Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 115. Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri cu Rusia

Sursa foto: unian.net

Comisia Europeană și-a dat vineri avizul pentru ca Ucraina și Republica Moldova să devină candidate la aderare. „Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană”, a declarat, vineri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În tot acest timp, războiul, ajuns la cea de-a 115-a zi, continuă, iar cancelarul german Olaf Scholz susține că menţinerea dialogului cu Vladimir Putin este esenţială. Liderii occidentali îşi continuă eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului care a început la 24 februarie. Afirmaţiile lui Scholz au fost făcute în ziua în care s-a întors de la Kiev, unde a efectuat o vizită alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 18 iunie:

UPDATE 20:25 Cinci civili s-au întors în Ucraina pe 18 iunie într-un schimb cu alți cinci prizonieri de război ruși, a declarat Direcția de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Patru dintre civilii eliberați au fost luați prizonieri în timpul luptelor din regiunea Kiev. Totodată, rușii au returnat și cadavrul unui militar ucrainean, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE 19:45 Boris Johnson s-a întâlnit a treia oară la Kiev cu Volodimir Zelensky. Boris Johnson a reafirmat sprijinul pentru Ucraina avertizând asupra riscului „oboselii Ucrainei” pe măsură ce invazia rusă ajunge în cea de-a cincea lună, scrie The Guardian.

Prim-ministrul britanic a spus că este important să se demonstreze că Marea Britanie este implicată „pe termen lung” şi va continua să ofere „rezilienţă strategică”. 

UPDATE 16:15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a efectuat sâmbătă, pentru prima dată, o vizită în oraşul Nikolaiev din sudul Ucrainei.

Un videoclip difuzat de Zelensky îl arată inspectând o clădire rezidenţială grav avariată şi întâlnindu-se cu oficialii locali.

Nikolaiev, un port şi oraş industrial de aproape jumătate de milion de locuitori înainte de război, este încă sub control ucrainean, dar este aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi. Rămâne o ţintă a Moscovei, deoarece se află pe ruta către Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 km spre sud-vest.

UPDATE 15:15 Institutul pentru Studii de Război (ISW) anunță în cea mai recenă analiză că armata rusă pare a fi blocată la Severodonețk, după mai bine de o lună în care nu a reușit să controleze orașul.

  • Forțele ruse tot nu reușesc să controleze orașul Severodonețk din Donbas, în ciuda trimiterii și mai multor trupe în această zonă. Eforturile de încercuire și de tăiere a liniilor de comunicație și aprovizionare ucrainene se lovesc de pozițiile fortificate ale acestora.
  • Armata Ucraineană desfășoară o contraofensivă la nord-vest de Izium. ISW consideră că aceasta este probabil menită să distragă forțele ruse de la ofensiva către Sloviansk (blocată oricum de mai bine de trei luni) dar și să perturbe liniile de aprovizionare rusești.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene și aviația acestora au continuat să lovească logistica și fortificațiile rusești din Herson. Lupte localizate în curs de desfășurare.
  • Pe Frontul de Sud, forțele ucrainene și aviația acestora au continuat să lovească logistica și fortificațiile rusești din Herson. Lupte localizate în curs de desfășurare.
  • O navă de aprovizionare rusească ce transporta un sistem antiaerian pe Insula Șerpilor a fost lovită de două rachete ucrainene și distrusă.

UPDATE 14:15 Autoritățile ucrainene susțin că „lupte crâncene” au loc în satele din afara orașului Severodonețk, pe care forțele Moscovei încearcă de săptămâni întregi să-l cucerească.

„Acum, cele mai aprige bătălii sunt în apropiere de Severodonețk. Ei [Rusia] nu controlează orașul în întregime”, a scrisc guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, pe Telegram.

UPDATE 12:40 Ucraina a pierdut în lupte până acum aproape jumătate din echipamentele grele de luptă, a declarat generalul de brigadă Volodimir Karpenko, comandantul logistic al Comandamentului Forțelor Terestre ucrainene într-un interviu pentru revista National Defence.

„La acest moment, avem aproximativ 30-40%, uneori până la 50% pierderi de echipamente ca urmare a luptei. Așadar, am pierdut aproximativ 50 la sută (dintre ele)”, a afirmat generalul.

Korolenko a spus că, potrivit estimărilor, Ucraina a pierdut aproximativ 1 300 de vehicule de luptă pentru infanterie, 400 de tancuri și 700 de sisteme de artilerie.

„Aceasta este o estimare matematică pe care o putem face pe baza lungimii liniei frontului și a intensității conflictului. Așadar, vă dau această estimare doar pentru ca să înțelegeți cât de semnificativ este necesarul pe baza intensității conflictului”, a declarat Korolenko.

UPDATE 11:30 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează sâmbătă, 18 iunie, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 115 zile, Rusia a pierdut 33 350 de soldați, 1 465 de tancuri, 3 537 de blindate de luptă.

Rușii au înregistrat pierderi serioase la capitolul logistică:

  • 33 350 de soldați
  • 1 465 de tancuri
  • 3 537 de blindate de luptă
  • 739 sisteme de artilerie
  • 233 sisteme de rachete de artilerie
  • 98 sisteme antiaeriene
  • 216 avioane
  • 180 elicoptere
  • 14 nave / bărci
  • 593 de drone
  • 2 513 vehicule
  • 129 de rachete de croazieră doborâte
Foto: Facebook

UPDATE 09:50 În regiunea Lugansk, rușii au lansat lovituri aeriene asupra orașelor Sirotyn și Borivsky. Lupte intense au loc la Severodonetsk. Rușii au luat cu asalt mai multe direcții, dar au fost opriți de luptători ucraineni, scrie presa ucraineană, citându-l pe Serhiy Haidai, șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk.

UPDATE 8:40 Presa ucraineană transmite că Rusia a lansat în această seară un atac cu rachete asupra localității Kremenciuk, regiunea Poltava. Acest lucru a fost anunțat de șeful administrației militare regionale, Dmitri Lunin.

UPDATE 8:30 Norvegia a introdus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a regimului Putin. În special, Oslo a interzis importul de țiței și alte produse petroliere din Rusia în țară. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia.

Susținem UE în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei pentru a menține presiunea asupra autorităților țării și a elitei acesteia. Acum interzicem importul de petrol, care este transportat pe mare din Rusia în Norvegia”, a declarat ministrul de externe Anniken Huitfeldt.

Ministerul a menționat că interdicția de import de țiței și alte produse petroliere din Federația Rusă intră în vigoare imediat, dar restricțiile conțin perioade de tranziție până la 5 decembrie 2022 pentru țiței și până la 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: