Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Război în Ucraina,…

LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 119. Rusia a lansat un atac cu mortiere asupra unui sat din regiunea Harkov: autoritățile ucrainene spun că cinci persoane au fost ucise

Sursa foto: CNN

Rusia continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În urma bombardamentelor din regiunea Harkov, 15 persoane au fost ucise, iar 16 au fost rănite. Obuzierele germane Panzerhaubitze 2000 au ajuns la armata Ucrainei. Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, a confirmat faptul că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Toșkovka din Lugansk.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 22 iunie:

UPDATE 21:58 Rusia a lansat astăzi un atac cu mortiere asupra satului Prîșîb, regiunea Harkov, care s-a soldat cu moartea a cinci persoane. Anunțul a fost făcut de șeful administrației districtului Izium, Stepan Maselskyy, scrie unian.net.

„Cinci civili au fost uciși. Bombardamentul a avut loc acum patru ore (în jurul orei 13:30)”, a declarat Maselskyy.

UPDATE 20:56 Trupele ruse încearcă să avanseze spre Bahmut, regiunea Donețk, și să stabilească controlul deplin asupra orașului Severodonețk. Despre asta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 18:55 Ministerul rus al Apărării susține că armata rusă a distrus „obuziere M-777 de 155 mm” furnizate Ucrainei de către SUA și aliații europeni, scrie CNN.

Rusia a folosit lovituri de artilerie de înaltă precizie pentru a distruge „obuzierele de 155 mm fabricate în SUA”, a susținut Ministerul Apărării.

Nu este clar câte obuziere M777 ar fi fost distruse, dar nu este prima dată când Rusia face afirmații similare.

UPDATE 17:20 În urma discuțiilor de la Moscova între delegațiile Turciei și Rusiei, a fost aprobată o reuniune cvadripartită (Turcia, Rusia, Ucraina și ONU) pentru a discuta retragerea navelor care transportă cereale din porturile ucrainene, scrie unian.net.

Anterior, ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, a discutat subiectul prevenirii unei crize alimentare în cadrul unor convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean, potrivit Anadolu.

O delegație de apărare turcă s-a deplasat apoi în Rusia pentru a discuta despre deblocarea navigației comerciale în Marea Neagră pentru a transporta cereale din porturile ucrainene, precum și despre asigurarea întoarcerii în siguranță a aeronavelor militare de transport ale forțelor armate turcești de pe aeroportul Boryspil din Kiev.

UPDATE 16:16 Un om a murit și doi au fost răniți în timpul atacului cu rachete asupra orașului Nikolaev a fost atacat de ruși. Potrivit șefului administrației regionale din Nikolaev, Vitali Kim, șapte rachete au fost lansate asupra orașului.

Primarul orașului Nikolaev, Alexander Senkevici, a declarat că rachetele rusești au avariat mai multe clădiri, case particulare, o școală și două întreprinderi cu combustibil și lubrifianți, scrie unian.

UPDATE 15:00 Reprezentanți ai Ministerului Apărării din Turcia s-au deplasat miercuri, 22 iunie, la Moscova pentru noi discuții în vederea reluării exporturilor prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate din cauza ofensivei militare ruse.

„Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile ucrainene din cauza atacului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, ceea ce ar putea genera o criză alimentară mondială.

UPDATE 14:35 Uniunea Europeană va prelungi cu șase luni sancțiunile economice împotriva Rusiei, impuse după anexarea Crimeei, anunță un reprezentant al summitului UE, programat în perioada 23-24 iunie, scrie RIA Novosti.

Aceasta va fi a 16-a oară când Uniunea Europeană prelungește sancțiunile impuse Rusiei în iulie 2014. În timpul precedentului summit al UE, care a avut loc la 13 ianuarie, sancțiunile au fost prelungite până la 31 iulie 2022.

UPDATE 14:00 Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor.

Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate „lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse” asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina.

Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o „tăcere informaţională” până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase marţi mai devreme că „luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”.

UPDATE 13:38 Primarul ucrainean al orașului Mariupol Vadim Boicenko: cel puțin 22 000 de oameni au murit în oraș de la începutul războiului, scrie Korrespondent.net.

„22 000 de civili uciși de forțele de ocupație. Asta este de multe ori mai mult decât ceea ce a făcut Germania nazistă în cei doi ani de ocupație”, a declarat Boicenko în timpul unui briefing.

Potrivit Ukrinform, Vadim Boicenko a declarat că, acum în oraș rămân aproximativ 100 de mii de oameni. 50.000 de locuitori ai orașului sunt acum în Rusia, 40.000 – în alte țări.

„Deportarea în Rusia continuă. Aproape că au închis granițele spre Ucraina. (…) Datorită voluntarilor noștri, scoatem zilnic 60-120 de locuitori din Mariupol”, a adăugat Boicenko.

Primarul orașului Mariupol susține că în oraș încă lipsesc produsele esențiale, alimentele și apa. Medicii se așteaptă ca vara să apară focare de boli precum holera.

UPDATE 12:25 Procuratura Generală a Ucrainei anunță: 324 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului: 592 au fost răniți.

Cel mai mare număr de copii victime a fost înregistrat în regiunile Donețk (307), Harkov (175) și Kiev (116).

De asemenea, în urma bombardamentelor rusești, potrivit autorităților ucrainene, au fost avariate 2.052 de instituții de învățământ din Ucraina. Dintre acestea, 210 au fost complet distruse.

UPDATE 10:43 Ministerul Apărării din Belarus anunță că în perioada 22 iunie și 1 iulie vor avea loc exerciții de mobilizare cu comisariatele militare din regiunea Gomel. Sunt planificate exerciții de instruire pentru recruți.

Ministerul Apărării din Belarus a precizat că exercițiile se desfășoară anual. Anul trecut au avut loc în regiunea Moghilev, situată în vestul Belarusului.

UPDATE 9:38 Trupele ruse au bombardat orașul Ciuguev din regiunea Harkov. Natalia Popova, consilier în cadrul consiliului regional din Harkov, în urma bombardamentelor, un om a fost ucis și unul a fost rănit.

UPDATE 8:45 Șase copii au fost răniți în urma bombardamentelor rusești asupra localității Ceasov Iar. Șeful administrației ucrainene din Donețk, Pavel Kirilenko, spune că rușii au bombardat plaja de lângă lacul Zolota Ribka, care se află în apropierea orașului Ceasov Iar.

În total, o persoană a murit și 11 au fost rănite în urma bombardamentelor.


UPDATE 8:00 Rușii se apropie de Lisiceansk. Luptele de stradă continuă în Severodonețk, spune șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

„Inamicul a tras din nou asupra satelor Sinețky și Pavlohrad. Rușii încearcă să blocheze trupele Forțelor de Apărare de lângă Borivskyi și Voronovoe”, a spus Gaidai.

UPDATE 7:55 Soldații ucraineni au respins asaltul rușilor în direcția centralei Uglegorsk, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Soldații ucraineni au respins asaltul în direcția termocentralei Uglegorsk. Au oprit și ofensiva în direcția Molodejnoie-Katerinovka. Inamicul s-a retras”, se arată în raportul Statului Major.

Între timp, pentru a se întări, rușii și-au regrupat trupe în direcția Bahmut.

„În direcțiile Kramatorsk, Avdeevsk, Novopavlovsk și Zaporojie, inamicul efectuează operațiuni militare pentru a bloca acțiunile Forțelor de Apărare (ale Ucrainei n. r.) și pentru a preveni transferul acestora în zonele periculoase. Rușii au tras în direcția localităților Andreevka, Novodonețk, Staraia Ukrainka și Guliaipole. A provocat un atac aerian lângă Krasnogorovka”, mai notează Statul Major.

Uglegorsk este o centrală termică alimentată cu cărbune situată în Svitlodarsk, Ucraina.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: