Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ 166 de zile…

LIVE TEXT 166 de zile de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că au doborât patru rachete Kalibr, lansate de ruși, care ar valora aproximativ 30 de milioane de dolari

Sursa foto: unian.net

Trupele ruse au bombardat din nou zona centralei nucleare din Zaporojie, potrivit autorităților de la Kiev. Astfel, conform acestora, atacul ar fi avariat trei senzori de radiații și ar fi rănit un angajat al centralei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit bombardamentul „teroare nucleară rusă” și a cerut mai multe sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 8 august:

UPDATE 21:55 Autoritățile ucrainene susțin că au doborât luni, 8 august, patru rachete de croazieră Kalibr, lansate de ruși, care ar valora aproximativ 30 de milioane de dolari, scrie unian.net.

„Epava unei rachete Kalibr lansată de ruși pe 8 august 2022 la ora 10:00 a fost găsită!”, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 21:12 Departamentul american al Apărării a anunțat luni un pachet de un miliard de dolari pentru arme suplimentare și asistență de securitate pentru Ucraina, în cadrul celei mai recente runde de ajutor militar, scrie CNN.

Pachetul va avea pentru prima dată muniții pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), un sistem de apărare aeriană americano-norvegian de care ucrainenii au nevoie pentru a doborî rachetele de croazieră rusești îndreptate spre centrele de populație.

Transferul propriu-zis al NASAMS ar putea fi încă la câteva zile distanță, potrivit unui oficial american din domeniul apărării. Se așteaptă ca primul sistem care va sosi să provină din Norvegia, care îl poate trimite în Ucraina mai repede decât SUA.

Acest pachet de asistență se concentrează în mare măsură pe muniții și arme suplimentare pe care forțele ucrainene le-au folosit cu succes împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei. Există muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 75.000 de cartușe de artilerie de 155 mm și 1.000 de arme antitanc Javelin, printre elementele cheie. Acesta este primul transfer de Javelin-uri anunțat din luna iunie. De asemenea, sunt incluse sute de arme antiblindate AT4.

UPDATE 20:01 Uniunea Europeană ia în considerare impunerea de sancțiuni împotriva Turciei din cauza cooperării sale cu Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie. Potrivit cotidianului britanic Financial Times, oficialii europeni sunt îngrijorați din cauza relațiilor de prietenie dintre cele două țări în domeniile energiei, finanțelor și comerțului, citat de unian.net.

Discuțiile oficiale privind impunerea de sancțiuni împotriva Turciei nu au avut încă loc, notează sursa citată.

UPDATE 18:00 530 de civili din regiunea Donbas, inclusiv 27 de copii și șase persoane cu dizabilități, au fost evacuați în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore. Un anunț în acest sens a fost făcut de administrația militară regională din Donețk, scrie novosti.dn.ua.

„535 de civili din Donbas au folosit calea ferată duminică, 7 august, pentru a ieși în zone mai sigure din Ucraina și a-și salva viața”, se arată în comunicat.

UPDATE 16:00 Kremlinul susține că nu există niciun motiv pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean în acest moment, scrie The Guardian.

Ca răspuns la o întrebare despre ofertele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a intermedia negocierile de pace, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Vladimir Putin și Volodimir Zelenskii s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii din ambele părți și-au „făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova și Kiev au fost blocate de luni de zile, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa de progres, a raportat Reuters.

„Delegația ucraineană a ieșit de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a spus Peskov luni.

„În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin și Zelenski, este posibilă numai după ce toate temele au fost făcute de către delegații. Acest lucru lipsește, așa că nu există premisele necesare pentru întâlnire”, a adăugat el.

UPDATE 15:15 Este foarte probabil ca Rusia să desfășoare mine antipersonal de-a lungul liniilor sale defensive în regiunea Donbas din Ucraina, a declarat luni Marea Britanie, fără a cita dovezi.

În Donețk și Kramatorsk, Rusia a încercat foarte probabil să folosească mine antipersonal împrăștiate PFM-1 și PFM-1S, numite în mod obișnuit „mina fluture”, a declarat Ministerul Apărării britanic pe Twitter.

Acestea sunt „arme profund controversate, fără discriminare”, a spus ministerul în buletinul obișnuit.

UPDATE 11:40 Armata rusă a lansat dimineața rachete la Harkiv. Potrivit șefului administrației militare regionale din Harkiv, Oleg Sinegubov, deocamdată, se cunoaște despre un civil mort și altul rănit .

„La fața locului lucrează personal medical de urgență”, scrie Sinegubov.

Primarul din Harkiv, Igor Terekhov, a anunțat anterior că suburbia Pavlovo Pole este bombardat. „Cu câte minute în urmă a avut loc o explozie. Cu siguranță nu există infrastructură militară în această zonă pașnică și dens populată”, a spus primarul.

UPDATE 09:25 Încă două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, a anunțat luni dimineața Ministerul Apărării Naționale al Turciei. Potrivit sursei citate, nava SACURA, care transportă 11.000 de tone de boabe de soia în Italia, a plecat din portul Yuzhny.

În același timp, nava ARIZONA a plecat din portul Chornomorsk, transportând 48.458 de tone de porumb către Iskenderun (Turcia).

Ministerul turc al Apărării a adăugat că patru nave care au plecat ieri și își continuă drumul către Istanbul vor ajunge în Turcia în această seară și vor fi inspectate mâine.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a confirmat plecarea a două nave cu alimente, precizând că vrachierul ARIZONA a plecat în Olanda.

UPDATE 08:10 Armata rusă a lovit în timpul nopții de luni două districte din regiunea Dnepropetrovsk – Nikopol și Krivoy Rog. Despre aceasta a anunțat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko. Regiunea Nikopol a fost atacată de trei ori.

„Inamicul a lovit Krasnogrigorievskaya cu două rachete Kh-59. În satul Kamenskoye, exploziile au distrus două spații ale unei companii agricole, au deteriorat cele patru depozite, echipamente și transport. 9 case au fost avariate în sat. Niciun om nu a fost rănit”, a transmis funcționarul.

În regiunea Krivoy Rog, forțele ruse a tras asupra comunității Zelenodolsk din artileria cu țevi. Nu au fost raportate pierderi.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
LIVE TEXT/ A 105-a zi de război în Ucraina (miercuri, 8 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 106 (joi, 9 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 107 (vineri, 10 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 108 (sâmbătă, 11 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 109 (duminică, 12 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110 (luni, 13 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 111 (marți, 14 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 112 (miercuri, 15 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 113  (joi, 16 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 115 (sâmbătă, 18 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116 (duminică, 19 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 117 (luni, 20 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 118 (marți, 21 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119 (miercuri, 22 iunie)
LIVE TEXT/ 120 de zile de război în Ucraina (joi, 23 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121 (vineri, 24 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 124 (luni, 27 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 125 (marți, 28 iunie)
LIVE TEXT/ 126 de zile de război în Ucraina (miercuri, 29 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 127 (joi, 30 iunie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129 (sâmbătă, 2 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130 (duminică, 3 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131 (luni, 4 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132 (marți, 5 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133 (miercuri, 6 iulie)
LIVE TEXT/ 134 de zile de război în Ucraina (joi, 7 iulie)
LIVE TEXT/ 137 de zile de război în Ucraina (duminică, 10 iulie)
LIVE TEXT/ 138 de zile de război în Ucraina (luni, 11 iulie)
LIVE TEXT/ 139 de zile de război în Ucraina (marți, 12 iulie)
LIVE TEXT/ 140 de zile de război în Ucraina (miercuri, 13 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 141 (joi, 14 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 142 (vineri, 15 iulie)
LIVE TEXT/ 145 de zile de război în Ucraina (luni, 18 iulie)
LIVE TEXT/ 146 de zile de război în Ucraina (marți, 19 iulie)
LIVE TEXT/ 147 de zile de război în Ucraina (miercuri, 20 iulie)
LIVE TEXT/ 148 de zile de război în Ucraina (joi, 21 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 149 (vinei, 22 iulie)
LIVE TEXT/ 150 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 23 iulie)
LIVE TEXT/ 151 de zile de război în Ucraina (duminică, 24 iulie)
LIVE TEXT/ 152 de zile de război în Ucraina (luni, 25 iulie)
LIVE TEXT/ 153 de zile de război în Ucraina (marți, 26 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 154 (miercuri, 27 iulie)
LIVE TEXT/ 155 de zile de război în Ucraina (joi, 28 iulie)
LIVE TEXT/ A 156-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 iulie)
LIVE TEXT/ 157 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 30 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158 (duminică, 31 iulie)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159 (luni, 1 august)
LIVE TEXT/ 160 de zile de război în Ucraina (marți, 2 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 161 (miercuri, 3 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 162 (joi, 4 august)
LIVE TEXT/ A 163-a zi de război în Ucraina (vineri, 5 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 164 (sâmbătă, 6 august)
LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 165 (duminică, 7 august)