Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 161. Kuleba, după declarațiile Rusiei care susține că este pregătită de negocieri: „Auzim și vedem această „pregătire” în fiecare zi: lovituri de artilerie, teroare cu rachete împotriva civililor și atrocități în masă”

Foto: CNN

Trupele ruse continuă atacul asupra Ucrainei. Noaptea trecută, rușii au atacat regiunea Denpropetrovsk, au lovit o grădiniță și o biserică. Victime nu au fost raportate. Orașul Nikolaev a fost atacat pe la cinci dimineața de ruși. Un incendiu a izbucnit într-unul dintre cartierele orașului, iar un supermarket a fost distrus.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 3 august:

UPDATE 22:20 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba spune că Rusia se concentrează pe războiul împotriva Ucrainei, și nu pe negocieri.

„Nu este nimic mai cinic decât slujitorii lui Putin care spun că Rusia este pregătită pentru discuții de pace. Auzim și vedem această „pregătire” în fiecare zi: lovituri de artilerie, teroare cu rachete împotriva civililor, crime cu atrocități în masă. Rusia rămâne concentrată pe război, totul este doar o cortină de fum”, a spus Kuleba.

Răspunsul vine după ce secretarul de presă al președintelui Federației Ruse Dmitri Peskov a declarat că „Rusia este pregătită să rezolve problema Ucrainei prin diplomație, iar condițiile rusești sunt cunoscute de Kiev”.

UPDATE 21:20 Consiliul Federal al Elveției anunță că a impus noi sancțiuni, cu efect imediat, împotriva Rusiei pe 3 august, în conformitate cu cele mai recente sancțiuni ale UE asupra aurului și produselor din aur.

Noile măsuri se referă în primul rând la interzicerea cumpărării, importului sau transportului de aur și produse din aur din Rusia. Serviciile legate de aceste bunuri sunt de asemenea interzise.

Elveția declară că se angajează să abordeze criza globală alimentară și energetică. Consiliul Federal notează că niciuna dintre măsurile împotriva Rusiei nu este îndreptată împotriva comerțului cu produse agricole sau alimentare între țări terțe și Rusia.

„Pentru a evita întreruperea canalelor de plată, Consiliul Federal a făcut două noi excepții în ceea ce privește tranzacțiile legate de produse agricole și livrările de petrol către țări terțe, la fel ca UE”, se mai menționează în nota emisă de autoritățile de la Bern.

Cea mai mare bancă rusă, Sberbank, are acum și activele înghețate și i se interzice furnizarea de fonduri, resurse economice sau servicii tehnice.

„Sunt introduse noi derogări pentru a asigura lichidarea ordonată a tranzacțiilor și vânzarea filialelor Sberbank. Pe 29 iulie, Departamentul Federal de Afaceri Economice, Educație și Cercetare (DEAER) a adăugat alte 54 de persoane și 9 organizații și entități pe lista de sancțiuni. Lista persoanelor și entităților sancționate a Elveției în legătură cu situația din Ucraina este astfel pe deplin conformă cu cea a UE”, mai menționează sursa citată.

La 21 iulie, UE a adoptat noi măsuri (pachetul „întreținere și aliniere”) ca răspuns la agresiunea militară continuă a Rusiei în Ucraina. Prin decizia din 3 august, Elveția pune în aplicare cele mai urgente măsuri.

UPDATE 20:00 Guvernul ucrainean și-a îmbunătățit prognoza pentru recoltele de cereale și semințe oleaginoase din acest an, transmite CNN.

Prim-ministrul Denis Shmyhal a afirmat că recolta din acest an este de așteptat să fie mai mare decât s-a estimat inițial – 65 până la 67 de milioane de tone în loc de cele 60 de milioane de tone prognozate anterior.

Shymal a spus că „în ciuda tuturor necazurilor, recolta continuă. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației, recoltarea s-a efectuat pe o suprafață de 3,5 milioane de hectare și au fost colectate 12 milioane de tone de cereale din noua recoltă”.

„În iunie am exportat 3,2 milioane de tone din cele 5 milioane de care erau necesare. Exporturile cresc treptat pe calea ferată, rutieră și prin porturile dunărene. Porturile maritime vor extinde semnificativ aceste capacități, iar fermierii vor primi noi oportunități de a-și vinde produsele”, a spus oficialul.

UPDATE 18:15 Poliția fiscală din Italia a confiscat bunuri în valoare de peste 141 de milioane de euro de la un arhitect care a proiectat „Palatul lui Putin” de la Marea Neagră, potrivit surselor Reuters.

Poliția fiscală a emis o declarație în cursul zilei de miercuri în care a anunțat că a confiscat activele unui „profesionist bine cunoscut” din Brescia, un oraș din nordul Italiei, invocând presupuse infracțiuni fiscale. Aceasta a refuzat să numească persoana în cauză atunci când a fost contactată de Reuters.

Sursa Reuters a declarat că bunurile îi aparțineau lui Lanfranco Cirillo, care a proiectat o proprietate grandioasă la Marea Neagră, în Rusia, care a devenit cunoscută sub numele de „Palatul lui Putin”, din cauza afirmațiilor unui om de afaceri potrivit cărora proprietatea a fost construită pentru președintele rus Vladimir Putin.

Președintele rus a negat orice legătură cu această proprietate de lux. Problema a ieșit din nou la suprafață la începutul anului 2021, când criticul Kremlinului, Alexei Navalny, încarcerat, a realizat un videoclip în care susținea că Putin era proprietarul final al acesteia.

Într-un interviu acordat televiziunii italiene în aprilie, Cirillo a declarat că a proiectat clădirea, dar că aceasta a fost comandată de un grup privat și că nu a avut nicio relație cu Putin.

UPDATE 16:55 Ucraina a decis să-și retragă trupele de menținere a păcii din Kosovo, scrie RBC-Ucraina, care citează comandamentul Forțelor Comune ale Forțelor Armate ale Ucrainei.Potrivit autorităților ucrainene, este vorba despre 40 de militari care urmează să revin în scurt timp în Ucraina.

Potrivit sursei citate, autoritățile ucrainene au decis retragerea trupelor din Kosovo în baza decretului semnat de Zelensky în Martie.

În martie, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a rechemat în țară forțele de menținere a păcii ucrainene, implicate în operațiunile internaționale din întreaga lume. Acest lucru a fost făcut „pentru a întări armata ucraineană în respingerea agresiunii ruse”.

UPDATE 16:05 În după-amiaza zilei de 3 august, rușii au bombardat localitatea Ciuguev din regiunea Harkov. Preliminar, potrivit administrației militare din regiune, atacul a fost făcut din lansatoarele „Uragan”.

În urma atacului, a fost lovită o clădire rezidențială cu cinci etaje, o persoană a murit și alte două au fost rănite.

„Printre victime se numără și cetățeni ai Federației Ruse: un bărbat de 70 de ani a fost ucis, o femeie de 53 de ani a fost rănită prin explozie și răni de schije. Un localnic în vârstă de 49 de ani a fost și el rănit. Starea victimelor este medie”, anunță administrația militară din regiunea Harkov.

UPDATE 15:50 Rușii au atacat din nou regiunea Dnepropetrovsk. Un bărbat de 73 de ani a fost rănit. El este în spital. Ma multe case private au fost avariate, anunță șeful administrației militare din regiune, Valentin Reznicenko.

UPDATE 14:05 În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat 24 de lovituri asupra regiunilor din Donbas: există morți și răniți în rândul civililor. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, au fost atacate 8 localități, cea mai afectată fiind Avdeevka, unde au fost înregistrate 11 lovituri.

De asemenea, au fost atacate orașele Bahmut, Krasnogorovka, Marinka, New York, satele Karlovka, Maksimilianovka, Peski.

„Trupele ruse au tras asupra civililor din aviație, lansatoare de rachete, artilerie, MLRS Grad și Uragan, tancuri. Sunt morți și răniți”, anunță Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE 12:00 Un grup de inspectori s-a îmbarcat miercuri pe Razoni, prima navă de cereale care a părăsit porturile ucrainene în timpul războiului pentru a efectua verificările de rigoare. După inspecție, nava va părăsi Bosforul și se va îndrepta către portul libanez Tripoli.

UPDATE 10:55 Consecințele bombardamentelor din Nikolaev. Orașul a fost lovit cu două rachete de apărare antiaeriană S-300: un supermarket a fost distrus, au fost avariate clădiri cu mai multe etaje, magazine și o farmacie.

UPDATE 9:46 În regiunea Herson, aflată sub controlul Federației Ruse, a început procesul de depunere a cererilor cetățenilor ucraineni privind obținerea cetățeniei ruse fără permis de ședere local, anunță așa-zisele autorități locale, scrie canalul de telegram Politika Stranî

Documentele sunt acceptate de la rezidenții din toate regiunile Ucrainei pe baza decretului lui Putin privind simplificarea obținerii cetățeniei ruse pentru ucraineni.

UPDATE 8:55 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că Rusia ar fi pierdut 41 350 de militari în războiul din Ucraina.

UPDATE 7:55 RușiI au atacat regiunea Dnepropetrovsk, au lovit o grădiniță și o biserică. Oamenii nu au fost răniți, relatează șeful administrației militare din regiune Valentin Reznicenko.

UPDATE 7:42 Orașul Nikolaev a fost atacat pe la cinci dimineața de ruși. Un incendiu a izbucnit într-unul dintre cartierele orașului, iar un supermarket a fost distrus, spune primaru orașului Alexandr Senkevici

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)