Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Recunoașterea de către…

LIVE TEXT Recunoașterea de către Rusia a independenței Donețk și Lugansk. Consiliul UE a publicat pachetul de sancțiuni impuse Rusiei: înghețarea activelor și interdicții de călătorie asupra a 23 de persoane

Sursa foto: The Guardian

Consiliul de Securitate al Rusiei a votat luni, 21 februarie, pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii. Occidentul a condamnat decizia Rusiei și a declarat că impune sancțiuni. Ucraina a solicitat convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Live text:

Citiți și: LIVE TEXT. Prima zi de război. Putin atacă Ucraina.

Miercuri, 23 februarie:

UPDATE 18:25 Consiliul UE a publicat pachetul de sancțiuni impuse Rusiei.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, comandanţii-şefi ai forţelor aeriene ruse şi ai flotei Mării Negre, liderii „propagandişti” de stat şi 351 de deputaţi ai Dumei ar urma vor fi sancționați de UE. Măsurile, care trebuie să fie aprobate de miniștrii de externe ai UE, sunt mai dure decât cele anunțate de SUA. UE impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru 23 de persoane, trei bănci și o „fabrică de troli” notorie pe internet din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște republicile autoproclamate din Donețk și Lugansk ca state independente, scrie The Guardian.

UPDATE 17:33 Presa ucraineană scrie că separatiștii proruși din Donbas au încălcat „încetarea focului” și au efectuat 59 de atacuri. Un militar ucrainean a fost ucis.

UPDATE 16:24 Ministerul rus de Externe a declarat că Rusia va da un răspuns puternic, hotărât și sensibil la sancțiunile SUA, transmite TASS.

Moscova va oferi un răspuns puternic sancțiunilor americane, nu neapărat simetric, dar hotărât și sensibil pentru SUA. Acest lucru se precizează în declarația de miercuri a Ministerului de Externe rus despre noile sancțiuni impuse de către SUA.

UPDATE 16:04 Zelensky declară că doar el și Forțele Armate ucrainene vor cunoaște pașii pe care îi va face armata ucraineană, scrie presa ucraineană.

„(Planurile lui Putin – n.red.) sunt lucruri mai serioase decât prognoza meteo. Prin urmare, nu pot spune ce pași sunt posibili de la Federația Rusă, de la separatiști, din deciziile personale ale Președintelui Federația Rusă”, a declarat Zelensky.

„Dar fără prognoze, știu exact cum va funcționa armata noastră. Îmi cer scuze – doar eu și armata noastră vom ști acești pași clari ai armatei noastre pentru capacitatea de apărare și protecția statului nostru. Și credeți-mă, suntem pregătiți pentru orice”, a menționat Zelensky.

UPDATE 16:00 Rusia a început miercuri evacuarea personalului său diplomatic din Ucraina, ţară care acuză Moscova în continuare că pregăteşte o invazie.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse la Kiev, Denis Golenko, a răspuns afirmativ agenţiei France Presse când a fost întrebat dacă evacuarea este în desfăşurare.

Drapelul rus a fost deja coborât de pe sediul misiunii diplomatice ruse şi mai multe persoane au fost văzute ieşind cu bagaje.

UPDATE 15:30 Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că mobilizarea militară îşi accelerează ritmul pentru a contracara „agresiunea” ucraineană, relatează Reuters.

Pușilin a mai spus că situația a devenit critică în regiune, dar separatiștii vor câștiga cu sprijinul „marii Rusii”.

UPDATE 13:51 China critică sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei pentru agresiunea Ucrainei și a spus că nu va urma exemplul, spunând despre măsuri că nu sunt „o modalitate eficientă de a rezolva probleme”.

UPDATE 13:30 Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a aprobat miercuri impunerea de sancţiuni împotriva a 351 de cetăţeni ruşi, printre care deputaţii care au votat pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor controlate de separatişti şi trimiterea de trupe ruse în estul Ucrainei, informează Reuters.

UPDATE 13:15 Tensiunile din regiunea Donbas cresc într-un ritm accelerat iar serviciile secrete din Ucraina anunță concentrarea a tot mai multe trupe la granița de est din Ucraina și Federația Rusă. Mai mult, spionajul ucrainean vorbește și despre achiziția de către Federația Rusă a 45 000 de saci pentru cadavre, transmite Digi.

UPDATE 13:13 Germania va putea să se lipsească la un moment dat, dacă va fi necesar, de gazul rusesc, de care încă depinde enorm pentru a-şi asigura sursele de energie, a indicat miercuri ministrul federal al economiei şi climei, Robert Habeck.

UPDATE 12:42 Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene legate de conflictul Rusia-Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto.

Într-o postare video pe Facebook, ministrul a afirmat că Ungaria sprijină cu fermitate integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, „aşa cum am făcut-o întotdeauna, şi nu vom rupe rândurile în ce priveşte răspunsul UE”.

UPDATE 12:27 Consiliul Național pentru Securitate și Apărare din Ucraina a decis instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile. Măsura urmează să fie ratificată de Parlament, scrie presa ucraineană.

UPDATE 11:57 Japonia impune sancțiuni Rusiei din cauza acțiunilor sale în Ucraina, a declarat miercuri premierul Fumio Kishida, scrie Tass.

Sancțiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligațiuni emise de Rusia în Japonia și înghețarea conturilor unor persoane din Rusia, precum și restricționarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida.

UPDATE 11:40 Ucraina a început de miercuri să recruteze rezerviștii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în urma unui decret al președintelui Volodimir Zelenski, au anunțat forțele armate într-un comunicat. Perioada maximă de serviciu militar este de un an, informează Reuters.

UPDATE 11:30 O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va începe în această săptămână discuţiile, în format virtual, cu autorităţile ucrainene, iar dacă acestea vor avea succes vor duce la eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumut, a anunţat miercuri instituţia financiară internaţională, transmite Bloomberg.

UPDATE 11:00 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei recomandă cetățenilor ucraineni să se abțină de la orice călătorie în Rusia. Ucrainenii care se află deja pe teritoriul Federației Ruse li se recomandă să plece cât mai curând din Rusia. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al departamentului, scrie presa ucraineană, care citează un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

UPDATE 10:12 Canada introduce o serie de sancțiuni economice împotriva Federației Ruse. Acest lucru a fost declarat de premierul Justin Trudeau, scrie presa ucraineană.

„Acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina sunt un atac la democrație și o amenințare la adresa păcii mondiale. Nu vă înșelați: aceasta este încă o invazie a unui stat suveran. În coordonare cu aliații și partenerii, Canada răspunde cu prima rundă de sancțiuni economice”, a scris Trudeau pe Twitter. În plus, prim-ministrul a anunțat trimiterea de trupe suplimentare pentru întărirea forțelor NATO.

În special, Canada va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe” cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk și va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea „deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite.

UPDATE 8:51 Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului „nenegociabil” al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească „soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina, transmite AFP.

„Țara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme”, a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei apărătorului Patriei.

„Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile”, a continuat Putin, care cere Occidentului garanţii, cum ar fi promisiunea că Ucraina nu va fi integrată vreodată în NATO sau încetarea consolidării Alianţei Nord-Atlantice la frontierele ruse.

UPDATE 8:47 Ucraina a cerut Uniunii Europene (UE) să-i ofere garanţii ale unei viitoare aderări, în contextul ameninţărilor Rusiei, relatează AFP.

„Am cerut UE să lase de o parte orice ezitare, orice reticenţă şi orice scepticism care există în capitalele europene şi să promită Ucrainei o aderare viitoare”, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Washington, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

UPDATE 8:34 Presa ucraineană scrie că, în ultimele 24 de ore, separatiștii proruși din estul Ucrainei au încălcat „încetarea focului” în Donbas de 96 de ori, 81 dintre ele cu ajutorul armelor grele. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Cartierului General al Operațiunii Forțelor Comunale, scrie novosti.dn.ua.

UPDATE 7:54 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a emis un decret pentru chemarea rezerviștilor, dar exclude o mobilizare generală, după ce Rusia a anunțat că va trimite trupe în regiunile separatiste din est, transmite Reuters.

UPDATE 7:51 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit CNN.

UPDATE 7:49 Țările occidentale și-au anunțat marți sancțiunile împotriva Rusiei, după ce Moscova a recunoscut suveranitatea Republicilor Populare Donețk și Lugansk (LNR, DNR). Măsurile din SUA, Marea Britanie și UE privesc atât structurile financiare și companiile rusești, cât și persoanele fizice.

UPDATE 7:40 Marea Britanie a atribuit marţi, din greşeală, adresa băncii centrale ruse unei bănci private cu legături strânse cu preşedintele Vladimir Putin, care a fost ţinta sancţiunilor anunţate de premierul Boris Johnson, transmite Reuters.

