Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 106. Autoritățile ucrainene spun că luptele grele din Severodonețk continuă: rușii bombardează și orașul Lisiceansk

Este a 106-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că patru civili au fost uciși miercuri, 8 iunie, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky afirmă că orașul Severodonețk rămâne epicentrul confruntărilor din Donbas, unde în aceste zile se decide în mare măsură soarta regiunii.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 9 iunie:

UPDATE 21:55 Șeful administrației regiunii Lugansk, Serghie Gaidai anunță că luptele grele din Severodonețk continuă. Rușii lovesc puternic și orașul Lisiceansk.

UPDATE 19:16 13 oameni au murit în urma bombardamentelor asupra orașului Stahanov din autoproclamata Republică Populară Lugansk, a anunțat așa-zisul ambasador al regiunii în Rusia, Rodion Miroshnik.

UPDATE 18:35 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a semnat un decret privind impunerea unor sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, și împotriva altor peste 30 de persoane.

Printr-un alt decret, Zelensky a impus și sancțiuni împotriva universităților ruse și a rectorilor acestor instituții.

UPDATE 15:56 În fiecare zi, circa o sută de soldați ucraineni sunt uciși și până la cinci sute de soldați sunt răniți în luptele cu armata rusă pe front, susține ministrul Apărării, Alexei Reznikov, scrie novosti.dn.ua.

„Situația de pe front este dificilă. Pierdem zilnic până la o sută de luptători uciși și până la 500 de răniți. Kremlinul continuă să pună presiune asupra masei, alunecă, îndură rezistență puternică, primește pierderi uriașe. Dar până acum are puterea să avanseze în anumite sectoare ale frontului. Este important să rămâi concentrat. Atunci Ucraina va câștiga!” a scris ministrul pe Facebook.

UPADTE 15:54 Valoarea totală a echipamentelor și armelor trimise de Polonia Ucrainei este de 2 miliarde de dolari, care include prețul a peste 240 de tancuri și aproape 100 de vehicule blindate. Declarațiile au fost făcute de președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu pentru Bild.

„Ucraina are nevoie de arme grele, tancuri. Acestea sunt nevoile Ucrainei. Am vorbit cu președintele Zelensky acum două zile. Mi-a cerut din nou arme”, a spus el.

Acestea sunt costuri uriașe, a spus Duda, dar Polonia înțelege necesitatea și a transferat majoritatea armelor armatei sale în Ucraina.

UPDATE 15:51 Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un ajutor umanitar suplimentar în valoare de 205 milioane de euro, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarčič, scrie novosti.dn.ua.

Lenarčič se află în vizită în Ucraina din cauza unei creșteri puternice a nevoilor umanitare. Scopul vizitei sale este de a se întâlni cu organizații umanitare și cu oficiali ucraineni pentru a contribui la coordonarea unui răspuns al UE la aceste nevoi la fața locului.

Delegația UE a informat că finanțarea totală pentru ajutor umanitar și valoarea sprijinului nefinanciar pe care UE l-a acordat Ucrainei ca răspuns la invazia ilegală a Rusiei a depășit 700 de milioane de euro. Din această sumă, 13 milioane de euro au fost alocate pentru proiecte în R. Moldova.

UPDATE 12:15 Armata rusă a bombardat miercuri seara, 8 iunie, uzina chimică Azot din orașul Severodonețk. Adăpostul antiatomic al fabricii a supraviețuit. Totodată, nu au fost eliberate substanțe chimice în mediu, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Nu au fost înregistrate victime. De asemenea, adăpostul antiatomic a supraviețuit. Cel puțin două ateliere ale uzinei chimice au fost avariate în urma exploziilor. Unul dintre ele este cel mai important – atelierul de producție de amoniac 1-B”, a spus Gaidai.

Șeful regiunii a citat, de asemenea, o declarație a proprietarului fabricii, potrivit căreia toate îngrășămintele și substanțele chimice au fost scoase din zonă. Nu au fost înregistrate emisii de substanțe chimice.

UPDATE 12:08 Ucraina speră să obțină 1,5 miliarde de euro din exporturile de electricitate către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului și să câștige și mai mult în viitor, după ce va obține dreptul de a-și exporta energia în UE, a declarat miercuri un consilier al Ministerului ucrainean al Energiei, scrie Reuters.

Rețeaua de electricitate a Ucrainei ex-sovietice a început să planifice decuplarea de rețeaua rusească și belarusă în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când Rusia a invadat-o, ceea ce a determinat Kievul să se deconecteze complet cu 2,5 ani mai devreme decât era planificat.

Ucraina a solicitat în martie să se alăture cât mai curând posibil sistemului energetic european ENTSO-E, iar marți a primit dreptul de a-și exporta energia în Europa, a declarat miercuri Ukrenergo.

UPDATE 11:10 Cel puțin două persoane au fost ucise și patru au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Harkov din seara zilei de 8 iunie, anunță serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Harkov.

Pe parcursul zilei, salvatorii ucraineni au efectuat 34 de deplasări operaționale, dintre care: pentru eliminarea incendiilor – 27, inclusiv incendii provocate de bombardamente – 16. 

UPDATE 11:03 Trupele ruse au bombardat districtul Krîvîi Rih. Mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse, anunță șeful administrației militare regionale, Valentin Reznichenko.

„Suntem îngrijorați. Inamicul a tras din nou asupra regiunii Krîvîi Rih. Artileria a lovit comunitatea Zelenodolsk de cinci ori. Există distrugeri de case în Bolshaya Kostromka. Niciun om nu a fost rănit”, a scris el.

UPDATE 11:00 Trupele ruse au bombardat 14 localități în regiunea Donețk. Autoritățile ucrainene raportează morți, scrie novosti.dn.ua.

În urma bombardamentelor, au fost avariate 37 de bunuri civile, inclusiv 26 de clădiri rezidențiale, două școli, o fermă, depozite de cereale, o gară și o clădire administrativă. 

UPDATE 09:39 SUA au trimis Ucrainei un lot de obuziere M777 ca parte a unui pachet de asistență militară pentru Ucraina, pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Un obuzier M777 al Corpului de pușcași marini al SUA este încărcat pe un C-17 Globemaster III al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite la Baza aeriană de rezervă March, California, ca parte a asistenței de securitate a SUA pentru Ucraina”, anunță Pentagonul într-o postare pe Facebook.

UPDATE 09:29 În regiunea Lugansk, o femeie a fost ucisă, iar fiica ei a fost rănită în urma bombardamentelor din Lisichansk. În total, patru persoane au fost ucise în regiune, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Pe 8 iunie, armata rusă a tras cu mortiere, artilerie și lansatoare de rachete multiple asupra orașelor Severodonețk, Lisichansk, Privolie, Orikhove, Ustînivka, Gorsk.

Potrivit lui Gaidai, rușii au efectuat un atac aerian asupra Toșkivka.

UPDATE 08:49 Eforturile Turciei de a atenua criza alimentară mondială prin negocierea unei treceri sigure pentru cerealele blocate în porturile din Marea Neagră au întâmpinat rezistență, deoarece Ucraina a declarat că Rusia impune condiții nerezonabile, iar Kremlinul a spus că transportul liber depinde de încetarea sancțiunilor internaționale, transmite Reuters.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a accentuat inflația prețurilor la alimente și a pus în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente. Rusia spune că de vină sunt minele ucrainene amplasate pe mare și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Vorbind alături de omologul său rus Serghei Lavrov, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că discuțiile purtate miercuri la Ankara au fost fructuoase și că repornirea exporturilor ucrainene de cereale de-a lungul unui coridor maritim este rezonabilă.

Lavrov a declarat că Ucraina are sarcina de a-și demineraliza porturile ca o condiție prealabilă pentru un transport sigur.

UPDATE 07:56 Patru civili au fost uciși miercuri, 8 iunie, în bombardamentele rusești din regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

Potrivit acestuia, trei persoane au murit în Kurahovo și una în Avdiivka. Totodată, 11 persoane au fost rănite.

UPDATE 07:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky susține că orașul Severodonețk rămâne epicentrul confruntărilor din Donbas, unde în aceste zile se decide în mare măsură soarta regiunii, scrie novosti.dn.ua.

El a precizat că orașul Severodonețk este zona-cheie unde au loc lupte crâncene în aceste zile.

„Ne apărăm pozițiile și provocăm pierderi tangibile inamicului. Aceasta este o luptă brutală, foarte grea. Probabil una dintre cele mai grele din acest război. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cei care apără în această direcție. În multe privințe, acolo se decide acum soarta Donbasului”, a declarat președintele ucrainean.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: