Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 160 de zile…

LIVE TEXT 160 de zile de război în Ucraina. Opt rachete au fost trase din Marea Caspică asupra Ucrainei: șapte au fost doborâte, una a lovit regiunea Lviv

Sunt 160 de zile de când Rusia distruge satele și orașele din Ucraina. Sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele și să fugă din calea războiului. Rusia a atacat noaptea trecută regiunile Nikolaev și Dnepropetrovsk. Potrivit autorităților locale, în Nikolaev un om a fost rănit, în Dnepropetrovsk nu au fost înregistrate victime, dar au fost avariate mai multe case, iar o localitate a rămas fără electricitate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 2 august:

UPDATE 21:50 Astăzi, ocupanții ruși au tras opt rachete asupra Ucrainei din zona de nord a Mării Caspice, șapte dintre ele au fost doborâte.

Acest lucru se precizează în mesajul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei de pe rețeaua de socializare Facebook

Pe 2 august, în jurul orei 17, ocupanții au lansat un atac cu rachete din regiunea Mării Caspice. Au fost folosite bombardiere strategice Tu-95 (Tu-160).

„Un total de opt rachete de croazieră X-101 (X-555) au fost lansate asupra teritoriului Ucrainei în direcția regiunilor centrale, de sud și de vest ale Ucrainei. Șapte dintre cele opt rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Șase rachete au fost eliminate de forțele antiaeriene de rachete și una doborâtă de un avion de luptă al Forțelor Aeriene”, se subliniază mesajul.

UPDATE 20:20 Marți, 2 august, armata rusă s a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Lviv.

Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA din Lviv Maksym Kozytskyi.

Potrivit acestuia, rachetele inamice au lovit unul dintre obiectele din cartierul Cervonohrad. Până acum, Kozytskyi nu a dezvăluit detaliile.

„Preliminar: o explozie pe teritoriul raionului Cervonograd ca urmare a unui atac cu rachete. Serviciile operative s-au deplasat la fata locului. Detalii mai tarziu”, a notat el.

Între timp, pe internet apare un videoclip care arată o coloană de fum gros în regiunea Lviv.

UPDATE 19:20 Potrivit estimărilor Institutului KSE, valoarea pierderilor indirecte ale sectoarelor economice este estimată preliminar la 3,7 trilioane de grivne (128,8 miliarde de dolari).

De la 1 august, pierderile directe pentru economia ucraineană din cauza distrugerii și distrugerii clădirilor și infrastructurii rezidențiale și nerezidențiale se ridică la 2,9 trilioane de grivne (108,3 miliarde de dolari). 

Acest lucru este dovedit de calculele efectuate de  Institutul KSE în cooperare cu agențiile guvernamentale.

UPDATE 16:55 Rusia a estimat marți, 2 august, că SUA sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informațiile despre amplasarea trupelor ruse obținute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi, de asemenea, SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte.

Într-o declarație postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă țintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS. Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informații ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

„Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina”, menționează Ministerul rus al Apărării.

Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS. SUA au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS.

UPDATE 16:02 Curtea Supremă din Rusia a desemnat regimentul „Azov” din Ucraina drept grupare „teroristă” și a dispus interzicerea activitățile sale în Federaţia Rusă, scrie TASS.

Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu uşile închise. Potrivit TASS, martori chemaţi să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii ruseşti, conducătorii unei organizaţii teroriste riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 şi 10 ani.

Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene care au luptat împotriva Rusiei în estul Ucrainei, notează Reuters.

Rusia a făcut referire cu regularitate la regimentul Azov în sprijinul afirmaţiei sale că Ucraina este controlată de „fascişti”. Propaganda rusă de stat i-a comparat pe combatanţii regimentului Azov cu naziştii din Al Doilea Război Mondial, a căror înfrângere de către Uniunea Sovietică rămâne o parte centrală a identităţii naţionale ruse.

Anterior stabiliţi în portul Mariupol din estul Ucrainei, mulţi dintre membrii regimentului au fost capturaţi de forţele ruseşti când oraşul a căzut, după aproape trei luni de asediu. După săptămâni de lupte şi bombardamente intense, ultimii apărători ai oraşului Mariupol, baricadaţi în uzina Azovstal, s-au predat în cele din urmă în luna mai, fiind consideraţi eroi de către ucraineni.

UPDATE 13:00 Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat deja 53 de localități din regiunea Herson, anunță șeful interimar al administrației militare regionale din Herson, Dmitri Butrii, potrivit Unian.

„Astăzi, au fost deja confirmate oficial 53 de localități care au fost eliberate. Oferim această informație doar atunci când este convenită cu Statul Major. Pentru că armata încă efectuează anumite acțiuni de deminare până la eliberarea completă”, a spus Butrii.

El a menționat că aproape întregul teritoriu eliberat de sub ocupație este supus bombardării constante de către ruși, iar situația din aceste sate este catastrofală.

„Desigur, nu recomandăm oamenilor să se întoarcă, pentru că își pun viața în pericol”, a subliniat Butrii.

UPDATE 11:53 În regiunea Donețk, în partea controlată de autoritățile ucrainene, a început evacuarea obligatorie a populației. Despre asta a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk. Potrivit ei, primul tren a ajuns deja la Kropivnițkii, oraș din centrul Ucrainei, regiunea Kirovograd.

„Femei, copii, persoane în vârstă, multe persoane cu mobilitate redusă. Toată lumea a fost întâlnită și adăpostită, toată lumea a fost ajutată. Mulțumim serviciilor locale, organizațiilor internaționale și voluntarilor! Muncă exemplară!”, a scris Vereșciuk pe Facebook.

Anterior, Vereșciuk a anunțat anterior că, înainte de începerea sezonului de încălzire, din zonele neocupate din regiunea Donețk vor trebui evacuați cel puțin 200-220 de mii de locuitori, potrivit unian.

Locuitorii care refuză evacuarea vor fi obligați să semneze un document care să confirme că înțeleg și sunt conștienți de toate consecințele și poartă responsabilitatea personală pentru viața lor.

UPDATE 11:00 Consecințele bombardamentelor din orașul ucrainean Nikolaev: Un cămin studențesc a fost distrus, două clădiri înalte au fost avariate. Primarul orașului, Alexandr Senkevici susține că, au fost lovite și două magazine alimentare, dintre care unul a luat foc.

Potrivit primarului din Nikolaev, au fost atacate două cartiere ale orașului, unul a fost bombardat de lansatoarele de rachete „Smerci”, celălalt de rachete „S-300”.

Mai devreme, Senkevici a anunțat că un om a fost rănit în urma acestor atacuri.

UPDATE 10:25 Autoritățile ucrainene susțin că, din 24 februarie și până pe 2 august, Rusia ar fi pierdut 41 170 de militari în războiul din Ucraina.

Ultima dată când Ministerul rus al Apărării a anunțat despre pierderile înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina a fost pe 25 martie. Atunci, Moscova a anunța că 1 351 de militari ruși au murit, iar 3.825 au fost răniți în timpul așa-numite „operațiuni speciale” din Ucraina.

UPDATE 9:20 De la începutul războiului din Ucraina, 5 327 de civili au fost uciși și alți 7 257 au fost răniți, potrivit datelor prezentate de Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Printre morți ar fi 2 056 de bărbați, 1 400 de femei, 146 fete și 165 băieți. Alți 41 de copii morți și a 1 519 adulți nu a putut fi identificați, a menționat ONU.

Majoritatea deceselor sau rănilor raportate la civili au fost cauzate de utilizarea dispozitivelor explozive cu o arie largă de efect, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansare cu rachete multiple, precum și lovituri cu rachete.

Potrivit celor mai recente date de la Procuratura Generală a Ucrainei, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, 358 de copii au murit, alți 693 de copii au fost răniți.

UPDATE 8:05 Regiunea Dnepropetrovsk a fost atacată noaptea trecută de ruși. Mai multe localități din regiune au avut de suferit, au fost avariate case, mașini și o linie electrică. Un sat a rămas fără curent electric. Șeful administrației militare din regiunea Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko spune că nimeni nu a avut de suferit.

UPDATE 7:45 În jurul orei 4 dimineața, la Nikolaev au avut loc mai multe explozii puternice. Primarul orașului, Alexandr Senkevici anunță că, potrivit datelor preliminare, o persoană a fost rănită.

Autoritățile din Nikolaev spun că vor reveni mai târziu c detalii despre consecințele exploziilor.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)