Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 81 de zile…

LIVE TEXT 81 de zile de război în Ucraina. Rușii au deschis focul asupra unei mașini care evacua copii lângă localitatea Severodonețk, regiunea Luhansk

Statul Major al armatei ucrainene avertizează că rușii se pregătesc să reia ofensiva pe direcția localității Slobojansk, o localitate în apropiere de Harkov. Armata rusă se regrupează pentru a relua ofensiva în direcția Sloviansk și Barvenkovo, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Unian.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit datelor ONU, până la 11 mai, aproximativ 3.541 de persoane au fost ucise și 3.785 au fost rănite de la începutul războiului. Printre morți se numără și 239 de copii.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 15 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 20:42 Rușii au deschis focul asupra unei mașini care evacua copii lângă localitatea Severodonețk, regiunea Luhansk. Din fericire, nu au fost victime, anunțat de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Gaidai, transmite Unian.
Duminică 15 mai, 10 persoane, între care patru copii și două persoane cu mobilitate redusă, au putut fi evacuate din Severodonețk, iar pe drum mașina a fost atacată de trupele ruse.

Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Gaidai, mai spus că rușii vor să avanseze în zona Popasna, precum și să captureze Severodonețk și a amintit că armata rusă nu a reușit să treacă de Rubijne deja pentru a treia lună.

UPDATE 17:50 Procuratura Ucrainei a deschis dosar penal pentru utilizare de către atacatorii ruși a proiectilelor incendiare interzise, care au fost lansate asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc mai mulți apărători ai orașului Mariupol.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a anunțat că utilizarea unor obuze incendiare cu straturi de termită, care sunt interzise, încalcă dreptul internațional umanitar, transmite Unian.

Temperatura de ardere a unor astfel de proiectile este de aproximativ 3.000 de grade Celsius și sunt concepute pentru a distruge personalul și echipamentele inamice prin crearea de incendii masive.

UPDATE 16:54 Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

UPDATE 15:36 Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu secretarul de stat american, Antony Blinken, la Berlin. El a anunțat că „mai multe arme şi alte ajutoare sunt în drum spre Ucraina”, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Am convenit să conclucrăm îndeaproape pentru a ne asigura că exporturile de produse alimentare din Ucraina ajung la consumatori în Africa şi Asia. Le suntem recunoscători secretarului de stat Blinken şi SUA pentru leadershipul şi sprijinul lor neclintit”, a notat Kuleba pe Twitter.

Kuleba urma să informeze în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor din NATO, duminică, la Berlin, asupra situaţiei de pe teren în Ucraina şi despre modul în care alianţa poate ajuta în continuare această ţară, în timp ce ea luptă deja de 12 săptămâni împotriva forţelor militare ruse care au invadat-o pe 24 februarie.

UPDATE 12:40 Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, potrivit estimării de duminică a serviciului britanic de informaţii militare. Britanicii arată că Rusia nu a reușit victorii majore și cuceriri de teritoriu în ultima lună, transmite Digi 24.

Mai mult, „Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a desfășurat în februarie”, potrivit evaluării serviciului britanic.

„În condiţiile actuale, este puţin probabil ca Rusia să-şi accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile”, a adăugat serviciul de informaţii al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situaţiei din Ucraina publicat pe Twitter.

UPDATE 10:46 „Iadul pe pământ”: rușii au aruncat pentru prima dată bombe cu fosfor asupra Azovstal, a anunțat consilierul primarului orașului, Petr Andryushchenko, transmite Unian.

„Ieri, ocupanții au folosit pentru prima dată bombe incendiare sau cu fosfor împotriva apărătorilor Mariupolului”, a spus Andriușcenko. Potrivit acestuia, forțele ruse susțin că au folosit obuze incendiare 9M22S cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2-2,5 mii de grade Celsius. Focul este aproape imposibil de oprit.

UPDATE 9:22 Un atac cu rachetă a lovit duminică dimineaţa infrastructuri militare din regiunea Lvov din vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, într-o postare pe aplicaţia Telegram, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Deocamdată nu există informaţii despre persoane decedate sau rănite. Anvergura distrugerilor este în curs de clarificare”, a spus Kozitksi.

UPDATE 9:10 Statul Major al armatei ucrainene avertizează că rușii se pregătesc să reia ofensiva pe direcția localității Slobojansk, o localitate în apropiere de Harkov. Armata rusă se regrupează pentru a relua ofensiva în direcția Sloviansk și Barvenkovo, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Unian.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: