Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 13-a zi…

LIVE TEXT A 13-a zi de război în Ucraina. SUA interzic importurile de petrol și gaze din Rusia. Compania McDonald’s își închide temporar cele 850 de locații din Rusia

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 8 martie.
LIVE TEXT:

UPDATE 23:11 Polonia este pregătită să trimită toate avioanele sale MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein din Germania și să le pună la dispoziția Statelor Unite ale Americii pentru a fi transmise în Ucraina. Autoritățile poloneze îi îndeamnă și pe ceilalți membri NATO, care dețin avioane de acest tip, să facă același lucru. Detalii aici.

UPDATE 23:10 O rachetă lansată de armata rusă a doborât ferestre și uși ai unei școli din Grigorovka, unde se adăposteau mai mulți ucraineni, care au părăsit orașul Volnovaha în urma bombardamentelor din ultimele zile, scrie novosti.dn.ua.

UPDATE 22:18 Compania McDonald’s își închide temporar cele 850 de locații din Rusia, după ce forțele rusești au atacat Ucraina, transmite Bloomberg.

„Pe măsură ce avansăm, McDonald’s va continua să evalueze situația și să determine dacă sunt necesare măsuri suplimentare. În acest moment, este imposibil de prezis când am putea să ne redeschidem restaurantele în Rusia”, a spus Kempczinski, directorul executiv al companiei.

UPDATE 22:09 Forțele rusești bombardează orașul ucrainean Harkov, transmite NEXTA.

UPDATE 22:06 Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, a declarat marți, 8 martie, în fața Comitetului de Informații al Camerei SUA că „13.000 sau 14.000” de cetățeni ruși au fost arestați pentru că au protestat împotriva ofensivei Rusiei asupra Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 21:33 General ucrainean de Securitate: Dezvăluiri despre corupția din Armata rusă, despre vidul informațional din jurul lui Putin, despre mimarea negocierilor și despre invincibilitatea Kievului. Detalii aici.

UPDATE 21:13 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a vorbit marți, 8 martie, prin videoconferință în plenul Parlamentului britanic. El a declarat că „alianțele sunt inactive” și „garanțiile de securitate în Europa trebuie construite de la zero”. Detalii aici.

UPDATE 20:39 Trei profesori ai unui orfelinat din orașul Nikolaev, Ucraina, au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în urma bombardamentelor lansate de forțele rusești. Persoanele se aflau într-un microbuz marcat cu semnul Crucii Roșii, potrivit președintei Consiliului Regional Nikolaev Anna Zamazeeva. Detalii aici.

UPDATE 19:53 Un grup de hackeri a spart site-urile Serviciului Federal al Penitenciarelor al Rusiei, Ministerului Culturii, Rosstat și ale altor instituții guvernamentale, transmite NEXTA.

În urma atacului cibernetic, mai multe imagini anti-război au apărut pe paginile principale ale site-urilor respective.

Anterior, grupul de hackeri Anonymous, care a declarat război regimului lui Vladimir Putin, a spart site-urile oficiale ale principalelor departamente ale Rusiei. 

UPDATE 19:42 Președintele american Joe Biden a anunțat marți, 8 martie, că SUA vor interzice importurile de petrol și gaze din Rusia, drept represalii pentru invazia armatei ruse în Ucraina. El a recunoscut faptul că măsura va duce la creșterea prețurilor la energie. Detalii aici.

UPDATE 19:07 Parlamentul European urmează să aprobe miercuri, 8 martie, un raport prin care va îndemna instituțiile UE să interzică schema „pașapoartelor de aur” până în 2025 și să stopeze „imediat” eliberarea de vize pentru solicitanții din Rusia. Detalii aici.

UPDATE 18:43 Președintele chinez Xi Jinping a cerut marți, 8 martie, „reținere maximă” în Ucraina și a declarat că țara sa este este „îndurerată să vadă flăcările războiului reaprinse în Europa”.

Președintele chinez a avut o discuție virtuală cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, spunându-le acestora că cele trei țări ar trebui să se ralieze în ceea ce privește discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 17:59 Compania ucraineană de transport maritim al Dunării, din regiunea Odesa, va transporta gratuit refugiații din Ucraina în România. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al întreprinderii. Detalii aici.

UPDATE 17:45 Uniunea Europeană (UE) intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și își propune să elimine treptat dependența față de gazul Rusiei „cu mult înainte de 2030”. Detalii aici.

UPDATE 17:42 Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim, susține că soldații ruși s-au regrupat și se pregătesc pentru un atac asupra orașului Nikolaev, iar de această dată vor folosi forțe mai mari decât cele folosite în atacurile precedente. Detalii aici.

UPDATE 17:11 Forțele rusești se acumulează în periferia de est, nord-vest și vest a Kievului pentru un asalt asupra capitalei Ucrainei în următoarele 24-96 de ore. Rușii aduc provizii, întăriri și lansează atacuri cu rachete, pentru a slăbi și a intimida armata ucraineană înaintea asaltului, avertizează Institutul american pentru Studii de Război (ISW). Detalii aici.

UPDATE 17:02 Cel puțin 474 de civili, între care 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, potrivit cifrelor anunțate marți de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru drepturile omului, conform CNN.

UPDATE 17:00 Celebrul lunetist canadian, cel care a luptat împotriva grupării teroriste ISIS, se va alătura militarilor ucraineni și va înfrunta rușii. Detalii aici

UPDATE 16:50 Autoritățile locale din Mariupol cer o creștere a trupelor ucrainene în direcția Azov. Asta după ce soldații ruși au încercat să pătrundă în Mariupol de-a lungul coridorului umanitar. Detalii aici

UPDATE 16:20 NATO are „responsabilitatea de a se asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, scrie CNN.

UPDATE 16:00 Primarul orașului Kiev Vitali Kliciko susține că orașul se pregătește pentru apărare, scrie presa ucraineană.

UPDATE 15:45 Ministrul ucrainean de Externe Dmyto Kuleba cere companiilor internaționale să înghețe operațiunile lor în Rusia.

„Fac apel la dumneavoastră și organizația dumneavoastră să vă alăturați afacerilor globale responsabile din punct de vedere etic și social, care deja au oprit sau suspendat operațiunile cu sau în Federația Rusă, refuzând să finanțeze violența, violențele și crimele împotriva umanității din Rusia cu impozitele lor”, se menționează în scrisoarea deschisă formulată și publicată de către ministrul ucrainean de Externe.

UPDATE 15:40 Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare în mesajul său oficial, postat pe pagina de Facebook, conchide ideea că „dacă țările occidentale nu sunt capabile să închidă cerul deasupra Ucrainei, atunci țara va putea face acest lucru de una singură. Cu condiția că i se vor da luptători și apărare aeriană”, informează RBK Ucraina, citând postarea lui Danilov. Detalii aici

UPDATE 15:30 Secretarul de stat al SUA declară că este în interesul Federației Ruse să împiedice Iranul să obțină arme nucleare. Detalii aici

UPDATE 15:20 Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, a criticat decizia Japoniei de a aplica sancțiuni asupra Rusiei. „Pe lângă interzicerea activităților mele financiare, acum îmi este interzis să mă uit la anime și să admir florile de cireș”. Detalii aici

UPDATE 15:00 Procurorul General General al Germaniei susține că investighează presupusele crime de război rusești, anunță Der Spiegel, care citează prevederi legale ce ar da acest drept procuraturii federale germane, la fel ca în cazul dosarului privind crimele de război din Siria.

Procurorul federal german va cerceta atacurile forțelor ruse asupra zonelor rezidenţiale, folosirea bombelor cu dispersie, atacurile asupra civililor și infrastructurii civile, potrivit Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, aceasta este o așa-numită procedură structurală. O astfel de procedură servește la asigurarea unor dovezi ample și a probelor circumstanțiale pentru a putea lua măsuri ulterior împotriva făptuitorilor individuali, dacă este necesar.

UPDATE 14:41 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că Belarus ar putea participa, alături de Rusia, la războiul împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 14:21 Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Detalii aici

UPDATE 14:20 Gigantul Shell și-a cerut scuze pentru că a cumpărat țiței rusesc săptămâna trecută și a declarat că se va retrage complet din orice implicare în hidrocarburi rusești. Măsura vine ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 13:41 Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe din Ucraina Oleg Nikolenko a declarat că forțele ruse bombardează coridorul umanitar de la Zaporojie la Mariupol. Evacuarea civililor din Mariupol este deraiată pentru a treia oară. Detalii aici

În context, autoritățile ucrainene susțin că acțiunea de evacuarea a civililor din Sumî a eșuat din cauza bombardamentelor.

UPDATE 13:30 Rusia nu a pierdut în ultimii 30 de ani atât de mult echipament de aviație ca în aceste 13 zile în Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ucrainean Volodimir Zelensky în ultimul său discurs. Detalii aici

UPDATE 12:36 Ucraina avertizează că Rusia se pregătește să întrerupă coridoarele umanitare, transmite The Guardian. Vicepremierul ucrainean susține că, deși a început prima etapă a evacuării orașului Sumî, Rusia „se pregătește să perturbe acțiunea”.

UPDATE 12:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a cerut din nou președintelui rus Vladimir Putin să se așeze cu el la masa de discuții, subliniind că Ucraina este pregătită să vorbească și să caute compromisuri, dar nu este pregătită să capituleze. El a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC News. Detalii aici

UPDATE 12:00 Harkov a fost din nou bombardat de trupele ruse:

UPDATE 11:55 Ministerul ucrainean al Apărării susține că forțele ucrainene au ucis încă un general-maior al armatei ruse. Detalii aici

UPDATE 11:40 Primarul orașului Irpin, regiunea Kiev, Alexander Markushin, susține că a primit luni, la ora 17:58, un mesaj de la soldați ruși cu amenințări la adresa sa și o propunere de predare a orașului. Detalii aici

UPDATE 11:30 Institutul american pentru Studii de Război (ISW) anunță în cel mai recent raport că forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni ulterioare de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin din vest și zona Brovary la est. Detalii aici

UPDATE 11:25 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că, preşedintele rus, Vladimir Putin este „terminat”, indiferent ce se va întâmpla în Ucraina. Wallace a declarat aceasta într-un interviu pentru Times Radio. Detalii aici

UPDATE 11:20 Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, îi acordă președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, Ordinul Leului Alb – cel mai înalt ordin al cavaleriei din Republica Cehă. Detalii aici

UPDATE 11:10 Ambasadorul Rusiei la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Vasili Nebenzia, susține că armata ucraineană își bombardează singură populația. Detalii aici

UPDATE 11:01 Fostul președinte ucrainean, acum fugar, Viktor Ianukovici, i-a scris o scrisoare actualului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelensky, prin care, în principal, i-a cerut acestuia să se predea pentru „a opri vărsarea de sânge”. Detalii aici

UPDATE 10:52 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a decis să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile din lume pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse. Detalii aici

UPDATE 10:40 Serviciul de Urgență din Ucraina anunță că evacuarea civililor ucraineni din Irpin continuă.

UPDATE 10:30 Japonia a impus sancțiuni împotriva a 20 de persoane din cercul apropiat al lui Vladimir Putin, inclusiv secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov și conducătorul Ceceniei Ramzan Kadyrov. Detalii aici

UPDATE 10:04 Ministerul ucrainean al Apărării face un nou bilanț al pierderilor suferite de trupele rusești. Peste 12 mii de militari ruși au murit până acum. Detalii aici

Foto. Statul Major al Armatei Ucrainei

UPDATE 9:45 Pentagonul confirmă faptul că Rusia recrutează mercenari sirieni pentru a lupta în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 9:40 Autoritățile ucrainene raportează că peste 600 000 de locuitori au fost deja evacuați din Harkov.

UPDATE 9:35 Rusia amenință cu întreruperea aprovizionării cu gaze naturale către Germania prin conducta Nord Stream 1 și avertizează că prețul țițeiului va ajunge la peste 300 de dolari. Detalii aici

UPDATE 9:20 Ministrul infrastructurii, Alexander Kubrakov, anunță că în urma războiului, prejudiciul adus infrastructurii de transport este de peste 10 miliarde de dolari. Este vorba despre drumuri, poduri, căi ferate, echipamente și aeroporturi distruse și avariate. Detalii aici

UPDATE 9:10 Un grup format din nouă bărbați, reținut la frontiera ucrainească în timp de intenționa să intre în R. Moldova cu o barcă. Presa ucraineană: Printre persoanele reținute sunt fiul și nepotul artistei Sofia Rotaru. Detalii aici

UPDATE 9:00 Statul major al armatei ucrainene anunță că înaintarea Rusiei în Ucraina a încetinit „semnificativ”, iar trupele sale sunt „demoralizate”, scrie presa ucraineană.

UPDATE 8:30 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat planurile unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Turcia în cursul acestei săptămâni.

UPDATE 8:19 Armata rusă a anunțat că este gata să deschidă coridoare umanitare în Ucraina începând cu ora 10:00, ora Moscovei (9:00 ora R. Moldova), anunță agențiile ruse de presă citate de BBC.

Oficialii Ministerului Apărării din Rusia spun că scopul este evacuarea civililor din orașele Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol.

UPDATE 7:58 Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei, susține autoritățile ucrainene. Potrivit presei ucrainene, bombardamentele au lovit suburbiile Kievului. În Sumî, la est de Kiev, în apropiere de granița cu Rusia, bombele au căzut pe clădiri rezidențiale și au distrus o centrală electrică, a declarat șeful administrației militare din regiunea ucraineană de nord-est Sumî, Dmitro Jivitski. Potrivit presei ucrainene, cel puţin zece persoane, inclusiv copii, au murit într-un atac al ruşilor la Sumî. Detalii aici