Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 16-a zi…

LIVE TEXT A 16-a zi de război în Ucraina. Armata rusă bombardează clădiri rezidențiale din Nikolaev

Sursa foto: NEXTA

A 16-a zi de război în Ucraina a început cu bombardamente în Mariupol, Dnipro și Luțk. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene susțin că peste 100 000 de ucraineni au fost evacuați în ultimele două zile.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 11 martie.
LIVE TEXT:

UPDATE 23:06 Uniunea Europeană va suspenda tratamentul comercial și economic privilegiat acordat Moscovei, va lua măsuri drastice împotriva utilizării activelor cripto de către Rusia și va interzice exporturile bunurilor de lux către Rusia și importurile de bunuri din fier și oțel din această țară, a declarat vineri, 11 martie, șefa Comisiei Europene. (CE), Ursula von der Leyen. Detalii aici.

UPDATE 22:34 Armata rusă bombardează clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Nikolaev, scrie NEXTA.

Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaly Kim, a anunțat că bombardamente au loc în tot orașul.

Deocamdată nu se cunoaște dacă sunt morți și răniți.

UPDATE 22:21 13 persoane au fost ucise și 47 au fost rănite în urma atacurilor forțelor ruse, care au utilizat muniții cu dispersie, susține Liz Throssell, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU. Detalii aici.

UPDATE 21:32 Serviciul video YouTube a anunțat vineri, 11 martie, că blochează accesul la toate canalele presei rusești finanțate de stat, la nivel global, scrie CNN.

„Regulile comunității noastre interzic conținutul care neagă, minimizează sau trivializează evenimentele violente bine documentate și eliminăm conținutul despre invazia Rusiei în Ucraina care încalcă această politică. În conformitate cu aceasta, cu efect imediat, blocăm și canalele YouTube asociate cu mass-media rusă finanțată de stat, la nivel global”, a spus YouTube într-un comunicat.

Compania de tehnologie a declarat astăzi pe Twitter că a început să blocheze canalele RT și Sputnik din Europa. 

„Am întrerupt monetizarea și am limitat semnificativ recomandările pentru canalele media finanțate de stat din Rusia. Ambele acțiuni sunt globale și nedefinite. Echipa noastră de încredere și siguranță a lucrat pentru a elimina rapid conținutul care încalcă drepturile. Am eliminat sute de canale și mii de videoclipuri pentru încălcarea Regulilor comunității, inclusiv politicile noastre privind practicile înșelătoare și dezinformarea”, a spus serviciul video pe Twitter.

UPDATE 21:17 Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de armata rusă. Anunțul a fost făcut de Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, și de Anton Gerașcenko, consilierul ministrului afacerilor interne. Detalii aici.

UPDATE 20:54 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a afirmat că forțele rusești au găsit „dovezi” privind existența unor laboratoare de arme biologice în Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 20:08 Turcia își mută ambasada de la Kiev în orașul Cernăuți, în contextul unui eventual atac planificat al Rusiei asupra capitalei Ucrainei, a declarat vineri, 11 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Tanju Bilgic. Detalii aici.

UPDATE 19:49 Cel puțin 1.582 de locuitori ai Mariupol, oraș asediat de armata rusă, au murit de la începutul ofensivei Federației Ruse asupra Ucrainei, anunță Consiliul orășenesc Mariupol. Detalii aici.

UPDATE 19:14 UE va adopta sâmbătă, 11 martie, cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, scrie NEXTA.

Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea importurilor din Federaţia Rusă la produse cheie din fier şi oţel şi să ia în considerare interzicerea investiţiilor în sectorul energetic al Federaţiei Ruse”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.

UPDATE 18:56 În cele 12 zile de asediere a orașului Mariupol de către armata rusă, 1.582 de civili au fost uciși, scrie NEXTA.

UPDATE 18:52 Federația Rusă nu va putea contracta împrumuturi de la FMI și Banca Mondială. Președintele SUA anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei. Detalii aici.

UPDATE 18:19 Consiliul Federal Elvețian a aprobat alocarea a 80 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 85 de milioane de dolari) pentru asistență umanitară Ucrainei și refugiaților ucraineni. Detalii aici.

UPDATE 18:18 Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina anunță că în după-amiaza zilei de vineri, 11 martie, avioanele rusești au atacat, din spațiul aerian ucrainean, localitatea Kopani din Belarus. Detalii aici.

UPDATE 18:10 Ambasada R. Moldova în Ucraina informează că, zilnic, sunt organizate curse de trenuri de evacuare din diferite localități ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 17:36 Bulgaria s-a oferit să găzduiască posibile negocieri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce atacul rus asupra Ucrainei se intensifică. Detalii aici.

UPDATE 17:35 Parlamentul European și Legislativul ucrainean au lansat o pagină web comună. Site-ul arată modul în care UE a sprijinit Ucraina din 2014. Detalii aici.

UPDATE 17:08 Posturile de televiziune „Primul în Moldova” și „NTV Moldova” au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului pentru modul în care au reflectat criza de securitate și invazia Rusiei asupra Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 17:06 Primarul orașului Odesa, Ghenadii Truhanov, susține că Rusia intenționează să invadeze orașul Odesa dinspre localitatea Voznesensk, Nikolaev, și prin regiunea transnistreană. Potrivit primarului, Rusia și-ar putea întoarce și navele din Crimeea spre Odesa, iar astfel orașul ar putea să fie complet înconjurat. Detalii aici.

UPDATE 16:55 Canada a impus sancțiuni împotriva a cinci persoane din Rusia, inclusiv în privința miliardarului Roman Abramovici și a interzis 32 de companii și entități guvernamentale rusești să primească echipamente de apărare sau bunuri din Canada. Joi, 10 martie, Roman Abramovici, proprietarul echipei de fotbal FC Chelsea, este unul din cei șapte oligarhi sancționați de guvernul Marii Britanii. Detalii aici

UPDATE 16:40 MApN confirmă informațiile potrivit cărora, aseară, în spațiul aerian românesc a intrat o dronă care a venit dinspre Ucraina și a trecut ulterior în Ungaria. Armata Română nu a putut identifica vehiculul aerian. Detalii aici

UPDATE 16:28 Un consilier al ministrului Apărării al Ucrainei susține că drona, care s-a prăbușit în Zagreb, nu aparține Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 16:13 Oleksi Arestovici, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev susține că trupele ruse nu au făcut niciun progres în ultimele 24 de ore. Potrivit lui, armata ucraineană a organizat contratacuri, scrie The Guardian.

„Inamicul nostru a fost oprit practic în toate direcțiile de lovituri aeriene, tiruri cu rachete și atacuri terestre”, a declarat consilierul prezidențial.

UPDATE 16:00 Lanțul hotelier Mariott anunță că suspendă toate proiectele din Rusia și își închide biroul din Moscova. Detalii aici

UPDATE 15:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat vineri, 11 martie, într-un nou video adresat cetățenilor că Ucraina a ajuns la un punct de cotitură strategic în războiul cu Rusia și că țara sa se află pe drumul spre victorie. Detalii aici

UPDATE 15:26 Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat vineri, 11 martie, printr-un mesaj pe Facebook că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 15:05 Ambasada Federației Ruse la București le cere rușilor din România să anunțe misiunea diplomatică, dacă sunt discriminați, dacă sunt victime ale violenței sau dacă sunt amenințați. Detalii aici

UPDATE 14:32 Marea Britanie îngheață activele și impune interdicții de călătorie pentru cei 386 de deputați ai Dumei de Stat ruse care au votat pentru independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, scrie BBC. Detalii aici

UPDATE 14:04 Rușii care spun că le este rușine de „operațiunea militară specială” a Federației Ruse în Ucraina nu sunt ruși adevărați, a declarat vineri, 11 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 13:40 Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri, 11 martie, la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Detalii aici

UPDATE 13:16 O dronă ucraineană de recunoaștere s-a prăbușit în capitala croată Zagreb fără să provoace victime, a anunţat portalul de ştiri 24sata, care a citat un comunicat al Ministerului de Interne croat ce menţionase prăbuşirea unui obiect neidentificat. Detalii aici

UPDATE 13:07 Alte două companii aeriene – Air Astana din Kazahstan și Pegasus Airlines din Turcia – suspendă toate zborurile din și înspre Rusia. Detalii aici

UPDATE 13:00 O tânără ucraineană din satul Kandybino, regiunea Nikolaev, una dintre regiunile grav afectate de luptele și atacurile cu bombă lan. Detalii aici

UPDATE 12:28 Marianna Podgurskaya, tânăra însărcinată care a fost rănită în urma bombardamentelor armatei ruse asupra maternității din Mariupol, Ucraina, a născut o fetiță. Conform presei din Ucraina, atât mama, cât și copilul sunt bine. Detalii aici

UPDATE 12:25 Primarul orașului Harkov declară că 48 de școli din oraș au fost distruse de bombardamentele ruse, scrie The Guardian.

„Până astăzi, 48 de școli (din Mariupol -n.r.) au fost distruse”, a declarat primarul Ihor Terekhov, într-o intervenție televizată.

Orașul din estul Ucrainei are o populație de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

UPDATE 12:20 Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, a zburat la Moscova pentru a avea o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit agenției de presă BELTA, la Moscova, Lukaşenko a fost întâlnit la aeroport de ambasadorul Belarusului în Rusia, Vladimir Semașko. Detalii aici

UPDATE 12:06 Ucraina deschide vineri, 11 martie, noi coridoare pentru evacuarea orașelor din jurul Kievului, dar și alte regiuni, scrie BBC.

Foto: BBC

Ucraina încearcă să deschidă vineri coridoare în mai multe regiuni, iar rutele planificate sunt:

  • Mariupol-Zaporojie
  • Volnovakha-Pokrovsk
  • Polohy-Zaporojie
  • Enerhodar-Zaporojie
  • Izium-Lozova

UPDATE 11:43 Guvernul Elveției a donat R. Moldova un lot de peste 20 de tone de ajutor umanitar pentru a susține țara noastră în gestionarea crizei refugiaților. Lotul conține corturi adaptate pentru vreme rece, încălzitoare, pături și echipamente de bucătărie, anunță Biroul de cooperare al Elveției în R. Moldova. Detalii aici

UPDATE 11:42 Localitatea Baryshevka, de la periferia capitalei Kiev a fost vineri dimineață ținta unui atac cu rachete lansat de soldații ruși. Despre asta a anunțat președintele administrației regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba. Detalii aici

UPDATE 11:40 Forţele ruse caută să încercuiască principalele oraşe ucrainene, între care şi capitala Kiev, a declarat joi un înalt responsabil din cadrul Ministerului american al Apărării. Detalii aici

UPDATE 11:20 Liderul de la Kremlin a declarat vineri, 11 martie, că intenționează să permită voluntari din Orient să lupte împotriva forțelor ucrainene. Totodată, Putin ar fi aprobat predarea către rebeli a tuturor sistemelor de rachete, care au fost capturate de la armata ucraineană, informează ReutersDetalii aici

UPDATE 11:17 Rețeaua globală de fast-food McDonald’s va închide temporar toate cele 850 de restaurante din Rusia, începând cu 14 martie. Detalii aici

UPDATE 11:00 Forțele armate ale Ucrainei susțin că au doborât un avion de luptă rusesc Suhoi-25, un avion de atac gândit pentru bombardamente și pentru sprijinul aer-sol.

UPDATE 10:55 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a actualizat statisticile privind pierderile înregistrate. Datele au fost postate pe pagina de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Pierderile totale ale armatei ruse înregistrate de la 24 februarie până la 11 martie: personal – peste 12 mii de oameni și 353 de tancuri. Detalii aici

UPDATE 10:50 Compania Meta va permite temporar postările care „incită la violenţă şi ură în adresa armatei sau a liderilor ruşi” pe Facebook și Instagram. Detalii aici

UPDATE 10:48 ZN.UA, una dintre publicațiile ucrainene, a publicat condițiile pe care Rusia le-a pus guvernului de la Kiev, obținute de ziariști din surse din interiorul diplomației ucrainene. Rușii cer ca cinci dintre cele șase conduții dorite de ei să fie introduse în Constituția Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 10:45 Rușii rămân fără telenovela „O Clone”. Brazilienii renunța la neutralitate și aplică primele sancțiuni. Detalii aici

UPDATE 10:40 După 82 de oferte și zeci de interviuri, o refugiată și-a găsit un post de muncă în Chișinău: va ajuta alți oameni care fug de războiul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 10:30 YouTube şi magazinul Google Play suspendă toate serviciile bazate pe plăţi din Rusia, transmite Reuters. Detalii aici

UPDATE 10:11 Două persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite în urma bombardamentelor din Luțk, anunță autoritățile ucrainene.

UPDATE 9:43 Forțele ruse au atacat orașul Sumî. În urma atacurilor doi civili au fost uciși, anunță presa ucraineană.

UPDATE 9:11 Formațiunile militare ale autoproclamatei „Republici Populare Donețk” au „eliberat” orașul Volnovakha, a anunțat vineri dimineață reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. De asemenea, se anunță că au fost luate sub controlul rușilor mai multe localități din estul Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 9.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a respins acuzaţiile Rusiei care sugerează că Ucraina pregătește un atac chimic și declară că Rusia „este capabilă și ar putea conduce un atac chimic în Ucraina”. Detalii aici

UPDATE 8:36 Cel puțin o persoană a murit în urma atacurilor din Dnipro, scrie presa ucraineană. Detalii aici

UPDATE 8:26 Liderii europeni își reafirmă sprijinul pentru Ucraina, dar se opun procedurii de aderare rapidă la Uniunea Europeană. Detalii aici

UPDATE 8:15 Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, se află în vizită la Moscova, joi, pentru a-l întâlni pe preşedintele rus Vladimir Putin, în efortul de a media războiul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 7:58 Orașul Ivano-Frankivsk, în vestul Ucrainei, a fost atacat de ruși. Conform canalului de Telegram Nexta, în această dimineață au fost auzite cel puțin 3 explozii.

UPDATE 7:55 Bombardamente în orașele Luțk și Dnipro. Au fost raportate explozii în orașe din părți opuse ale țării în ultima jumătate de oră, scrie BBC. Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă vorbesc despre explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Nipro – un oraș din centrul țării, situat pe râul Nipru și un punct important al rezistenței ucrainene. Niciunul dintre aceste orașe nu s-a mai confruntat cu bombardamente până acum.

Presa locală scrie că în Dnipro au fost trei lovituri aeriene în jurul orei 6.10 în cartierul Novokadatskyi: ar fi fost bombardate o grădiniță, un bloc de apartamente și o fabrică de pantofi cu două etaje.

UPDATE 7:50 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă vineri, la orele 16.00 GMT, cu privire la presupusa producere de arme biologice în Ucraina, la solicitarea Moscovei a cărei credibilitate în domeniul armelor chimice a fost pusă sub semnul întrebării de Washington şi Londra în cadrul unei sesiuni asupra Siriei. Detalii aici