Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 15-a zi…

LIVE TEXT A 15-a zi de război în Ucraina. Premierul britanic a afirmat că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte „direct din regulile lor de joc”

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 10 martie.
LIVE TEXT:

UPDATE 23:12 Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte „direct din regulile lor de joc”. Detalii aici

UPDATE 22:50 Zelensky declară Ucraina va crea un program care să ajute la reconstruirea fiecărui oraș afectat de invazia rusă. Detalii aici

UPDATE 22:30 Joe Biden a reacţionat după anunţul creşterii ratei inflaţiei în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani. Președintele SUA a acuzat invazia rusă în Ucraina pentru creşterile de preţuri, dar a apreciat în acelaşi timp că preţul pe care Rusia îl plăteşte prin sancţiunile împotriva ei este cost „mult mai devastator” decât cel pe care îl suportă cetăţenii americani pe plan intern, relatează CNN. Detalii aici

UPDATE 22:00 Rusia este dispusă să discute despre garanţii pentru securitatea Ucrainei, dar împreună cu garanţii de securitate pentru Rusia şi pentru „statele europene”, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după întâlnirea avută joi în Turcia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, scrie Digi.

UPDATE 21:25 Aviația rusă bombardează orașul Cernigov cu bombe aeriene incendiare, ceea ce este interzis în mod expres de legea internațională, scrie presa ucraineană. Un anunț în acest sens a fost făcut de echipa de informații privind conflictele.

UPDATE 21:10 Nici un civil nu a reușit să părăsească astăzi orașul ucrainean Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk. Detalii aici

UPDATE 20:40 Peste 60 de spitale din Ucraina au fost bombardate de forțele ruse și cinci lucrători medicali au fost uciși de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko.

Într-o postare pe Facebook publicată astăzi, Liashko a dat vina pe „gloanțele teroriste rusești” pentru moartea a cinci lucrători din sistemul medical, scrie The Guardian.

UPDATE 20:10 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă a distrus 400 de clădiri din orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

„Mulți oameni își pun întrebarea unde vom locui. Situația este foarte dificilă. Deja ne gândim unde să găzduim oamenii”, a declarat primarul orașului Harkov Igor Terekhov, conform Nexta TV.

UPDATE 20:00 Armata ucraineană a înfrânt un regiment rus de tancuri şi l-a „lichidat” pe comandantul acestuia, colonelul A. Zaharov, la Brovarî, la nord-est de Kiev, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării scrie CNN. Detalii aici

UPDATE 19:45 Statele Unite și aliații săi iau în considerare sancțiuni suplimentare pentru a pedepsi Rusia pentru „atrocitățile” comise în Ucraina, chiar dacă sancțiunile existente dau o lovitură puternică economiei ruse, a declarat joi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, scrie CNN. Detalii aici

UPDATE 19:30 Ministerul rus al Energiei a anunţat, joi, că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, specialiștii din Belarus conectând-o cu reţeaua electrică din țară. Detalii aici

UPDATE 19:00 Grupul de hackeri Anonymous anunță joi, 10 martie, că a spart baza de date a site-ului web Roscomnadzor. Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media) este instituția care reglementează activitatea mass-mediei pe teritoriul Federației Ruse. Detalii aici

UPDATE 18:30 Guvernatorul regional Oleh Synegubov a declarat că Rusia a blocat evacuarea civililor ucraineni de pe teritoriile care sunt sub controlul forțelor ruse în estul orașului ucrainean Izium.

UPDATE 18:05 Harta războiului din Ucraina publicată de ministerul britanic al Apărării.

Potrivit analizei Institute for Study of War, forțele ruse au reînceput probabil operațiuni ofensive în periferia Kievului și au continuat tentativa de încercuire prin vest, dar nu au făcut prea multe progrese. Ucrainenii susțin că au realizat un contraatac semnificativ ieri, la est de capitală, într-o zonă de întîlnire a trupelor ruse care au depășit Cernihiv și Sumî fără a le cuceri.

ISW apreciază că aceste trupe ruse de la est de Kiev, încearcă probabil să-și consolideze liniile de aprovizionare împotriva atacurilor ucrainene, pentru a putea ataca dinspre est capitala.

UPDATE 17:50 Vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Joseph Borrell, solicită Rusiei să oprească imediat atacurile în zonele rezidențiale din Mariupol. Detalii aici

UPDATE 17:40 Guvernul britanic a anunţat despre simplificarea procedurii de intrare în Regatul Unit pentru ucrainenii care fug din cauza războiului din ţara lor. Deciziile vor intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare și intervin în urma numeroaselor critici aduse privind complexitatea demersurilor necesare soluționării crizei refugiaților. Detalii aici

UPDATE 17:35 Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 10 martie, că Rusia va ieși în cele din urmă „mai puternică și mai independentă” după ce va depăși dificultățile cauzate de ceea ce el a numit „sancțiunile nelegitime ale Occidentului”. Detalii aici

UPDATE 17:30 Ministrul ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea. Detalii aici.

UPDATE 17:00 Principalul consilier pe probleme economice al guvernului ucrainean, Oleg Ustenko, a declarat că trupele rusești au distrus până acum infrastructură, clădiri și alte bunuri fizice în valoare de cel puțin 100 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

UPDATE 16:52 Trupele ruse au bombardat clădirea Direcției generale a Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, din regiunea Donețk.

UPDATE 16:29 Mecanismul de import a donațiilor pentru refugiați, făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării, va fi simplificat. O decizie în acest sens a fost aprobată joi, 10 martie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița. Detalii aici.

UPDATE 16:23 Omul de afaceri și filantropul israelian de origine rusă, Leonid Nevzlin, a anunțat marți, 8 martie, că renunță la pașaportul său rus în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 16:05 Jumătate din populația Kievului a fugit din oraș de când a început invazia rusă, spune primarul Kievului Vitali Kliciko, în timp ce militarii Moscovei se apropie din ce în ce mai mult de capitala Ucrainei, scrie The Guardian. Detalii aici.

UPDATE 16:03 Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a calificat sancțiunile internaționale impuse Rusiei drept „război economic” descriindu-le ca sancțiuni „absolut fără precedent”. Declarațiile au fost făcute de Peskov joi, 10 martie, în cadrul unui briefing de presă, relatează RBC.

UPDATE 15:18 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, anunță că, în ultimele 24 de ore, peste 60 de mii de persoane au fost evacuate din zonele afectate de război. Într-o nouă adresare video către popor Zelensky a spus că Ucraina va face tot posibilul astfel încât propagandiștii ruși să fie trași la răspundere pentru complicitate la crime de război, iar averile lor din Occident să fie confiscate.

Totodată, Zelensky a semnat o lege privind confiscarea forțată a proprietăților Rusiei și a rezidenților săi pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 15:05 Consilierul Biroului președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko, a anunțat că, 44 de autobuze cu aproximativ două mii de refugiați din orașul Izium se îndreptă Nipru. De asemenea, în Izium au fost livrate mai multe ajutoare umanitare.

UPDATE 15:03 Mircea Snegur, primul președinte al R. Moldova susține că războiul purtat de Rusia în Ucraina este analog celui din regiunea transnistreană din 1992. Într-un final, Ucraina va cunoaște pacea, iar datorită politicii actualei puteri de la Chișinău privind neutralitatea țării, R. Moldova nu va fi atacată, crede fostul președinte. Detalii AICI.

UPDATE 14:15 Cursa specială de tren Căușeni – Chișinău – Iași a fost suspendată pentru data de 10 martie, pe o perioadă nedeterminată, la solicitarea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, anunță Calea Ferată din R. Moldova.

„Cauza suspendării cursei constă în faptul că Centrul Unic de Gestionare a Crizei a pus la dispoziția refugiaților care doresc să plece din Palanca (Moldova) direct spre Iași (România), numărul suficient de autobuze”, anunță CFM într-un anunț de presă.

UPDATE 13:16 Lavrov: „Nu planificăm să atacăm alte state, nu am atacat nici Ucraina”. Ce spune ministrul rus de Externe despre o eventuală întrevedere dintre Putin și Zelensky.

UPDATE 12:40 Peste 330 de companii și mari corporații occidentale au anunțat că nu vor mai face afaceri cu Rusia ori au decis să-și înceteze producția în această țară, din momentul în care armata rusă a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022. Detalii aici.

UPDATE 12:31 Ministrul ucrainean de Externe susține că discuția desfășurată în Antalya, Turcia, intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, s-a axat, în principal, pe solicitarea de a fi organizate coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor ucraineni.

Kuleba, după discuția cu Lavrov: „I-am zis că pot suna și organiza, chiar în acest moment, coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor din zonele afectate. L-am întrebat dacă poate face la fel… a tăcut, nu a răspuns la asta”.

Vedem reacția NATO la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. NATO nu este pregătită să acționeze pentru a opri războiul, pentru a proteja civilii ucraineni de bombardamentele rusești. Organizația a delegat autoritatea de a ajuta doar statele membre”, a spus Kuleba.

UPDATE 12:04 Business Insider a publicat imagini de pe satelitul comercial Maxar care arată zone din Mariupol înainte și după invazia rusă. Imagini aici.

UPDATE 11:57 Negocierile din Antalya s-au încheiat. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus că negocierile cu omologul său rus Serghei Lavrov au fost complicate.

UPDATE 11:18 Armata Ucrainei și armata Rusiei oferă date actualizate despre pierderile suferite de către armata inamică în războiul început de Rusia în Ucraina, scrie meduza.io. Detalii aici.

UPDATE 10.57 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba s-au așezat la masa de negocieri. Întâlnirea a început cu puțin timp în urmă, în Antalya, Turcia. Întâlnirea a fost intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

UPDATE 10:47 Armata rusă și-a retras navele militare din regiunea Odesa, mutându-le către porturile din Crimeea. Anunțul a fost făcut în cursul dimineții de astăzi, 10 martie, de reprezentantul Cartierului General Operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, pe canalul său de Telegram.

UPDATE 10:36 Camera Reprezentanților SUA a aprobat miercuri, 9 martie, un pachet de ajutor urgent în valoare de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Reuters. Detalii aici.

UPDATE 10:35 Trei persoane, printre care și o fetiță, au decedat în urma bombardamentelor de miercuri ale rușilor la maternitatea din Mariupol. alte 14 persoane au fost rănite, conform datelor anunțate joi dimineață de către autoritățile ucrainene.

UPDATE 10:25 Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat despre deschiderea unor noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile afectate de război.

UPDATE 10:08 Patru persoane au decedat, inclusiv doi copii, în urma bombardamentelor lansate de armata rusă asupra orașului ucrainean Harkov. Detalii aici.

UPDATE 10:04 Pe parcursul nopții de 9 spre 10 martie, forțele rusești au bombardat mai multe orașe ucrainene și au încercat, fără succes, să pună stăpânire pe orașul Mariupol. De asemenea, armata rusă a efectuat mai multe atacuri aeriene în regiunea Cernihiv, Priluki, Oster, Desna, Poltava și Lubny. Lângă Cernihiv au avut loc lupte pe teren.

UPDATE 9:35 143 de persoane au fost evacuate din orașul ucrainean Volnovakha, regiunea Donețk. Anunțul a fost făcut joi, 10 martie, de Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, scrie unian.net.

UPDATE 9:17 Noaptea trecută a fost una dificilă pentru soldații ucraineni, care au desfășurat un contraatac la atacul lansat de armată rusă în regiunea capitalei ucrainene Kiev.

Despre asta a anunțat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, care a menționat că în timpul contraatacului militarii ucraineni au distrus patru tancuri ale armatei ruse.

UPDATE 9:10 În urma bombardamentelor asupra spitalului de copii din Mariupol, 17 persoane au fost rănite, iar trei, printre care și un copil, au murit, anunță autoritățile din Mariupol.

UPDATE 9:01 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au sosit deja în Turcia, pentru o primă întâlnire la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie. Detalii aici.

UPDATE 8:01 Luptele continuă în regiunea Borodyanka. Artileria ucraineană a distrus mai multe tancuri ale rușilor.

Regiunea Brovarsky, Ucraina.

UPDATE 7:53 În Slobozhansky, regiunea Harkov, în urma bombardamentelor de noaptea trecută au murit două femei și doi copii, transmite NEXTA Live.

UPDATE 7:46 Ministerul Apărării al Ucrainei raportează că parașutele piloților ruși doborâți nu se deschid după ejectare.

„Kremlinul a venit cu o modalitate interesantă de a scăpa de potențialii martori de la tribunal”, spun reprezentanții Ministerului ucrainean al Apărării.

UPDATE 7:40 Visa şi Mastercard şi-au suspendat operaţiunile în Rusia.

UPDATE 7:39 Google restricționează funcționarea magazinului de aplicații Google Play în Rusia. Doar aplicațiile gratuite pot fi descărcate.

UPDATE 7:31 Mai mulți jurnalişti din întreaga lume s-au au ajuns la Antalya, unde urmează să aibă loc întrevederea între ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.