Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 34-a zi…

LIVE TEXT A 34-a zi de război în Ucraina. Franța oferă Ucrainei un împrumut de 300 milioane de euro

Imagine-simbol

În cea de-a 34-a zi de război în Ucraina, trupele ruse continuă atacurile asupra unor ținte din sudul și nordul Ucrainei.  În ultimele zile, rușii au bombardat depozitele de combustibil din apropierea Kievului. Cel mai recent – depozitul de combustibil din Rivne. Marți, 29 martie, urmează să se desfășoare în Turcia o nouă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Marți, 29 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 23:15 Soldatul ucrainean Roman Hrybov, autorul celebrei fraze „Navă rusească, du-te…” a fost eliberat de forțele rusești și decorat de autoritățile ucrainene „pentru meritul lui Cherkasy”. Anunțul a fost făcut de Ministerul ucrainean al Apărăii. Detalii aici.

UPDATE 22:17 Ucraina va primi un împrumut de 300 de milioane de euro de la Agenția Franceză pentru Dezvoltare, scrie unian.net.

„Sunt extrem de recunoscător colegilor noștri francezi pentru decizia promptă. Fondurile care ni se oferă sunt extrem de importante pentru menținerea stabilității sistemului financiar în contextul unui război la scară largă cu Federația Rusă”, a declarat ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serghei Marchenko. .

Împrumutul se acordă la o rată fixă ​​a dobânzii de 1,04% pe an timp de 15 ani (ținând cont de perioada de grație pentru amânarea rambursării creditului pe o perioadă de cinci ani de la data încheierii contractului de împrumut).

UPDATE 22:11 Forțele ruse au răpit personal medical și pacienți de la una din maternitățile din orașul ucrainean Mariupol și au fost deportați în orașele îndepărtate din Rusia. Anunțul a fost făcut de Consiliul Local Mariupol. Detalii aici.

UPDATE 21:31 Guvernul polonez a adoptat un proiect de lege care va permite interzicerea importurilor de cărbune rusesc, a declarat marți, 29 martie, un purtător de cuvânt al cabinetului. Detalii aici.

UPDATE 20:53 Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Detalii aici.

UPDATE 20:01 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că nu a văzut semne că Rusia este serioasă în discuțiile cu Ucraina, scrie CNN.

„Există ceea ce spune Rusia și ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe cea din urmă”, a declarat Blinken la o conferință de presă comună cu ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita.

Blinken a avertizat că Rusia afirmând că va reduce ostilitățile din jurul Kievului ar putea fi „un mijloc prin care Moscova încearcă din nou să devieze și să înșele oamenii să creadă că nu face ceea ce face”.

Blinken a cerut Rusiei „să pună capăt agresiunii acum, să nu mai tragă, să-și retragă forțele și, desigur, să se angajeze în discuții”.

UPDATE 19:58 Marea Britanie a reținut un super-iaht în valoare de 50 de milioane de dolari, care aparține unui om de afaceri rus, înainte cu câteva ore de a părăsi Londra, unde acostase pentru o reuniune a premiilor pentru super-iahturi. Această măsură face parte din pachetul de sancțiuni impus Rusiei după ce a invadat Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 19:18 Șeful delegației ruse, Vladimir Medinski, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, spune că reducerea acțiunilor militare în direcțiile Kiev și Cernihiv nu înseamnă „încetarea focului”. Detalii aici.

UPDATE 18:44 Primarul orașului regional Hola Prystan, Alexander Babich, a fost răpit de trupele ruse. Detalii aici.

UPDATE 18:14 Belgia a expulzat 21 de diplomați ruși pentru presupuse fapte de spionaj și amenințări la adresa securității, a declarat marți, 29 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Belgiei pentru Reuters.

Cei 21 de ruși lucrau la ambasada Moscovei de la Bruxelles și la consulatul din Anvers, Belgia. „Toți erau acreditați ca diplomați, dar lucrau la operațiuni de spionaj”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Tot marți, Ministerul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, a anunțat despre expulzarea a 17 diplomați ruși care operau ca „ofițeri de informații”, fiind o „amenințare la adresa securității Țărilor de Jos”.

UPDATE 17:42 Locuitorii orașului Sieverodonețk, din regiunea Lugansk, au rămas fără apă și curent electric din cauza bombardamentelor rusești. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, notează novosti.dn.ua.

„În urmă cu aproximativ două ore, rușii au deteriorat o linie electrică puternică de 110 kV care lega orașele din regiunea Lugansk. Acum Sieverodonețk este complet dezactivat”, a spus el.

Presa ucraineană scrie că stațiile de pompare au fost scoase de sub tensiune, astfel încât nu există alimentare centralizată cu apă în oraș. Eliminarea consecințelor bombardării este complicată din cauza lipsei cantității necesare de echipamente speciale.

UPDATE 17:34 Rușii continuă să insiste și afirmă deja câteva zile la rând că Europa trebuie să plătească în ruble factura pentru livrarea gazelor naturale. În context, marți, 29 martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că „Rusia nu va furniza gaz gratuit Europei”. Detalii aici.

UPDATE 17:33 Negocierile dintre Ucraina și Rusia de la Istanbul ar putea să nu continue miercuri, 30 martie, întrucât delegația rusă a zburat la Moscova pentru consultări. Detalii aici.

UPDATE 17:30 Rușii bogați investesc bani în imobiliare din Turcia și Emiratele Arabe Unite, căutând un paradis financiar în urma invaziei de către Moscova a Ucrainei și a sancțiunilor occidentale, potrivit mai multor companii imobiliare din cele două state. Detalii aici.

UPDATE 16:42 Japonia va interzice exportul de mașini de lux și alte bunuri de lux către Rusia, în cel mai recent răspuns al său la invazia rusă în Ucraina, a declarat marți, 29 martie, Ministerul Comerțului al Japoniei. Detalii aici.

UPDATE 16:27 Rafael Mariano Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a venit în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean cu privire la siguranța instalațiilor nucleare din această țară. Detalii aici

UPDATE 16:10 Președintele american Joe Biden și liderii Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii vor discuta marți despre evoluțiile din Ucraina.

UPDATE 16:08 Ucraina propune semnarea unui acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru aceasta. Mihail Podolyak, consilier al șefului Biroului Președintelui, a anunțat cum va fi implementat acest acord. Detalii aici

Acestea ar cuprinde un acord după modelul articolului 5 din Tratatul NATO, prin care state precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania etc. se angajează că „se vor implica activ în protejarea Ucrainei împotriva oricărei agresiuni”. Implementarea garanțiilor se va face prin referendum, urmând apoi să fie validate și de parlamentele fiecărui stat care asigură garanțiile de securitate, a mai spus Podolyak.

UPDATE 16:00 Întâlnire între Zelensky și Putin. Ce spune delegația ucraineană după negocierile cu Rusia de la Istanbul. Detalii aici

UPDATE 15:14 Întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensky este posibilă concomitent cu parafarea acordului dintre Federația Rusă și Ucraina la nivelul Ministerului de Externe. Asta a declarat Vladimir Medinsky, asistentul prezidențial și șeful delegației ruse pentru negocierile cu Ucraina, după discuțiile cu delegația rusă desfășurate marți, 29 martie la Istanbul. Detalii aici

UPDATE 14:50 Ministerul rus al Apărării a decis să reducă activitatea militară în direcțiile Kiev și Cernigov, a declarat șeful adjunct al departamentului. Detalii aici

UPDATE 14:43 Negocierile de la Istanbul s-au încheiat. Drept urmare, părțile au afirmat că runda de astăzi este finalizată și negocierile vor continua. Delegația ucraineană a spus: „Avem nevoie de multe țări, inclusiv Turcia, ca garanți”.

UPDATE 14:36 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că principalele sarcini ale „operațiunii militare speciale au fost finalizate, astfel Rusia își va concentra eforturile pentru atingerea obiectivului principal – eliberarea Donbass-ului”. Detalii aici

UPDATE 14:10 Președintele României Klaus Iohannis a avut marți o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reafirmat sprijinul României față de fiecare cetățean care sosește în România.

UPDATE 14:04 Bombardamente au avut loc marți dimineață la Nikolaev, unde clădirea administrației regionale a fost lovită de o rachetă rusească despre care ucrainenii spun că ar fi fost lansată din Crimeea. În urma bombardamentelor, cel puțin trei persoane au fost ucise și mai mult de două duzini (24 de persoane) au fost rănite, scrie Unian. Detalii aici

UPDATE 13:36 Ucraina raportează noi contraatacuri împotriva forțelor ruse din sud, scrie CNN.

Cea mai semnificativă realizare a Rusiei pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei a fost capturarea Hersonului în prima săptămână a lunii martie – văzută ca primul câștig important către o posibilă ofensivă împotriva Odesei, al treilea oraș ca mărime al țării. Acum, oficialii ucraineni raportează câștiguri potențial semnificative în altă parte din sud, împingând forțele ruse înapoi cu aproximativ 31 de mile (50 de kilometri) în luptele din apropierea orașului Kryvyi Rih.

„Inamicul nu mai este doar oprit în toate direcțiile, ci a fost de fapt împins înapoi de la abordările îndepărtate ale orașului”, a declarat Oleksandr Vilkul, oficialul de rang înalt din Kryvyi Rih, luni seara.

UPDATE 13:30 Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de „caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene (UE) refuză să plătească livrările în ruble. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 13:22 Problema cheie este un acord privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. Asta spune Mihail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească, în legătură cu runda de negocieri de pace dintre Ucraina și Rusia care se desfășoară marți, 29 martie, la Istanbul. Detalii aici

UPDATE 13:05 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a anunțat că, începând din această săptămână, va crea, la Președinție, un grup de experți ucraineni și internaționali care vor analiza sancțiunile împotriva Federației Ruse, pentru că, potrivit liderului de la Kiev, este important ca pachetele de sancțiuni să die suficient de eficiente și de substanțiale. Detalii aici

UPDATE 13:00 Primarul Cernihivului, Vladislav Atroșenko, a anunțat marți, 29 martie, că numărul civililor uciși de armata rusă în oraș ar putea depăși deja cifra de 400 de persoane. Detalii aici

UPDATE 12:20 Discuțiile dintre Rusia și Ucraina au început fără strângeri de mână. La negocieri participă și oligarhul rus Roman Abramovici. Potrivit BCC, Abramovici nu se află la masa negocierilor, ci la o masă alăturată, cu purtătorul de cuvânt al președintelui turc, însă are rolul de mediator.

UPDATE 11:45 Noi bombardamente au avut loc la Nikolaev. A fost lovită de rachete clădirea administrației regionale. Guvernatorul regiunii, Vitaly Kim, a declarat că majoritatea oamenilor din interiorul clădirii „au scăpat miraculos”, dar mai mulți civili și soldați nu au fost găsiți.

UPDATE 11:16 Pentru ziua de marți, 29 martie, în Ucraina vor fi organizate trei coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor, anunță viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk. Detalii aici

UPDATE 11:00 Nava rusă de debarcare „Saratov” din portul Berdyansk, în regiunea Zaporijjea, a fost distrusă cu arme care nu sunt adaptate direct pentru luptă pe mare. Mai exact, generalul-maior al Serviciul de Securitate al Ucrainei, Viktor Yagun, care a oferit detalii necunoscute până acum despre distrugerea navei ruse susține că nava rusă „Saratov” a fost „scufundată în aer”. Detalii aici

UPDATE 10:40 Ministerul Apărării din Ucraina anunță marți, 29 martie, că Rusia ar fi pierdut aproximativ 17 200 de militari în 34 de zile de invazie.

Ucrainenii susțin că au distrus 597 de tancuri rusești, 1 710 vehicule blindate, 303 sisteme de artilerie, 127 de avioane, 129 de elicoptere și 7 nave. Ucrainenii au mai distrus 73 de rezervoare de combustibil ale rușilor și 71 de drone.

UPDATE 10:07 Au început negocierile ruso-ucrainene la Istanbul. Detalii aici

„Continuarea războiului nu va aduce beneficii nimănui. Restabilirea păcii va aduce beneficii țărilor voastre și tuturor celorlalte. Voi, ca delegații, aveți responsabilitatea istorică pentru deciziile luate astăzi”, a Președintele turc la deschiderea rundei de negocieri de la Istanbul între Ucraina și Rusia.

UPDATE 9:50 Renumitul grup militar privat rus Wagner s-a desfășurat în estul Ucrainei, potrivit atașatului de apărare al Regatului Unit la Washington, AVM Mick Smeath. Detalii aici

UPDATE 9:13 Presa ucraineană publică imagini cu orașul Irpin care a fost eliberat recent de sub ocupația trupelor ruse.

Forțele ucrainene au preluat luni, 28 martie, controlul asupra orașului Irpin. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul orașului Irpin, Alexander Markushin, notează novosti.dn.ua.

UPDATE 8:50 Armata ucraineană susține că forțele ruse s-au concentrat pe bombardarea depozitelor de combustibil. În cea mai recentă actualizare, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că forțele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete în cartierele rezidențiale din întreaga țară, concentrându-se pe compartimentele de depozitare a combustibilului într-un efort de a „complica logistica” și de a „crea condiții pentru o criză umanitară”. Detalii aici

UPDATE 8:20 Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o amenințare la adresa existenței țării – și nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici

UPDATE 8:00 Delegațiile rusă și ucraineană au sosit la Istanbul, pentru primele discuții față în față după mai bine de două săptămâni. Detalii aici

O delegaţie ucraineană a sosit, marţi, la Istanbul, Turcia, pentru discuţii de pace cu omologii lor ruşi, transmite BBC. Discuţiile faţă în faţă, primele în mai mult de două săptămâni, vor fi găzduite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului.

„Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând”, a spus Dmitro Kuleba.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.