Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 124. Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene anunță că a crescut numărul victimelor din Harkov: cinci oameni au murit, 22 au fost răniți

Armata invadatoare rusă a lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Odesa la primele ore ale dimineţii de luni, scrie presa ucraineană, citând un raport al comandamentului operațional „Sud”. Iar la Harkov, două persoane au murit, iar alte două au fost rănite în urma bombardamentelor lansate de armata rusă noaptea trecută.

Între timp, Serviciile secrete ucrainene avertizează că forțele rusești se pregătesc să desfășoare atacuri sub steag fals în Belarus pentru a atrage forțele belaruse în invazia rusă în Ucraina, iar Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, critică dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București „care doresc refacerea României Mari”. Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, iar duminică dimineață au fost auzite trei explozii la Kiev. 


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 27 iunie:

UPDATE 21:55 Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Canada a anunțat noi sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei împotriva Ucrainei. Printre acestea se numără și interzicerea exportului de tehnologii care pot ajuta la îmbunătățirea capacității de apărare și a industriei militare a Rusiei.

Astfel, în special, Canada nu va mai furniza Rusiei calculatoare cuantice și echipamente moderne de producție, componente aferente, materiale, software și tehnologii legate de industria de apărare.

De asemenea, Canada intenționează să impună sancțiuni împotriva „agenților de dezinformare și propagandă” sponsorizați de statul rus, care includ persoane implicate în răspândirea dezinformarii.

În plus, Canada, în cooperare cu SUA, Marea Britanie și Japonia, a interzis achiziționarea anumitor tipuri de aur din Rusia.

„Vladimir Putin și regimul său au provocat dureri și suferințe nespuse în Ucraina și în întreaga lume. Împreună cu colegii noștri din G7, Canada își intensifică presiunea susținută și coordonată pentru a pune capăt războiului lui Vladimir Putin”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau într-un comunicat.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, Canada a impus sancțiuni asupra a peste 1.070 de persoane fizice și juridice din Rusia, Ucraina și Belarus.

UPDATE 21:15 A crescut numărul victimelor din Harkov. Șeful administrației regionale din Harkov anunță că în urma atacului rusesc asupra orașului Harkov au murit cinci oameni, iar 22 au fost răniți.

UPDATE 21:12 Rușii iau cu asalt orașul Lisiceansk, din regiunea Lugans, iar în orașul Severodonețk, ocupat de ruși, se așteaptă o catastrofă umanitară. Despre asta anunță șeful administrației ucrainene din Lugansk, Serghei Gaidai.
Potrivit lui Gaidai, în ultimele două zile, autoritățile ucrainene nu au reuzit să livreze ajutoare umaniare în Lisiceansk, însă orașul orașul are rezerve de alimente și chiar un spital dotat cu tot ce este necesar.

Totodată, Gaidai spune că în Severodonețk, oraș din Lugansk ocupat de ruși, se așteaptă o catastrofă umanitară.

UPDATE 19:55 A crescut numărul victimelor din Kremenciuk, regiunea Poltava, unde rușii au lansat rachete asupra unui centru comercial. Șeful administrației militare regionale din Poltava, Dmitri Lunin, spune că, preliminar, se cunoaște despre zece morți și peste 40 de răniți.

UPDATE 19:00 Rușii au lovit orașul Harkov. Patru oameni au murit, 19 au fost răniți, printre care patru copii, anunță președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov.

„Ocupanții au lovit curțile și străzile – infrastructura exclusiv civilă, unde sunt doar civili. Inamicul terorizează în mod deliberat populația civilă. Îi îndemn pe toți să fie cât mai atenți”, a scris Sinegbov.

UPDATE 18:45 Rușii au lansat rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk, regiunea Poltava. Ar fi putut avea peste 1000 de oameni. Potrivit liderului de la Kiev, Volodimr Zelensky, în momentul atacului, în clădire s-ar fi aflat circa 1 000 de oameni.

Preliminar, se cunoaște despre doi morți și 20 de răniți în urma atacului de la Kremenciuk.

UPDATE 16:54 Locuitorii orașului Mariupol sunt „forțați să vâneze porumbei” pentru a se hrăni, a declarat luni Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, scrie CNN.

Boicenko a spus că locuitorii „folosesc capcane improvizate” pentru a prinde porumbeii și că forțele rusești își bat joc de „oamenii care obișnuiau să își trăiască viața la maxim înainte de război – fără să știe ce înseamnă foamea sau lipsa apei potabile”.

„Aceste lucruri teribile se întâmplă în secolul 21, în inima Europei, în fața întregii lumi”, a adăugat el.

UPDATE 16:40 Președinta R. Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit luni, 27 iunie, la Kiev, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Un video de la întrevederea celor doi lideri a fost publicat pe contrul de Telegram al liderului de la Kiev.

„Avem nu doar o graniță comună cu Moldova, ci și valori și aspirații (comune n.r.). Astăzi mă întâlnesc cu președintele Maia Sandu! Solidaritatea dumneavoastră cu țara și poporul nostru este foarte importantă”, se arată în mesajul postat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

UPDATE 14:30 În timpul unui discurs de la summitul liderilor G7, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că dorește să pună capăt războiului declanșat de Rusia până la sfârșitul anului 2022, scrie unian.net.

Adresându-se prin videoconferință la summitul liderilor G7 de la Berlin, președintele ucrainean a mulțumit statelor G7 pentru asistență în domeniul apărării și financiar în lupta împotriva invaziei rusești.

„Poziția consecventă a țărilor din G7 privind sancțiunile este, de asemenea, importantă pentru noi. Acestea ar trebui să fie consolidate în continuare, în special prin limitarea prețului petrolului exportat de agresor”, a adăugat el.

UPDATE 14:27 Aproximativ 7-8 mii de civili au rămas în orașul Severodonețk, susține șeful administrației civil-militare al orașului Severodonețk, Oleksandr Struk.

„În oraș au rămas aproximativ 7-8 mii de oameni. Cineva încearcă să se întoarcă în oraș din teritoriile controlate, cineva încearcă să plece”, a spus el.

UPDATE 14:17 G7 promite să continue să ofere sprijin Ucrainei „atâta timp cât va fi nevoie” într-o declarație comună la summitul lor din Germania, transmite CNN.

„Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, se arată în declarația G7 privind sprijinul acordat Ucrainei.

De asemenea, liderii au declarat că va fi la latitudinea Ucrainei să stabilească o cale diplomatică de urmat.

„Ne-am angajat să ajutăm Ucraina să își susțină suveranitatea și integritatea teritorială, să se apere și să își aleagă propriul viitor. Depinde de Ucraina să decidă cu privire la un viitor acord de pace, liber de presiuni sau influențe externe”, se arată în declarație.

Liderii au declarat că vor colabora pentru a ajuta Ucraina să se apere singură după ce războiul se va încheia.

„În vederea unui acord de pace postbelic viabil, suntem pregătiți să ajungem la înțelegeri împreună cu țările și instituțiile interesate și cu Ucraina cu privire la angajamente de securitate susținute pentru a ajuta Ucraina să se apere singură, pentru a-și asigura viitorul liber și democratic și pentru a descuraja viitoarele agresiuni rusești”, se arată în declarație.

Sursa foto: Getty Images

UPDATE 13:47 Amenințarea unui atac rusesc dinspre Belarus asupra Ucrainei rămâne în vigoare. Dezvoltarea unui astfel de scenariu în următoarele câteva zile este puțin probabilă. Declarațiile au fost făcute de șeful comisiei pentru securitate națională și apărare, Oleksandr Zavitnevich, scrie unian.net.

„Acest pericol este iminent. Noi nu vedem asta acum”, a spus Zavitnevich.

UPDATE 13:34 În dimineața zilei de 27 iunie, forțele ruse au lansat un alt atac cu rachete asupra orașului Slaviansk. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Vadim Liah.

Astfel, mai multe case situate pe strada Torskaya au fost bombardate. Primarul a spus că există morți și răniți, dar nu a precizat numărul exact al victimelor.

UPDATE 13:10 Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe pentru prima dată din 1998, după ce a ratat un termen limită important. Rusia are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari, care trebuia să fie efectuată duminică, dar sancțiunile au făcut imposibilă transmiterea sumei către creditorii internaționali, transmite BBC.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligațiilor de plată, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru prestigiul națiunii.

Ministrul rus de finanțe a numit situația „o farsă” și nu se așteaptă ca aceasta să aibă un impact pe termen scurt.

Acest lucru se datorează faptului că Rusia nu are nevoie să strângă bani la nivel internațional, deoarece obține venituri din produse de bază cu prețuri ridicate, cum ar fi petrolul, potrivit lui Chris Weafer, director executiv al companiei de consultanță Macro Advisory, cu sediul la Moscova. El a spus însă că ar putea crea o problemă „moștenită” dacă situația cu Ucraina și sancțiunile internaționale se vor îmbunătăți.

UPDATE 12:23 În ultimele 24 de ore, poliția din regiunea Donețk a documentat 20 de atacuri ale trupelor rusești în regiune, printre victime numărându-se și un copil, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse au bombardat 12 localități: orașele Avdiivka, Slaviansk, Toretsk, Bahmut, Marinka.

În Mălinești, în urma bombardamentelor cu rachete, un băiat de 10 ani a fost rănit și transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE 11:26 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, Rusia a scos cel puțin 400.000 de tone de cereale din teritoriile ocupate temporar de Ucraina. Aceasta reprezintă mai mult de un sfert din cerealele care se aflau în țară de la invazia rusă, scrie novosti.dn.ua.

Declarația a fost făcută de prim-adjunctul ministrului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, Taras Visotsky.

„La momentul ocupației, în aceste teritorii existau aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale”, a spus Visotsky.

Potrivit acestuia, se va putea spune clar ce s-a întâmplat cu mai mult de un milion de tone de cereale rămase doar după ce aceste teritorii vor fi eliberate.

UPDATE 10:48 Două persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite în bombardamentele rusești din regiunea Harkov din ultimele 24 de ore. Despre asta a anunțat șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov.

Potrivit lui Sinegubov, o rachetă rusească a lovit curtea unei școli din Harkov. O altă lovitură de rachetă a avariat o clădire administrativă. Nu au fost înregistrate victime.

Luptele continuă în regiune.

UPDATE 09:34 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky s-a adresat duminică cetățenilor din Belarus. El a subliniat că știe că „poporul din Belarus susține Ucraina, nu războiul”.

„Aș dori să mă adresez astăzi cetățenilor din Belarus. Oamenilor – atât civililor, cât și cei în uniformă. Sunteți atrași în război. Și chiar mai activ decât în lunile de primăvară. Kremlinul a decis deja totul pentru voi – viețile voastre nu valorează nimic pentru ei. Dar voi nu sunteți sclavi și nici carne de tun. Nu trebuie să muriți. Aveți puterea de a nu lăsa pe nimeni să decidă pentru voi”, a spus Zelensky.

„Iată de ce conducerea rusă vrea să vă atragă pe toți bielorușii în război, vrea să semene ură între noi”, a adăugat președintele ucrainean.

Potrivit lui Zelensky, „multe depind acum de oamenii obișnuiți din Belarus.

„Știu că este posibil să nu participați la acest război. Viețile voastre vă aparțin doar vouă, nu cuiva de la Kremlin”, a spus Zelenky.

UPDATE 09:18 Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea anunța în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, scrie Reuters, citând surse.

Totodată, Washingtonul ar putea să anunțe și alte tipuri de asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară de artilerie și radare de contra-baterie pentru a răspunde nevoilor exprimate de armata ucraineană.

Armamentul este cea mai recentă asistență oferită Ucrainei de către SUA de la invadarea de către Rusia a vecinului său est-european în februarie.

Luna aceasta, președintele american Joe Biden a acceptat să ofere Ucrainei un ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, inclusiv sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte cu rază lungă de acțiune.

Muniția, radarele de contracarare a focului, o serie de radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc Javelin suplimentare, precum și arme antiblindate fac de asemenea parte din acest pachet, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Un alt efort, de a vinde Ucrainei patru drone mari a fost întrerupt la începutul acestei luni, pe fondul îngrijorărilor că echipamentul radar și de supraveghere al acestora ar putea crea un risc de securitate pentru SUA dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

UPDATE 9:00 Conducerea autoproclamată a Belarusului continuă să ofere sprijin militar Rusiei. Despre asta relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook .

În zonele Volyn și Polissya nu au fost identificate semne de formare a unor grupuri ofensive inamice. Potrivit informațiilor disponibile, conducerea Republicii Belarus continuă să ofere sprijin militar Federației Ruse”, se menționează în raport.

În noaptea de 25 iunie, un atac masiv cu rachete și bombă a fost lansat pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul Belarus. Serviciile secrete ucrainene consideră că aceasta a fost o provocare pe scară largă a Federației Ruse de a implica Belarus în războiul  împotriva Ucrainei.

Între timp, Institutul de Război consideră că este puțin probabil ca Alexandr Lukașenko să intre în război  împotriva Ucrainei în numele Rusiei.

UPDATE 8:20 Două femei au murit în regiunea Harkov, ca urmare a bombardamentelor lansate de ruși noaptea trecută. Informația a fost furnizată de Direcția Principală a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Harkov.

UPDATE 8:15 Duminică seara presa prim-ministrul japonez a transmis că Japonia impune sancțiuni suplimentare  Federației Ruse. Restricțiile includ interzicerea importurilor de aur din Rusia.

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a spus că noile sancțiuni includ interzicerea importurilor de aur rusesc, precum și furnizarea de servicii de contabilitate, dar și o serie de alte servicii către Rusia.

El a subliniat că potrivit noilor restricții impuse de Japonia vor fi înghețate activele altor 70 de persoane și organizații din Rusia. În plus, parlamentul japonez a interzis vânzarea de bunuri către 90 de organizații legate de apărare.

UPDATE 8:00 În noaptea de 27 iunie, ocupanții ruși au lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Odesa. Lovitura cu rachete din regiunea Odessa a fost provocată cu ajutorul aeronavelor strategice Tu-22M, scrie presa ucraineană.

Ca urmare a lovirii unei zone rezidențiale a uneia dintre așezările din regiune, mai multe clădiri rezidențiale și anexe au fost distruse pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Un incendiu a izbucnit la fața locului. Potrivit datelor preliminare, șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: