Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 82-a zi…

LIVE TEXT A 82-a zi de război în Ucraina. Nouă civili au murit luni în regiunea Donețk: șase au fost răniți – autoritățile ucrainene

Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina poate câștiga acest război și că Rusia nu își atinge obiectivele strategice. Zelensky a afirmat că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitate.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 16 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 Nouă civili au murit luni în regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare din Donețk, Pavel Kirilenko. Potrivit acestuia, trei persoane au murit în Liman, două – în Avdeevka, și câte o persoană – în Marinka, Klinov, Drobyshev și Ekaterinovka.

Alte șase persoane au fost rănite, spune Kirilenko.

UPDATE 21:24 Pe unele canale de Telegram au apărut primele imagini video cu posibila evacuare a soldaților ucrainenei răniți de la uzina „Azovstal” din Mariupol.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a anunțat despre un acord pentru a duce militarii ucraineni răniți de la „Azovstal” la un spital din Donețk.

De asemenea, comandantul Regimentului Azov Denis Prokopenko a spus în discursul său că „pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia Comandamentului Militar Suprem”.

Oficialii ucraineni nu au comentat acest subiect, dar consilierul președintelui Ucrainei, Alexei Arestovici, a spus că „președintele va face o declarație oficială pe această temă”.

UPDATE 20:30 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au reușit să ajungă de un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, anunță Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, potrivit Unian.

Josep Borrell a menționat că UE va ajuta Ucraina să exporte în Europa cerealele blocate din cauza războiului, pentru a face loc unei noi recolte.

UPDATE 19:50 Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat luni, 16 mai, că Ankara nu va fi de acord ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, după ce cele două țări au refuzat să dea curs cererii Turciei de extrădare a unor organizații teroriste suspectate.

„Nu vom spune „da” acestor două ţări care aderă la NATO”, a declarat președintele turc la o conferință de presă la Ankara, după discuțiile cu președintele Algeriei, Abdelmajid Tebbun.

Reprezentanți de rang înalt ai Suediei și Finlandei vor merge în Turcia pentru discuții al căror scop este să înlăture obiecțiile Ankarei în legătură cu aderarea la NATO a celor două țări nordice, a anunțat luni Ministerul suedez de Externe.

În acest context, Erdogan a recomandat delegațiilor din Suedia și Finlanda să nu se deranjeze să călătorească în Turcia pentru a convinge Ankara să accepte admiterea lor la NATO.

UPDATE 18:35 Cel puțin zece oameni au murit în Severodonețk, regiunea Lugansk, în urma bombardamentelor rusești, anunță șeful administrației militare din Lugansk, Serghei Gaidai.

UPDATE 18:00 O fetiță de șase ani a fost grav rănită, în urma atacului cu rachete asupra regiunii Odesa, din dimineața zilei de luni, 16 mai, anunță biroul Procurorului General al Ucrainei.

„În urma atacului cu rachetă, patru civili au suferit răni multiple, inclusiv o fetiță de 6 ani care a fost internată în spital cu răni grave. Nu există morți”, se arată în raportul Procuraturii ucrainene.

Rachetele au fost lansate asupra obiectelor de infrastructură turistică din Belgorod-Dnestrovsky, regiunea Odesa. Clădirile a două centre de recreere și a peste 15 case particulare au fost distruse și avariate.

UPDATE 17:45 Ministerul rus al Apărării anunță că a reușit să ajungă la o înțelegere cu reprezentanții armatei ucrainene, blocaţi pe teritoriul uzinei „Azovstal” din Mariupol, privind evacuarea răniților pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk, transmite RIA Novosti.

„A fost introdus un regim de tăcere și a fost deschis un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transportați la un spital din Novoazovsk (pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk)”, anunță Ministerul rus al Apărării.

Ucraina nu a confirmat încă existența unei înțelegeri în acest sens.

UPDATE 17:20 Localitățile Severodonețk și Lisiciansk din regiunea Lugansk au fost atacate luni de artileria rusă. Mai multe clădiri au fost incendiate, anunță șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai. Salvatorii și pompierii ucraineni au intervenit la fața locului pentru lichidarea incendiilor.

UPDATE 16:33 Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, anunţă, luni, că Suedia va solicita aderarea la NATO, schimbându-şi politica de neutralitate militară adoptată timp de decenii întregi, scrie AP.

Prim-ministra adaugă că este încrezătoare că există sprijin în rândul populaţiei suedeze în ceea ce priveşte această decizie istorică.

Andersson subliniază că Suedia se va afla într-o poziţie vulnerabilă în timp ce solicitarea sa de aderare la Alianţa Nord-Atlantică este procesată.

UPDATE 16:11 Comisia Europeană urmează să propună miercuri un nou pachet de ajutor financiar Ucrainei, inclusiv noi împrumuturi pentru a furniza lichiditate imediată Kievului și angajamente pentru finanțarea pe termen lung a reconstrucției țării, au declarat oficialii, transmite Reuters.

Mărimea sprijinului financiar pe termen scurt este încă în curs de definire, dar doi oficiali familiarizați cu discuțiile au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca acesta să acopere aproximativ nevoile financiare ale Ucrainei timp de două luni, în mare parte prin împrumuturi.

UPDATE 14:30 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba se întâlneşte luni, la Bruxelles, cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), pentru a discuta despre impunerea unor noi sancţiuni Rusiei.

Kuleba a salutat duminică, într-o înregistrare video, schimbarea poziţiei Berlinului, care este pregătit de-acum să livreze armament greu Kievului.

„În ziua în care am sosit eu la Berlin, avea loc o formare a unor militari ucraineni în folosirea artileriei autopropulsate de 155 de milimetri”, declară el.

UPDATE 13:40 Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungariei pentru a-și ridica dreptul de veto asupra unui embargo petrolier propus asupra Rusiei, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”, scrie Reuters.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc.

UPDATE 13:03 Guvernatorul regiunii Sumî, Dimtro Zivițki, susține că gărzile de frontieră ucrainene au respins o incursiune a unui grup rusesc de sabotaj și recunoaștere în regiunea nord-estică Sumî.

Potrivit guvernatorului regiunii, grupul rus a intrat pe teritoriul ucrainean sub sub acoperire de lovituri de mortiere și tiruri de mitralieră, dar s-a retras după ce polițiștii de frontieră au ripostat. Atacurile au fost respinse de poliţiştii de frontieră, a menționat pe Telegram guvernatorul regiunii, Dmitro Ziviţki.

UPDATE 12:03 O lovitură cu rachetă a aeronavelor strategice rusești în regiunea Odesa a deteriorat infrastructura turistică a regiunii și a rănit doi adulți și un copil, relatează Unian.

Consiliul orașului Odesa susține că rușii „continuă să atace podul avariat și nefuncțional de peste estuarul Nistrului, dar bombardează și zonele rezidențiale. Doi adulți au fost răniți, iar un copil mic a fost grav rănit.

UPDATE 11:19 Berlinul ia în calcul ca de la finalul anului să oprească importurile de petrol din Rusia, chiar dacă UE nu va ajunge la un acord cu privire la un embargo la nivelul întregului bloc comunitar, scrie Bloomberg.

Potrivit sursei citate, există discuții ca Berlinul să blocheze complet importurile de petrol până la finalul anului, chiar dacă la nivelul UE nu va exista un consens în această privință. De asemenea, există progrese la nivelul guvernului german în ceea ce privește încheierea de contracte cu furnizori alternativi, iar guvernul german „este încrezător că poate rezolva problemele de logistică în următoarele șase sau șapte luni”.

UPDATE 10:31 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că forțele ruse au „suferit pierderi semnificative în ce privește efectivele și echipamentele în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granița regiunilor Lugansk și Donețk.

„În unele zone, efectivele unităților ruse, ca o consecință a ostilităților, este mai mic de 20%”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate duminică seara.

„În direcția Popasna, din cauza pierderilor mari și a incapacității de a acționa independent, trupele aeropurtate ale Forțelor Armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanții companiilor militare private ruse pentru acțiuni ulterioare”, a declarat Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major.

Rușii încearcă de câteva săptămâni să avanseze spre sud de Izium, iar statul major a declarat duminică că aceștia au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt în două sate la sud de oraș.

UPDATE 9:45 Oficiul procurorului general al Ucrainei anunță luni, 16 mai, că de la începutul războiului, în Ucraina au murit 229 copii, iar 421 au fost răniți.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunea Donețk – 140, Kiev – 116, Harkov – 100, Cernihiv – 68, Herson – 48, Lugansk – 45, Nikolaev – 44, Zaporojie – 28, Sumî – 17, Jitomir – 15, la Kiev – 16.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1 748 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 144 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 9:08 Institutul pentru Studii de Război (ISW) susține în cea mai recentă analiză publicată că forțele ruse obiectul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium pentru a finaliza cucerirea regiunii Lugansk.

Forțele rusești continuă un efort coordonat pentru a cuceri Severodonețk dinspre nord și sud, ceea ce ar duce la o încercuire mai puțin amplă a trupelor ucrainene decât se preconiza inițial. Încercările eșuate ale Rusiei de a traversa râul Seversky Donets în apropiere de Kreminna ar putea deplasa operațiunile rusești de încercuire mai spre est, mai aproape de Severodonețk prin Rubizhne, în loc să efectueze o încercuire mai largă de-a lungul mai multor axe.

Este probabil ca forțele rusești să fi redus avansurile spre Slovyansk de la Izium, probabil din cauza ritmului lent al operațiunii ofensive de acolo, se menționează în analiza publicată de Institutul pentru Studii de Război.

Forțele rusești au rămas probabil fără rezerviști pregătiți de luptă, forțând comandamentul militar rus să amestece soldați din mai multe elemente diferite, inclusiv companii militare private și miliții proruse, în unități aparent regulate ale armatei și ale infanteriei navale.

UPDATE 8:22 Șeful administraţiei militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai, susține că forţele ruse au tras în spitalul din Severodoneţk. Potrivit lui Gaidai, 9 civili au fost răniţi şi au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcţioneze în timpul bombardamentului. Au fost 11 atacuri de artilerie la Severodoneţk în ultima zi.

„Ruşii au bombardat case, o fabrică chimică, o şcoală şi un spital”, a declarat Gaidai.

UPDATE 7:55 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat, duminică seara, într-un discurs, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea. Tot în discurs, liderul de la Kiev a anunțat că se va adresa participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos, în data de 23 mai.

Zelensky spune că negocierile cu Rusia privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal din Mariupol continuă.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor „operaţiune specială” deja este în faliment. Însă, cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea. Indiferent cât de creative ar fi ei, ei sunt acolo temporar”, a spus Zelensky.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: