Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 150 de zile…

LIVE TEXT 150 de zile de război în Ucraina. Lovitura asupra portului Odesa arată că Moscova va găsi modalități de a nu implementa acordul privind exportul de cereale, spune președintele Ucrainei

Sursa foto: CNN

Rușii contiuă atacul asupra orașelor și satelor din Ucraina. În cele 149 de zile de război au fost bombardatele sute de localități din sudul și estul țării vecine, iar sute de mii de omeni și-au părăsit casele fugind din calea războiului. Moscova planifică să-și amplaseze bazele militare în regiunea Herson după ce aceasta va „deveni parte a Rusiei”, spun „autoritățile” pro-ruse din Herson. Guvernul rus a actualizat lista statelor străine care comit „acte neprietenoase” împotriva misiunilor diplomatice şi consulare ruseşti din străinătate. Pe listă au fost incluse Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia. Autoritățile ucrainene susțin că 358 de copii au fost uciși, iar alți 683 au fost răniți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 23 iulie

UPDATE 21:40

Lovitura cu rachete asupra portului Odesa a demonstrat că Moscova va găsi modalități de a nu implementa acordul privind exportul de cereale încheiat cu ONU, Turcia și Ucraina, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Acest lucru demonstrează un singur lucru: indiferent ce spune și promite Rusia, va găsi modalități de a nu-l pune în aplicare”, a spus Zelenski, citat de Reuters.

UPDATE 18:00

Ambasada Ucrainei în Turcia a reacționat după atacul rusesc asupra portului ucrainean din Odesa. 

„A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile și promisiunile făcute ONU și Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul. Rachetele rusești trase spre Odesa sunt practic ca scuipatul lui Vladimir Putin în fețele secretarului general al ONU, António Guterres, și președintelui turc, Recep Erdogan, care au făcut eforturi mari pentru a ajunge la un acord pentru care Ucraina le este recunoscătoare.

Ucraina subliniază necesitatea implementării stricte a acordurilor privind reînnoirea exporturilor sigure de produse agricole ucrainene din cele trei porturi (Odesa, Chornomorsk și Yuzhnoye) de la Marea Neagră.

Solicităm ONU și Turcia să se asigure că Rusia își îndeplinește obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului cerealelor.

Rusia își va asuma întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale, în cazul în care acordurile la care s-a ajuns nu vor fi respectate”, a transmis biroul de presă al ambasadei Kievului în Turcia, scrie The Guardian, citat de Digi 24.

UPDATE 16:20

UE condamnă ferm atacul rusesc cu rachete asupra portului maritim Odesa, se arată într-un mesaj pe Twitter publicat de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. „Atingerea unui obiectiv crucial pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă și demonstrează din nou lipsa totală de respect a Rusiei față de legislația și angajamentele internaționale”, a subliniat oficialul european.

UPDATE 14:54

Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget A. Brink, condamnă atacul Rusie asupra portului din Odesa și spune că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere.

„Scandalos. Rusia lovește orașul-port Odesa la mai puțin de 24 de ore după semnarea unui acord care permite exporturile produselor agricole. Kremlinul continuă să folosească produsele alimentare în calitate de arme de război. Rusia trebuie trasă la răspundere”, se arată în mesajul ambasadoarei pe Twitter.

UPDATE 12:25

Atac cu rachete asupra orașului Odesa. Un incendiu a izbucnit în port, informează surse ucrainene. Potrivit deputatului ucrainean, Oleksiy Goncharenko, rachetele rusești au atacat coridorul pentru exportul de cereale. „Acești ticăloși semnează acorduri cu o mână și lansează rachete cu cealaltă”, a scris acesta pe contul său de Telegram.

Orașul a fost atacat cu rachete de tip „Kalibr”.

Două rachete au fost distruse a apărarea antiaeriană ucraineană, iar două au nimerit în infrastructura portului din Odesa, potrivit canalului de Telegram „Novosti Odesa”.

UPDATE 11:07

Trei persoane au decedat, după ce 13 rachete rusești au lovit un aerodrom militar și o infrastructură feroviară din regiunea centrală a Ucrainei, Kirovograd, a declarat guvernatorul local, citat de Reuters.

Guvernatorul Andriy Raikovych a declarat că doi paznici de la o stație de electricitate au fost uciși, precum și un soldat ucrainean. Nouă persoane au fost rănite.

UPDATE 09:22

Șase rachete de tip S-300 au fost trase asupra orașului Nikolaiev, în această dimineață, a precizat președintele administrației militare regionale, Vitalii Kim. El a anunțat că un incendiu a izbucnit pe teritoriul unui depozit.

„Alte lovituri au nimerit la periferia orașului. Deocamdată, nu există victime sau răniți”, potrivit datelor publicate pe canalul de Telegram al lui Vitalii Kim, citat de Unian.

UPDATE 08:00

Mai multe explozii puternice au avut loc în această dimineață în orașele Harkov și Nicolaev, transmite Unian, cu referire la primarii acestor localități.

Primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a anunțat prin intermediul conului său pe aplicația Telegram, că în zona centrală a orașului s-au produs explozii puternice și că până acum, se cunoaște că există o victimă. „Sper că această cifră nu va crește. O solicitare către toți locuitorii din Harkov – să stea în adăposturi”, a făcut apel primarul.

De asemenea, explozii puternice s-au produs în orașul Nikolaev, a spus primarul orașului, Alexandr Senkevich. „În jurul orei 4:30 s-au auzit explozii puternice în Nikolaev. Toate într-un singur cartier al orașului. Deocamdată, nu există victime”, a spus el.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: