Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 110. Un obuz a lovit o maternitate din Donețk, oraș ocupat de ruși: așa-zisul șef al regiunii Donețk a anunțat despre necesitatea utilizării forțelor suplimentare ale armatei ruse

Este a 110-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Amnesty International susține că Rusia a bombardat orașul Harkov cu muniții cu dispersie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că primește din nou transmisiuni de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară Zaporojie, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 13 iunie:

UPDATE 21:55 Explozii în Donețk. Un obuz a lovit o maternitate din oraș, femeile internate au fost evacuate în subsolul clădirii, medicii continuă să ofere asistența necesară, relatează RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

După lovitură, maternitatea din Donețk a luat foc, la fața locului lucrează serviciile de urgență.

În acest context, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin a anunțat că vor fi activate „toate forțele suplimentare necesare ale aliaților, în primul rând cele ale Federației Ruse”.

UPDATE 20:46 În Odesa vor fi redenumite străzile ale căror nume sunt asociate cu Rusia, a anunțat primarul orașului Ghenadi Truhanov. Primarul orașului Odesa spune că o decizie finală în acest sens va fi luată de deputații consiliului orășenesc.

„Odesa a suferit pierderile sale în acest război. Și nu vrem să avem nimic comun cu statul, care astăzi încearcă să ne ștergă orașul și țara noastră de pe fața pământului. În special, vorbim despre denumirile străzilor din Odesa, care nu au nicio legătură cu istoria Odesei! Cred că străzi precum Novomoskovskaia, Borodinskaia, Kurskaia, Voronejskaia, Chapaeva și altele ar trebui redenumite!”, a scris primarul din Odesa pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 19:45 Toate podurile din orașul Severodonețk au fost distruse, anunță șeful administrației de la Lugansk, Serghei Gaidai, pe canalul său de Telegram.

„Toate podurile care duc spre centrul regional au fost distruse. Nu putem organiza evacuarea. În general, acum sunt lupte, așa că oricum nu am putut efectua evacuarea, din moment ce totul este bombardat. Dar, totuși, podurile au făcut posibilă cel puțin livrarea de ajutor umanitar”, a spus Gaidai.

De asemenea, Gaidai spune că armata rusă nu controlează întregul oraș.

Anterior, Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că armata rusă a aruncat în aer două poduri care leagă Severodonețk de Lisiciansk peste râul Severski Doneț.

UPDATE 18:32 Președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi, președintele României Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz ar urma să meargă joi, 16 iunie, la Kiev. Informația a fost publicată de parlamentarul ucrainean Aleksei Goncearenko, pe pagina sa de Twitter.

„Cei trei muschetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz, premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și ca d’Artagnan, Președintele României Iohannis”, a scris Goncearenko.

Președintele Franței Emmanuel Macron va vizita România marți, 14 iunie. Acesta se va întâlni cu trupele franceze staționate în România, apoi va veni miercuri, 15 iunie, în R. Moldova, pentru a-şi afirma susținerea faţă de ţara noastră, afectată de războiul din Ucraina.

Biroul de presă de la Elysee anunța vinerii, 10 iunie, că o vizită a lui Emmanuel Macron în Ucraina va avea loc într-un moment în care ea va fi „utilă” președintelui Ucrainei Volodimir Zelensky.

UPDATE 16:30 Încă o groapă comună a fost găsită lângă Bucea, a anunțat luni, 13 iunie, Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev.

Potrivit lui Nebitov, în groapa comună au fost găsite șapte corpuri neînsuflețite ale civililor ucraineni care au fost torturați, apoi împușcați de soldații ruși.

UPDATE 16:05 Trupele ruse au ocupat centrul orașului Severodonețk. Despre aceasta a anunțat reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării Aleksandr Motuzianik. Potrivit lui Motuzianik, trupele ruse au un avantaj semnificativ în artilerie. Luptele de stradă continuă în oraș, a adăugat el, transmite Unian.

Partea rusă a declarat anterior că, controlează toate zonele rezidențiale din Severodonețk. Şeful Administraţiei Regionale de Stat Lugansk, Serghei Gaidai, a spus, la rândul său, că trupele ruse au ocupat 70% din Severodoneţk, dar oraşul nu a cedat.

Luptele pentru Severodonetsk au loc de la sfârșitul lunii mai.

UPDATE 14:38 Ucraina susține că a doborât un avion de vânătoare Su-34 rusesc în apropiere de orașul Izium.

Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate Ucrainene, deocamdată nu există date despre victime.

UPDATE 14:34 Ucraina negociază evacuarea persoanelor din Severodonețk care se află la uzina Azot, anunță șeful administrației regionale militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

În interiorul uzinei se află 500 de locuitori din Severodonețk, dintre care 40 de copii. Cu toate acestea, evacuarea în masă din oraș este acum imposibilă.

„Încercăm să negociem, cu ajutorul Irinei Vereșciuk, să organizăm un coridor de evacuare a civililor, până acum însă fără succes. Adăposturile Azot nu sunt la fel de puternice ca cele ale uzinei Azovstal din Mariupol, așa că trebuie să scoatem oamenii neapărat în siguranță”, a spus el.

El a precizat că luptele din oraș nu s-au oprit. Rușii controlează acum 70% din Severodonețk.

UPDATE 11:47 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să poarte noi discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky și cu președintele rus Vladimir Putin pe tema deblocării exporturilor de cereale din Ucraina, scrie novosti.dn.ua.

„Negocierile sunt în curs de desfășurare. Aseară am avut discuții cu niște oameni responsabili. Săptămâna viitoare vom discuta ce pași putem face în timpul discuțiilor cu Zelensky și Putin”, a declarat Erdogan.

Ministrul turc al apărării naționale, Hulusi Akar, a declarat pe 7 iunie pentru ziarul turc Anadolu că Turcia poartă discuții cu Ucraina, ONU și Rusia pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene.

Cu toate acestea, guvernul ucrainean nu a participat la discuțiile de la Ankara din 8 iunie, unde s-a discutat problema deblocării porturilor pentru exporturile de cereale ucrainene între Turcia și Rusia.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că organizația lucrează la un acord care să permită exportul de cereale din Ucraina prin porturile sale maritime din Marea Neagră, precum și accesul neîngrădit la piețele mondiale pentru alimentele și îngrășămintele rusești.

UPDATE 10:23 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că primește din nou transmisiuni de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară Zaporojie, care se află în prezent pe teritoriul controlat de Rusia, scrie CNN.

Transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară a fost întreruptă pe 30 mai și a fost restabilită duminică, a precizat AIEA.

„Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale AIEA în această perioadă de timp sunt acum descărcate pentru a fi examinate de inspectorii Agenției pentru a confirma că nu s-a pierdut continuitatea datelor”, a precizat aceasta.

Centrala se află sub control rusesc de la începutul lunii martie, dar este încă operată de personalul ucrainean al acesteia.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat duminică că face în continuare apel „pentru a desfășura activități esențiale de verificare a materialelor nucleare care nu pot fi efectuate de la distanță”.

Centrala Zaporojie a fost sursa unor tensiuni între AIEA și oficialii ucraineni. Oficialii ucraineni au acuzat AIEA că a legitimat ocuparea centralei de către Rusia.

Întrebat dacă o vizită ar legitima controlul Rusiei asupra centralei, Grossi a declarat săptămâna trecută pentru Becky Anderson de la CNN că „este absolut incorect. Când voi merge acolo, voi merge acolo în baza aceluiași acord pe care Ucraina l-a încheiat cu AIEA, nu cu Federația Rusă. Ucraina!”

UPDATE 08:02 O persoană a fost ucisă în regiunea Donețk și alte trei au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Soledar, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

„În cursul zilei de 12 iunie, rușii au ucis un civil în Soledar și au rănit alți trei. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha”, a spus Kirilenko.

UPDATE 08:10 Trupele ruse au bombardat orașul Harkov cu muniții cu dispersie, anunță Amnesty International.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: