Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 105. ONU: Războiul din Ucraina amenință să declanșeze „un val fără precedent de foamete și sărăcie”

Lupte puternice continuă în Severodonețk, oraș cheie din estul Ucrainei aflat sub focul intens al Rusiei, iar autoritățile ucrainene anunță miercuri dimineață că rușii au bombardat din nou Harkov. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky susține că rușii sunt mai mulți și mai puternici, dar forțele Kievului rezistă și pot riposta. Zilele trecute, un contra-atac ucrainean a făcut posibilă recucerirea a jumătate din Severodonețk. Pe străzi însă continuă lupte aprige și un duel de artilerie. Rușii distrug totul, astfel încât să nu mai rămână nimic de apărat, a acuzat guvernatorul local.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 8 iunie:

UPDATE 21:55 Efectele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia se agravează și afectează deja 1,6 miliarde de oameni din întreaga lume, a avertizat miercuri, 8 iunie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prezentând al doilea raport al Organizației despre repercusiunile internaționale ale războiului.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei și finanțelor este sistemic, grav și se accelerează. Pentru oamenii din întreaga lume, războiul ameninţă să declanşeze un val fără precedent de foamete şi sărăcie, lăsând în urma sa haosul social şi economic”, a declarat secretarul general al ONU, potrivit Libertatea.

Antonio Guterres spune că, dacă criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, atunci „lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Antonio Guterres, evocând negocierile în curs asupra unui „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe pieţele mondiale pentru alimentele şi îngrăşămintele ruseşti”.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei – finanţe, alimentaţie şi energie – incapabile să-i facă faţă.

„Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni”, precizează raportul. În viitor, „nicio ţară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieţii”, afirmă documentul.

Raportul precizează că „războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârşitul anului” în curs.

„Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea cădea în sărăcie în acest an”, indică raportul, potrivit căruia extrema sărăcie în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord „ar putea afecta încă 2,8 milioane de persoane în 2022”. În Asia de Sud, „500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară şi financiară, o situaţie agravată de puternice valuri de căldură care afectează culturile din zonă”, se menţionează de asemenea în document.

Pentru atenuarea crizei, „eforturi concrete trebuie făcute pentru a garanta că aprovizionările esențiale cu hrană şi energie ajung la cei mai vulnerabili”, potrivit ONU.

UPDATE 21:00 Deputații pro-ruși din Consiliul Popular din Donețk au aprobat numirea lui Vitali Hoțenko în funcția de șef al guvernului republicii autoproclamate, scrie TASS.

Vitali Hoțenko lucrează la Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia din 2019, unde a condus departamentul de politică industrială regională și management de proiect al ministerului. De-a lungul anilor, a lucrat în funcții de conducere în Stavropol și în regiunea autonomă Nenețk.

UPDATE 20:35 Trupele ruse au desfășurat până la 30 de tancuri sovietice T-62 lângă Zaporojie, anunță purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Aleksandr Motuzianik. Potrivit acestuia, vehiculele de luptă au fost amplasate ca puncte de tragere pe termen lung în zona Vasilievka, la 35 de kilometri de Zaporojie.

Anterior, autoritățile ucrainene din regiunea Zaporojie au raportat despre planurile trupelor ruse de a folosi tancuri sovietice pentru echiparea punctelor de tragere. Pe 8 iunie, reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării, Aleksandr Motuzianik, a mai raportat că armata rusă a dislocat sisteme de rachete Iskander-M în apropiere de Herson.

UPDATE 19:30 Luptele grele continuă în Severodonețk. Șeful administrației regionale, Serghei Gaidai spune că cea mai mare parte a orașului este controlată de trupele ruse.

Pe 7 iunie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat „eliberarea” completă a zonelor rezidențiale din Severodoneţk. El a menționat că „controlul zonei industriale și al celor mai apropiate localități continuă”.

UPDATE 18:38 Primii 500 de locuitori ai orașului Melitopol, aflat sub ocupația rușilor, vor primi pașapoarte rusești pe 12 iunie – Ziua Rusiei, anunță TASS, cu referire la așa-numitele autorități ale orașului.

UPDATE 17:47 Ucraina a interzis primul partid pro-rus de la începutul războiului – „Blocul de Opoziție”. Astfel, toate proprietățile partidului, conform hotărârii judecătorești, revin statului.

După divizarea partidului în 2018, în el au rămas doar deputați apropiați de principalul său lobbyist, oligarhul Rinat Ahmetov. În ultimii ani, „Blocul de Opoziție” nu a activat în politică.

Acesta este primul partid pro-rus care a fost interzis în Ucraina după începutul războiului. Acum, instanțele examinează demersurile pentru interzicerea „Platformei Opoziției – Pentru viață” și a altor partide.

UPDATE 16:55 Ministerul de Externe al Canadei anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„Noile măsuri impun o interdicție a exportului a 28 de servicii importante pentru funcționarea industriilor de petrol, gaze și cea chimică [a Rusiei], inclusiv servicii tehnice, manageriale, contabile și de publicitate”, a anunțat Ministerul de Externe al Canadei într-un comunicat.

Petrolul, gazele și industria chimică reprezintă aproximativ 50% din veniturile bugetului federal al Rusiei, notează Ministerul de Externe al Candei.

Restricțiile au fost introduse „ca răspuns la invazia flagrantă și nejustificată a președintele rus Vladimir Putin în Ucraina”.

UPDATE 16:15 Procurorul general al Ucrainei anunță că au fost identificați nouă militari ruși implicați în crimele de război din regiunea Cernigov.

Potrivit anchetatorilor, armata rusă a adunat peste 300 de locuitori din Iagodnoie, regiunea Cernigov, în subsolul unei școli, unde rușii și-au organizat un sediu improvizat.

Potrivit procurorului general, Irina Venediktova, în perioada 9-28 martie, 10 civili au murit în subsol. În aceeași perioadă, încă 17 persoane ar fi fost ucise în localitate. Procurorul General a publicat pe rețelele sale de socializare o listă cu cei nouă militari ruși.

UPDATE 15:05 Explozie în centrul orașul Donețk. Potrivit presei locale, au fost rănite trei persoane: două femei și un copil.

UPDATE 14:14 Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziunea ucraineană.

Haidai a adăugat că ruşii bombardează şi oraşul Lisiciansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Marţi, un bărbat a fost ucis pe stradă şi o femeie a fost spitalizată.

„Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24”, a spus guvernatorul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmat marţi, într-o intervenţie televizată – neobişnuită în ultima vreme, remarcă AFP – că forţele ruse au „eliberat complet” cartierele rezidenţiale din Severodoneţk, iar „preluarea controlului zonei industriale şi a localităţilor vecine continuă”.

La Sloviansk, la circa 85 de km la vest de Severodoneţk, femei cu copii mici stăteau în aceeaşi zi la coadă la ajutoare, iar alţi localnici cărau apă cu găleţile, pregătindu-se pentru ofensiva rusă.

Şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit marţi de obuze, iar primarul a anunţat că bombardamentul a făcut o victimă. În ultimele săptămâni, acolo fusese relativ linişte.

UPDATE 14:00 Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

UPDATE 11:40 De la începutul invaziei ruse în Ucraina, din 24 februarie, Statele Unite au trimis ucrainenilor armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari pentru a se apăra. BBC News a făcut o listă cu toată cantitatea de echipamente militare pe care administrația Biden a livrat-o Kievului. 

Lista BBC cu echipamentele trimise Ucrainei de către SUA de la începutul războiului. Acestea includ:

  • 6.500 de rachete antitanc Javelin
  • 20.000 de arme anti-blindate ușoare
  • 1.400 de rachete antiaeriene Stinger 
  • 108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
  • 4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
  • 121 de sisteme de drone Phoenix Ghost și 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
  • 200 de transportoare blindate 
  • Câteva sute de vehicule Humvee
  • 20 de elicoptere Mig-17 de fabricație sovietică
  • 7.200 de arme de foc cu calibru 50
  • 3 sisteme radar anti-artilerie

Echipamentul ajunge în cea mai mare parte în Donbas, punctul fierbinte al luptelor în războiul ajuns miercuri în ziua cu numărul 105. Kievul a cerut în mod repetat mai multe arme pentru a lupta împotriva atacurilor desfășurate de forțele Moscovei, atacuri care dispun de o aprovizionare mai bună, având în vedere proximitatea lor de granița cu Rusia.

UPDATE 10:50 Peste o mie de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

UPDATE 9:30 Luptele intense continuă pentru controlul orașului Severodoneţk, din estul Ucrainei, un obiectiv cheie, pe care rușii încearcă de câteva săptămâni să-l cucerească complet. Moscova pretinde că a „eliberat” zonele rezidenţiale. Rușii nu controlează Severodonețk, a replicat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk.

Peste 31 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Rusia plătește cu aproape 300 de vieți în fiecare zi pentru un război complet fără sens împotriva Ucrainei.

UPDATE 8:00 Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”, arată sursa citată.

UPDATE 7:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „pur și simplu” nu poate vedea „condițiile prealabile pentru încheierea războiului”. Acesta a spus, din nou, că este gata să discute cu Putin pentru a găsi o soluție de pace. Zelensky l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, după ce președintele francez a declarat că „Rusia nu trebuie umilită”.

Într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN, Zelensky a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.

El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară serioasă”. Însă, Zelensky a insistat că acesta este un „război pentru independență”.

„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelensky.

UPDATE 7:40 Armata ucraineană reține cu succes atacul în Severodonețk, în timp ce luptele continuă în regiune, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: