Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 112. Autoritățile ucrainene au evacuat 43 de oameni din Lugansk, regiune atacată puternic de trupele ruse

Luptele și bombardamentele nu contenesc în sudul Ucrainei. Este a 112-a zi de război în țara vecină. În orașul Apostolovo, regiunea Dnipropetrovsk, patru persoane au murit în urma bombardamentelor lansate de armata rusă miercuri noaptea, anunță autoritățile ucrainene.

În primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 15 iunie:

UPDATE 21:55 Chiar dacă evacuările ucrainenilor din regiunile grav afectate de război sunt tot mai complicate din cauza atacurilor permanente din partea rușilor, autoritățile ucrainene din Lugansk au reușit să evacueze miercuri, 15 iunie, 43 de oameni din regiune, printre care și două femei însărcinate.

Șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că îndată ce situația va permite, vor fi organizate noi evacuări ale civililor.

UPDATE 20:00 Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, a anunțat Casa Albă într-un comunicat. Noul pachet de ajutor include artilerie, arme de apărare de coastă și sisteme avansate de rachete.

De asemenea, președintele american a anunțat o asistență umanitară suplimentară de 225 de milioane de dolari pentru a ajuta oamenii din Ucraina, inclusiv prin furnizarea de apă potabilă, materiale medicale esențiale, hrană, adăpost și numerar pentru ca familiile să cumpere lucruri esențiale.

UPDATE 19:45 ONU: Peste 4.400 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului.

Miercuri, 15 iunie, ONU a publicat date actualizate despre civilii ucraineni uciși și răniți în timpul războiului din Ucraina. Potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, 4.452 de civili au fost uciși și 5.531 au fost răniți.

Potrivit ONU, din numărul total de morți, 1712 sunt bărbați, 1144 – femei. Alți 67 de copii și 1 316 adulți morți nu a putut fi identificați.

ONU notează că cifrele reale pot să fie mult mai mari, pentru că în unele locuri unde au avut loc cele mai intense lupte, informațiile despre victime vin cu întârziere mare, iar raportul nu include date neconfirmate despre bilanțul morților în Mariupol, Izium și Popasna – deși și de acolo se raportează numeroase victime civile.

UPDATE 19:10 Poliția Națională a Ucrainei a anunțat despre reținerea a peste 800 de persoane suspectate de sabotaj, scrie Ukrinform cu referire la ministrul adjunct al Afacerilor Interne al Ucrainei, Evgheni Enin.

„În mare măsură, datorită informațiilor primite de la sursele noastre operaționale, am reușit chiar să prevenim un atac terorist împotriva conducerii statului nostru”, a spus Enin.

În organele Poliției Naționale ale Ucrainei, potrivit lui Enin, au fost create 123 de grupuri de contrasabotaj, în care au fost implicate circa 1,5 mii de persoane. Aceste grupuri au lucrat, printre altele, pentru a reține suspecții și a-i transfera la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

La începutul lunii martie, ziarul The Time a scris că serviciile de securitate ucrainene au reușit să prevină cel puțin trei tentative de asasinat asupra președintelui Ucrainei Volodimir Zelensky. Potrivit publicației, în tentativele de asasinat ar fi putut fi implicați mercenari din mercenari ruși ai grupului Wagner și forțele speciale cecene.

UPDATE 18:22 Regiunea Dnepropetrovsk a bombardată de ruși din lansatoarele de rachete „Uragan”. Potrivit șefului regiunii, Valentin Reznicenko, au fost lovite orașele Zelenodolsk și Apostolovo.

În Zelenodolsk, obuzele au lovit zone rezidențiale, iar în Apostolovo, în urma rachetelor lansate a luat foc o pădurice. Nu au fost raportate victime sau răniți.

UPDATE 17:05 Ministerul britanic al Apărării anunță că după mai bine de o lună de lupte grele, Rusia controlează cea mai mare parte a orașului Severodonețk. Tacticile rusești de război în orașe, bazate pe utilizarea intensă a artileriei, au cauzat daune semnificative orașului.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, împreună cu câteva sute de civili, se ascund în buncărele subterane de la combinatul chimic „Azot”, în zona industrială a orașului.

„Forțele rusești vor fi, probabil, desfășurate pe teritoriul și în jurul uzinei „Azot”, în timp ce trupele ucrainene vor fi forțate să supraviețuiască în adăposturile subterane. Acest lucru ar putea împiedica temporar Rusia să-și redistribuie unitățile în alte zone”, anunță Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 15:30 În regiunea Harkov se duc lupte intensive, iar potrivit autorităților ucrainene, forțele armate ale Ucrainei resping atacurile rusești. Ostilitățile active continuă pe linia de contact. Ocupanții ruși continuă să bombardeze așezările din regiune.

UPDATE 14:45 Jurnaliștii de la Reuters scriu că Europa a găsit un înlocuitor pentru cărbunele rusesc.

În primele cinci luni ale anului 2022, cărbunele din Africa de Sud a fost importat de opt țări europene.

Cel mai mare terminal de cărbune din Africa, Richards Bay (RBCT), a livrat 3,2 milioane de tone în Europa în perioada ianuarie-mai. În primele cinci luni ale anului 2022, țările europene au importat cu 40% mai mult cărbune din Africa de Sud decât în ​​tot anul trecut. În anul 2021 au fost importate doar 2,3 milioane de tone.

UPDATE 13:50 NATO pregătește un plan pentru a transfera complet armata ucraineană de la armele post-sovietice la cele ale Alianței. Potrivit UNIAN, Jens Stoltenberg a spus acest lucru la un briefing desfășurat șa Bruxelles înainte de întâlnirea de două zile a miniștrilor apărării aliați și în ajunul întâlnirii în formatul „Ramstein-3”.

UPDATE 12:50 În regiunea Odesa, oamenii au semnalat lipsa de sare și zahăr, iar în unele magazine au fost impuse restricții privind procurarea, în cantități mari, a acestor produse.

Restricțiile privind achiziționarea de sare și zahăr în cantități mari au fost introduse în magazinele din regiunea Odesa din cauza cererii mari. Acest lucru a fost raportat jurnaliștilor de serviciul de presă al administrației militare regionale Odesa, cu referire la declarația șefului adjunct al regiunii, Dmitri Radulov.

UPDATE 11:10 Presa ucraineană transmite că o explozie puternică s-a produs în Chornobayivka, regiunea Herson, ocupată temporar de ruși. În urma incidentului, există morți și răniți.

Potrivit localnicilor, explozia a izbucnit în zona pieței locale miercuri dimineața, 15 iunie.

„În Chornobayivka, dimineața a avut loc o explozie în apropierea pieței locale. Sunt morți și răniți, numărul este clarificat”, au declarat unii dintre localnici pentru presa din regiune.

Aerodromul militar din Chornobayivka este folosit de trupele ruse ca post de comandă și loc de adunare pentru avioane și elicoptere. Pentru prima dată pe acest aerodrom, invadatorii au învins pozițiile pe 27 februarie. Totuși, după atacul ucraineanilor din Bayraktars, rușii au amplasat noi elicoptere pe același loc. 

De cel puțin două ori în Chornobayivka, oficiali de rang înalt al armatei ruse au fost uciși, inclusiv comandantul rus al Armatei a 8-a, general-locotenent Andrei Mordvichev.

UPDATE 09:30 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că în ultimele săptămâni a crescut numărul copiilor uciși de ruși. De la invazia Moscovei, autoritățile ucrainene anunță că 313 copii au murit, iar 580 au fost răniți, în urma atacurilor armatei ruse.

Cel mai mare număr de victime în rândul copiilor este în regiunea Donețk – 291, regiunea Harkov – 169, regiunea Kiev – 116, regiunea Cernihiv – 68, regiunea Luhansk – 54, regiunea Herson – 52, regiunea Mykolaiv – 48, regiunea Zaporizhia – 30, Sumy – 17.

UPDATE 08:10 Presa ucraineană relatează că forțele armate ale Ucrainei desfășoară contraatacuri cu succes în sudul Ucrainei.

Recentele contraatacuri ale forțelor armate ucrainene în sudul Ucrainei i-au forțat pe ocupanții ruși  să se concentreze asupra apărării lor. La această concluzie au ajuns analiștii de la Institutul American pentru Studii de Război (ISW). Aceștia notează că acum ocupanții trec pe lângă locuri neidentificate de pe malul râului Ingulets, probabil ca răspuns la acțiunile de succes ale Forțelor Armate Ucrainene în apropierea satului Davydiv Brid (la nord-vest de Herson) și în direcția Mykolayiv și Kryvyi Rih.

UPDATE 07:50 Tot miercuri dimineață, autoritățile ucrainene regionale au raportat că trupele ruse și-au concentrat eforturile pe capturarea Donbasului, rușii continuând să atace Severodonețk, bombardând satele din apropiere  și infrastructura civilă. 

UPDATE 07:45 Miercuri dimineață, Andrew Osa, primarul orașului Apostolova, regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat că regiunea a fost bombardată de armata rusă pe timpul nopții, Potrivit datelor preliminare, patru persoane și-au pierdut viața în urma atacului.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: