Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 51-a zi…

LIVE TEXT A 51-a zi de război în Ucraina. Un oficial american în domeniul apărării evaluează că nava-amiral „Moscova” a flotei rusești din Marea Neagră a fost lovită de două rachete ucrainene

Sursa foto: CNN

Vineri, 15 aprilie, este a 51-a zi de război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării a declarat că nava-amiral „Moscova” a flotei ruseşti din Marea Neagră s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port pe o vreme furtunoasă, în urma unei explozii şi a unui incendiu. Mai multe explozii puternice au fost auzite în Kiev și în orașul Herson.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 15 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 21:43 Două rachete ucrainene Neptun au lovit nava-amiral „Moscova” a flotei ruseşti din Marea Neagră, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, scrie CNN.

Ministerul rus al Apărării a declarat că nava-amiral „Moscova” a flotei ruseşti din Marea Neagră s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port pe o vreme furtunoasă, în urma unei explozii şi a unui incendiu, scrie Ria Novosti.

UPDATE 21:04 Forțele ruse vor să ia teritoriul controlat de autoritățile ucrainene din regiunea Donețk și să instituie o blocadă acolo, așa cum au făcut în orașul Mariupol, susține șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

„În Donețk, luptele au loc în mod constant de-a lungul liniei de demarcație. Acum, unde se află granița dintre regiunile Harkov și Donețk, au loc atacuri aeriene și o încercare de pătrundere a inamicului a fost respinsă. Cel mai important obiectiv – inamicul încearcă să închidă toate căile posibile de aprovizionare cu muniții, alimente și să transforme regiunea în „marele Mariupol”, a declarat Kirilenko.

UPDATE 20:15 Uniunea Europeană a condamnat „decizia nefondată” a Rusiei de a expulza 18 diplomați europeni, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, transmite CNN.

„Uniunea Europeană deplânge decizia nejustificată și lipsită de temei a Federației Ruse de a expulza 18 membri ai Delegației Uniunii Europene în Federația Rusă. Diplomații UE în cauză își exercită funcțiile cu respectarea deplină a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a declarat Peter Stano.

Stano a calificat decizia Rusiei drept „un pas pentru represalii”, care „vor adânci și mai mult izolarea internațională”.

„Uniunea Europeană continuă să solicite cu fermitate Rusiei să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei și să revină la respectarea regulilor internaționale și la o abordare cooperantă în relațiile sale internaționale”, a spus el.

UPDATE 19:30 Șapte persoane au fost ucise, iar 34 rănite în urma atacului rusesc asupra unei zone rezidențiale din Harkov, anunță Oleg Sinegubov, președintele Administrației Militare Regionale Harkov.

„A doua armată a lumii”, după cum se dovedește, știe să lupte doar cu populația civilă. Invadatorii au tras în una dintre zonele rezidențiale ale orașului Harkov. Din păcate, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv 3 copii. 7 oameni au murit, printre ei – un copil de șapte luni”, a spus el.

Oleg Sinegubov a îndemnat locuitorii orașului să se adăpostească în zone sigure.

UPDATE 18:56 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat vineri pentru CNN că „toate țările lumii” ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei.

Într-un interviu pentru CNN, Zelensky a spus că Putin ar putea recurge fie la arme nucleare, fie la arme chimice, deoarece „nu prețuiește viețile oamenilor din Ucraina”.

„Nu doar eu – toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate. Ar trebui să ne gândim și să nu ne fie frică. Trebuie să fim pregătiți. Dar asta nu este o chestiune care ține de Ucraina, nu numai de Ucraina, ci de toată lumea, cred eu”, a accentuat președintele ucrainean.

Zelensky a rămas în Ucraina pe tot parcursul celor 50 de zile de război cu Rusia, în timp ce forțele ucrainene au rezistat încercărilor Kremlinului de a cuceri Kievul și au forțat Rusia să își reorienteze eforturile de război către regiunile estice și sudice ale țării. Ucraina anticipează o escaladare semnificativă a luptelor în zilele următoare.

Una dintre cele mai importante nave de război ale Rusiei s-a scufundat în Marea Neagră în această săptămână, despre care Ucraina a spus că a fost rezultatul unui atac cu rachete, în timp ce Rusia a susținut că s-a datorat unui incendiu provocat de detonarea muniției.

În același timp, Rusia lansează rachete de croazieră în periferia Kievului și își menține capacitatea de a ținti capitala Ucrainei cu armament cu rază lungă de acțiune.

Oficialii americani au avertizat cu privire la posibilitatea ca Putin, dacă este pus la colț, să apeleze la utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina. Directorul Agenției Centrului de Informații a SUA (CIA), Bill Burns, a declarat joi că CIA urmărește „foarte atent” această posibilitate, subliniind totodată că SUA nu au văzut încă niciun semn că Rusia se pregătește să facă un astfel de pas.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat el.

UPDATE 18:20 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, aproximativ 5 milioane de oameni au părăsit Ucraina.

Potrivit ultimelor date publicate de Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, până acum, 4.796.245 de persoane au părăsit Ucraina.

„Printre cei care au fugit din Ucraina se numără cetățeni ucraineni cu dublă cetățenie”, precizează reprezentanții Biroului.

UPDATE 17:42 Ministerul ucrainean al Apărării susține că, în prezent, nu dispune de informații potrivit cărora Rusia ar urma să recurgă la arme nucleare. O declarație în acest sens a fost făcută de Aleksandr Motuzyanik, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, în cadrul unui briefing de presă.

„Armele nucleare sunt ultimul atu al Federației Ruse. Nu vedem niciun semn că Rusia ar putea folosi aceste arme. Serviciile de informații ale Ucrainei nu dispun de asemenea informații”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a mai precizat că nici partenerii străini și nici agențiile de informații străine, cu care Ucraina cooperează și face schimb de informații, nu au confirmat încă intențiile Rusiei de a folosi arme nucleare.

UPDATE 16:53 Cel puțin două persoane au fost ucise în urma mai multor atacuri asupra orașului Nikolaev. Dmytro Pletenchuk, ofițerul de presă al administrației militare Nikolaev, a declarat de asemenea că un număr nespecificat de oameni au fost răniți în urma bombardamentelor. Anna Zamazeeva, șefa consiliului regional Nikolaev, a declarat pe Telegram că forțele ruse lovesc cartierele rezidențiale.

UPDATE 16:30 Ucraina acuză Rusia că dezgroapă cadavrele civililor din Mariupol. Autoritățile din Mariupol spun că rușii vor să ardă cadavrele civililor în crematoriile mobile ca să ascundă urmele de război.

Într-un mesaj pe Telegram, Primăria din Mariupol scris că rușii nu le permit localnicilor să îngroape persoane în legătură cu care ar exista acuzații de crime de război. Autoritățile din Mariupol spun că ocupanții ruși au început exhumarea cadavrelor îngropate pe terenurile din zona blocurilor. 

UPDATE 15:20 Militarii ruși au atacat orașul Cernihiv. În regiunea Cernihiv, armata rusă a tras tiruri de mortiere în zona adiacentă frontierei de stat a Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de către Serviciul de Frontieră de Stat din Ucraina.

„Astăzi, la ora 8:25 și la ora 9:00, de pe teritoriul Federației Ruse a fost înregistrat un bombardament în zona adiacentă graniței de stat a Ucrainei, lângă satul Senkovka”, se arată în raport.

UPDATE 14:33 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat vineri că aderarea Suediei şi Finlandei la NATO va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană, scrie Tass.

Aceste ţări „trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE 14:02 Armata rusă a tras dintr-un sistem cu lansare multiplă de rachete asupra zonelor rezidențiale din Nikolaev. În urma atacului, mai multe persoane au fost rănite. Un anunț în acest sens a fost făcut de către șefa consiliului regional Nikolaev, Anna Zamazeeva.

UPDATE 13:20 Autoritățile ucrainene declară că forțele au tras în autobuzele cu care erau evacuați oamenii din Harkov. În urma atacului, 7 persoane au murit și 27 au fost rănite, anunță Procuratura regională din Harkov.

UPDATE 13:15 Statul major al forțelor armate ale Ucrainei raportează vineri, 15 aprilie, pierderile provocate trupelor rusești. Potrivit autorităților ucrainene, în 51 de zile, Rusia a pierdut 20 000 de soldați, 756 tancuri și 1 976 de vehicule blindate.

Rușii au înregistrat pierderi serioase la capitolul logistică:

  • Soldați – 20 000
  • Tancuri – 756
  • Blindate de luptă – 1 976
  • Sisteme de artilerie – 366
  • Avioane – 163
  • Elicoptere -144
  • Echipamente și mașini – 1 443
  • Vapoare / bărci – 8
  • Drone – 135

UPDATE 13:05 Rusia susține că a distrus o fabrică de arme din suburbiile Kievului. Ministerul rus al Apărării anunţat că militarii ruși au distrus un atelier de producţie al uzinei Vizar, care produce rachete sol-aer.

UPDATE 12:06 Forțele armate ruse vor intensifica atacurile aeriene asupra regiunii Kiev ca răspuns la atacurile forțelor armate ale Ucrainei asupra Rusiei, anunță Ministerul rus al Apărării, scrie Tass.

Numărul și amploarea atacurilor aeriene împotriva țintelor din Kiev vor crește, ca răspuns la comiterea de către regimul naționalist de la Kiev a atacurilor de natură teroristă sau sabotaj pe teritoriul Rusiei”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE 11:41 De la începutul invaziei ruse, în Ucraina au murit 198 de copii, iar 355 au fost răniți, anunță Oficiul Procurorului General al Ucrainei.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 117, Kiev – 105, Harkov – 81, Cernihiv – 54, Nikolaev – 40, Lugansk – 36, Zaporojie – 23, Herson – 38, Sumî – 16, Jitomir – 15.

UPDATE 11:15 Polonia impune embargo asupra cărbunelui din Rusia. Președintele Poloniei, Andrzej Duda a semnat legea prin care se impune embargoul asupra cărbunelui provenit din Rusia. Polonia va deveni prima țară din Europa care impune un embargo împotriva Rusiei. Legea prevede posibilitatea înghețării bunurilor persoanelor care au susținut agresiunea rusă. Astfel, oligarhii ruși pot fi urmăriți, iar averile lor înghețate.

UPDATE 10:20 Autoritățile ucrainene anunță că patru soldaţi ruşi şi cinci militari ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, în regiunea Herson.

Cei patru prizonieri ruşi au fost schimbaţi cu cinci soldaţi ucraineni în satul Posad-Pokrovske din regiunea Herson, după negocieri între cele două părţi, anunță Forțele Armate ale Ucrainei.

UPDATE 9:45 Pe 15 aprilie în Ucraina vor fi deschise nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

UPDATE 9:00 În această dimineață, la Skadovsk, regiunea Herson, soldații ruși au scos steagurile Ucrainei de pe clădirea consiliului orașului și din centrul orașului și au pus drapelul Rusiei, anunță primarul din Skadovsk Alexander Iakovlev.

UPDATE 8:42 Conducătorul regiunii Harkov din estul Ucrainei, Oleg Sinegubov, afirmă că 503 civili au murit în zonă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie.

Într-o postare pe Telegram, Oleg Sinegubov a spus că printre cei morţi se numără şi 24 de copii.

Harkov, aflată la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte ca războiul să înceapă.

UPDATE 8:15 Consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei Aleksei Arestovici a declarat, într-un interviu, că nava-amiral „Moscova” asigura acoperire aeriană pentru forțe de ocupație din Herson, scrie Unian.

Potrivit lui, nava ar fi trebuit să ofere, de asemenea, acoperire pentru debarcări în regiunile Odesa și Herson.

Crucișătorul a oferit apărare aeriană pentru trupele de debarcare, existau un număr mare de sisteme S-300 la bord, așa că a oferit o umbrelă excelentă”, a spus Arestovici.

Pentru Ucraina, pierderea crucișătorului rus este un semn bun – acest lucru va ușura situația aviației ucrainene în direcția de sud, consideră consilierul șefului Biroului Președintelui Ucrainei.

UPDATE 8:00 Ministerul rus al Apărării a declarat că nava-amiral „Moscova” a flotei ruseşti din Marea Neagră s-a scufundat în timp ce era remorcată înapoi în port pe o vreme furtunoasă, în urma unei explozii şi a unui incendiu. Detalii aici

UPDATE 7:50 Autoritățile ucrainene anunță că militarii ruși au bombardat orașul Harkov. Explozii puternice au fost auzite în Kiev și în Herson.

După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război.

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.