Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 146 de zile…

LIVE TEXT 146 de zile de război în Ucraina. SUA includ Rusia pe lista țărilor implicate în trafic de persoane și în recrutarea copiilor soldați

Este a 146-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, după ce rachete rusești au lovit orașul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat marți un oficial militar ucrainean. Autoritățile ucrainene neagă informațiile potrivit cărora Rusia a capturat orașul Siversk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.


Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 19 iulie

UPDATE 22:15 Statele Unite ale Americii au inclus Rusia pe listele țărilor angajate într-o „politică sau un model” de trafic de persoane și muncă forțată sau ale căror forțe de securitate sau grupuri armate susținute de guvern recrutează sau folosesc copii soldați, scrie Reuters.

Departamentul de Stat a inclus listele în raportul său anual privind traficul de persoane, care a inclus pentru prima dată, în temeiul unui mandat al Congresului din 2019, o secțiune privind „traficul de persoane sprijinit de stat”.

Rusia a apărut frecvent în tot raportul din cauza invaziei sale din 24 februarie în Ucraina și a ceea ce documentul a numit „vulnerabilitatea a milioane de refugiați ucraineni”.

„Milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele… unii părăsind țara cu totul, majoritatea doar cu ceea ce au putut căra”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în cadrul unei ceremonii, în timp ce prezenta raportul. „Acest lucru îi face extrem de vulnerabili la exploatare”, potrivit oficialului american.

UPDATE 20:50 Forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Donețk, concentrându-se spre Seversk și Bakhmut. Despre aceasta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit informațiilor Statului Major General, Forțele Armate ale Ucrainei au provocat pierderi semnificative rușilor atunci când au încercat să avanseze în direcțiile Grigorovka, Disputed și Ivano-Daryevka și i-au „forțat să se retragă”.

Pe de altă parte, potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a efectuat atacuri în direcția Pokrovsk, acolo unde a înregistrat un succes parțial și staționează la perioferia orașului.

Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că se înregistrează o creștere a cazurilor de dezertare în rândurile soldaților rusi „care încearcă să ajungă în orice mod pe teritoriul Federației Ruse”.

UPDATE 18:40 Doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpiți de trupele ruse, potrivit companiei Energoatom.

„Ieri, 18 iulie, armata rusă a mai dus încă doi muncitori ai stației într-o direcție necunoscută. Și din nou din partea personalului de conducere. De această dată, Sergey Pikhtin, șef adjunct al atelierului de decontaminare pentru operarea și manipularea deșeurilor radioactive, și Elena Ryabtseva, maistrul atelierului de decontaminare”, se arată în comunicatul companiei.

Energoatom mai susține că „aceasta este încă o încercare a invadatorilor de a destabiliza funcționarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub ocupație rusă din martie”.

Potrivit Unian, pe 17 iulie, și șeful Serviciului pentru Protecția Mediului al centralei nucleare, Igor Kvashnin, ar fi fost răpit.

UPDATE 16:17 Bombardarea orașului Kramatorsk de către trupele ruse și incendiile provocate de acestea au dus la rănirea a zece persoane. Cinci au fost spitalizate, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiunea Donețk.

Potrivit autorităților ucrainene, un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială cu cinci etaje, la balcoanele de la etajele trei și patru.

UPDATE 16:08 Rusia a amenințat Ucraina că va impune „condiții mai dure” în cazul în care vor fi reluate negocierile. Declarația a fost făcută de un membru al delegației ruse, Leonid Slutskii, scrie novosti.dn.ua.

În prezent, nu există negocieri privind un acord de pace între Rusia și Ucraina din cauza poziției Kremlinului.

Anterior, șeful grupului de negociere, deputatul ucrainean David Arahamiia, a declarat că Ucraina ar putea relua discuțiile după o contraofensivă în anumite zone. Potrivit lui, acest lucru s-ar putea întâmpla până la sfârșitul lunii august.

UPDATE 13:42 Marți, 19 iulie, parlamentul ucrainean a decis să o demită pe Irina Venediktova din funcția de șefă a Parchetului General al Ucrainei, scrie unian.net.

Potrivit deputatului ucrainean Iaroslav Zhelezniak, 264 de parlamentari au votat pentru o astfel de decizie.

UPDATE 13:25 Partea centrală a orașului Kramatorsk din regiunea Donețk a fost bombardată. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului, Oleksandr Honcharenko, relatează novosti.dn.ua.

Potrivit acestuia, există victime, iar la fața locului lucrează experți în explozibili și salvatori.

Anterior, poliția națională din regiunea Donețk a declarat că, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au bombardat nouă localități din regiune, ucigând și rănind civili.

Sursa foto: novosti.dn.ua

UPDATE 11:47 Forțele ruse au bombardat nouă localități din regiunea Donețk, ucigând și rănind civili, anunță Comandamentul Poliției Naționale din regiunea Donețk.

Armata rusă a lovit orașele Bahmut, Avdiivka, Kramatorsk, Kosteantînivka și Selîdovo.

În ultimele 24 de ore, potrivit autorităților ucrainene, au fost distruse 15 case particulare, două fabrici, o fermă de lactate și o școală tehnică.

UPDATE 11:30 Pacea în războiul din Ucraina va fi încheiată în „condițiile Rusiei”, a declarat șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, scrie novosti.dn.ua.

Medvedev a menționat că Casa Albă furnizează arme Ucrainei.

„Cu toate acestea, Rusia își va atinge toate obiectivele. Și va fi pace, în condițiile noastre”, a spus el.

Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei a precizat că „va fi pace”, dar nu în termenii „pe care îi strigă Europa și restul lumii”.

Anterior, Medvedev a declarat că refuzul Ucrainei sau al NATO de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă reprezintă o „amenințare” pentru Rusia.

UPDATE 09:23 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat un audit de personal al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Potrivit acestuia, concedierile din cadrul serviciului special sunt legate de „ineficiența muncii în anumite domenii”, scrie novosti.dn.ua.

„Are loc un audit de personal al Serviciului de Securitate. Se decide concedierea a 28 de angajați. Niveluri diferite, zone diferite. Dar motivele sunt similare – performanțe nesatisfăcătoare. Le mulțumesc tuturor celor care servesc cu credință și eficiență statul”, a declarat el într-un video.

Pe 17 iulie, Zelensky a emis un decret de suspendare a lui Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Irina Venediktova a fost, de asemenea, demisă din funcția de procuror general.

Președintele ucrainean a explicat că a considerat activitatea acestora nesatisfăcătoare din cauza numărului mare de infracțiuni împotriva securității naționale și a legăturilor reprezentanților agențiilor de securitate cu serviciile speciale rusești.

UPDATE 07:58 Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, după ce rachete rusești au lovit orașul Odesa din sudul Ucrainei, a declarat marți un oficial militar ucrainean, scrie CNN.

Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, a declarat într-o postare pe Telegram că orașul a fost vizat de șapte rachete de croazieră „Kalibr” trase din Marea Neagră.

Șase dintre rachetele rusești au evitat apărarea antiaeriană ucraineană și au lovit zone cu „populație civilă”, a precizat Bratciuk.

Trei case și cel puțin alte două clădiri au fost distruse în urma atacului, fiind raportate pagube la alte câteva structuri, a adăugat el.

Oficialii ucraineni spun că un flux constant de echipament militar rusesc se deplasează spre vest de la Mariupol către alte părți din sudul Ucrainei, unde forțele ucrainene sunt în ofensivă. Un convoi de până la 100 de unități de echipament militar a trecut sâmbătă prin Mariupol în direcția Zaporojie, potrivit oficialilor ucraineni. Unii analiști politici cred că acesta are ca scop sprijinirea forțelor ruse din Herson, care au fost atacate de armele ucrainene cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 07:48 Autoritățile ucrainene au negat informațiile potrivit cărora trupele ruse au capturat orașul Sieversk. Șeful administrației militare a orașului Sieversk, Oleksii Vorobiov, a declarat că informațiile despre cucerirea orașului din regiunea Donețk de către forțele rusești „nu corespund realității”. Potrivit lui, orașul rămâne sub controlul forțelor armate ucrainene.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: