Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 142. Rachetele rușilor au omorât un om în Slaviansk, regiunea Donețk. Explozii puternice în regiunea Poltava. Rușii au atacat regiunea Dnepropetrovsk: cinci hectare de grâu, mistuite de flăcări

Este a 142-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Un nou raport al OSCE arată că Rusia a folosit camere de tortură și a ucis în mod „organizat” civilii din Ucraina. Corpurile neînsuflețite a doi copii și a 11 adulți care au fost uciși în atacul cu rachete asupra orașului Vinnița nu au fost încă identificate, anunță autoritățile ucrainene.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 15 iulie:

UPDATE 21:55 Un om a murit în Slaviansk, regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești. Primarul Vadim Liah, spune că orașului a fost atacat dintr-un sistem de lansare multiplă de rachete,

UPDATE 21:23 Presa ucraineană și canalele de Telegram raportează explozii la Dnipro, regiunea Dnepropetrovsk, și Kremenciug, regiunea Poltava.

Autoritățile locale au confirmat informațiile despre explozii.

UPDATE 20:43 Rușii au bombardat și orașul Kramatorsk din regiunea Donețk.

UPDATE 20:20 Șeful consiliului regional Dnepropetrovsk, Nikolai Lukașuk a menționat că vineri după amiază rușii au bombardat zona localității Zelenodolsk: În urma locviturii a izbucnit un incediu care a distrus cinci hectare de lanuri cu grâu. Victime nu au fost înregistrate.

UPDATE 19:30 Ucraina a recepționat sistemele de rachete M270 MLRS oferite de SUA. Despre asta a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei Aleksei Reznikov.

„Va fi o companie bună pentru HIMARS pe câmpul de luptă. Mulțumim partenerilor noștri. Fără milă pentru inamic” , a scris Reznikov pe Twitter.

UPDATE 18:32 Locuitorii regiunii Herson care vor „discredita autoritățile Rusiei” vor fi trași la răspundere – aceștia vor fi expulzați din regiune, scrie TASS cu referire la decretul „noilor autorități” din regiunea ocupată de armata rusă.

UPDATE 17:20 Comisia Europeană a adoptat vineri, 15 iulie, o propunere comună (Înaltul Reprezentant-Comisie) privind un nou pachet de măsuri pentru a menține și a consolida eficacitatea celor șase pachete de sancțiuni de amploare și fără precedent ale UE împotriva Rusiei, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, pachetul de „menținere și aliniere” adoptat clarifică o serie de dispoziții pentru a consolida securitatea juridică pentru operatori și punerea în aplicare de către statele membre: „De asemenea, acesta aliniază în continuare sancțiunile UE cu cele ale aliaților și partenerilor noștri, în special în cadrul G7. Este important faptul că pachetul reiterează poziția fermă a Comisiei de a proteja securitatea alimentară în întreaga lume”.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă fără încetare. Prin urmare, propunem astăzi să înăsprim sancțiunile noastre dure împotriva Kremlinului, să le aplicăm mai eficient și să le prelungim până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să plătească în continuare un preț ridicat pentru agresiunea sa”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a menționat că, pe lângă aceste sancțiuni, va prezenta Consiliului „propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, cu înghețarea activelor acestora și limitarea capacității de a călători”

„Sancțiunile UE sunt dure și incisive. Continuăm să îi vizăm pe cei apropiați lui Putin și Kremlinului. Pachetul de măsuri de astăzi reflectă abordarea noastră coordonată cu partenerii internaționali, inclusiv cu G7. În plus față de aceste măsuri, voi prezenta Consiliului propuneri pentru includerea pe listă a mai multor persoane și entități, cu înghețarea activelor acestora și limitarea capacității de a călători”, a precizat, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Pachetul de măsuri adoptat vineri va introduce o nouă interdicție de import pentru aurul rusesc, consolidând în același timp controalele asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare și de tehnologii avansate. Astfel, va consolida alinierea sancțiunilor UE la cele ale partenerilor din G7 și va consolida cerințele de raportare a tranzacțiilor pentru a înăspri înghețarea activelor UE, precizează Executivul comunitar.

De asemenea, pachetul reliefează faptul că sancțiunile UE nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole între țările terțe și Rusia. De asemenea, textul clarifică domeniul de aplicare exact al unor sancțiuni financiare și economice.

În cele din urmă, se propune prelungirea sancțiunilor actuale ale UE cu șase luni, până la următoarea revizuire, la sfârșitul lunii ianuarie 2023.

Pachetul va fi acum discutat de statele membre în cadrul Consiliului European în vederea adoptării sale.

UPDATE 16:29 Autoritățile Ucrainene acuză soldații ruși că au furat mai multe tablouri valoroase dintr-un muzeu din orașul Mariupol.

Consiliul municipal din Mariupol susține că din Muzeul de Artă Kuindzhi au fost furate tablouri pictate de Ivan Aivazovski, pictor rus, două lucrări ale lui Nikolai Dubovskoy, o lucrare a pictorului Grigori Kalmykov și trei icoane unice care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, precum și o Evanghelie grecească, scrie novosti.dn.ua.

UPDATE 16:20 Orașul Siversk din regiunea Donețk se află sub controlul deplin al forțelor armate ucrainene, susține șeful administrației militare locale, Oleksii Vorobiov, informează novosti.dn.ua.

„Azi și ieri am dus pâine acolo. Siversk se află sub controlul deplin al Forțelor Armate ale Ucrainei!)”, a spus șeful administrației militare.

Potrivit lui Vorobiov, situația din oraș este tensionată – există un bombardament constant. În ciuda acestui fapt, aproximativ 1.000 de persoane au rămas în continuare.

„Locuitorii comunității din Sieversk, îi îndemn să se evacueze”, a adăugat șeful administrației.

UPDATE 14:44 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că atacul cu rachete asupra orașului Vinnița, din centrul Ucrainei, a vizat o „instalație militară” într-un moment în care avea loc o reuniune a comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene, potrivit CNN.

„Pe 14 iulie, rachete de mare precizie Kalibr au lovit Casa de garnizoană a ofițerilor din Vinnița”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

„La această unitate avea loc o întâlnire a comandamentului Forțelor Aeriene ucrainene cu reprezentanți ai furnizorilor străini de armament care discutau despre trimiterea unui alt lot de avioane și mijloace de distrugere, precum și despre organizarea reparării avioanelor ucrainene. Atacul a dus la eliminarea participanților la întâlnire”, a adăugat acesta.

Cel puțin 23 de persoane au fost ucise în atac, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, inclusiv trei copii. Joi, șeful poliției din Vinnița, Igor Klimenko, a declarat că „trei rachete rusești au fost îndreptate spre o clădire cu birouri”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a descris atacul cu rachete drept „terorism” și o „ucidere deliberată a civililor pentru a răspândi frica”.

UPDATE 13:15 Canada a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei. Au fost impuse restricții în sectoarele petrolului și gazelor, chimic și industrial al economiei rusești, scrie novosti.dn.ua.

„Pe 14 iulie 2022, Canada a modificat reglementările privind măsurile economice speciale împotriva Rusiei pentru a interzice furnizarea a două servicii de producție către industriile rusești de petrol și gaze, chimice și manufacturiere”, se arată în comunicat.

Opt noi industrii din aceste sectoare au fost adăugate pe lista de sancțiuni:

UPDATE 13:05 Două persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Nikolaev. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului, Aleksandr Senkevici.

„Din nou ocupanții ruși au bombardat instituțiile de învățământ din Nikolaev. Salvatorii și echipele de urgență lucrează la fața locului. Până în prezent se cunoaște despre doi răniți”, a precizat Senkevici.

Potrivit acestuia, bombardamentul a avut loc în jurul orei 07:50, când pe străzi se aflau mai mulți oameni.

UPDATE 11:02 Armata rusă a lovit teritoriul regiunii Donețk de 29 de ori în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate victime și decese în rândul civililor, anunță Comandamentul Poliției Naționale din regiunea Donețk.

UPDATE 10:53 Corpurile neînsuflețite a doi copii și a 11 adulți care au fost uciși în atacul cu rachete asupra orașului Vinnița nu au fost încă identificate. Declarația a fost făcută de șeful administrației militare regionale din Vinnița, Serghei Borzov.

„23 au fost uciși. 3 copii. Cadavrele celor doi copii nu au fost încă identificate. La fel ca și în cazul a 11 adulți. Sunt 73 de victime în spitale. 18 sunt date dispărute. Condoleanțe rudelor și prietenilor victimelor”, a spus el.

UPDATE 10:38 Forțele rusești au avansat încet spre vest în urma bombardamentelor și a asalturilor asupra orașului Siversk din regiunea ucraineană Donețk, dinspre Lisichansk, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării, transmite Reuters.

„Bahmut va fi probabil următorul obiectiv, odată ce Siversk va fi securizat”, a transmis ministerul pe Twitter într-un buletin periodic.

UPDATE 09:30 Trei civili din regiunea Donețk au fost uciși în urma bombardamentelor efectuate de forțele ruse, a declarat șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

Potrivit lui Kirilenko, au fost uciși oameni în Bahmut și Avdiivka. Alte șapte persoane au fost rănite.

„În acest moment este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha”, a declarat Kirilenko.

El a mai spus că, în total, 612 civili au fost uciși și 1.572 răniți în regiune de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 09:17 O serie de explozii a avut loc în orașul Nikolaev. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului, Aleksandr Senkevici.

„Mai mult de zece explozii puternice tocmai au avut loc în Nikolaev”, a spus primarul.

El a subliniat că alerta de raid aerian răsună în continuare și a îndemnat oamenii să nu-și părăsească locuințele și adăposturile.

Șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitaliy Kim, a precizat că Rusia a atacat două mari universități din Nikoalev.

UPDATE 08:06 Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) documentează descoperirea unor camere de tortură într-o tabără de vară din Bucea, Ucraina, scrie CNN.

Un raport – cel de-al doilea al OSCE – a acoperit perioada cuprinsă între 1 aprilie și 25 iunie. Experții OSCE au călătorit în Ucraina pentru a colecta probe, inclusiv pentru a vizita orașele Bucea și Irpin, despre care raportul spune că sunt „două exemple emblematice de încălcare a Dreptului Internațional Umanitar în temeiul Convențiilor de la Geneva și al Protocoalelor adiționale la acestea, care constituie crime de război”.

Experții au remarcat că dovezile fotografice și video au arătat că forțele rusești au efectuat „ucideri organizate și țintite ale civililor din Bucea”, care au fost găsiți împușcați cu mâinile legate la spate.

Raportul a documentat o „serie de camere de tortură separate de ziduri de beton” descoperite într-o tabără de vară din Bucea, inclusiv o cameră care, potrivit raportului, părea a fi folosită pentru execuții, cu găuri de gloanțe în pereți.

Într-o altă cameră în care experții au spus că există dovezi de tortură, au fost găsiți cinci oameni morți. „Erau acoperiți cu arsuri și vânătăi”, se arată în raport.

Într-un sat din orașul Bucea, cadavrele a 18 bărbați, femei și copii au fost descoperite într-un subsol.

Raportul a precizat că „unii aveau urechile tăiate, în timp ce altora le fuseseră scoși dinții”.

UPDATE 07:51 Ceea ce s-a întâmplat în orașul Vinnița a demonstrat încă o dată faptul că Rusia ar trebui să fie recunoscută oficial ca stat terorist. Declarația aparține președintelui ucrainean, Volodimir Zelensky, potrivit novosti.dn.ua.

„Niciun stat din lume nu-și poate permite să distrugă în fiecare zi cu rachete de croazieră și artilerie orașe pașnice și vieți umane”, a subliniat președintele ucrainean.

Zelensky a reamintit că în urma atacului cu rachete asupra orașului Vinnița au fost ucise 23 de persoane, dintre care trei copii sub 10 ani, iar acesta nu este numărul final, zeci de persoane sunt date dispărute. Una dintre rachete a distrus centrul medical Neuromed, în care se aflau oameni.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: