Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 156. Ucraina a reținut o navă rusă încărcată cu cereale în portul din Marea Neagră

Războiul început de Putin împotriva țării vecine a ajuns la 156-a zi. Continuă atacurile asupra regiunilor din sudul și estul Ucrainei. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că armata ucraineană a respins ofensiva Rusiei în Donbas: rușii suferă pierderi și se retrag pe mai multe direcții.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 28 iulie:

UPDATE 21:00 Autoritățile ucrainene au reținut o navă într-unul dintre porturile în care se așteaptă să fie reluate în această săptămână transporturile de cereale prin Marea Neagră, afirmând că nava este deținută de o companie rusă, scrie CNN.

Nava se află în prezent în portul Chornomorsk, unul dintre cele trei porturi în care se încarcă cereale pentru export în conformitate cu acordul semnat de Rusia și Ucraina la Istanbul la 22 iulie.

Sursa citată a obținut o decizie a unei instanțe din Kiev la 20 iulie, care a acordat autorităților permisiunea de a reține nava. Biroul procurorului general al Ucrainei ceruse instanței să „interzică reprezentanților proprietarului înregistrat, proprietarului real, operatorului și oricăror alte persoane să ia măsuri pentru a dispune, utiliza, înstrăina proprietatea specificată, inclusiv prin interzicerea de a părăsi portul Chornomorsk”.

UPDATE 19:35 Armata ucraineană nu a înregistrat încă semne că grupurile forțelor armate ale Federației Ruse și ale forțelor armate ale Belarusului se pregătesc pentru o ofensivă în direcțiile de nord, Volyn și Polesye. Despre aceasta a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în rezumatul situației de pe front din 29 iulie.

De asemenea, Statul Major afirmă că, în direcția Seversky, armata rusă a continuat să lovească asupra infrastructurii din artileria de tun și rachete în regiunile de frontieră ale regiunilor Cernihiv și Sumy.

În același timp, rușii ar fi efectuat recunoașterea aeriană cu drone în apropierea satului Gremyach, regiunea Cernihiv.

Potrivit șefului administrației militare regionale de la Cernihiv, Vyacheslav Chaus, există amenințarea unei ofensive pe uscat de pe teritoriul Belarusului până în regiunea Cernihiv și se pregătesc pentru o astfel de situație. În cazul unei invazii, autoritățile locale și armata au un plan de răspuns, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

UPDATE 18:00 Ucraina este gata să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat cu Rusia la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, scrie Agerpres.

Oficialul a anunţat presa, în portul Odesa, că 17 nave sunt deja încărcate, iar alta este în curs de încărcare. El a adăugat că speră ca primele plecări să aibă loc înainte de sfârşitul săptămânii.

„După semnarea iniţiativei privind grâul de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru (…) navigaţia în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre”, a spus ministrul, care a fost unul din semnatarii acordului.

UPDATE 15:00 O persoană a fost ucisă, iar cinci au fost rănite în urma atacului cu rachetă de dimineață asupra orașului Kramatorsk, anunță șeful administrației regionale din Donețk, Pavel Kirilenko. Potrivit acestuia, lovitura a fost dată într-o zonă rezidenţială. Două case au fost complet distruse, alte 21 au fost avariate.

Kirilenko a cerut locuitorilor din regiune să evacueze.

UPDATE 13:55 Autoritățile din autoproclamata Republică Donețk acuză Forțele Armate ale Ucrainei că au atacat închisoarea din Elenovka. Potrivit ultimelor date, 53 de persoane au murit și 75 au fost rănite.

De cealaltă parte, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a acuzat Rusia de bombardarea închisorii din Elenovka, „unde au fost ținuți și prizonieri ucraineni”.

„Invadatorii ruși și-au urmărit astfel scopurile criminale – să acuze Ucraina că a comis „crime de război”, precum și să ascundă tortura prizonierilor și execuțiile comise acolo la ordinul administrației de ocupație și comandamentului Federației Ruse în zona ocupată temporar. teritoriul regiunii Doneţk”, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 12:20 Cinci oameni au fost uciși în urma bombardamentelor rusești din Nikolaev. Șapte oameni au fost răniți, spune șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim.

Potrivit lui Kim, trupele ruse au lovit o stație de așteptare a transportului public.

UPDATE 11:00 Orașul Nikolaev a fost atacat vineri dimineața de ruși, a spus primarul orașului Alexandr Senkevici.

„Sosiri de obuze de ciorchine într-unul dintre cartierele Nikolaevului. Sunt răniți. Au plecat deja ambulanțele. A fost emisă o alertă aeriană! Rog pe toți să rămână în adăposturi”, a scris Alexandr Senkevici pe canalul său de Telegram.

UPDATE 10:10 Forțele armate ale Ucrainei au lovit un depozit de muniții a rușilor din Brilevka, lângă centrala hidroelectrică Novokahovskaya, din regiunea Herson. Corespondentul militar Andrei Țaplienko a precizat că atacul a fost efectuat în zona nodului feroviar, ceea ce ar putea complica și mai mult furnizarea de arme din Crimeea.

UPDATE 9:32 Regiunea Harkov a fost atacată de ruși. Un bărbat de 71 de ani a fost rănit, anunță Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din Harkov.

Tot dimineața, rușii au tras asupra localității Bogoduhov. Preliminare, fără victime.

UPDATE 8:40 Rușii au atacat orașul Slaviansk, regiunea Donețk. Potrivit șefului administrației militare a orașului, Vadim Liah, a fost lovită zona centrală a orașului. Multe clădiri au fost avariate. O persoană este rănită.

„Probabil, inamicul a lansat un atac cu rachete”, a spus șeful administrației militare.

UPDATE 7:58 Forțele armate ale Ucrainei resping ofensiva trupelor ruse în Donbas: rușii suferă pierderi și se retrage pe mai multe direcții, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În special, soldații ucraineni au respins asaltul în direcția Verșina și Semigorie și au provocat pierderi ale rușilor în zona Vodiane, Peski și Avdiivka.

În direcția Bahmut, soldații ucraineni au respins cu succes asalturile și acțiunile ofensive ale rușilor în direcția Summit-ului și Semigorye.

Rusia încearcă să desfășoare operațiuni ofensive în zonele Novolugansky și Soledar, ostilitățile continuă.

Operațiunile de recunoaștere ale rușilor în direcțiile Vodianoie și Peskov s-a încheiat cu pierderi și retragere.

Rușii au încercat să înainteze în direcțiile Avdiivka, Krasnogorovka și Velyka Novoselka. Au suferit pierderi și s-au retras.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: