Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 46-a zi…

LIVE TEXT A 46-a zi de război în Ucraina. Podoleak anunță când președintele Ucrainei s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin. Nehammer – primul lider european care se va întâlni cu Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina

A început a 46-a zi de război în Ucraina. Mihail Podoleak, principalul consilier al președintelui Ucrainei, a declarat într-o intervenție televizată că Volodimir Zelensky s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin doar după confruntarea majoră care se preconizează în regiunea Donbas.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, va merge luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. El va merge (la Moscova) după ce a informat Berlinul, Bruxellesul şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, pentru a încuraja dialogul între Ucraina şi Rusia.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 10 aprilie.
LIVE TEXT:

UPDATE 20:08 Cancelarul austriac, Nehammer, va merge luni la Moscova pentru a se întâlni cu Putin

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, va merge luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, potrivit AFP News Agency

UPDATE 19:48 Mai multe manifestații proruse au avut loc astăzi în Germania

Mai multe adunări proruse au avut loc în Germania în acest weekend la iniţiativa comunităţii rusofone din ţară, care se declară victima unor discriminări după declanşarea războiului în Ucraina, scrie Agerpres. Astfel, manifestații au avut loc la Frankfurt, Hanovra, Lübeck și Stuttgart.

UPDATE 18:33 Polițiștii de frontieră letoni nu au permis intrarea în țară a 152 de camioane cu numere de înmatriculare rusești și belaruse

Polițiștii de frontieră letoni nu au permis intrarea în țară a 152 de camioane cu numere de înmatriculare rusești și belaruse în cursul unei singure zile, pe 9 aprilie, deoarece au început să funcționeze sancțiunile corespunzătoare ale UE, scrie Hromadske.

UPDATE 17:21 Consilier al președintelui Ucrainei: „O întâlnire între Zelensky și Putin poate avea loc doar după bătălia din Donbas”

„Ucraina este pregătită de lupte grele. Ucraina trebuie să le câștige, mai ales în Donbas. Și, după aceea, Ucraina va avea o poziție de negocieri mai puternică, poziție din care pote dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Asta ar putea dura două sau trei săptămâni”, a declarat Mihail Podoleak duminică, potrivit The Guardian.

UPDATE 17:03 Zelensky: „Întregul proiect european este o țintă pentru Rusia”

„Scopul coaliţiei noastre anti-război este foarte clar: să oprească acest război pornit de Rusia cât mai curând posibil, să ne elibereze ţara de invadatori. Şi să asigure securitatea Ucrainei şi, prin urmare, securitatea democraţiei şi a libertăţii pentru popoarele din Europa de Est.

De asta, este obligația morală a tuturor democrațiilor, tuturor forțelor Europei, să susțină dorința Ucrainei pentru pace”, a spus Zelensky într-un nou discurs.

UPDATE 16:30 Rusia confirmă un schimb de prizonieri cu Ucraina

Comisarul pentru drepturile omului al Moscovei, Tatiana Moskalkova, a confirmat că Rusia şi Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri sâmbătă, scrie Agerpres.

UPDATE 15:00 Israelul a lansat un pod aerian umanitar spre Ucraina: Au fost aduse primele ajutoare

Israelul a început să trimită ajutor umanitar în Ucraina prin „podul aerian”. În total, șase avioane cargo cu medicamente și alimente vor fi trimise în Ucraina, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky. Prima parte de ajutor a fost deja livrată.

UPDATE 14:46 Zelensky anunță că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Am avut o discuție telefonică cu Olaf Scholz. Am subliniat că autorii crimelor de război trebuie identificați și pedepsiți. Am discutat, de asemenea, despre sancțiuni anti-ruse, apărare și sprijin financiar pentru Ucraina”, a scris Zelensky pe Twitter.

UPDATE 13:31 Biroul Procurorului General al Ucrainei a identificat peste 500 de soldați ruși care au comis crime de război în Ucraina

Procuratura Ucrainei a identificat peste 500 soldați ruși care au comis crime de război, iar activiștii pentru drepturile omului au înregistrat 1 188 de crime de război, notează Hromadske. Declarația respectivă a fost făcută de către Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei.

UPDATE 12:21 Consilier local: La Mariupol, sunt uciși civili pe stradă, iar bărbații sunt mobilizați forțat în rândurile militanților „DNR”

La Mariupol, rușii ucid civili pe străzi, iar bărbații sunt mobilizați forțat în rândurile militanților „DNR”, spune consilierul primarului, Piotr Andriușcenko. „Militarii ruși omoară oameni pe străzi și fac fotografii cu morții”, anunță consilierul într-o postare pe Telegram.

Potrivit acestuia, „curățarea” care se face acolo este, de fapt, o căutare a „naziștilor”, și anume a civililor care nu s-au supus invadatorilor. Pentru a face acest lucru, trupele ruse au înființat mai multe puncte de control, scrie Hromadske.

UPDATE 11:26 MAI prezintă date despre cetățenii ucraineni ce se află pe teritoriul R. Moldova

Astfel, în perioada 24.02.2022, ora 00.00 – 10.04.2022, ora 06:00, pe segmentul MD-UA au intrat 374 881 de cetățeni ucraineni. Au ieșit – 276 002 de cetățeni ucraineni, iar 93 754 de cetățeni ucraineni au rămas pe teritoriul R. Moldova.

UPDATE 10:32 Rusia își întărește trupele cu rezerviști și rectruți din Transnistria 

Ministerul britanic al Apărării afirmă că, pentru a contrabalansa ”pierderile imense” Rusia încearcă să mărească numărul trupelor cu personal trecut în rezervă încă din 2012.

De asemenea, Rusia încearcă să recruteze forță de luptă și din regiunea Transnistria, mai arată ministerul britanic.

Moscova nu a confirmat câți soldați a pierdut în Ucraina apână acum, dar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut recent că Rusia a suferit „pierderi semnificative de trupe”.

Occidentul estimează între 7 000 și 15 000 pierderile de vieți omenești ale Rusiei, în vreme ce estimările Ucrainei se apropie de 20 000.

UPDATE 09:52 Șeful NATO anunță planuri pentru o prezență militară majoră permanentă pe flancul estic: „NATO trebuie să se adapteze”

Sursa foto: Reuters

Comandanţii militari ai NATO elaborează planuri de desfăşurare a unei forţe militare permanente de amploare pe flancul estic al alianţei, care ar fi capabilă să înfrunte o armată invadatoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru Sunday Telegraph – transmite Reuters.

UPDATE 09:08 Marea Britanei: „Rușii au folosit dispozitive explozive improvizate pentru a provoca victime”

Retragerea forţelor ruse din nordul Ucrainei a lăsat dovezi conform cărora civilii au fost luaţi drept ţinte în mod disproporţionat, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 09:01 Un convoi militar de 13 km se îndreaptă spre sudul Ucrainei 

Imagini din satelit furnizate de compania Maxar Technologies arată un convoi militar lung de 13 kilometri, care se deplasează spre sud, prin orașul Velki Burluk, din estul Ucrainei. Imaginile au fost realizate vineri, 8 aprilie, scrie CNN, adăugând că vehiculele par să aparțină forțelor ruse.

UPDATE 08:00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, le-a mulţumit cancelarului austriac Karl Nehammer şi premierului britanic Boris Johnson pentru vizitele lor la Kiev.

Întâlnirea cu premierul Boris Johnson arată că „nu există obstacole în calea libertăţii”, a spus el într-un mesaj video difuzat sâmbătă seara.

„Conducerea asumată de Regatul Unit în acordarea asistenţei necesare ţării noastre, în special în ceea ce priveşte apărarea, precum şi leadershipul în politica de sancţiuni vor rămâne pentru totdeauna în istorie”, a spus Zelensky, adăugând că au discutat de asemenea noi sancţiuni.

Preşedintele Zelensky a mai spus că cererea Ucrainei de aderare la UE se numără printre subiectele discutate cu Nehammer, cancelarul austriac susţinând „o perspectivă clară a aderării Ucrainei” la Uniune,„cât mai curând posibil”.

„Am auzit, de asemenea, promisiunea că Austria, împreună cu partenerii săi din Uniunea Europeană, îşi va continua politica de sancţiuni împotriva Rusiei până când va avea loc restabilirea completă a securităţii reale în regiunea noastră. Până când Rusia îşi retrage toate trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat liderul de la Kiev. 

ZdG a acoperit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.