansk și Borovskoie au rezistat loviturilor aeriene. (…) Multe case au fost distruse în Lisiceansk, satele din jur suferă din cauza obuzelor rusești”, a explicat șeful administrației regionale din Lugansk.

Potrivit lui Gaidai, pe 23 iunie și în această dimineață, rușii atacă în zona Mirnaia Dolina, unde ostilitățile continuă.

„Ofensiva inamicului din zona Borovski a fost oprită cu succes. În plus, soldații noștri au respins ofensiva în direcția periferiei de sud de Lisiceansk, au provocat pierderi și i-au forțat să se retragă. Cu toate acestea, rușii au reușit să captureze Nikolaevka”, anunță Gaidai.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: