Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 125. Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri: 17 ucraineni revin acasă. Trupele ruse au lansat cinci rachete „Onyx” asupra regiunii Odesa

Este a 125-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Procuratura Generală a Ucrainei anunță că a recepționat peste 40 de cereri din partea rudelor cetățenilor dispăruți în urma atacului cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk. UE va furniza Ucrainei echipamente speciale de protecție împotriva amenințărilor chimice, nucleare și de altă natură.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 28 iunie:

UPDATE 20:53 Șefului administrației din regiunea Nikolaev, Vitali Kim, a publicat video cu cei 17 ucraineni care au revenit acasă fiind schimbați cu 15 ruși.

„În zona Nikolaev a avut loc un schimb de prizonieri de război – 15 ocupanți au fost schimbați cu 16 luptători ucraineni și un civil. Cinci militari au fost aduși în ambulanță – au răni și au nevoie de tratament”, a anunțat Kim pe Telegram.

UPDATE 20:25 Comandamentul Operaţional „Sud” anunță că trupele ruse au lansat cinci rachete de croazieră de tip „Onyx” asupra regiunii Odesa.

„Inamicul continuă să atace localitatea Izmail din regiunea Odesa cu rachete de croazieră de tip „Onyx”.

După atacurile de dimineață, încă cinci rachete au fost trase asupra coastei în timpul zilei. Nu s-au înregistrat pagube și victime semnificative deoarece accesul pe litoral în această zonă este închis”, anunță Comandamentul Operaţional „Sud”.

UPDATE 19:45 Rușii au bombardat marți, 28 iunie, orașul Nikolaev și orășelul Oceakov din regiunea Nikolaev. Potrivit Procuraturii din regiune, atacurile cu rachete asupra orașului Oceakov au ucis trei civili, inclusiv o fetiță de 8 ani. Alți șase cetățeni, inclusiv trei copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 16 ani, au fost răniți: „În prezent, un băiețel de 3 luni este în comă, medicii luptă pentru viața lui”.

UPDATE 19:00 Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși. Autoritățile locale îi suspectează de spionaj. Diplomații ruși trebuie să părăsească Bulgaria până la 3 iulie, transmite TASS.

„Nu este în niciun caz o agresiune împotriva rușilor – doar că atunci când guvernele străine încearcă să se implice în treburile interne ale Bulgariei, avem instituții care contracarează acest lucru”, a spus premierul bulgar Petkov.

Consulatul rus din Ruse și consulatul bulgar din Ekaterinburg vor fi închise temporar, a anunțat Ministerul bulgar de Externe.

UPDATE 18:30 Rușii au lansat șase rachete asupra regiunii Dnepropetrovsk. Potrivit șefului regiunii, Valentin Reznicenko, trei rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, iar celelalte trei au lovit localitățile din regiune. Deocamdată, nu există informații despre victime.

UPDATE 17:35 Statele Unite au extins lista de sancțiuni împotriva Rusiei.

Pe lista de sancțiuni au fost adăugate 57 de persoane, printre care prezentatoarea TV Tina Kandelaki, fostul ministru al Apărării Anatoli Serdiukov, fiul său Serghei Serdiukov și fostul angajat al Ministerului Apărării, Evghenia Vasilieva.

Statele Unite au interzis și importul de aur din Rusia.

UPDATE 16:54 Armata rusă a lansat un nou atac cu rachete asupra orașului Slaviansk. Nu au fost înregistrate victime. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Vadim Liah.

„Noaptea, garajul cooperativei de pe strada Mira a fost ținta unor focuri de armă. În apropiere există clădiri cu mai multe etaje. Dimineața, o rachetă a zburat spre una dintre întreprinderile industriale. Din fericire, în ambele cazuri nu au existat victime”, a informat Liah.

El a subliniat că bombardamentele asupra orașului sunt din ce în ce mai intense și a făcut apel către ucraineni pentru a se evacua.

UPDATE 15:25 Autoritățile din Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri de război cu partea rusă pe baza formulei 17-15, scrie novosti.dn.ua.

„Șaisprezece militari ucraineni se întorc acasă, inclusiv doi ofițeri și 14 soldați. Un civil a fost, de asemenea, eliberat. Cinci dintre cei eliberați sunt grav răniți și au nevoie de tratament urgent”, susțin autoritățile de la Kiev.

Schimbul de prizonieri a avut loc pe teritoriul regiunii Nikolaev.

UPDATE 15:19 Cinci locuitori ai orașului Harkov au avut de suferit în urma bombardamentelor efectuate de trupele de trupele ruse asupra unui cartier din oraș. Anunțul în acest sens a fost făcut de șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov.

„La una dintre întreprinderi a izbucnit un incendiu. Potrivit datelor preliminare, 5 răniți. Starea lor este moderată, o persoană este internată în stare gravă. Informațiile sunt în curs de clarificare”, a spus el.

Sinegubov a făcut apel la locuitorii orașului să nu iasă în stradă în mod inutil.

UPDATE 14:11 Ucraina va primi trei avioane de luptă fără pilot TB2 „Bayraktar” fără pilot „gratuit”, a anunțat producătorul, compania turcă „Baykar”, după ce o campanie de crowdfunding (presupune finanțarea proiectelor folosind resurse online) a strâns suficiente fonduri pentru a achiziționa mai multe drone pentru a le folosi pe câmpul de luptă, transmite CNN.

Baykar, producătorul de drone, a precizat într-o declarație pe Facebook: „Baykar nu va accepta plata pentru TB2 și va trimite 3 drone gratuit pe frontul de război ucrainean. Cerem ca fondurile strânse să fie trimise în schimb către poporul ucrainean care luptă. Suntem mișcați de solidaritatea și hotărârea lor în fața unor provocări aparent insurmontabile”.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a confirmat, de asemenea, livrarea gratuită a dronelor, scriind pe Facebook: „Este greu de crezut, dar Baykar Makin își predă „păsările” Forțelor Armate ale Ucrainei pentru a doua oară absolut gratuit”

El a adăugat că mai multe drone Bayraktar urmează să fie livrate Ucrainei în luna iulie.

UPDATE 12:42 Franța va trimite Ucrainei „cantități semnificative” de vehicule blindate pentru transport de trupe de producție franceză, cunoscute sub numele de VAB, potrivit ministrului forțelor armate al țării, scrie CNN.

„Pentru a se deplasa rapid în zone aflate sub focul inamicului, armatele au nevoie de vehicule blindate”, a declarat Sébastien Lecornu într-un interviu acordat luni seară ziarului Le Parisien.

„Franța va livra, în cantități semnificative, vehicule de transport de acest tip, VAB”.

VAB este un vehicul blindat pe roți de transport de trupe și de sprijin. A fost dezvoltat la începutul anilor 1970 de producătorii francezi Saviem și Renault și a fost folosit pentru prima dată în 1976.

Ministrul nu a precizat când vor fi livrate aceste vehicule.

Lecornu a adăugat că Franța examinează, de asemenea, posibilitatea de a livra Ucrainei rachete anti-navă Exocet de fabricație franceză.

UPDATE 09:56 Trupele ruse au lansat astăzi un „atac masiv cu rachete” asupra orașelor Nikolaev și Oceac. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele administrației militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim.

Potrivit lui Kim, rușii au tras aproximativ 11 rachete spre Nikolaev, dintre care unele au fost doborâte de apărarea aeriană. Informațiile privind victimele și consecințele atacului sunt în curs de clarificare.

„Astăzi, 28 iunie, începând cu ora 04:00, orașul Oceac a fost bombardat. Rușii au bombardat piața orașului, clădirea Palatului Culturii, sectorul privat, precum și două clădiri rezidențiale. Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil, iar alte șase au fost rănite. Printre răniți se numără și copii”, a spus el.

UPDATE 10:02 Liderii G7 au condamnat atacul cu rachete al armatei ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk, calificând atacul drept o „crimă de război”, scrie novosti.dn.ua.

Liderii G7 au reiterat, de asemenea, „sprijinul de neclintit pentru Ucraina” și au declarat că nu vor avea odihnă până când „Rusia nu va pune capăt războiului brutal și fără sens împotriva Ucrainei”.

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat pe Twitter atacul de la Kremenciuk drept o oroare absolută și josnică, susținând postarea cu o înregistrare video a incendiului din centrul comercial după atacul cu rachete, cu mențiunea „poporul rus trebuie să vadă adevărul”.

Anterior, serviciul de presă al Procuraturii Generale ucrainene a declarat că a primit peste 40 de cereri din partea rudelor persoanelor dispărute în atacul cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk.

UPDATE 08:04 La cererea Ucrainei, Uniunea Europeană va furniza acestei țări devastate de război echipamente medicale, echipamente de protecție și echipamente specializate pentru riscurile de sănătate publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), în valoare de 12 milioane de dolari, a anunțat luni blocul comunitar într-un comunicat, transmite CNN.

„Întrucât spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE donează, de asemenea, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și ventilatoare, împreună cu echipamente de protecție pentru personalul medical, precum măști și halate”, a precizat Comisia Europeană în comunicat.

Asistența va fi livrată Ucrainei din stocurile de urgență ale UE găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca, a adăugat aceasta.

Pentru aceste provizii, UE a mobilizat „rezervele strategice rescEU”, potrivit lui Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor. „Echipamente medicale și echipamente adaptate la urgențe chimice, biologice sau nucleare sunt în drum spre Ucraina. Spitalele și lucrătorii medicali din Ucraina lucrează sub focul focului și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a salva vieți.”

UPDATE 07:53 Procuratura Generală a Ucrainei a recepționat peste 40 de cereri din partea rudelor cetățenilor dispăruți în urma atacului cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk. Despre asta a anunțat serviciul de presă al Procuraturii Generale, scrie novosti.dn.ua.

„În acest moment au fost deja primite peste 40 de cereri de la cetățeni cu privire la dispariția necunoscută a rudelor lor”, se arată în comunicat.

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 59 de persoane au solicitat ajutor medical, aproape jumătate dintre acestea fiind în stare gravă, în timp ce o persoană a decedat la spital din cauza rănilor suferite.

Pe 27 iunie, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk. Potrivit biroului prezidențial ucrainean, peste 1.000 de persoane se aflau în interiorul mall-ului în acel moment.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: