Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 41-a zi…

LIVE TEXT A 41-a zi de război în Ucraina. Aproape patru mii de oameni au fost evacuați marți din regiunile grav afectate de război

Este a 41-a zi de război în Ucraina. Bilanțul victimelor atacului rusesc asupra orașului Nikolaev se ridică la 10 morți și 46 de răniți. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, se va adresa astăzi Consiliului de Securitate al ONU pentru prima dată de la debutul războiului. Între timp, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că forțele rusești își regrupează trupele și își concentrează eforturile pentru pregătirea unei ofensive în estul Ucrainei.

Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse. UE ar urma să adopte o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 5 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, anunță că marți, 5 aprilie, 3.846 de persoane au fost evacuate din zonele grav afectate de război.

UPDATE 21:30 Ministerul rus al Apărării spune că armata ucraineană a refuzat să depună armele și să plece din Mariupol, astfel că orașul va fi „eliberat” de trupele ruse.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării susține că aviația rusă au atacat 33 de ținte militare ucrainene.

UPDATE 21:00 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia susține că nu ar exista dovezi concrete care ar confirma „acuzațiile Ucrainei împotriva armatei ruse” în contextul masacrului din Bucha și din alte orașe ucrainene.

„Rusia nu a venit din cauza pământurilor ucrainene, ci pentru a aduce pacea mult așteptată în Donbasul însângerat. Nu un armistițiu, ci o pace reală. Și pentru aceasta este necesar să eradicăm acea cruzime, să tăiem acea tumoare nazistă care distruge Ucraina, și care, în cele din urmă, ar fi început să distrugă și Rusia”, a spus Vasili Nebenzia la ședința Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 20:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a transmis un mesaj prin videoconferință, marți seara, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. În discursul său, Zelensky a cerut garanții de securitate pentru Ucraina și pedepsirea Rusiei pentru crime de război.

Potrivit lui Zelensky, în Bucha trupele ruse au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele. Președintele Ucrainei a spus că toți cei care au dat „ordine penale” trebuie să fie aduși în fața unui tribunal, similar celui de la Nürnberg.

UPDATE 19:55 Evacuarea din Borovoy spre Kramatorsk a fost anulată din cauza luptelor din regiunea Izium.

„Din cauza agravării situației de-a lungul rutei planificate a autobuzelor de evacuare, mâine, 06.04.2022, evacuarea către Kramatorsk este anulată”, informează reprezentantul autorităților din Borovoy, Alexander Tertîshny.

UPDATE 19:40 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că în orașul Izium, trupele ruse „fabrică dovezi privind presupusele crime ale Forțelor Armate ale Ucrainei”.

UPDATE 19:30 O rachetă rusă doborâtă a lovit un depozit cu îngrășăminte minerale din regiunea Ternopil. Localnicii au fost sfătuiți să nu folosească apa din fântâni și să nu prindă pește.

Șeful administrației regionale din Ternopil, Volodimir Trush, susține că fragmentele de rachetă, lansate pe 4 aprilie, în jurul orei 23:30, au deteriorat șase rezervoare de îngrășăminte. Probele din râul Ikva și din sol au demonstrat niveluri în exces de amoniac. Ecologiștii prevăd că situația se va stabiliza în trei-patru zile.

UPDATE 19:00 Ministerul Afacerilor Externe al României a declarat ca personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, arată un comunicat de presă, transmite Digi 24.

UPDATE 18:20 Serviciul Vamal al R. Moldova a primit marți, 5 aprilie, un lot de ajutor umanitar de la Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în contextul gestionării crizei de refugiați din Ucraina. Bunurile, 15 palete (4 tone), urmează a fi repartizate la posturile vamale de frontieră pentru acordarea asistenței necesare refugiaților din Ucraina, anunță Serviciul Vamal.

UPDATE 17:30 Marea Britanie, care prezidează Consiliul de Securitate al ONU, a convocat marți, 5 aprilie, o ședință a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre masacrele comise de trupele ruse în Bucha, regiunea Kiev, dar și în alte orașe din Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a susținut un discurs în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 17:30 Primarul din Herson susține că trupele ruse au obținut baza de date a activiști din oraș. Peste 100 de persoane din ea au fost răpite.

Într–un interviu pentru „Ukrainskaia Pravda”, primarului Igor Kolîhaev a menționat că printre cei răpiți se numără activiști, foști militari, străini și jurnaliști. Unele persoane au fost deja eliberate, mai spune primarul.

UPDATE 17:25 Cehia trimite în Ucraina câteva zeci de tancuri vechi T-72 și vehicule blindate BMP-1, scrie agenția cehă Echo24.cz. Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, a confirmat indirect livrarea de echipamente militare către Ucraina, dar nu a oferit mai multe detalii.

UPDATE 16:36 Pe 5 aprilie, aproape 1.200 de oameni au fost evacuați din Lugansk, anunță șeful Administrației Regionale de Stat din Lugansk, Serghei Gaidai.

Astfel, potrivit autorităților ucrainene, din Severodonețk au fost evacuați 235 de locuitori, din Lisichansk – 622, din Kreminnaya – 315, iar din Rubijni au fost evacuați 15 oameni.

UPDATE 16:25 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat marți, 5 aprilie, China pentru că „nu este dispusă să condamne agresiunea Rusiei”, acuzând-o că „se alătură Moscovei în a pune sub semnul întrebării dreptul națiunilor de a-și alege propria cale”, transmite CNN.

UPDATE 16:04 Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că Rusia ar pregăti o „provocare pe scară largă” la Mariupol. Mai exact, potrivit raportului prezentat de autoritățile ucrainene, armata rusă „planifică să adune într-un singur loc cadavrele oamenilor din Mariupol, uciși de ruși, și să le prezinte drept victime în masă ale trupelor ucrainene”. Detalii aici.

UPDATE 16:03 Comisia Europeană (CE) va propune marți, 5 aprilie, statelor membre ale UE noi sancțiuni radicale împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse în valoare de aproximativ 9 miliarde de euro (9,86 miliarde de dolari) pe an. Detalii aici.

UPDATE 15:12 Ambasadorul Rusiei la Paris, Alexei Meshkov, a protestat în fața Ministerului de Externe francez împotriva declarării diplomaților ruși persona non grata, numind-o o acțiune neprietenoasă. Detalii aici.

UPDATE 15:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, declară că în contextul garanțiilor de securitate, al semnării unui acord de pace cu Rusia, nimeni nu va vorbi despre vreo „denazificare și demilitarizare inventată de Rusia”. Șeful statului ucrainean menționează că Ucraina înțelege că niciun acord privind garanțiile de securitate nu poate garanta neagresiunea Rusiei în următorii doi ani. Detalii aici.

UPDATE 15:07 Statele Unite ale Americii (SUA) anunță că vor sprijini o echipă internațională de procurori și experți pentru a ajuta la colectarea și analiza dovezilor privind „atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina” și pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili. Detalii aici.

UPDATE 14:18 Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a fost chemat marți, 5 aprilie, la Ministerul de Externe al republicii, unde a fost informat despre expulzarea a 30 de diplomați ruși. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, la postul de televiziune Rai News 24. Detalii aici.

UPDATE 14:13 Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, se vor întâlni în această săptămână cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, la Kiev. Detalii aici.

UPDATE 13:18 Italia a anunțat expulzarea a 30 de diplomați ruși, transmite NEXTA.

UPDATE 12:03 O analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times respinge afirmațiile Rusiei conform cărora uciderea civililor ucraineni din Bucha, o suburbie a Kievului, a avut loc după ce soldații săi au părăsit orașul. Când duminică, 3 aprilie, au apărut imagini cu cadavrele unor civili morți întinși pe străzile din Bucha – unii cu mâinile legate, alții cu răni de armă în cap, Ministerul Apărării al Rusiei a negat orice implicare în masacrul produs în regiune. Într-o postare făcută duminică pe Telegram, ministerul rus al Apărării a sugerat că cadavrele au fost aruncate recent pe străzi după ce „toate unitățile ruse s-au retras complet din Bucha”, la data de 30 martie. Detalii aici.

UPDATE 12:01 Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, susține că situația din Bucha este „un alt fals al propagandei ucrainene”. Detalii aici.

UPDATE 12:00 Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei continuă să fie bombardat de ruși, care folosesc muniții cu dispersie, a declarat primarul orașului-port de la Marea Neagră. Detalii aici.

UPDATE 11:20 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a îndemnat locuitorii orașului care au fugit din calea războiului să nu se întoarcă în capitală „cel puțin o săptămână”, deoarece orașul ar putea fi bombardat din nou. Detalii aici.

UPDATE 11:19 Șapte coridoare umanitare vor fi deschise astăzi la Mariupol și Berdyansk pentru evacuarea civililor. Despre asta a fost anunțat de viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, scrie NEXTA.

UPDATE 11:11 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a desemnat membrii delegației care urmează să participe la negocierile cu Federația Rusă pentru pregătirea și aprobarea unui proiect de tratat privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 11:10 Guvernul japonez va oferi un pachet de asistență financiară în valoare de 100 de milioane de dolari Ucrainei și țărilor vecine, a anunțat marți, 5 aprilie, Ministerul de Externe al Japoniei. Detalii aici.

UPDATE 10:15 Uniunea Europeană (UE) va adopta o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse cel mai probabil miercuri, 6 aprilie, după ce autoritățile ucrainene au raportat despre uciderea a sute de civili în Bucha, oraș la nord-vest de Kiev, a anunțat ministrul francez al Afacerilor Europene Clement Beaune. Detalii aici.

UPDATE 10:14 Canada a anunțat luni, 4 aprilie, că va impune sancțiuni împotriva a nouă persoane din Rusia și nouă din Belarus pentru că au „facilitat și permis” invazia Moscovei în Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 09:45 A intrat în vigoare un pachet de sancțiuni care vizează limitarea exportului de bunuri de lux din Japonia către Rusia. Despre asta a anunțat Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, transmite NEXTA.

UPDATE 09:43 De la începutul invaziei ruse, în Ucraina au murit 165 de copii, iar 266 au fost răniți, anunță marți, 5 aprilie, Oficiul Procurorului General al Ucrainei printr-un mesaj postat pe Telegram. Detalii aici.

UPDATE 09:42 Instituții distruse, clădiri de locuit devastate, mașini arse și străzi făcute una cu pâmântul. Așa arată regiunea Gostomel din orașul Irpin, în apropiere de capitala ucraineană Kiev. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat imagini video pentru a arată cum arată acum, după 40 de zile de război, regiunea Gostomel, după ce trupele ruse s-au retras de acolo. Detalii aici.

UPDATE 09:28 Serviciile secrete britanice susțin că trupele rusești, care se retrag din nordul Ucrainei, au nevoie de o recondiționare semnificativă înainte de a se disloca pentru operațiuni în estul Ucrainei. Potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice, publicat pe 5 aprilie, forțele ucrainene au recucerit orașe cheie în nordul Ucrainei, după ce au forțat trupele ruse să se retragă din zonele din apropierea orașului Cernihiv și din nordul Kievului.

UPDATE 09:12 Fostul comandant NATO Wesley Clark a avertizat luni, 4 aprilie, că adevăratul obiectiv al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina este „de a prelua controlul complet asupra Europei de Est” pentru a distruge alianța militară occidentală. În cadrul unui interviu pentru CNN, generalul în retragere Wesley Clark a cerut Occidentului să furnizeze mai multe arme Kievului. Detalii aici.

UPDATE 09:04 Poliția spaniolă a confiscat luni, 4 aprilie, un super-iaht care aparține oligarhului rus Viktor Vekselberg, cunoscut drept „baronul aluminiului”, la cererea autorităților americane, fiind pentru prima dată când SUA confiscă bunuri rusești de când Federația Rusă a invadat Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 08:32 Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse. Detalii aici.

UPDATE 08:03 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, se va adresa Consiliului de Securitate al ONU pentru prima dată de la începutul războiului, transmite NEXTA.

UPDATE 08:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele rusești își regrupează trupele și își concentrează eforturile pentru pregătirea unei ofensive în estul Ucrainei.

„Obiectivul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. Inamicul încearcă să îmbunătăţească poziţia unităţilor din zonele operaţionale Tauride şi Yuzhnobugsky”, anunță Statul Najor al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 07:55 10 persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din Nikolaev, iar 46 de oameni au fost răniți. Anunțul a fost făcut de primarul din Nikolaev, Alexander Senkevich.

„Astăzi (luni n.r.) la 7 dimineața, armata rusă a lansat un nou bombardament. O persoană a murit, cinci persoane au fost rănite, două sunt în stare gravă. În total, în urma acestui bombardament, 9 persoane au fost ucise, 41 de persoane au fost rănite”, a spus el.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.