Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 96-a zi…

LIVE TEXT A 96-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că trei persoane au fost ucise în atacurile rusești din regiunea Donețk: „În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact de victime în Mariupol și Volnovaha”

Imagine-simbol

Luni, 30 mai, este a 96-a zi de război în Ucraina. Continuă luptele pentru orașul Severodonețk din regiunea Lugansk. Comandamentul Operațional Sud susține că, în ultimele 24 de ore, rușii au atacat din artilerie regiunea Nikolaev. O persoană a murit, alte câteva au fost rănite. Luni dimineața, rușii au lansat două rachete asupra regiunii Odesa: una fiind doborâtă de forțele de apărare aeriană a Ucrainei.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 30 mai:

UPDATE 22:09 Trei persoane au fost ucise astăzi în bombardamentele rusești din regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

Potrivit acestuia, două persoane au murit în orașul Toretsk și una în Avdiivka.

Totodată, patru locuitori ai regiunii Donețk au fost răniți.

„În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact de victime în Mariupol și Volnovaha”, a adăugat Kirilenko.

UPDATE 20:25 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin luni, 30 mai, s-a oferit să găzduiască discuții între Rusia, Ucraina și ONU la Istanbul, scrie CNN.

Erdogan i-a subliniat lui Putin „necesitatea de a lua măsuri care să minimizeze efectele negative ale războiului” și de a restabili pacea între Rusia și Ucraina „cât mai curând posibil”.

Delegațiile rusă și ucraineană s-au întâlnit ultima dată pentru discuții, la Istanbul, pe 29 martie.

UPDATE 19:17 Conducta de amoniac Togliatti-Odesa a fost avariată în urma bombardamentelor rusești din regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare regionale Pavel Kirilenko.

„Togliatti-Odessa a fost avariată urmare a ostilităților. Această conductă nu a mai fost utilizată din 2014, zăvoarele sunt închise, dar amoniacul se scurge acum din ea prin gravitație. Un nor de amoniac se deplasează pe teren dinspre satul Maiske spre Bahmut”, a spus Kirilenko.

UPDATE 18:56 Doi civili au fost răniți în urma unui atac cu rachete al forțelor rusești în regiunea Nikolaev, anunță serviciul de presă al Comandamentului Operațional „Sud”.

„O rachetă de croazieră din sistemul de rachete OTR-21 Tochka a atacat orașul Novîi Buh din regiunea Nikolaev. După ce a lovit blocuri rezidențiale din centrul orașului, civili și provocând pagube semnificative, inamicul s-a grăbit să răspândească mesaje false despre lovirea postului de comandă al trupelor noastre și distrugerea personalului de rang înalt și a unei mari acumulări de armament de tancuri și artilerie”, se arată în raport.

UPDATE 17:14 Franța este pregătită să medieze negocierile dintre Rusia și Ucraina atunci când va fi nevoie, a declarat ministra franceză pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, care efectuează o vizită de lucru în Ucraina, scrie novosti.dn.ua.

„Acum vedem că există lupte intense, aprige și, prin urmare, nu se poate vorbi de negocieri. Dar va veni o zi în care va trebui să se poarte negocieri. Și pentru ca acesta să fie un dialog deschis și serios, pentru a ajunge la un rezultat și nu doar pentru a ocupa noi teritorii, vom fi alături de Ucraina pentru a media în astfel de negocieri și în acele condiții, în acel context, când aceste negocieri vor fi necesare”, a spus Colonna.

UPDATE 15:45 Autoritățile ucrainene din regiiunea Lugansk anunță oficial despre încheierea evacuării civililor din regiunile afectate de război, în condițiile în care rușii au atacat o mașină care urma să evacueze civilii. Potrivit lui Serghei Gaidai, șeful administrației militar civile din Lugansk, în urma atacului a murit un jurnalist francez.

„Astăzi, vehiculul nostru blindat destinat pentru evacuarea oamenilor urma să ajungă în regiune pentru a evacua 10 persoane, însă a intrat sub focul inamicului. Cioburile de obuze au străpuns blindajul mașinii, un jurnalist francez, acreditat pentru realizarea unui material despre evacuarea oamenilor, a fost rănit mortal în zona gâtului, un polițist de patrulă a fost salvat de cască”, a spus Gaidai.

„Oprim oficial evacuarea”, a adăugat Gaidai.

UPDATE 14:45 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunță despre trimiterea în instanță a primului dosar penal de viol în timpul războiului.

Învinuiți sunt Mihail Romanov, un militar al Regimentului 239 al Diviziei 90 Tancuri de Gardă Vitebsk-Novgorod din Federația Rusă. El este suspectat că a ucis un locuitor al satului Bogdanovka din districtul Brovary și că și-a abuzat sexual soția.

„În pofida faptului că acuzatul nu se află acum în mâinile noastre, nu poate evita un proces echitabil și răspunderea în fața legii”, a scris procurorul.

UPDATE 14:05 Rușii au bombardat luni dimineață orașul Nikolaev: 21 de case private au fost avariate, a spus primarul orașului, Alexander Senkevich.

UPDATE 13:40 Rusia a trimis trupe suplimentare la granița regiunii ruse Kursk cu regiunea ucraineană Sumî.

Șeful regiunii, Roman Starovoit, a anunțat în cadrul ședinței operaționale că măsurile de securitate ar trebui întărite „ținând cont de situația actuală din zonele de frontieră”, transmite Meduza.

Potrivit acestuia, „un număr mare de personal al Ministerului Apărării și arme suplimentare sub formă de sisteme de artilerie și rachete au sosit deja și rămân în regiune”.

UPDATE 13:00 Consilierul primarului din Mariupol susține că „lagăre de filtrare” au apărut nu doar pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, ci și te teritoriul Rusiei.

Potrivit lui Petro Andriușcenko, astfel de lagăre au apărut în apropierea punctelor de tranziție din Rusia spre Estonia. Ucrainenii intră în ele când încearcă să treacă granița. Andriușcenko a îndeamnă oamenii să folosească alte modalități de a părăsi Rusia – în special, prin Belarus și Georgia.

UPDATE 12:00 Poliția Națională a Ucrainei anunță că, în ultimele 24 de ore, Rusia a atacat opt ​​localități din regiunea Donețk. „Sunt civili morți și răniți. Poliția documentează consecințele crimelor de război ale Rusiei”, se arată în comunicat.

UPDATE 11:25 Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, ar fi reușit, din a treia încercare, să părăsească Ucraina, a relatat Ukrainskaia Pravda, citând o sursă. Și deputata Viktoria Siumar a confirmat pe pagina sa de Facebook, că Poroșenko a plecat la summitul Partidului Popular European.

Sâmbătă, pe 28 mai, fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, liderul Partidului Solidarității Europene, a încercat pentru a doua oară în ultimele zile să treacă frontiera de stat dintre Ucraina și Polonia. Prima încercare eșuată de a traversa frontiera de stat a fost cu o zi mai devreme, pe 27 mai.

Poroșenko a declarat că urma să participe la Adunarea parlamentară a NATO de la Vilnius, iar ordinul de deplasare a fost semnat de Ruslan Stefanciuk, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei.

Petro Poroșenko este cercetat într-un dosar penal de înaltă trădare și finanțare a terorismului.

În octombrie 2021, Serviciul de Securitate al Ucrainei a început să investigheze posibila implicare a fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko în aprovizionarea cu cărbune din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk. Anterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat înregistrările mai multor discuții telefonice ale președintelui consiliului politic al partidului ucrainean „Platforma de opoziție – pentru viață” Viktor Medvedciuk, care datează din 2014 și includ numele lui Poroșenko.

UPDATE 10:15 Kalush Orchestra, care a câştigat concursul Eurovision 2022, a vândut trofeul la licitaţie cu 900.000 de dolari şi va folosi banii pentru a cumpăra trei drone pentru armata ucraineană.

Vânzarea premiului mare obținut la Eurovision 2022 a coincis cu apariția trupei la un concert caritabil la Berlin, scopul căruia a fost colectarea de fonduri pentru echipamente medicale.

În urmă cu două săptămâni, trupa ucraineană câştigătoare a Eurovisionului a anunţat şi că va organiza un turneu în Europa cu scopul de a strânge fonduri pentru armata ucraineană.

UPDATE 10:00 Catherine Colonna, ministra de externe a Franței se află într-o vizită în Ucraina.

„Tocmai am ajuns în Ucraina, pentru a oferi sprijinul Franței pentru poporul ucrainean”, a scris ea pe Twitter.

UPDATE 9:35 Ucraina a lansat un contraatac de succes la sud de localitatea Krivoi Rog, spune Alexander Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Potrivit acestuia, 63 de militari ruși au fost uciși și un număr mare de echipamente militare au fost distruse, inclusiv tancuri T-72, lansator de rachete multiplă „Grad”, artilerie, elicoptere și aeronava SU-35.

Pe 29 mai, rușii au tras în zona localităților Trudoliubovka, Malaia Șesternia, Dobrianka, Kniazevka, Tokarevo și Zelenodolsk. Nu există victime, mai spune șeful administrației militare a orașului Krivoi Rog.

UPDATE 9:20 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat la sfârșitul săptămânii că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova de a nu desfășura forțe în Europa de Est, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Actul fondator privind relațiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forțe convenționale”, în special în Europa Centrală şi de Est, dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a „invalidat conținutul acestui Act fondator”, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană, potrivit sursei citate.

Actul fondator „pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei”, a spus el.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Alianţa nu mai are „nicio restricţie” pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic”.

În 2017, NATO a desfășurat grupuri tactice multinaționale în țările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârșitul lui februarie. Țările baltice doresc în prezent o prezență a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puțin importante.

Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lui iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ţine la Madrid, mai târziu în aceeaşi lună.

UPDATE 9:15 De la începutul războiului, în Ucraina au murit 243 de copii, potrivit Procuraturii ucrainene. Cel puțin 444 de copii au fost răniți.

De asemenea, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, în urma bombardamentelor rusești au fost avariate 1 880 de instituții de învățământ: 180 dintre acestea au fost complet distruse.

UPDATE 8:55 Autoritățile ucrainene susțin că Rusia ar fi pierdut 30 350 de soldați în războiul din Ucraina.

Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat despre pierderile înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina a fost pe 25 martie. Atunci, Moscova a anunța că 1 351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți în timpul așa-numite „operațiuni speciale” din Ucraina.

UPDATE 8:05 Forțele rusești și-au concentrat ofensiva asupra orașelor Severodonețk și Lisiceansk: doi civili au fost uciși, cinci au fost răniți, anunță Serghei Gaidei, Șeful administrației militare din regiunea Lugansk.

„Bătălii dificile pentru Severodonețk și Lisiciansk. (…) Obuzele rusești au ucis doi oameni din Severodonețk, alți cinci au fost răniți. (…) Doi locuitori din Sirotino au fost grav răniți”, a scris Gaidai pe pagina sa de Telegram.

Pe 29 mai, cel puțin 12 case au fost distruse în Severodonețk, 18 în Lisiciansk.

UPDATE 7:55 Noaptea trecută și luni dimineața, trupele ruse au lansat două rachete supra regiunii Odesa. O rachetă a fost distrusă de apărarea aeriană, anunță Oleg Bratciuk, șeful administrației militare din regiune.

„Încercând cu disperare să distrugă podul nefuncțional de peste liman (care leagă regiunea Belgorod-Dnestrovsk cu Odesa n. r.), rușii au lovit porțiunea de pod avariată anterior. Mai multe case private au fost avariate. Nu au fost înregistrate victime în rândul populației”, relatează Comandamentul Operațional Sud.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: