Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 57-a zi…

LIVE TEXT A 57-a zi de război în Ucraina. Autortiățile ucrainene susțin că forțele ruse au bombardat regiunea Dnepropetrovsk: Infrastructura feroviară a fost avariată

Este a 57-a zi de război în Ucraina. În noaptea de miercuri spre joi, trupele ruse au bombardat orașul Zelenodolsk din regiunea Dnipro. Nu au fost raportate victime. Țările G7 vor acorda Ucrainei asistență financiară de peste 24 de miliarde de dolari. Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Shoigu, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că orașul Mariupol a fost „eliberat”.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Joi, 21 aprilie. LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Autortiățile ucrainene susțin că forțele ruse au bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Astfel, potrivit oficialilor ucraineni, infrastructura feroviară a fost avariată.

Şeful administraţiei militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, susține că atacurile au fost efectuate asupra infrastructurii feroviare din districtul Novomoskovsky.

UPDATE 21:10 Forţele aeriene americane au dezvoltat noul sistem de drone Phoenix Ghost ca răspuns la nevoile Ucrainei în războiul cu Rusia. Peste 121 de drone Phoenix Ghost vor fi furnizate Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, scrie CNN.

Noul pachet de ajutor american destinat Ucrainei include peste 121 de sisteme Phoenix Ghost, a anunţat Pentagonul.

„A fost dezvoltat rapid de către Forţele Aeriene, ca răspuns în mod specific la cerinţele ucrainene”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 20:40 Rusia a extins joi lista celor care au interdicție de a intra in țara ca raspuns la sancțiunile impuse de Occident. Între cei care nu au voie sa intre in Rusia sunt vicepreședinta SUA Kamala Harris și fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, scrie TASS.

De această interdicţie sunt acum vizaţi şi vicepreşedintele american Kamala Harris, fondatorul Facebook
Mark Zuckerberg şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. În total, 29 de oficiali şi jurnalişti americani au fost incluşi pe listă.

„Acestor persoane li se interzice intrarea în Federaţia Rusă pe termen nelimitat”, a precizat Ministerul
rus de Externe.

Luna trecută, preşedintelui american Joe Biden i s-a interzis intrarea în Rusia.

UPDATE 20:20 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Statelor Unite, Nancy Pelosi, şi premierul ucrainean, Denys Shmyhal, au ţinut o conferinţă de presă, joi, pe Capitol Hill. Shmyhal a subliniat că există o serie de nevoi financiare, inclusiv în cazul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, al refugiaţilor ucraineni şi al „activităţii de curăţare a minelor”.

„Avem nevoie de bani, avem nevoie de tehnologii, avem nevoie de sprijin”, a precizat el.

UPDATE 18:54 Spania a trimis un nou lot de 200 de tone de echipament militar în Ucraina, inclusiv vehicule grele de transport şi muniţie, a declarat premierul Pedro Sanchez, în timpul unei vizite la Kiev, alături de omologul său danez, Mette Frederiksen.

„Acesta este cel mai mare transport efectuat până acum, care valorează mai mult decât dublul a ce  am trimis până în prezent”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez.

UPDATE 18:20 Rada Supremă, parlamentul Ucrainei, a prelungit legea marțială în țară cu încă 30 de zile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a instituit legea marțială în toată țara în urma invaziei ruse din 24 februarie, scrie presa ucraineană.

UPDATE 17:45 Preşedintele american Joe Biden anunţă încă 800 de milioane de dolari ajutor militar pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. Săptămâna viitoare liderul SUA va trimite Congresului o solicitare suplimentară de buget pentru a menţine fluxul de ajutor militar către Ucraina, scrie CNN.

„Anunţ un alt pachet în valoare 800 de milioane de dolari pentru a spori şi mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas, cu arme de artilerie grea, obuziere, muniţie şi mai multe drone tactice. E un alt tip de teren, necesită arme pentru a avea eficienţă maximă”, a afirmat Biden.

„Am trimis arme cu o viteză record Ucrainei (…) 15 milioane de gloanţe şi obuze, 10 sisteme antitanc pentru fiecare tanc rusesc trimis în luptă”, a mai precizat Biden.

UPDATE 17:35 Peste 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei după ce au fost forţate să îşi părăsească casele din cauza invaziei Rusiei, potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Potrivit celui de-al treilea Raport privind strămutarea în interiorul Ucrainei, publicat joi, numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei a crescut la cel puţin 17,5%, sau mai mult de unu din şase persoane din populaţia Ucrainei de dinaintea războiului.

UPDATE 17:00 Kremlinul a afirmat, joi, că Moscova încă aşteaptă răspunsul Ucrainei la cea mai recentă propunere scrisă a Rusiei în cadrul negocierilor de pace dintre cele două părţi şi a întrebat de ce preşedintele ucrainean Volodimr Zelenskynu era la curent cu documentul respectiv, scrie Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat, miercuri, că nu a văzut sau auzit nimic referitor la documentul pe care Kremlinul a precizat că l-a înmânat părţii ucrainene în care îşi exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace.

„Repet încă o dată, aşa cum am spus ieri, formulările noastre, de fapt cea mai recentă versiune a lor, au fost înmânate oponenţilor noştri, delegaţiei ucrainene de negociere”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 16:54 Președintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, unul din cei mai bogați oameni din Rusia, a demisionat la câteva săptămâni după ce a cerut încetarea războiului, transmite CNN.

Grupul petrolier rus Lukoil a declarat joi că Vagit Alekperov a informat compania „despre decizia sa de a demisiona” din funcția de director și președinte al companiei.

Compania nu a dezvăluit motivul demisiei lui Alekperov.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce acesta a fost sancționat de Marea Britanie și la șapte săptămâni după ce Lukoil a rupt relațiile cu președintele rus Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului provocat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o declarație adresată acționarilor, personalului și clienților, pe 3 martie, Consiliul de administrație al Lukoil a spus că „solicită încetarea cât mai curând a conflictului armat”.

„Ne exprimăm empatia noastră sinceră pentru toate victimele, care sunt afectate de această tragedie. Susținem cu tărie o încetare durabilă a focului și o rezolvare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație”, a spus consiliul de administrație.

Compania Lukoil produce mai mult de 2% din țițeiul mondial și are peste 100 de mii de angajați.

UPDATE 16:29 60 de civili au fost evacuați astăzi din Popasna, regiunea Luhansk, anunță guvernatorul regional Serghei Gaidai.

„Evacuarea este complicată. Fiecare călătorie la Popasna este plină de pericole – vehiculele pentru evacuare au fost în repetate rânduri atacate de trupele ruse. Cu toate acestea, astăzi am reușit să salvăm 60 de localnici”, a declarat Serghei Gaidai.

UPDATE 15:46 Astăzi, în cadrul schimbului de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, au fost eliberați 19 cetățeni ucraineni: 10 militari și 9 civili, anunță Irina Vereșciuk, viceprim-ministră și ministră a reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina.

„A avut loc un alt schimb de prizonieri. Astăzi se întorc acasă 19 persoane, printre care 10 militari (inclusiv 2 ofițeri) și 9 civili”, a spus Vereșciuk.

Vicepremiera a menționat că printre persoanele eliberate se numără mai mulți răniți, iar „acest lucru este foarte important”. 

„Acum vor putea primi un tratament cu drepturi depline și vor fi supuși unui curs de reabilitare”, a adăugat Vereșciuk.

Anterior, într-un alt schimb de prizonieri, 60 de militari și 16 civili ucraineni au fost eliberați.

UPDATE 14:06 Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Zaporojie în această după-amiază.

Potrivit lui Oleksandr Starukh, șeful consiliului regional din Zaporojie, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor.

UPDATE 14:34 Marea Britanie a adăugat încă 26 de persoane fizice și juridice pe lista de sancțiuni impuse Rusiei, transmite Reuters.

Marea Britanie, care a încercat să joace un rol-cheie în răspunsul Occidentului la invazia Moscovei în Ucraina, a stabilit deja sute de sancțiuni, cum ar fi înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru miliardari și politicieni ruși proeminenți, inclusiv pentru președintele rus Vladimir Putin.

Printre cei aflați pe lista actualizată de sancțiuni, se numără generalul-colonel Nikolai Bogdanovsky din armata rusă, care deține funcția de prim-adjunct al șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, producătorul Military Industrial Company, grupul industrial Promtech-Dubna și purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

UPDATE 13:29 Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că țara sa este pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina, dar nu în condițiile cerute de Ucraina, scrie novosti.dn.ua.

„Nu ne opunem să devenim un garant pentru Ucraina. Dar partea ucraineană cere o garanție în conformitate cu al cincilea paragraf din Carta NATO. Atât SUA, cât și Marea Britanie, inclusiv noi, suntem împotrivă. Este necesar să înțelegem procesul în sine, care sunt aceste garanții, care vor fi cerințele? Este necesar ca toate țările garante să accepte condițiile, riscurile ulterioare”, a declarat Çavușoğlu.

„Trimiterea de soldați turci în Ucraina în caz de conflict iese din discuție. Încercăm să înțelegem ce opțiune de garanții poate fi o alternativă eficientă”, a adăugat ministrul turc de Externe.

UPDATE 12:52 Trupele ruse au bombardat 8 localități din regiunea Donețk. În urma atacurilor rusești, doi civili au fost uciși, iar alți 8 au fost răniți, inclusiv un copil, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

„Au fost distruse cel puțin 23 de obiecte civile – clădiri rezidențiale, o școală, o fabrică, comunicații. Invadatorii au bombardat următoarele localități din regiunea Donețk: Mariupol, Avdeevka, Mariinka, Selîdove, Novoselka, Komar, Ocheretino, Sukhaya Balka”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE 11:55 Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Shoigu, susține că orașul Mariupol a fost „eliberat” și că „situația de acolo este calmă”. Totodată, el a spus că peste 2000 de soldați ruși au rămas în Azovstal.

– Putin: propunerea privind luarea cu asalt a Azovstal este lipsită de sens. Ordon să o anulați. În acest caz trebuie să ne gândim în primul rând la sănătatea soldaților și ofițerilor noștri. Nu trebuie să intrăm în acele catacombe și să umblăm prin acele obiective. Blocați această zonă industrială în așa fel ca nici musca să nu zboare.

– Shoigu: Am înțeles!

-Putin: Propuneți încă o dată celor care încă nu au depus armele să facă asta acum. Rusia le garantează viață și promite o atitudine corespunzătoare actelor internaționale. Cei răniți vor avea parte de îngrijiri medicale. Consider că încheierea acțiunilor militare de eliberare a orașului Mariupol este un succes. Vă felicit!

Conform TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului, Shoigu a spus că trupele ruse au nevoie de trei sau patru zile pentru a finaliza „lucrările la Azovstal”. 

UPDATE 11:33 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că odată cu trecerea timpului scade „dorința și credința că va exista un rezultat al negocierilor cu Rusia privind încetarea focului”, scrie unian.net.

Întrebat dacă Ucraina va continua negocierile cu Rusia, Zelensky a spus că îi este greu să se pronunțe.

„Este foarte dificil după ceea ce s-a întâmplat și după ce lumea a văzut ce a făcut Rusia în Ucraina. Avem speranța că va exista un dialog cu președintele Putin”, a spus șeful statului ucrainean.

El a menționat că joi, 21 aprilie, delegația oficială a Ucrainei va discuta cu cea rusă în favoarea organizării unei întâlniri la nivelul liderilor Rusiei și Ucrainei.

„Noi suntem în favoarea unei întâlniri la nivelul liderilor Rusiei și Ucrainei. Pentru că la nivel de lideri se poate opri acest război. Dar cu fiecare zi, cu fiecare dezastru produs la Bucea, la Mariupol, se pierde dorința și credința că va exista un rezultat al negocierilor noastre”, a declarat Zelensky.

UPDATE 10:35 Președintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra zonei industriale Azovstal din Mariupol drept inutil și a ordonat anularea acestuia, transmite NEXTA.

„Consider că atacul propus asupra zonei industriale este nepotrivit. Ordon să fie anulat (…). Acesta este cazul când trebuie să ne gândim, adică trebuie să ne gândim mereu, dar în acest caz cu atât mai mult, despre salvarea vieții și sănătății soldaților și ofițerilor noștri. Nu este nevoie să ne urcăm în aceste catacombe și să ne târâm sub pământ acolo de-a lungul aceste facilități industriale”, a spus Putin, conform TASS.

UPDATE 10:09 Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 21 de mii de soldați ruși au murit în războiul din Ucraina.

UPDATE 10:04 Trupele ruse au bombardat orașul Mîkolaiv. Potrivit șefului administrației militare regionale din Mîkolaiv, Vitali Kim, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite.

„Au avut loc bombardamente (…). O persoană a murit din trei care au fost rănite (…). Nu ne este frică”, a spus Kim.

UPDATE 09:28 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, apropiat al lui Vladimir Putin, susține că uzina Azovstal din Mariupol „se va afla sub controlul total al forțelor armate ale Federației Ruse înainte sau după prânz”, transmite NEXTA.

UPDATE 09:10 Patru autobuze de evacuare au reușit să părăsească orașul Mariupol miercuri. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk a declarat că autobuzele au petrecut noaptea în Berdiansk și acum se îndreaptă spre Vasîlivka. „Îi așteptăm în curând în Zaporojie”, spune Vereșciuk.

De asemenea, joi continuă evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol.

UPDATE 08:56 Autoritățile ucrainene informează că forțele ruse au distrus toate depozitele de alimente din orașul Sieverodonețk.

Potrivit șefului administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai, o mare parte din distrugerile provocate de invazia rusă din ultimele 24 de ore au avut loc în Rubijne și Novodrujesk, scrie unian.net.

UPDATE 08:24 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky susține că Forțele Armate ale Ucrainei nu dispun de suficiente arme „serioase și grele” pentru a învinge trupele ruse din orașul-port Mariupol din sud-estul țării.

El a prezentat două modalități potențiale de a pune capăt impasului din oraș.

„În primul rând, implică arme serioase și grele (…). În acest moment nu avem suficiente arme de acest tip pentru a elibera orașul Mariupol. A doua cale este cea diplomatică. Până acum, Rusia nu a fost de acord cu acest lucru (…). Nu știm când vom putea debloca orașul Mariupol. Și spun asta deschis, că toți apărătorii din Mariupol vor victoria noastră, vor un oraș liber, niciunul dintre ei nu se va preda inamicului”, a declarat el, vorbind alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, la Kiev.

Mii de civili au reușit să părăsească Mariupol prin coridoarele convenite cu Rusia, dar „din păcate, câteva mii de civili au plecat în teritoriile ocupate de Rusia și nu cunoaștem soarta acestor mii de persoane”, a adăugat Zelensky.

UPDATE 08:05 În noaptea de miercuri spre joi, trupele ruse au bombardat orașul Zelenodolsk din regiunea Dnipro. Anunțul a fost făcut de Dmitri Nevesely, primarului orașului Zelenodolsk, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Oamenii nu au fost răniți. Orașul nu dispune de curent electric și apă din cauza bombardamentelor. De dimineață, vom începe lucrările pentru restaurare”, a spus el.

UPDATE 07:57 Miniștrii de finanțe din G7 s-au angajat, împreună cu comunitatea internațională, să acorde Ucrainei un sprijin suplimentar de peste 24 de miliarde de dolari pentru anul 2022, transmite Reuters.

Într-o declarație, miniștrii au spus că regretă participarea Rusiei la forumurile internaționale, inclusiv la reuniunile G20, ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale din această săptămână.

„Organizațiile internaționale și forurile multilaterale nu ar trebui să își mai desfășoare activitățile cu Rusia într-un mod obișnuit”, au declarat miniștrii.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: