Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 157. Pentagon: SUA lucrează deja la achiziționarea celor mai noi sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina

Sâmbătă, 30 iulie. ZdG continuă să urmărească evenimentele din țara vecină, iar cele mai importante dintre ele le puteți găsi în acest LIVE TEXT.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Sâmbătă, 30 iulie:

UPDATE 22:00 Statele Unite sunt deja în proces de încheiere a contractelor pentru achiziționarea sistemelor norvegiene de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina.
Este potrivit Departamentului de Apărare al SUA, relatează Ukrinform.
„Nu am informații detaliate cu privire la specificul procesului de contractare, dar suntem deja în proces de achiziționare a sistemului [NASAMS] [pentru Ucraina]”, a declarat sâmbătă un înalt oficial al apărării din SUA, într-un briefing.

UPDATE 21:00 Guvernul Ucrainei va introduce evacuarea obligatorie a rezidenților din zonele neocupate din regiunea Donețk înainte de începerea sezonului de încălzire, anunță Iryna Vereșciuk, viceprim-ministra Ucrainei, transmite Ukrinform.
Potrivit lui Vereșciuk, Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Regionale Donețk, a cerut guvernului să creeze un sediu de evacuare la nivel de stat.

UPDATE 20:00 O agenție de presă de stat rusă a raportat, citându-l pe Farhan Haq, purtătorul de cuvânt adjunct al Secretarului General al Națiunilor Unite, că ONU este gata să trimită un grup de experți pentru a investiga atacul coloniei penale Olenivka din regiunea Donețk ocupată de ruși, informează The Kyiv Independent.
„În legătură cu recenta tragedie din închisoarea Olenivka, suntem gata să trimitem o echipă de experți capabilă să conducă o anchetă cu permisiunea părților”, a spus Haq.

UPDATE 19:00 Furnizorul rus de gaze Gazprom a anunțat sâmbătă că oprește livrările către Letonia pentru o presupusă încălcare a termenilor contractului, informează portalul de știri Politico.
„Astăzi, Gazprom a oprit livrările de gaz către Letonia în cadrul ordinului din iulie din cauza încălcării… condițiilor”, a spus compania într-o postare pe Telegram, fără a oferi alte detalii. Mai multe aflați aici.

UPDATE 18:00 Ambasadorul SUA la ONU a declarat vineri că nu mai trebuie să existe nicio îndoială că Rusia intenţionează să dezintegreze Ucraina, relatează The Guardian.
Linda Thomas-Greenfield a declarat Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne tot mai mari ale Rusiei care pun bazele pentru încercarea de a anexa toate regiunile din estul Ucrainei Donețk și Luhansk și regiunile de sud Herson și Zaporizhzhia.

UPDATE 17:00 Fabrica poloneză de arme Huta Stalowa Wola a pregătit primele opt obuziere de tun „Krab” pentru transferul în Ucraina. De asemenea, se finalizează recalificarea cadrelor militare, despre asta anunță Radio Polonia.
Armamentul urmează a fi transferat ca parte a implementării acordului interguvernamental pe care Polonia și Ucraina l-au semnat la Kiev la începutul lunii iunie. Contractul în valoare de peste 3 miliarde de zloți (în jur de 630.000 de euro) prevede producția a aproximativ 60 de obuziere și vehicule suplimentare pentru artileria ucraineană de către fabrică.

UPDATE 16:00 Rusia a anunţat sâmbătă că interzice intrarea pe teritoriul său a 32 de oficiali şi jurnalişti din Noua Zeelandă , ca răspuns la măsurile similare luate de Wellington împotriva Moscovei în legătură cu invazia sa în Ucraina, informează The Guardian.
Decizia a fost luată „ca răspuns la sancțiunile guvernului Noii Zeelande, care îi afectează din ce în ce mai mult pe cetățenii ruși”, se arată în comunicat.

UPDATE 15:30 Volodimir Zelenskiy a anunțat că Ucraina este gata să exporte cereale dintr-un port al Odesei, în urma unei cooperări cu ONU pentru a asigura livrarea grâului în mai multe state. Detalii aici.

UPDATE 15:00 Fostul șef CIA, David Petraeus a declarat într-un interviu pentru publicația germană Bild că Ucraina ar fi capabilă să-și elibereze teritoriile ocupate de ruși, dar are nevoie de sprijin total în ceea ce privește livrarea de armament de către NATO și alți parteneri, anunță Unian.
„Ucraina va putea elibera majoritatea, dacă nu toate, teritoriile pe care Rusia le-a ocupat începând cu 24 februarie. Dar pentru aceasta, NATO și partenerii occidentali ai țării noastre trebuie să mențină rate ridicate de livrări de arme”, menționează David Petraeus.

UPDATE 14:00 Antony Blinken, șeful diplomației SUA, l-a avertizat pe Serghei Lavrov că lumea nu va recunoaște niciodată vreo anexare de teritoriu ucrainean de către Rusia. Aceasta datorită condițiilor în care există indicii care ar indica despre faptul că regimul de la Kremlin s-ar pregăti de organizarea unor referendum-uri trucate pentru a facilita anexarea teritoriilor ucrainene ocupate din sudul țării.
„Lumea nu va recunoaște anexările. Este foarte important ca ruşii să audă în mod direct din partea noastră faptul că acest lucru nu va fi acceptat şi nu doar că nu va fi acceptat, ci şi că va provoca costuri suplimentare importante impuse Rusiei”, a declarat Antony Blinken, conform Reuters.

UPDATE 13:00 Ambasada Rusiei în Marea Britanie a cerut execuția prin spânzurare a soldaților capturați din regimentul Azov. Aceștia au fost numiți „soldați falși” care merită „moarte umilitoare”.
Declarația corespunzătoare a apărut pe contul oficial al ambasadei Rusiei de pe Twitter. Mesajul este ascuns implicit pentru că îndeamnă la violență și nu respectă regulile rețelei de socializare, dar poate fi totuși vizualizat.


UPDATE 12:00 Gruparea de nave a flotei inamice care manevrează de-a lungul coastei Crimeei în zone sigure împotriva rachetelor a scăzut la 6 unități. Vladislav Nazarov, reprezentantul comandamentului operațional „Pivden” a anunțat despre acest lucru pe Facebook, comentând rezultatele situației operaționale actuale din sudul Ucrainei din 29 iulie, informează Unian.


UPDATE 11:30 O nouă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), arată că Federația Rusă continuă mobilizarea sub acoperire. Rezidenții republicilor naționale sunt „favoriții” Kremlinului pentru a umple armata cu noi soldați. Pentru mai multe detalii accesați link-ul.

UPDATE 11:00 Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul cu rachete care a ucis zeci de prizonieri de război ucraineni din penitenciarului Olenivka, care se află pe teritoriul republicii separatiste Donețk, informează BBC. Mai multe detalii accesați aici.

UPDATE 10:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că moartea a zeci de prizonieri dintr-o închisoare care se află sub controlul soldaților ruși arată că ar trebui să existe o recunoaștere legală clară a faptului că Rusia este un stat sponsor al terorismului, informează Reuters.
„Fac un apel în special către Statele Unite ale Americii. Este nevoie de o decizie și este necesară acum”, a anunțat Zelenskiy într-un mesaj video.

UPDATE 09:00 Soldații ruși au bombardat de mai multe ori Nikopol din regiunea Dnepr, în noaptea de 30 iulie. Acest lucru a fost anunțat de către șeful administrației militare regionale Dnepr, Valentin Reznichenko, pe canalul său de Telegram, informează Unian. Conform acestuia, atacul asupra localității nu s-a soldat cu victime umane.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)