Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 32-a zi…

LIVE TEXT A 32-a zi de război în Ucraina. Alerta de raid aerian a fost declanșată în orașul Nikolaev

Imagine-simbol

Duminică, 27 martie, este a 32-a zi de război în Ucraina. Un contraatac al forțelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forțele rusești. Peste 5000 de oameni au fost evacuați sâmbătă din regiunile Kiev, Donețk și Lugansk. Depozitul de petrol din Lvov, care a fost lovit sâmbătă de o rachetă a forțelor ruse, a fost distrus în totalitate, iar orașul ucrainean Cernihiv, situat pe râul Desna, se apropie de o catastrofă umanitară. În prezent, din cauza bombardamentelor intense ale armatei ruse, localnicii au rămas fără curent electric, căldură și apă.

La finalul vizitei în Polonia, președintele SUA, Joe Biden, a susținut un discurs istoric la Varșovia, unde a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean. Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“. Ulterior, SUA au anunțat că intenționează să ofere o nouă asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 100 de milioane de dolari.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Duminică, 27 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 21:59 Alerta de raid aerian a fost declanșată în orașul Nikolaev, anunță șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitaly Kim.

UPDATE 21:47 Războiul din Ucraina este prelungit doar de președintele rus Vladimir Putin, crede președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. În cadrul interviului oferit pentru jurnaliștii ruşi, președintele Ucrainei a explicat că războiul poate fi încheiat rapid, însă „acest proces este tergiversat doar de Vladimir Putin și oamenii din anturajul lui”. Detalii aici.

UPDATE 21:41 Papa Francisc a făcut un nou apel duminică, 27 martie, pentru încetarea războiului în Ucraina „zdruncinată” și a declarat că acum este momentul să abolim războiul înainte ca acesta să șteargă omenirea din istorie. Detalii aici.

UPDATE 20:41 Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei anunță că doi „agenți ai Kremlinului” au fost reținuți în regiunea Harkov.

Presa ucraineană scrie că la unul dintre punctele de control, polițiștii de frontieră au reținut un bărbat care încerca să fotografieze pozițiile forțelor ucrainene de apărare. Ulterior, s-a dovedit că telefonul mobil al bărbatului conține un istoric a corespondenței dintre el și „curatorul său rus, cu definirea sarcinilor de transfer al coordonatelor unităților și pozițiile de luptă ale apărătorilor Ucrainei”.

UPDATE 20:20 Incendii masive au izbucnit duminică, 27 martie, în zona de excludere Cernobîl în urma bombardamentelor lansate de forțele rusești. Peste 10 mii de hectare de pădure au ars, a anunțat comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme, Ludmila Denisova. Detalii aici.

UPDATE 20:17 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a oferit un interviu pentru jurnaliștii ruși de la canalul de YouTube „Zygar”, canalul „Dojdi TV”, „Meduza” şi publicaţiile Kommersant şi Novaya Gazeta. Potrivit portalului Meduza, Vladimir Zelensky a vorbit despre procesul de negocieri, despre situația de la Mariupol și atitudinea față de ruși. Interviul a fost publicat pe pagina de telegram a președintelui Ucrainei, cu comentariul: „Rusia trebuie să cunoască adevărul”. Detalii aici.

UPDATE 20:16 Duminică, 27 martie, în fața clădirii Dumei din Sankt Petersburg a fost organizat un flashmob împotriva războiului din Ucraina. O fată îmbrăcată în haine albe, s-a stropit cu vopsea roșie, iar sub picioare avea o bucată de material pe care scria un mesaj anti-război. Fontanka.ru scrie pe Telegram că fata a fost reținută. Informația a fost confirmată și de alte canale de Telegram care au publicat imagini cu momentul reținerii. Detalii aici.

UPDATE 19:23 O nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie în Turcia. Anunțul a fost făcut de șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, scrie publicația independentă din Federația Rusă. Detalii aici.

UPDATE 19:19 Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, a anunțat că transportul public din capitala Ucrainei începe să funcționeze, deocamdată, în regim limitat. De asemenea, potrivit lui Kliciko, afacerile private din Kiev își reiau treptat activitatea, începe și procesul educațional – în format online. Detalii aici.

UPDATE 18:33 Elena Zerkal, consiliera ministrului ucrainean al Energiei, anunță că SUA vor trimite motorină în Europa pentru necesitățile Ucrainei, notează unian.net.

„Am reușit să mobilizăm pe toată lumea (…). Germania și Polonia au cele mai mari rezerve de motorină și ne pot furniza acum volumele necesare. În plus, SUA ne trimite motorină”, a spus ea.

UPDATE 17:49 Trupele ucrainene au lansat contraatacuri în regiunile Harkov și Sumî și continuă să opună rezidență în regiunile Kiev și Herson. Anunță consilierul șefului Oficiului președintelui Ucrainei, Aleksey Arestovich, în cadrul unui briefing. Detalii aici.

UPDATE 17:34 Trupele rusești au tras duminică, 27 martie, două rachete asupra oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, însă au fost doborâte cu succes de sistemul de apărare aeriană. Detalii aici.

UPDATE 17:33 Rusia continuă să-și trimită trupele pe teritoriul Republicii Belarus pentru a efectua rotație forțelor care luptă împotriva Ucrainei și au suferit semnificative, transmite Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 16:41 Primarul din Ivano-Frankivsk, Ruslan Marținkiv, spune că mașina s-a a fost atacată de trupele ruse în timp ce însoțea o coloană umanitară care se îndrepta spre regiunea Cernihiv. Potrivit acestuia, totul s-ar fi întâmplat sâmbăta, 26 martie. În urma atacului au fost rănite mai multe persoane. Detalii aici.

UPDATE 16:39 Ministerul de Externe al Ucrainei a reacţionat la intenţiile așa-numitului șef al Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasechnik, protejat al Kremlinului, privind organizarea unui aşa-zis „referendum” în vederea aderării la Rusia a regiunilor ocupate din regiunea Lugansk („LNR”). Detalii aici.

UPDATE 15:34 Depozitul de petrol din Lvov, care a fost lovit sâmbătă de o rachetă a forțelor ruse, a fost distrus în totalitate, informează NEXTA.

UPDATE 15:15 Soldații ruși care au fost răniți în timpul așa-numitei „operațiuni speciale” a Rusiei în Ucraina au fost decorați sâmbătă, 26 martie, cu distincții de stat. Detalii aici.

UPDATE 14:45 În peninsula Crimeea are loc o mobilizare forțată a bărbaților pentru a participa la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, a avertizat Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, cerând comunității mondiale să reacționeze la aceste acțiuni și să înăsprească sancțiunile împotriva Federației Ruse. Detalii aici.

UPDATE 14:04 Armata Ucrainei a doborât un avion rusesc de luptă „Su-34” în apropierea orașului Izium, iar în unele zone de lângă Harkov a lansat o contraofensivă. Despre asta anunță pe Telegram președintele Administrației Militare Regionale din Harkov, Oleg Sinegubov. Detalii aici.

UPDATE 13:49 Statele Unite ale Americii (SUA) nu au o strategie pentru schimbarea regimului în Rusia, a declarat duminică, 27 martie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă, după ce președintele american Joe Biden a declarat că omologul său rus Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”. Detalii aici.

UPDATE 13:18 Personalul de la Centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, care a fost „ținut ostatic” de forțele ruse încă din prima zi de război, a fost parțial înlocuit. Despre asta a anunțat primarul din Slavutici, Iuri Fomichev. Detalii aici.

UPDATE 13:17 Încă din prima zi de război, armata rusă bombardează orașul Mariupol cu tipuri de arme și muniție interzise, ​​pentru care președintele rus Vladimir Putin și generalii săi ar trebui să se confrunte cu un tribunal militar. Asta a declarat primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, într- un interviu pentru UNIAN.

Forțele rusești bombardează în mod regulat orașul cu ajutorul avioanelor, navelor dislocate, Grad MLRS și sistemul de aruncare flăcări Pinocchio, care „arde case cu nouă etaje, rămâne un cadru”. „Ce putem spune despre o bombă de jumătate de tonă care cade în apropierea maternității!” a spus primarul.

Potrivit acestuia, scopul lui Putin la Mariupol a fost să semene panică și să creeze o catastrofă umanitară.

„50% dintre etnicii ruși locuiau în oraș. Ei îi distrug pe toți. Nu era nicio sarcină să elibereze pe cineva. Sarcina a fost de a șterge orașul de pe fața pământului împreună cu locuitorii săi. Acesta este genocid, nu există altă modalitate de a numi ceea ce se întâmplă. Aceasta este o crimă de război a lui Putin, care este comisă de forțele armate ale Federației Ruse împreună cu toți generalii. Un tribunal militar îl așteaptă pe Putin și întreaga armată rusă”, a accentuat Boichenko.

Până pe 13 martie, autoritățile de la Mariupol au raportat 2.187 de decese confirmate în rândul civililor, dar potrivit lui Boycenko, „această cifră este deja mult mai mare. Sunt mii de oameni.”

UPDATE 13:06 În viitorul apropiat, în „Republica Populară Lugansk” ar putea avea loc un referendum privind aderarea la Rusia, despre asta a anunțat Leonid Pasechnik, așa-numitul șef al Republicii Populare Lugansk. Detalii aici.

UPDATE 12:09 Ucraina face primele exporturi de cereale cu trenul spre Europa. Ministrul ucrainean al Agriculturii susține că exporturile de cereale au scăzut de la circa 5 milioane de tone pe lună la câteva sute de mii de tone. Detalii aici.

UPDATE 11:15 Orașul ucrainean Cernihiv, situat pe râul Desna, se apropie de o catastrofă umanitară. În prezent, din cauza bombardamentelor intense ale armatei ruse, localnicii au rămas fără curent electric, căldură și apă.

Potrivit șefului administrației militare regionale Cernihiv, Vyacheslav Chaus, pe parcursul zilei de sâmbătă, în regiune au fost înregistrate 8 incendii, unul dintre ele fiind provocat de bombardamentele forțelor rusești.

De la începutul războiului au fost stinse 386 de incendii, dintre care 257 au fost provocate de bombardamentele rusești.

În cursul zilei de sâmbătă, 26 martie, un grup de pirotehnicieni ai Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei a intervenit de mai multe ori pentru a neutraliza munițiile neexplodate. În total, de la începutul ofensivei Rusiei asupra Ucrainei, au fost descoperite și neutralizate 115 obiecte explozive.

În prezent, orașele Harkiv, Lviv, Cernihiv, Sumy și Mariupol continuă să sufere bombardamente rusești intense. Situația din orașul Mariupol este critică.

UPDATE 11:15 Ministerul rus al Apărării confirm lansarea rachetelor, pe 26 martie, asupra depozitului de combustibil de la Lvov. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, anunță că depozitul de combustibil de la Lvov, „care furniza combustibil trupelor ucrainene din regiunile de vest ale Ucrainei și lângă Kiev”, a fost distrus cu arme de înaltă precizie. Detalii aici.

UPDATE 10:31 Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei raportează că armata rusă a folosit muniții cu dispersie „Tornado-S” (interzise) în sectorul rezidențial Krasnogorovka, regiunea Donețk, transmite NEXTA.

UPDATE 10:25 Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat sâmbătă, 26 martie, că perspectiva ca Rusia să folosească arme nucleare este „din ce în ce mai reală”, salutând vizita ambasadorului SUA la Hiroshima, primul oraș care a suferit un atac nuclear. Detalii aici.

UPDATE 10:22 Serviciul de Urgență din Ucraina anunță că în dimineața zilei de duminică, la ora 06:49, a fost lichidat incendiul de pe teritoriul depozitului de combustibil de la Lvov. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 26 martie, în urma atacurilor cu rachete lansate de forțele rusești în orașul Lvov, un depozit de combustibil a fost cuprins de flăcări. Cel puțin cinci persoane au fost rănite. Detalii aici.

UPDATE 09:58 Pentru ziua de duminică, 27 martie, în Ucraina vor fi organizate două coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor, anunță viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk. De asemenea, urmează să fie livrate ajutoare umanitare în zonele grav afectate de război. Detalii aici.

UPDATE 09:45 Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că forțele rusești au conștientizat că nu vor putea captura orașe mari din Ucraina, precum Kiev, Harkov și Odesa, astfel că acum se concentrează pe „eliberarea Donbasului”. Detalii aici.

UPDATE 09:10 Cel puțin doi civili au fost răniți, iar patru persoane au fost salvate de sub molozuri în urma bombardamentelor armatei ruse din regiunea Lugansk, scrie novosti.dn.ua.

Presa ucraineană scrie că 95.312 de locuitori ai regiunii Lugansk au rămas fără energie electrică, 27 de localități (circa 41.000 de abonați) au rămas fără alimentare cu gaz – 23 complet și 5 parțial. Nu există alimentare cu apă în orașele Rubizhnoye și Popasnaya. Totodată, alimentarea cu apă către Zolote și satele Gorskaya Hromada este parțial limitată, există și probleme cu alimentarea cu apă în Severodonetsk și Lisichansk.

UPDATE 09:00 În cele 32 de zile ale invaziei ruse, în Ucraina au murit 139 de copii, iar peste 205 au fost răniți, a anunţat duminică dimineața biroul procurorului general al Ucrainei. Astfel, potrivit autorităților ucrainene, cele mai multe victime (morți și răniți) în rândul copiilor, au fost la Kiev – 65, Harkov – 45, Donețk – 53, Cernihiv – 38, Nikolaev – 29, Lugansk – 25, Zaporojie – 19, Herson – 21, Jitomir – 15 și Sumî – 14. Detalii aici.

UPDATE 08:44 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, afirmă că nu ține de competența președintelui american Joe Biden să decidă cine va fi la putere în Federația Rusă. Declarația lui Peskov vine după ce Biden a spus sâmbătă în timpul unui discurs la Varșovia că Putin „nu poate rămâne la putere” în contextul invaziei ruse în Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 08:38 Statul Major al forțelor armate ucrainene anunță că, în ultimele 24 de ore, armata Ucrainei a distrus o aeronavă rusă, 8 tancuri, 11 vehicule blindate și auto, două rachete și un mortar. Potrivit autorităților ucrainene, „în direcțiile Donețk și Lugansk, au fost respinse șapte atacuri inamice”. Detalii aici.

UPDATE 07:51 5208 de persoane au fost evacuate sâmbătă din regiunile Kiev, Donețk și Lugansk. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de către ministra pentru reintegrare a teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk, scrie novosti.dn.ua.

Potrivit acesteia, Ucraina va negocia duminică deschiderea unui coridor umanitar pe ruta Zaporojie-Mariupol.

UPDATE 07:44 Viceprim-ministra Ucrainei: Rusia a îndepărtat cu forța 40.000 de ucraineni

Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk a spus că Rusia îi duce cu forța pe ucraineni „într-o direcție necunoscută” de-a lungul „coridoarelor cvasi-umanitare”. Această îndepărtare a oamenilor nu a fost convenită cu autoritățile ucrainene, spune Vereșciuk, transmite NEXTA.

„Este de așteptat ca majoritatea orășenilor să nu dorească să „se salveze” pe teritoriul agresorului. În consecință, trupele ruse iau cu forța civilii în adâncul teritoriilor ocupate sau în Rusia însăși. Vorbim deja despre zeci de mii de ucraineni relocați forțat în acest fel ”, spune ea.

De asemenea, potrivit ei, oamenii care sunt luați din regiunea Kiev ar putea fi trimiși în Belarus.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.