Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 69. Vicepremiera ucraineană Irina Vereșciuk: Peste 40 de militari ucraineni grav răniți au rămas la uzina siderurgică Azovstal

Sursa foto: unian.net

Marți, 3 mai, este a 69-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse au bombardat luni orașul Odesa. Autoritățile ucrainene au anunțat că în urma acestui atac sunt morți și răniți. Ulterior, Comandamentul Operațional „Sud” a menționat că un băiat de 15 ani a fost ucis în urma atacului asupra Odesei, un alt minor a fost dus la spital.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit datelor ONU, până la 1 mai, aproximativ 3.153 de persoane, inclusiv 266 de copii, au fost ucise, iar alte 3.316 au fost rănite în timpul războiului din Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 3 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 22:18 Peste 40 de militari ucraineni grav răniți au rămas la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, susține vicepremiera și ministra pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk, scrie novosti.dn.ua.

„Sunt peste 40 de militari grav răniți care zac acum acolo și trebuie salvați. Autoritățile ucrainene au făcut apel la Rusia și cer să găsească o soluție și să ne dea acele persoane care nu sunt combatanți și care, conform Convențiilor de la Geneva, ar trebui să fie predate Ucrainei, deoarece sunt grav rănite și au nevoie de o astfel de asistență”, a spus ea.

UPDATE 21:40 Explozii puternice au fost auzite marți seară în regiunile Lvov, Dnipro, Kiev și Kirovohrad, scrie presa ucraineană.

„În Lvov se aud explozii. Toată lumea să rămână în adăposturi”, a spus primarul din Lvov, Andriy Sadovoy, într-o postare pe Telegram.

Această informație a fost confirmată și de șeful Administrației Militare Regionale din Lvov, Maxim Kozitsky.

„Potrivit informațiilor preliminare, au fost lansate lovituri cu rachete asupra regiunii Lvov. Rămâneți în adăposturi!”, a spus Kozitsky.

La Dnipro, conform martorilor oculari, au avut loc cel puțin trei explozii.

UPDATE 20:40 Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite în urma bombardării uzinei de cocs din Avdiivka de către forțele ruse, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Cel puțin 10 morți, 15 răniți – acestea sunt consecințele bombardării fabricii de cocs din Avdiivka de către ocupanții ruși. Aceste cifre sunt în curs de actualizare”, a precizat el.

UPDATE 19:23 Trupele ruse au bombardat astăzi centrul orașului Harkiv. Un parc de distracții pentru copii a fost distrus, anunță Direcția principală a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkiv.

Bombardamentele au provocat mai multe incendii în jurul orei 13:15.

„Au luat foc garaje, spații comerciale, precum și construcții din lemn ale parcurilor de distracții pentru copii”, susțin autoritățile ucrainene.

Potrivit informațiilor preliminare, o femeie a fost rănită.

UPDATE 18:29 Un oficial umanitar al ONU a declarat marți că au fost evacuate cu succes aproximativ 101 de persoane de la uzina siderurgică Azovstal, precizând că majoritatea celor evacuați se află în Zaporojie, unde primesc asistență umanitară, scrie Reuters.

„Datorită operațiunii, 101 femei, bărbați, copii și persoane în vârstă au putut în sfârșit să părăsească buncărele de sub oțelăria Azovstal și să vadă lumina zilei după două luni”, a declarat Osnat Lubrani, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a fost implicat, de asemenea, în operațiunea de evacuare a civililor, a emis o declarație în care a precizat că aproximativ 100 de persoane din zona uzinei din Mariupol au ajuns marți în Zaporojie. Printre aceștia se aflau și câțiva răniți.

UPDATE 17:39 Prim-ministrul Indiei Narendra Modi a cerut marți încetarea focului în Ucraina și discuții de pace între Kiev și Moscova.

„Am făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina și la adoptarea dialogului și a diplomației pentru a rezolva problema”, a spus Modi la o conferință de presă la Copenhaga. 

UPDATE 16:40 Primele autobuze care transportă civilii evacuați de la uzina Azovstal au ajuns în orașul Zaporojie, controlat de autoritățile ucrainene.

UPDATE 16:20 Două persoane au murit și cel puțin zece au fost rănite în urma atacului rusesc asupra uzinei „Azovstal” din Mariupol. Despre asta a anunțat comandantul adjunct al regimentului „Azov”, Sviatoslav Palamar.

UPDATE 15:50 Premierul britanic Boris Johnson a susținut, marți, 3 mai, un discurs în fața deputaților ucraineni, prin videoconferință. Presa ucraineană scrie că Johnson a promis un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare 300 de milioane de lire sterline.

UPDATE 15:00 Rada Supremă a Ucrainei a votat o lege care interzice activitatea partidelor pro-ruse în Ucraina. Decizia a fost votată de 330 de deputați ucraineni.

UPDATE 14:40 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat finalizarea primei etape a anchetei crimelor de război rusești de la Irpin, regiunea Kiev, scrie unian.net.

UPDATE 14:07 Trupele ruse iau cu asalt uzina „Azovstal”, care este apărată de Forțele de Apărare ucrainene din Mariupol, scrie unian.net, cu referire la Comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar.

UPDATE 13:00 Trupele rusești au bombardat marți o localitate din regiunea Zaporojie. Serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat Zaporojie anunță că în urma acestui atac au murit două persoane.

UPDATE 11:46 49 de oameni au fost evacuați marți din regiunea Lugansk. Șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că peste 1000 de locuitori din orașele Lisiciansk și Severodonețk continuă să se ascundă de bombele rusești în subsolurile caselor. Marți oamenilor din Lugansk le-au fost livrate ajutoare umanitare.

UPDATE 11:40 Ministerul rus al Apărării anunță că trupele rusești au lovit, cu rachete de înaltă precizie „Onyx” centrul logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa, prin care au fost livrate arme străine.

Aviația rusă a lovit 69 de ține militare din Ucraina, mai anunță Moscova.

UPDATE 11:10 Autoritățile ucrainene spun că 24 200 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 10:55 În Mariupol continuă misiunea de evacuare a civililor. Vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk anunță că, în primele două zile, peste o sută de femei, copii și bătrâni au fost evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice „Azovstal”.

„După cum știți, sute de civili rămân blocați la Azovstal, împreună cu apărătorii Mariupolului. (…) Președintele Zelensky a preluat personal controlul asupra situației. Pe 27 aprilie, președintele Ucrainei s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. În urma întâlnirii, s-a ajuns la un acord privind o operațiune umanitară comună a Ucrainei împreună cu ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Indiferent de situația militară din jurul Mariupolului, vom lupta pentru fiecare dintre soldații și civilii noștri care rămân în oraș. Operațiunea umanitară Mariupol va continua până când ne vom atinge obiectivele – salvarea vieților cetățenilor noștri”, scrie vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk.

UPDATE 10:32 Trupele ruse blochează evacuarea oamenilor din Mariupol: aproximativ două mii de locuitori din Mariupol așteaptă lângă Berdiansk să fie evacuați. Despre asta anunță primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, scrie unian.net.

Potrivit lui Boicenko, în Mariupol rămân peste 100.000 de locuitori, care așteaptă și ei evacuarea. El a adăugat că peste 200 de civili se ascund la uzina „Azovstal”.

La 1 mai, a început evacuarea civililor din uzina Mariupol ”Azovstal”.

UPDATE 10:05 În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat de 25 de ori regiunea Lugansk. Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, în urma atacurilor rusești au fost avariate 12 case.

UPDATE 9:25 Ministerul Afacerilor Interne al R. Moldova (MAI) anunță că, de la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 3 mai, în R. Moldova au intrat 410.120 cetățeni ucraineni, dintre aceștia, pe teritoriul țării noastre au rămas 90.086 de oameni, iar 310.461 au ieșit din țară (258.654 pe segmentul R. Moldova-România, iar 51.807 pe segmentul R. Moldova-Ucraina).

Totodată, MAI anunță că, în perioada menționată, pe segmentul R. Moldova – Ucraina, în țară au intrat 38.113 cetățeni ai altor state. Dintre aceștia, în R. Moldova au rămas 3.832 cetățeni.

În total, pe teritoriul R. Moldova sunt 93.918 de străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova-Ucraina). Dintre ei, 47.850 sunt minori, anunță MAI.

UPDATE 8:45 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 220 de copii au fost uciși și 406 au fost răniți de la începutul războiului.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1584 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 118 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 8:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că soldații ucraineni au respins 12 atacuri rusești pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk.

De asemenea, soldații ucrainenei au distrus șase tancuri, cinci sisteme de artilerie, douăzeci și două de vehicule blindate și opt vehicule ale trupelor rusești.

UPDATE 7:30 Consecințele bombardamentelor rusești asupra orașului Odesa. Comandamentul Operațional „Sud” a menționat că un băiat de 15 ani a fost ucis în urma atacului asupra Odesei, un alt minor a fost dus la spital.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: