Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 113. Sute de civili, care se adăpostesc la uzina chimică Azot din Severodonețk, nu pot fi evacuați din cauza bombardamentelor rusești

Sursa foto: novosti.dn.ua

Rusia continuă atacul puternic asupra orașelor din estul Ucrainei. Trupele ruse sunt concentrate pe preluarea controlului deplin asupra orașului Severodonețk, din regiunea Lugansk. Miercuri, din regiune au fost evacuați 43 de civili. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de pentru Ucraina. Noul pachet de ajutor include ajutor militar în valoare de un miliard de dolari și o asistență umanitară suplimentară de 225 de milioane de dolari. Miercuri seara, trupele ruse au bombardat regiunea Sumî: o persoană a murit și șase au fost rănite.

În primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit ONU, până pe 15 iunie, în Ucraina au murit peste 4.400 de civili, iar 5.531 au fost răniți. Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului precizează că datele prezentate cifrele reale pot să fie mult mai mari.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 16 iunie:

UPDATE 22:20 Sute de civili, care se adăpostesc la uzina chimică Azot din Severodonețk, nu mai pot fi evacuați din cauza barajelor susținute ale artileriei rusești, a declarat joi guvernatorul militar al regiunii Lugansk într-un interviu telefonic pentru CNN.

„Este imposibil să ieși de acolo acum”, a declarat Serghei Gaidai. „Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și luptelor constante. Dacă cineva ar ieși afară, ar avea 99% șanse să moară”, a adăugat el.

Gaidai a declarat pentru CNN că 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în prezent în uzina din estul Ucrainei.

UPDATE 20:16 Președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu va forța Ucraina să poarte discuții de pace cu Rusia. Autoritățile ucrainene trebuie să stabilească personal condițiile pentru dialogul cu Kremlinul. Declarația șefului statului francez a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

„Susținem întotdeauna opțiunea dialogului, pentru că într-o zi conflictul trebuie să înceteze și trebuie să înceapă negocierile. Dar condițiile negocierilor trebuie să fie stabilite de Ucraina: Franța și Germania nu vor media niciodată pe la spatele Ucrainei și nu vor cere niciodată condiții din partea Ucrainei”, a spus el.

Macron a mai declarat că mereu l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky despre contextul discuțiilor sale cu Putin.

Premierul italian Mario Draghi consideră, de asemenea, că pacea ar trebui să fie stabilită în condițiile Ucrainei. El a subliniat că Ucraina trebuie să se apere singură pentru a obține pacea.

UPDATE 20:00 Franța va acorda Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate Caesar de 155 milimetri. Declarația a fost făcută de președintele francez Emmanuel Macron în timpul vizitei sale la Kiev, scrie novosti.dn.ua.

„În plus față de cele 12 obuziere Caesar deja livrate, am decis să livrăm încă șase obuziere”, a declarat președintele francez după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, cu cancelarul german Olaf Scholz, cu premierul italian Mario Draghi și cu președintele român Klaus Johannis.

18 astfel de arme vor fi acordate Kievului de către Paris.

Printre alte echipamente anunțate, Franța va pune la dispoziție echipe mobile de anchetă care pot fi folosite, printre altele, pentru a investiga crimele în masă comise în timpul războiului.

UPDATE 18:33 Liderii Franței, Germaniei, Italiei și României susțin ideea de a acorda Ucrainei statutul de candidat la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele francez Emmanuel Macron în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, scrie novosti.dn.ua.

„Toate cele 4 țări susțin statutul de candidat la UE pentru Ucraina. Sperăm că această decizie va fi adoptată în unanimitate în cadrul Consiliului European”, a declarat președintele francez.

La rândul său, premierul italian Mario Draghi a declarat, de asemenea, că dorește ca Ucraina să devină membră a UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat poziția comună a celor patru țări. El a spus că va susține o decizie pozitivă privind statutul în cadrul Consiliului European.

UPDATE 17:43 Ucraina se bucură de sprijinul ferm al coaliției internaționale. Partea ucraineană a transmis propunerile privind sancțiuni împotriva Rusiei părții europene. Despre asta a anunțat șeful biroului prezidențial din Ucraina, Andrii Yermak, scrie novosti.dn.ua.

Yermak a declarat că întrevederea dintre președintele ucrainean Volodimir Zelensky și președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis la Kiev s-a încheiat.

„Le-am înmânat liderilor întregul pachet de propuneri de sancțiuni împotriva Rusiei pe care grupul internațional McFaul-Ermack l-a pregătit. Trebuie să crească presiunea asupra agresorului, să lucreze la cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni cu un embargo asupra gazelor. Europa este astăzi alături de Ucraina”, a spus șeful biroului prezidențial.

UPDATE 16:50 O fermă din regiunea Sumî a fost avariată în urma unui atac cu rachete lansat de ruși, anunță Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei pe Telegram.

În fotografia publicată de polițiștii de frontieră, se poate observa că animalele au fost rănite în urma atacului rușilor.

UPDATE 16:05 Orașul Lisiceansk din regiunea Lugansk a fost bombardat de ruși: trei persoane au fost ucise, iar alte șapte au fost rănite.

Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, rușii au lansat rachete asupra unei clădiri din Lisicenask în care se ascundeau oameni.

UPDATE 14:30 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky discută, la Kiev, cu liderii europeni Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis, transmite Unian.

UPDATE 13:33 Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, și președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat joi, 16 iunie, orașul Irpin, care s-a aflat sub ocupație rusă timp de aproape o lună.

În cadrul vizitei din Irpin, autoritățile ucrainene le-au vorbit liderilor europeni despre crimele armatei ruse din orașele din regiunea Kiev, care au fost ocupate la începutul lunii martie de armata rusă și eu fost eliberate abia la începutul lunii aprilie. Liderii statelor europene au fost însoțiți de militari și jurnaliști.

UPDATE 13:00 Marea Britanie impune sancțiuni împotriva Patriarhului Kirill. În lista de sancțiuni a ajuns și ombudsmanul copiilor din Rusia, Maria Lvova-Belova.

Anterior, s-a anunțat despre faptul că Uniunea Europeană urma să-l introducă pe Patriarhul Kirill în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar Ungaria s-a opus. Drept urmare, Patriarhul Kirill nu a intrat sub noile sancțiuni ale UE.

UPDATE 11:38 Toți copiii născuți în regiunea Herson după 24 februarie vor primi automat cetățenia rusă, transmite TASS, cu referire la așa-zisul șef adjunct al „administrației” pro-ruse a regiunii, Kirill Stremousov.

„Și orfanii au primit deja cetățenia”, a adăugat el.

Pe 25 mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind procedura simplificată de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina. Pe 11 iunie, primele pașapoarte rusești au fost eliberate în Herson și Melitopol. Anterior, așa-zisele autorități au anunțat că regiunile Herson și Zaporojie trec la codul telefonic al Rusiei +7.

UPDATE 10:40 Ministerul britanic al Apărării – despre situația din Severodonețk: „Toate podurile principale peste râul Severski Doneț, care leagă Severodonețk de teritoriile controlate de Ucraina, sunt probabil distruse. Din această cauză, Rusia va trebui acum să direcționeze traversarea sau să avanseze prin flancuri”.

UPDATE 9:55 ISW: Autoritățile ruse se confruntă cu rezistența locuitorilor din teritoriile ocupate.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că, în ultimele zile, trupele ruse și-au concentrat forțele asupra operațiunilor defensive în pregătirea unor potențiale contraatacuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei în sudul Ucrainei, transmite

UPDATE 8:30 Noaptea trecută rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Sumî. Potrivit șefului adminsitrațieie regionale Dmitri Jivițky, în urma acestui atac patru persoane au murit, șase au fost rănite.

UPDATE 8:00 După ce a vizitat România și apoi R. Moldova, Emmanuel Macron călătorește joi, 16 iunie, după-amiaza, la Kiev, capitala Ucrainei, în contextul invaziei rusești, conform dezvăluirilor presei franceze, „Europa 1”.

Despre asta scrie și scrie Unian pe Telegram, precum și altele, inclusiv surse media din Italia.

Călătoria lui Emmanuel Macron pe flancul estic al Europei este prima de la începutul invaziei lansate de Moscova împotriva Ucrainei.

Zilele trecute, parlamentarul ucrainean Aleksei Goncearenko a scris pe pagina sa de Twitter că Macron, Draghi și Scholz, împreună președintele României Klaus Iohannis ar urma să viziteze Kievul joi.

UPDATE 7:45 Rușii continuă atacul asupra orașului Severodonețk, din regiunea Lugansk. De asemenea, au fost atacate și localitățile Viktorovka, Novoivanovka, Volceiarovka și altele. Potrivit șefului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, doar în localitatea în Gornîi, au fost avariate 12 case.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: