Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 155 de zile…

LIVE TEXT 155 de zile de război în Ucraina. Doi civili au fost uciși astăzi în bombardamentele rusești din orașul Bahmut, anunță autoritățile ucrainene

Sunt 155 de zile de când Rusia distruge satele și orașele Ucrainei și omoară populația civilă. Noaptea trecută regiunea Cernihiv, printre altele, a căzut sub bombardamente. Potrivit autorităților ucrainene, rachetele au fost lansate din Belarus. Lupte terestre sunt în desfășurare la nord de Harkiv, acolo unde trupele ruse încearcă să păstreze teritoriile ocupate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 27 iulie:

UPDATE 21:55 Doi civili au fost uciși astăzi în bombardamentele rusești din orașul Bahmut, anunță Departamentul principal al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk.

„Urmare a bombardamentului asupra orașului Bahmut, două persoane au fost ucise și o persoană a fost rănită (informațiile sunt în curs de clarificare) și are nevoie de îngrijiri medicale urgente”, se arată în comunicat.

UPDATE 21:11 Armata ucraineană a recunoscut că forțele rusești au reușit să obțină mici câștiguri în apropierea orașelor Soledar și Vershyna din Donețk, estul Ucrainei, informează CNN.

Potrivit unui raport recent al Statului Major General al Ucrainei, alte încercări ale forțelor rusești de a „efectua asalturi în direcția localităților Yakovlivka, Bahmut și Semyhiria au eșuat”.

„Unitățile inamice s-au retras de aici cu pierderi”, a precizat acesta.

Armata ucraineană continuă să raporteze atacuri intense cu rază lungă de acțiune cu artilerie și rachete pe cea mai mare parte a liniei frontului.

UPDATE 19:23 Cel puțin două persoane au fost ucise în urma prăbușirii unei clădiri cu cinci etaje din orașul Donețk, situat în estul Ucrainei, în urma unui atac rusesc de joi, transmite CNN.

„Astăzi, salvatorii din garnizoana Torețk, în timpul operațiunilor de salvare de urgență pe partea distrusă a unei clădiri rezidențiale cu 5 etaje din orașul Torețk, au descoperit și scos trupurile a 2 persoane decedate (1 bărbat și 1 femeie)”, a informat joi Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

Statul Major General al armatei ucrainene raportase un atac cu rachete asupra orașului la primele ore ale dimineții.

„La ora 5.00 dimineața, a avut loc un atac cu rachete asupra orașului Torețk. O rachetă a lovit o clădire de apartamente; două etaje au fost distruse”, a precizat joi serviciul.

Torețk a fost supus unui atac intens, în timp ce armata Moscovei continuă să încerce să obțină câștiguri în regiunea Donețk. Pe lângă loviturile cu rachete, în zonă au fost raportate și bombardamente intense.

UPDATE 18:00 Cinci persoane au fost ucise și 25 rănite în atacul cu rachete asupra orașului Kropîvnîțkîi, regiunea Kirovohrad. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful administrației militare regionale Kirovohrad, Andrii Raikovich, scrie novosti.dn.ua.

„Serviciile relevante lucrează la fața locului”, a spus el.

UPDATE 17:05 În Bakhmut, au fost finalizate lucrările de căutare într-un hotel distrus ca urmare a unei lovituri cu rachete de miercuri, 27 iulie. Potrivit autorităților ucrainene, citate de Unian, 4 persoane au fost găsite fără suflare.

„Activitățile de căutare și salvare au fost acum finalizate. În total, în urma incidentului au murit 4 persoane, 5 persoane au fost rănite, dintre care 2 persoane au fost salvate de personalul Direcției Principale a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Donețk”, se arată în raport.

Angajații Serviciului de Stat de Urgență continuă să demonteze elementele distruse ale clădirii.

UPDATE 16:10 Ucraina și-a intensificat campania de recucerire a sudului țării, controlat de Rusia, încercând să bombardeze și să izoleze trupele rusești în zone greu de aprovizionat, dar a văzut observat că Moscova își redistribui forțele pentru a apăra teritoriul, scrie Reuters.

Ucraina, care descrie acțiunile Rusiei ca fiind un război de cucerire în stil imperial, a declarat joi că avioanele sale au lovit cinci bastioane rusești în jurul orașului Herson și un alt oraș din zonă.

Serviciile de informații militare britanice, care ajută Ucraina, au declarat că este probabil ca forțele ucrainene să fi stabilit, de asemenea, un cap de pod la sud de un râu care curge de-a lungul graniței nordice a regiunii Herson, care este mai largă.

„Contraofensiva ucraineană din Herson capătă amploare”, a afirmat într-o declarație.

Ucraina a recucerit câteva mici așezări în nordul regiunii în ultimele săptămâni, în timp ce încearcă să împingă forțele rusești înapoi, un potențial început la ceea ce Kievul a prezentat ca fiind o contraofensivă majoră pentru a recuceri sudul.

Rusia a declarat că nu a fost intimidată de eforturile Ucrainei. Ministerul rus al apărării a declarat că avioanele sale au atacat o brigadă de infanterie ucraineană în nordul îndepărtat al regiunii Herson și au ucis peste 130 de soldați în ultimele 24 de ore.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militaro-civile numit de Rusia care conduce regiunea Herson, a respins, de asemenea, evaluările occidentale și ucrainene ale situației.

„(Declarația (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski că regiunea Herson va fi eliberată în de la trei până la șase săptămâni este… o minciună. Toate aceste contraofensive care au un număr mare de victime ucrainene se soldează cu nimic”, a declarat Stremousov miercuri pentru presa rusă.

UPDATE 15:25 Cel puțin 15 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor de dimineață în districtul Vyshhorodsky din regiunea Kiev, a anunțat șeful poliției din regiune, Andri Nebitov.

„15 răniți în urma atacurilor cu rachete în regiunea Kiev. Este o cifră provizorie. Rămășițele unei alte rachete au fost găsite de poliție în centura forestieră a regiunii Vyshgorod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit”, a spus Nebitov.

Potrivit acestuia, datorită răspunsului la timp la alarmă, au fost evitate consecințe mai grave. 

Conform șefului Administrației Militare Regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba, printre victime se numără cel puțin 5 civili, fiind cunoscute și daunele aduse infrastructurii.

UPDATE 13:50 Orașul Kropyvnytskyi a fost atacat cu rachete. Despre aceasta a anunțat șeful administrației militare regionale Kirovograd, Andrey Raikovici, scrie Unian.

„Atacul cu rachete asupra Kropyvnytskyi. Serviciile relevante sunt la fața locului”, a spus el.

În același timp, Rajkovic a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi până la sfârșitul raidului aerian și să nu publice nicio informație. Rajkovic a menționat că va oferi mai târziu detalii.

Zilele trecute, rușii au tras 13 rachete în împrejurimile orașului Kropyvnytskyi.

UPDATE 12:00 Forțele rusești au făcut noi progrese treptate în estul regiunii Donețk, unde bombardează de mai multe săptămâni zonele de la sud de orașul Bakhmut, potrivit armatei ucrainene.

Într-o actualizare operațională de joi, Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești încearcă să avanseze spre Bakhmut dinspre sud și est.

Forțele rusești au avut un „succes parțial” în direcția Vidrodzhennia-Vershyna și staționau la sud-est de așezarea Vershyna, se arată în actualizare.

Vershyna se află la aproximativ 10 kilometri la sud-est de Bakhmut. La începutul acestei săptămâni, rușii au cucerit satul din apropiere Novoluhankse și o centrală electrică adiacentă.

Avansările rusești au fost blocate

Cu toate acestea, Statul Major General a declarat că atacurile din patru direcții diferite spre Bakhmut au fost respinse.

Acesta a precizat că rușii continuă să folosească o mare varietate de arme, inclusiv tiruri de tancuri, lovituri aeriene și artilerie, pe liniile de front din Donețk.

Rușii au lovit mai multe așezări la nord de Sloviansk pentru a sparge apărarea ucraineană și a avansa, deși două astfel de avansuri încercate miercuri au fost respinse, a precizat Statul Major General.

Statul Major General al Ucrainei a mai spus că Rusia folosește drone pentru a stabili pozițiile trupelor ucrainene, în timp ce artileria rusă continuă să tragă asupra așezărilor din jurul orașului Harkov din nord-estul țării.

Statul Major General a apreciat că Rusia își concentrează principalele eforturi pe „stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor din Luhansk și Donețk” și pe menținerea regiunii Herson de sud capturate și a unor părți din Harkiv, Zaporizhzhia și Mykolayiv.

Rusia blochează comunicațiile maritime ale Ucrainei în Marea Neagră, a adăugat sursa citată.

UPDATE 10:30 Ucraina sărbătorește joi, 28 iulie, pentru prima dată Ziua Statului. Președintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni pentru sărbătoarea fondată în urmă cu un an – Ziua Statului Ucrainei.

Cu această ocazie, șeful statului ucrainean a publicat un mesaj video pe rețelele de socializare.

„Dimineață tulburată. Din nou – teroarea rachetelor. Nu ne vom da bătuți. Nu ne vom lăsa intimidați. Ucraina este un stat independent, liber, indivizibil. Și așa va fi mereu (…). Soarta ne va zâmbi cu siguranță „, a spus Zelenski.

Anul trecut, Zelenski a inițiat și a semnat un decret corespunzător privind aprobarea Zilei Statului. La 31 mai 2022, el a adoptat legea care stabilește Ziua Statului Ucrainei pe 28 iulie ca sărbătoare legală.

UPDATE 08:40 Forțele ruse, conform raportului din 27 iulie a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), par a fi capabile să susțină doar două operațiuni ofensive semnificative în Ucraina, ambele în regiunea Donețk, iar „ofensiva rusă va culmina probabil înainte de a cuceri alte centre de populație semnificative”.

Este posibil ca forțele ucrainene să fi lansat un contraatac localizat la sud-vest de Izyum, menționează sursa citată.

Totodată, potrivit ISW:

  • Forțele rusești au atacat localități la est de Siversk și la nord-est și sud-est de Bakhmut.
  • Lupte terestre sunt în curs de desfășurare la nord de orașul Harkov.
  • Forțele ucrainene au lovit podul Antonivskyi pentru a treia oară în zece zile, la 27 iulie, făcându-l inutilizabil.
  • Republica Mari El, la nord de Kazan, a trimis două batalioane de voluntari pentru a se antrena și formează un al treilea batalion pentru a-l desfășura în Ucraina.
  • Autoritățile de ocupație rusești aduc oameni din Rusia pentru a lucra în teritoriile ocupate, din cauza lipsei de colaboratori ucraineni.
  • Autoritățile de ocupație din Mariupol continuă să rețină ajutorul umanitar pentru a forța civilii să coopereze cu administrația de ocupație și să lucreze pentru aceasta.
understandingwar.org

UPDATE 08:10 Rusia a lansat joi dimineața un atac cu rachete asupra uneia dintre localitățile din regiunea Vyshgorod. 

Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Kiev, Oleksiy Kuleba.

Potrivit acestuia, s-a tras asupra unei instalații de infrastructură.

„Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Toate serviciile de urgență lucrează deja la fața locului. Încă o dată, vă îndemn să nu neglijați alarmele – coborâți la adăpost. Războiul continuă, inamicul continuă să lanseze insiduos lovituri cu rachete”, a scris Kuleba.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevich, a raportat explozii puternice la ora 4 dimineața, primarul Harkovului, Igor Terekhov, a scris despre două bombardamente din timpul nopții. 

„Ambele imediat după miezul nopții. Una a fost mai aproape de centru, a doua este într-una din zonele adiacente. Din nou rachete S-300. Ca urmare, două mici incendii au fost stinse de salvatori. Nu există încă informații despre victime”, a spus Terekhov.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: