Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A doua zi…

LIVE TEXT A doua zi de Război, după ce Putin a atacat Ucraina. UE și SUA condamnă și sancționează

Imagine-simbol

Vineri, 25 februarie, ofensiva militară a Rusiei asupra Ucrainei a continuat cu o forță și mai mare. Uniunea Europeană și NATO au condamnat și sancționat Rusia și pe liderii ei, dar aceste măsuri nu au stopat acțiunile militare ale lui Putin. Nici protestele din Rusia, nici solicitările unor personalități din Rusia de a opri războiul nu l-au convins pe Putin să cedeze.

VEDEȚI aici un LIVE TEXT: Ziua 0: Cronologia zilelor care au prededat războiul. 

VEDEȚI AICI un LIVE TEXT cu prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. Joi, 24 februarie.

Vineri, 25 februarie: LIVE TEXT cu a doua zi de război după ce Putin a atacat Ucraina.

UPDATE 23:48 HARTĂ INTERACTIVĂ/ Zonele din Ucraina bombardate astăzi de armata Rusiei.

Sursa foto: NEXTA

UPDATE 23:46 Statele Unite au anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva lui Vladimir Putin şi Serghei Lavrov , a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Sancțiunile urmează să fie anunțate.

UPDATE 23:35 Sergey Nikiforov, secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, infirmă informațiile anunțate de ministerul rus de Interne precum că Ucraina a refuzat să negocieze astăzi cu Federația Rusă. El spune că Ucraina „a fost și rămâne pregătită să vorbească despre încetarea focului și despre pace”, potrivit NEXTA.

„În aceste ore, părțile se consultă asupra locului și ora ședinței”, a spus Nikiforov.

UPDATE 23:14 Ministerul Educației al Ucrainei recomandă oprirea învățământului în toate instituțiile de învățământ și declararea perioadei de vacanță pentru două săptămâni. 

UPDATE 23:04 Noi explozii la Kiev. A fost pornită avertizarea de raid aerian. Mai multe rachete au fost aruncate deasupra capitalei Ucrainei.

UPDATE 22:25 Cinci rachete au fost aruncate pe aerodromul militar Starokonstantinov din regiunea Hmelnîțkîi. Informația a fost confirmată de primarul orașului, Nikolay Melnichuk. Potrivit acestuia, nimeni nu a murit. Pompierii au fost trimiși la aeroport, scrie hromadske.ua.

Ministerul rus de Interne susține că autoritățile de la Kiev au amânat negocierile pentru sâmbătă

UPDATE 22:15 Ministerul rus de Interne susține că autoritățile de la Kiev au refuzat să negocieze astăzi și au propus să amâne discuțiile pentru sâmbătă, scrie NEXTA.

Polonia și Republica Cehă anunță că vor închide spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse

UPDATE 21:37 Polonia și Republica Cehă vor închide spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse în urma ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, scrie CNN.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat vineri că elaborează o legislație care va duce „la închiderea spațiului aerian pentru companiile aeriene ruse”. Ministrul Transporturilor din Republica Cehă, Martin Kupka, a declarat că țara va opri operațiunile tuturor transportatorilor ruși pe teritoriul său începând de mâine. „Începând de la miezul nopții de astăzi, oprim operațiunile tuturor transportatorilor aerieni ruși pe teritoriul ceh”,

UPDATE 21:18 Primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, anunță că acum situația în Kiev este înfricoșătoare. Potrivit lui, noaptea și dimineața vor fi dificile, scrie hromaske.ua.

„Trupele ruse sunt aproape de capitală. Militarii și forțele de ordine din oraș neutralizează grupurile de sabotaj. În capitală, poduri au fost luate sub protecție și control special. Echipamente militare și militari ai Forțelor Armate sunt de serviciu ”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, în oraș, armata ucraineană amenajează puncte de control.

UPDATE 21:00 Noi explozii se aud în capitala Kiev. Primarul orașului anunță că situația este „înfricoșătoare. Klitschko spune că atacurile au vizat o uzină electrică din oraș. Ar fi vorba de 5 explozii. „Serviciile de urgență merg acolo, vom afla detalii”, a scris acesta. „Situația de acum din Kiev – fără exagerare – este înfricoșătoare. Noaptea următoare va fi foarte grea. Trupele rusești sunt aproape de capitală”, a scris Vitali Klitschko, notează Digi 24.

O explozie s-a produs la o stație electrică de la Kiev.

UPDATE 20:57 Uniunea Europeană și Marea Britanie au decis să înghețe activele externe ale președintelui rus Vladimir Putin și ale ministrului rus de externe Serghei Lavrov în legătură cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, notează hromadske.

UPDATE 20:18 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să se retragă din Ucraina și să revină la calea dialogului. El spune că obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina și că Rusia contestă ordinea de securitate europeană. „Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia contestă ordinea de securitate europeană și folosește forța pentru a-și îndeplini obiectivele”, scrie Digi 24.

Declarațiile au fost făcute cu puțin timp în urmă în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE 19:44 Militarii ruși au atacat din nou Odesa.

UPDATE 19:31 Noi explozii puternice au avut loc în orașul ucrainean Harkov, scrie NEXTA.

UPDATE 18:42 Nava de marfă Namura Queen a fost lovită vineri de o rachetă în largul Ucrainei în Marea Neagră, provocând un incendiu la bord, potrivit Reuters.

UPDATE 18:07 În cadrul unei convorbiri telefonice de vineri, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba i-a cerut omologul său american, secretarului de stat Antony Blinken, să îi îndemne pe liderii „europeni ezitanți” să interzică Rusia de la sistemul SWIFT, scrie CNN.

„Încă un apel pentru prietenul și omologul meu american privind necesitatea de a folosi toată influența SUA asupra unor țări europene ezitante pentru a interzice Rusiei de la SWIFT”, a spus Kuleba 

UPDATE 17:47 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a suspendat calitatea de membru al Rusiei în Consiliul Europei, potrivit vicepreședintelui Dumei de Stat Piotr Tolstoi, scrie Nexta.

UPDATE 17:38 Armata Rusiei a declarat că a blocat Kievul din partea de vest și a capturat aeroportul strategic Gostomel din afara capitalei, scrie novosti.dn.ua.

UPDATE 17:19 Clădirea Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernigov a fost cuprinsă de flăcări.

UPDATE 17:00 Ministerul de Interne al Ucrainei a transmis vineri, că vehicule militare ucrainene intră în Kiev pentru a apăra oraşul împotriva trupelor ruse care se apropie.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat deja că oraşul a „intrat într-o fază defensivă”, deoarece trupele ruse au adus zgomotele războiului în oraş.

„Oraşul a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri de armă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă”, a mai precizat Kliciko, în cadrul unui briefing de presă.

Guvernul îndeamnă locuitorii din Kiev să facă tot posibilul pentru a rezista trupelor ruse, inclusiv să facă cocteiluri Molotov şi să se înarmeze.

UPDATE 16:38 Estonia va trimite Ucrainei ajutor militar suplimentar sub formă de rachete antitanc și muniții antiaeriene, a declarat cancelarul eston al Apărării Kusti Salm. Estonia va trimite Ucrainei 25 de mii de pachete de produse uscate, echipament medical și muniție.

UPDATE 16:15 Ministerul britanic al Apărării spune, într-o evaluare postată pe Twitter, că forțele rusești au făcut progrese limitate până la această oră, iar Ucraina își menține controlul asupra orașelor-cheie.

UPDATE 16:00 Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a ieșit vineri, 25 februarie, pe străzile din Kiev, alături de civili înarmați, spunând că este „gata să apere capitala Ucrainei”, cu cele câteva arme pe care le au. Într-o intervenție pentru CNN, Poroșenko a apărut ținând în mână o pușcă de asalt. Primarul Kievului Vitali Kliciko a spus că va pune mâna pe armă pentru a lupta în războiul sângeros declanșat de invazia rusă în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15:10 Președintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o conversație telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, că Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina la nivel înalt. Detalii aici

UPDATE 15:00 Peste o mie de soldați ruși au decedat în urma invaziei din Ucraina, anunță Ministerul Apărării din Ucraina într-un comunicat de presă publicat vineri, 25 februarie, la ora 14.30. Instituția susține că acesta ar fi cel mai mare număr de morți înregistrat de Rusia vreodată în cadrul unui conflict militar pe care l-a inițiat. Detalii aici

UPDATE 14:40 Populația civilă din Kiev este înarmată să facă față soldaților ruși ce intră în capitala Ucrainei:

UPDATE 14:30 În Akhtyrka, regiunea Sumi, trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială, un adăpost antibombe, o grădiniță. Mai mulți copii au fost grav răniți, a declarat Dmitri Jivițki, șeful administrației militare regionale Sumi, scrie presa rusă.

„Au fost bombardamente cu uragane în Akhtyrka, au lovit o zonă rezidențială, adăposturi anti-bombe, o grădiniță. Erau mulți oameni. Nu știm numărul de răniți și morți, dar sunt copii răniți grav. Acesta a fost al treilea bombardament al lui Akhtyrka astăzi”, a scris el pe Facebook.

UPDATE 13:33 Președintele Ucrainei a făcut apel la încetarea focului și l-a chemat pe președintele rus la negocieri de pace.

„Aceasta nu este doar invazia Rusiei în Ucraina, aceasta este un început de război împotriva Europei, împotriva drepturilor omului”, a declarat Zelensky.

UPDATE 13:10 În Harkov a început atacul. Localnicii spun că mai multe obuze au căzut pe străzi, scrie presa ucraineană.

UPDATE 12:36 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susține că Zelensky „minte” atunci când spune că vrea să discute despre statutul de neutralitate al Ucraina, scrie Tass.

Principalele declarații ale șefului diplomației ruse:

  • Rusia nu vede cum ar putea fi recunoscut actualul guvern din Ucraina drept democratic
  • Președintele Zelenski minte când spune că vrea să discute statutul de neutralitate al Ucrainei
  • Rusia va asigura demilitarizarea Ucrainei
  • Rusia vrea să elibereze poporul ucrainean de opresiune pentru a-și putea alege singur viitorul

UPDATE 12:22 În capitala Ucrainei se aud sirene antiaeriene, iar oamenii sunt rugați să se adăpostească.

Explozii puternice au zguduit Kievul vineri, 25 februarie. Autoritățile din Ucraina au susținut că armata lor a doborât o aeronavă militară rusă.

UDPATE 12:20 Focuri de armă se aud în apropierea sediului guvernului de la Kiev.

UPDATE 12:19 Orașul Sumî din estul Ucrainei a fost cucerit de militarii ruși, scrie The Guardian.

UPDATE 12:16 Harta Liveuamap.com – situația de la ora 12.00:

UPDATE 12:00 UEFA a schimbat locația finalei ediției din acest an a Ligii Campionilor, după ce Rusia a invadat Ucraina. Ultimul act al celei mai importante competiții intercluburi din Europa, programat pe 28 mai, nu va mai avea loc la Sankt Petersburg, ci la Paris. Detalii aici

UPDATE 11:42 Militarii ruși au intrat în Kiev. Oamenii s-au adăpostit la metrou.

UPDATE 11:40 Mai multe autobuze care se îndreptau spre orașul Shchastya, regiunea Lugansk, pentru a evacua civili au fost atacate de către militarii ruși, transmite presa ucraineană.

UPDATE 11:10 Atacurile continuă în regiunea Herson. Podul Andreevsky a fost distrus, iar soldații ruși încearcă să treacă fluviul Nipru, scrie presa ucraineană.

UPDATE 11:00 O coloană de tehnică militară a fost filmată în suburbiile Kievului. Potrivit Unian, aceasta se îndreaptă spre Kiev.

UPDATE 10:37 Ministerul ucrainean al Apărării anunță că militarii ruși sunt la 29 de kilometri nord de suburbiile Kievului, dar au înaintat și prin vestul orașului, la circa 80 de kilometri, unde forțele ucrainene au distrus un pod pentru a le opri avansarea.

UPDATE 10:05 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, cere o coaliție a țărilor din Est împotriva Rusiei și presiuni pentru a-l obliga pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor. Detalii aici

UPDATE 9:36 Militarii ruși au capturat două vehicule ale armatei ucrainene și se îndreaptă spre centrul Kievului, scrie Novaya Gazeta.

UPDATE 9:15 Banca Națională a Ucrainei a decis să deschidă un cont special de strângere de fonduri pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei. Decizia a fost luată în legătură cu impunerea legii marțiale în Ucraina, atacul armat al Federației Ruse și pericolul pentru independența de stat a Ucrainei, integritatea sa teritorială. Detalii aici

UPDATE 9:02 În mesajul video din 25 februarie, președintele Volodimir Zelensky le-a cerut ucrainenilor să dea dovadă de reținere maximă și de asistență reciprocă, dar și să oprească trupele de ocupație ruse. De asemenea, șeful statului le cere cetățenilor Ucrainei să aibă grijă de cei dragi și de oamenii singuratici din apropiere. Detalii aici

UPDATE 9:00 Reprezentanții armatei ucrainene anunță că forţele Kievului opun rezistenţă în faţa trupelor ruse în mai multe regiuni din Ucraina, scrie Reuters. Oficialii armatei ucrainene precizează doborârea deasupra Kievului, de către sistemele antiaeriene, a două „cadouri otrăvite” trimise de „fraţii ruşi”. 

UPDATE 08:00 Peste 60 de refugiați din Ucraina au fost au fost cazați La Centrul Moldexpo din Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Locuitorii au adus haine, produse alimentare, apă, ceai etc. Acum, dimineața, va fi comandat dejunul prin serviciul catering. La Centrul de Cazare pentru Solicitanții de Azil și Refugiați din bd. Dacia 60/4 în acest moment sunt cazate 38 de persoane, de la vama Palanca se mai îndreaptă oameni spre oraș, respectiv cererile acestora se examinează de către BMA al MAI. În momentul de față 7 adulți și doi copii (2 familii) sunt cazați la Căminul DGETS, str Creanga 80. Potrivit informațiilor, mulți dintre cei care trec granițele pleacă la rude sau tranzitează Republica Moldova”, a anunțat Ceban pe Facebook.

Poliția de Frontieră anunță că, în ultimele 12 ore la trecerea frontierei de stat au fost înregistrate 19.645 traversări persoane, dintre care un număr de 12 694 traversări pe direcția intrare în Republica Moldova. Din totalul de treceri ai frontierei de stat – 14 567 au constituit traversările cetățenilor străini, cu precădere a cetățenilor Ucrainei – 9 777 de traversări.

UPDATE 07:50 Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse, a anunțat Poliția de Frontieră a Ucrainei, potrivit CNN. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toți polițiștii de frontieră aflați pe insulă au fost uciși în atacul rușilor.

UPDATE 07.35 Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei anunță că Ucraina renunță să capituleze în fața Rusiei și informează că forțele armate ale Rusiei au început să atace cartierele de locuit din „orașul eroilor, Kiev”.

„Totul amintește de anul 1941. Tuturor oamenilor din Federația Rusă care ies la proteste vreau să se spun că noi în vedem. Asta înseamnă că ne-ați auzit. Asta înseamnă că începeți să ne credeți. Luptați pentru noi, luptați împotriva războiului”, le-a transmis președintele ucrainean cetățenilor Federației Ruse.

UPDATE 07.00 Aeroportul din orașul Rovno, Ucraina, a fost bombardat, joi dimineață, de forțele aeriene ale Rusiei, despre asta a anunțat primarul orașului, Alexander Tretyak, pe pagina sa de Facebook.

„A fost o lovitură cu rachete doar pe teritoriul aeroportului! Nu au fost provocate pagube grave. Detalii în timp!”, a spus el, transmite novosti.dn.ua.

UPDATE 06.50 Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat care sunt pierderile aproximative ale inamicului. Conform informațiilor din 25 februarie, ora 03:00, în urma luptelor din Ucraina, trupele ruse au pierdut șapte avioane, șase elicoptere, peste 30 de tancuri, 130 de vehicule blindate de luptă. Totodată, sunt raportați și circa 800 de morți.

UPDATE 06:35 În dimineața zilei de 25 februarie, trupele ruse continuă să bombardeze Kievul, capitala Ucrainei.

Potrivit Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, la ora 4:20, în urma lansării unui obiect exploziv, un bloc locativ din Kiev, strada Koshytsa, a fost incendiat și există riscul prăbușirii. 11 autospeciale lucrează la fața locului.

UPDATE 06:10 Trupele ruse au tras asupra grănicerilor ucraineni din regiunea Zaporojie, anunță Serviciul de Frontieră al Ucrainei.

„La ora 4:25, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra unității de frontieră Primorsky Posad din regiunea Zaporojie. În urma atacului, printre polițiștii de frontieră au fost morți și răniți”, se arată în comunicat.

UPDATE 00:50 Președintele Ucrainei s-a adresat cetățenilor și a anunțat că 137 de militari ucraineni au decedat, iar alți 316 au fost răniți joi, 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina.

„Eu mă aflu la Kiev și nu părăsesc capitala Ucrainei. Sunt aici. (…) Mulțumesc fiecărui stat care ajută Ucraina. (…) Acum se decide soarta Ucrainei. (…) Eu am întrebat astăzi 27 de lideri europeni dacă Ucraina va intra în NATO. Ei toți tac și le este frică. Nouă nu ne este frică de Rusia și nu ne este frică să discutăm”, a declarat Volodimir Zelensky.

UPDATE 00:30 Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că „toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul, iar noi credem că Moscova a conceput planuri care implică o încălcare largă a drepturilor omului – și poate chiar mai rău de atât – pentru poporul ucrainean”, scrie CNN, care citează Departamentul de Stat.

Blinken nu a detaliat ce înseamnă „poate chiar mai rău de atât”.

UPDATE 00:22 Serviciul de Granicieri al Ucrainei anunță că bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara.

UPDATE 00:08 Zelensky anunță mobilizarea generală în Ucraina. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul președintelui Ucrainei.

„Mobilizarea se realizează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului decret”, se arată în document.

UPDATE 00:01 UE cere Rusiei să își retragă urgent trupele din Ucraina. Liderii europeni vorbesc despre un nou pachet de sancțiuni. Detalii aici