UPDATE 7:35 Noi comasări de trupe rusești în Belarus, la granița cu Ucraina În sudul Belarusului, la granița cu Ucraina, au ajuns noi forțe militare ruse, peste 100 de vehicule militare și câteva zeci de corturi militare noi fiind susprinse în imaginile din satelit publicate de The Guardian.

Marți, 22 februarie:

UPDATE 21:57 În apropiere de satul Novotroitskoye, districtul Volnovakha, regiunea Donețk, un militar ucrainean a fost ucis în urma bombardamentelor lansate cu de către insurgenți separatiști proruși. Acest lucru a fost anunțat de consilierul ministrului afacerilor interne Anton Gerașcenko, scrie presa ucraineană.

În urma bombardamentelor din Donbass, un militar ucrainean a murit, iar alți doi au fost răniți în confruntări cu insurgenți proruși

UPDATE 21:44 Președintele SUA Joe Biden autorizează forțe și echipamente militare suplimentare ale SUA în Europa.

Iată sancțiunile anunțate de Biden:

Implementăm sancțiuni complete de blocare asupra a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară”;
Implementăm sancțiuni cuprinzătoare asupra datoriilor suverane a Rusiei. Asta înseamnă că am tăiat guvernul Rusiei de la finanțarea occidentală. Acesta nu mai poate strânge bani din Occident și nu poate tranzacționa cu noua sa datorie pe piețele noastre sau pe piețele europene;
Vom impune, de asemenea, sancțiuni elitelor Rusiei și membrilor familiei acestora. Ei împărtășesc câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului și ar trebui să împărtășească și durerea.
Am lucrat cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va… merge mai departe”.

UPDATE 21:28 Președintele american Biden a descris evenimentele care se desfășoară acum în Ucraina drept „începutul unei invazii ruse a Ucrainei”, în timp ce a dezvăluit noi sancțiuni dure pentru a pedepsi Moscova. Descrierea făcută de Biden despre o invazie rusă în Ucraina crește imediat miza pentru răspunsul său. El și alți înalți oficiali au promis că vor impune consecințe economice grave dacă trupele ruse trec în Ucraina, inclusiv asupra membrilor cercului interior al lui Putin și instituțiilor financiare ruse, transmite CNN.

Biden susține că SUA impun sancțiuni asupra datoriei suverane a Rusiei.

„Voi începe să impun sancțiuni ca răspuns, cu mult dincolo de pașii pe care noi și aliații și partenerii noștri i-am implementat în 2014. Dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, suntem pregătiți să mergem mai departe, ca și în cazul sancțiunilor”, a declarat președintele SUA.

UPDATE 21:19 Rusia a anunţat oficial marţi că a stabilit relaţii diplomatice cu cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei a căror independenţă a fost recunoscută de către preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.

UPDATE 21:18 Franţa consideră că Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei”, iar Ministerul de Externe de la Paris a decis, în contextul evoluţiilor din criza Rusia-Ucraina, anularea discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 20:45 Putin a invitat Occidentul să recunoască Crimeea, iar Kievul să abandoneze NATO, scrie TASS.

UPDATE 20:24 Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene. Detalii aici

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că 351 de deputați ai Dumei de Stat a Federației Ruse și alte 27 de persoane fizice și juridice vor fi supuși sancțiunilor UE.

UPDATE 20:05 NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina şi a plasat în alertă forţa sa de reacţie rapidă pentru a apăra aliaţii, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina” după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfăşurată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

UPDATE 19:41 Rusia va evacua personalul ambasadei din Ucraina în viitorul apropiat, a anunțat Ministerul rus de Externe.

UPDATE 19:20 Președintele rus Vladimir Putin a spus că cea mai bună decizie pe care ar Ucraina să o ia ar fi să renunțe la cererea de aderare la NATO și să-și păstreze neutralitatea. 

UPDATE 19:00 Rusia va acorda „republicilor populare” Doneţk şi Lugansk sprijin militar, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce senatorii ruşi au aprobat cererea sa pentru trimiterea de trupe ruse în Donbas, informează TASS.

UPDATE 19:00 Rusia a recunoscut RPD și LPR în granițele fostelor regiuni Donețk și Lugansk din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele rus Vladimir Putin, scrie meduza.

UPDATE 18:57 SUA au ridicat tonul, marţi, ca răspuns la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din estul Ucrainei, calificând pentru prima dată manevra drept „debutul invaziei” și promiţând o amplificare a ripostei, transmite AFP.

După o primă reacţie prudentă, la câteva ore după discursul de luni seară al lui Vladimir Putin, care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, marţi Washingtonul şi-a schimbat tonul.

UPDATE 18:53 Consiliul Federației Ruse a aprobat, marți, cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

UPDATE 18:00 Consiliul Federației a primit un apel de la Președintele Federației Ruse cu privire la utilizarea forțelor armate în străinătate. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut un apel către Consiliul Federației cu privire la utilizarea forțelor armate în afara teritoriului Rusiei. Despre asta a anunțatpreședinta Consiliului Federației, Valentina Matviyenko, scrie presa rusă.

UPDATE 17:56 Camera superioară a parlamentului rus a anunţat senatorii marţi că sesiunea lor va continua după ora 15:00 GMT, o decizie neobişnuită şi care survine după ce ambele camere legislative ale Rusiei au votat mai devreme recunoaşterea formală a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, relatează Reuters.

Încă nu este clar ce discută parlamentarii ruşi în această sesiune prelungită. Potrivit agenţiei Interfax, este pentru prima dată în ultimii ani când se ia o asemenea decizie.

UPDATE 17:30 Marea Britanie a anunţat sancţiuni împotriva a trei oligarhi cunoscuţi ca apropiaţi de Kremlin şi a cinci bănci ruseşti, în reacţie la recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Miliardarii vizaţi sunt Ghennadi Timcenko, Boris Rotenberg şi nepotul acestuia Igor Rotenberg, a precizat premierul britanic Boris Johnson în parlament. Băncile sancţionate sunt Rossia, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank, menţionează Reuters.

UPDATE 17:23 Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare, a anunţat marţi ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, în timp ce premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Agerpres.

UPDATE 17:20 Reuniune de urgență a consiliului NATO. NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei, după recunoaşterea de către Rusia a celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, transmite AFP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va da o declaraţie de presă „la sediul NATO, în urma unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina”, a anunţat Alianţa.

UPDATE 17:10 Crimeea intenționează să extindă cooperarea cu Donbas după recunoașterea suveranității DNR și LNR, transmite presa rusă.

Ratificarea de către ambele camere ale parlamentului rus a tratatelor de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) va permite Crimeei să consolideze legăturile existente cu Donbass și să extindă cooperarea reciproc avantajoasă, au declarat politicienii din Crimeea intervievați de TASS.

UPDATE 17:00 UE cere Rusiei să renunțe la ultimele decizii adoptate prin care a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell, în numele întregii Uniuni Europene, a emis o declarație în care a cerut Moscovei să renunțe la ultimele decizii, scrie presa ucraineană.

UPDATE 16:50 Consiliul Federaţiei Rusie a ratificat, marţi, în unanimitate, tratatele de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă cu republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută, luni, de Rusia printr-un decret semnat de Vladimir Putin, scrie ria.ru.

UPDATE 16:40 Între timp, tensiunea în Ucraina continuă să crească. Militanții nu încetează să bombardeze orașul Shchastya, regiunea Lugansk. În urma bombardamentelor, trei transformatoare de la TPP Lugansk au luat foc, transmite novosti.dn.ua.

Președintele Ucrainei anunță că Kievul va lua în considerare posibilitatea întreruperii relațiilor diplomatice cu Rusia. Volodimir Zelensky a menționat faptul că în perioada imediat următoare va analiza și va rezolva „această problemă”, precum și acțiunile ulterioare ale Ucrainei în legătură cu escaladarea relațiilor cu Federația Rusă. Detalii aici

După decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, rubla a devenit cea mai instabilă monedă din lume, depășind lira turcească, relatează RBC citând datele terminalului de schimb valutar Bloomberg. Detalii aici

Decretele semnate de către Vladimir Putin:

Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei este ilegală şi inacceptabilă. Totodată, încalcă dreptul internaţional, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaţionale ale Rusiei şi escaladează şi mai mult criza existentă, informează marţi un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Consiliului European. Detalii aici

O declarație similară a emis și Biroul Adunării Parlamentare Euronest. Detalii aici

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a condamnat decizia Federației Ruse privind recunoașterea independenței republicilor separatiste din estul Ucrainei, Lugansk și Donețk, la scurt timp după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, condamnă cu fermitate decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a recunoaște independența autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.