Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 139 de zile…

LIVE TEXT 139 de zile de război în Ucraina. Autoproclamata Republică Populară Donețk și-a deschis ambasadă la Moscova

Explozii puternice au răsunat în zorii zilei de marți, 12 iulie, în orașul Nikolaev. Anunțul a fost făcut de primarul localității, care a îndemnat oamenii să nu părăsească adăposturile pentru a rămâne în siguranță. Între timp, după capturarea regiunii Lisiceansk și lupte grele date pentru capturarea regiunii Severodonetsk, ocupanții ruși ar fi făcut o „pauză operațională”. În același timp, armata rusă continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra obiectelor civile din orașele ucrainene.

La 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, iar de atunci țara vecină este lovită de bombardamente și rachete, zeci de localități au fost devastate, iar mii de ucraineni care fug din calea războiului s-au refugiat în alte state. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 12 iulie:

UPDATE 22:01 Autoproclamata „Republică Populară Doneţk” din Ucraina şi-a deschis marţi, 12 iulie, o aşa-numită „ambasadă” la Moscova.

Novaya Gazeta Europe scrie că în fața clădirii au fost arborate steagurile „Republicii Populare Doneţk” și a Rusiei. La începutul lunii mai, așa-zisul șef pro-rus al regiunii Donețk, Denis Pușilin, a numit-o pe Olga Makeeva ambasador în Rusia.

UPDATE 20:35 45 de persoane au murit în Ceasov Yar, regiunea Donețk, în urma atacului cu rachete asupra unui bloc de locuințe. Datele actualizate au fost oferite de serviciul ucrainean pentru situații de urgență care continuă operațiunile de căutare.

UPDATE 18:55 Uniunea Europeană va furniza Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta ţara să depăşească consecinţele războiului. Aceasta este prima tranşă dintr-un pachet de 9 miliarde de euro anunţat în luna mai de către Comisia Europeană, transmit marţi AFP, citat de Digi24.

Decizia a fost luată marţi de miniştrii de finanţe din UE, reuniţi la Bruxelles. Suma ar urma să ajute statul ucrainean să acopere, printre altele, cheltuieli publice precum plata salariilor sau cheltuieli pentru funcţionarea spitalelor şi a şcolilor.

Potrivit sursei citate, cu noul ajutor, valoarea asistenței macrofinanciare furnizate Ucrainei de Uniunea Europeană de la începutul conflictului ajunge la 2,2 miliarde de euro.

UPDATE 17:50 Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra blocului de locuințe din Ceasov Yar, regiunea Donețk, a crescut la 41 de persoane, a anunțat serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență. Potrivit autorităților ucrainene, printre morți este și un copil. Au fost salvate de sub dărâmături 9 persoane.

„Până la ora 16:40, în timpul operațiunilor de salvare de urgență într-o clădire rezidențială cu cinci etaje din Ceasov Yar, au fost găsite cadavrele a încă 4 persoane (în total, au fost găsite 41 de persoane moarte, inclusiv un copil, 9 persoane au fost salvate de sub dărâmături). Lucrările de salvare continuă”, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență.

UPDATE 15:44 Militarii din Republica Belarus au început exercițiile militare în regiunea Gomel, la graniță cu Ucraina. Potrivit anunțului Ministerului Apărării din Belarus, exercițiile vor avea loc în perioada 12 – 14 iulie.

„Scopul exercițiului este evaluarea gradului de pregătire a oficialilor unităților militare constituite ale trupelor teritoriale pentru îndeplinirea sarcinilor de pregătire de luptă, îmbunătățirea abilităților ofițerilor de rezervă în munca la un post de comandă și în conducerea personalului din subordine în îndeplinirea sarcinilor de apărare teritorială”, a raportat Ministerul Apărării din Belarus.

UPDATE 14:43 O unitate specială a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a efectuat o operațiune specială pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. În urma operațiunii, cinci ucraineni au fost eliberați din captivitate. Acest lucru a fost raportat de Cartierul General de Coordonare pentru Tratarea Prizonierilor de Război.

UPDATE 13:20 Șeful Administrației Militare Regionale Harkiv, Oleg Sinegubov, spune că ocupanții ruși au lovit Districtul Industrial Harkov.

Clădirile rezidențiale, clădirile comerciale și unități de agrobusiness au fost avariate. Au fost mai multe incendii, fâșii de pădure, iarbă și stuf au fost afectate de flăcări. Un bărbat de 41 de ani a fost internat în raionul Bogoduhiv în urma rănilor suferite.

UPDATE 12:40 Marți, 12 iulie, în Belarus, în regiunea Gomel, la granița cu Ucraina, au început exercițiile de comandă și stat major cu participarea trupelor teritoriale. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării din Belarus pe canalul de Telegram.

Antrenamentul va dura trei zile – între 12 și 14 iulie. Scopul lor este de a evalua pregătirea oficialilor unităților militare formate ale trupelor teritoriale, de a îndeplini sarcini de antrenament și de luptă și de a îmbunătăți abilitățile ofițerilor de rezervă în munca la postul de comandă.

În timpul exercițiilor, personalul militar al Republicii Belarus va lucra la protecția și apărarea unității de apărare teritorială, precum și la serviciu la punctul de control, participând la implementarea măsurilor legii marțiale.

UPDATE 11:40 În cea de-a cincea lună a invaziei militare pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Statele Unite ale Americii au trimis Ucrainei un nou ajutor de 1,7 miliarde de dolari. Prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal a anunțat acest lucru pe Twitter.

Acesta este al doilea grant din partea SUA în ultimele două săptămâni, valoarea ajutorului s-a ridicat la 3 miliarde de dolari.

„Ajutor de 1,7 miliarde de dolari a fost trimis la bugetul ucrainean de la Fondul fiduciar al Băncii Mondiale și de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Acesta este al doilea grant al SUA în ultimele două săptămâni, suma totală a ajutorului a fost de 3 miliarde de dolari”, afirmă autoritățile ucrainene.

Shmygal a mulțumit SUA și președintelui Joe Biden pentru sprijinul acordat.

UPDATE 11:00 12 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor lansate marți dimineață în regiunea Nikolaev. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Nikolaev, Vitaliy Kim.

UPDATE 10:00 În urma bombardamentelor rusești lansate de ruși în regiunea Harkov, șapte persoane au fost ucise și 34 au fost rănite. Acest lucru se precizează în raportul prezentat de Administrația Militară Regională Harkov cu privire la situația din regiune de la ora 8:00.

„Harkov: noaptea, rușii au tras 2 rachete, care au căzut pe teritoriul deschis dintre case și clădirea administrativă. Până acum nu sunt victime. Se face o inspecție a teritoriului”, se arată în mesajul inițial.

În special, un obuz a lovit o casă privată din comunitatea Zolociv, ucigând doi bărbați, iar în Dergachy, trei persoane au fost rănite și internate în spital în urma bombardamentelor.

„Ca urmare a bombardamentelor de către ocupanți, 7 persoane au fost ucise și 34 au fost rănite în regiunea Harkov în timpul zilei”, se menționează în raportul Administrației Militară Regională Harkov

UPDATE 9:00 Soldații ruși au lovit cu rachete instituțiile medicale și clădirile rezidențiale din Nikolaev.

În dimineața zilei de 12 iulie, Nikolaev a fost supus unui tir masiv de rachete. Se știe că au fost lovite două unități medicale și clădiri rezidențiale. În urma bombardamentelor, 4 persoane au fost rănite, până în prezent nu au fost raportate decese. Informațiile detaliate sunt clarificate”, a declarat Vitaly Kim, șeful regiunii Nikolaev.

Serviciul de Stat de Urgență a publicat primele imagini de la locurile atacurilor cu rachete de pe Nikolaev.

UPDATE 8:10 Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din orașul Ceasov Yar, în estul Ucrainei, în weekend, a crescut la 33 de persoane, a anunțat serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență, pe Telegram. Printre persoanele decedate este și un copil.

UPDATE 8:05 Tot marți dimineață, în direcția Harkiv, inamicul a tras cu artilerie și sisteme de foc cu rachete în regiunile Ruski Tyshki, Bezruki, Dementiivka, Lisne, Slatine, Prudyanka și Zolochiv.

UPDATE 8:00 Marți dimineață orașul ucrainean Nikolaev a fost zguduit de explozii puternice.

UPDATE 7:45 Diplomaţia ucraineană „condamnă cu fermitate„ decretul preşedintelui rus Vladimir Putin care înlesneşte accesul la cetăţenia rusă pentru toţi ucrainenii, văzând în acesta „o nouă atingere la suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, relatează AFP, citând MAE de la Kiev.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate decretul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a precizat instituţia într-un comunicat, adăugând că „decizia menţionată reprezintă o nouă atingere adusă suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, incompatibilă cu normele şi principiile dreptului internaţional”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care înlesneşte accesul la obţinerea cetăţeniei ruse pentru toţi ucrainenii, fiind astfel extinsă o măsură care până acum se aplica doar locuitorilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: