Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 70-a zi…

LIVE TEXT A 70-a zi de război în Ucraina. Rușii au bombardat linia de cale ferată din orașul Dnipro. Pe 5, 6 și 7 mai, armata rusă intenționează să deschisă coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor de la uzina „Azovstal”

Este a 70-a zi de război în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că marți trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra regiunilor Dnipro, Kirovohrad, Lvov, Vinnîțea, Kiev, Transcarpatia, Odesa și Donețk. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că 156 de persoane au fost evacuate marți din uzina siderurgică Azovstal.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 4 mai. LIVE TEXT:

UPDATE 22:00 RIA Novosti scrie că pe 5, 6 și 7 mai, între orele 8:00 și 18:00, ora Moscovei, armata rusă va deschide un coridor umanitar pentru a evacua civilii de pe teritoriul uzinei „Azovstal” din Mariupol.

În tot acest timp, militarii ruși „vor înceta toate ostilitățile”.

UPDATE 21:50 Un lot de echipamente pentru un spital mobil au ajuns la Odesa. Potrivit primarului din Odesa, Gennadi Truhanov, aceasta este o asistență foarte importantă și oportună în războiul cu rușii.

UPDATE 21:40 Rușii au bombardat un pod de cale ferată din orașul Dnipro, anunță președintele Administrației de Stat a Transporturilor Feroviare a Ucrainei „Ukrzaliznitsia” Oleksandr Kamishin, scrie unian.net.

UPDATE 21:20 Se aud explozii la Nikolaev, anunță primarul orașului.

UPDATE 21:00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că „revenirea Crimeei în Rusia” și independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk „sunt realitățile teritoriale stabilite, pe care Kievul și alte țări trebuie să le recunoască”, scrie RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

UPDATE 20:20 Primarul orașului Dnipro anunță despre bombardamente asupra centrului orașului.

UPDATE 20:17 Ministerul rus al Apărării anunță că în timpul zilei trupele ruse au distrus 310 „naționaliști”.

UPDATE 20:12 Liderul fracțiunii „Sluga Poporului” din Rada Supremă a Ucrainei, șeful delegației ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arakhamia, a declarat pentru Radio Europa Liberă din Ucraina, că comunicarea cu militarii ucraineni staționați la Azovstal a fost restabilită. El a adăugat că trupele ruse se află pe teritoriul uzinei.

UPDATE 20:00 Alerte de raid aerian în majoritatea regiunilor din Ucraina.

UPDATE 19:30 Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că pe teritoriul regiunii Belgorod din Rusia (se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina), sunt concentrate până la 40 de elicoptere Mi-8 și Mi-24.

De asemenea, potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse încearcă să mărească ritmul ofensivei în estul Ucrainei pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunilor Lugansk și Donețk, precum și pentru a dezvolta ofensiva pe direcțiile Zaporojie și Krivoi Rog.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu exclude „acțiuni provocatoare” la granița dintre Belarus și Ucraina.

UPDATE 18:30 Parlamentul Bulgariei a aprobat o rezoluție care presupune acordarea de asistență asistența militaro-tehnică Ucrainei. Potrivit documentului, este vorba, inclusiv, despre repararea echipamentului militar ucrainean.

În același timp, autoritățile bulgare refuză să furnizeze arme Ucrainei. Bloomberg a scris că problema livrărilor de arme către Kiev a provocat controverse în coaliția de guvernământ a Bulgariei: una dintre părțile incluse în aceasta a amenințat că se va retrage dacă vor începe astfel de livrări, cealaltă dacă nu.

UPDATE 18:00 Numărul persoanelor rănite într-un incendiu la depozitul de petrol din orașul Makeevka de pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk a crescut la 10 persoane, a declarat primarul orașului Vladislav Klyucharov.

UPDATE 17:30 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 220 de copii au fost uciși și 407 au fost răniți de la începutul războiului.

De asemenea, oficiul procurorului general al Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești 1584 de instituții de învățământ au fost avariate, iar 118 dintre ele sunt complet distruse.

UPDATE 16:50 Associated Press (AP) a publicat o investigație conform căreia 600 de persoane au fost ucise în urma bombardării Teatrului Dramatic din Mariupol, pe 16 martie.

Publicația notează că cifra este aproape de două ori mai mare decât cea raportată în sursele oficiale.

Investigația AP se bazează pe mărturiile a 23 de supraviețuitori care s-au ascuns de bombardamente în subsolul teatrului. De asemenea, Associated Press a folosit și fotografii și videoclipuri realizate înainte, în timpul și după 16 martie.

Autoritățile ruse au negat orice implicare în atacul asupra clădirii. Așa-zisele autorități din Donețk au spus că teatrul a fost folosit ca bază a „naționaliștilor ucraineni”. Anchetatorii nu au găsit urme de prezență militară în teatrul de teatru.

Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ o mie de civili erau ascunși în adăpostul anti-bombe al teatrului din Mariupol. Autoritățile din Mariupol au declarat că aproximativ 300 de persoane au murit până pe 25 martie.

UPDATE 15:40 Peste 5,6 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, potrivit celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

De asemenea, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

UPDATE 14:53 Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, a negat informațiile potrivit cărora Rusia ar putea declara război Ucrainei pe 9 Mai.

De asemenea, el a negat intenția Kremlinului de a finaliza „operațiunea militară specială” din Ucraina și de a declara o mobilizare generală pe 9 Mai, atunci când Rusia sărbătorește victoria fostei Uniuni Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu, nu ar trebui să ne așteptăm la așa ceva. Acest lucru nu este adevărat, este un nonsens”, a anunțat Peskov, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Anterior, Mnisterul britanic al Apărării a declarat că Vladimir Putin ar putea anunța o mobilizare generală în timpul festivităților de Ziua Victoriei, pe 9 Mai.

UPDATE 13:40 Autoritățile ruse încearcă să organizeze o criză umanitară pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Rusia exportă cereale din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Taras Vysotskyy, primul adjunct al ministrului politicii agricole și alimentației, a declarat că rușii au scos aproximativ 400 de mii de tone de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Aceasta reprezintă aproape o treime din toate rezervele de cereale din regiunile ocupate, scrie unian.net.

Autoritățile ucrainene susțin că trupele ruse au luat aproximativ 100 de mii de tone de cereale din fiecare regiune – 400 de mii de tone în total.

„Dacă acest lucru continuă și nu se scot rezervele, ci ceea ce rămâne acolo până la noua recoltă, poate exista o amenințare de foamete”, a subliniat Vysotsky.

UPDATE 12:50 Două persoane au fost rănite și trei centrale electrice au fost avariate în urma atacurilor rusești asupra regiunii Lvov. Aproximativ 250.000 de persoane au rămas fără curent electric, susține șeful administrației militare regionale din Lvov, Maksim Kozitsky.

„Potrivit informațiilor preliminare, din șase rachete de croazieră, forțele noastre de apărare aeriană au doborât două deasupra regiunii Lvov. Trei substații electrice lovite în regiunea Lvov. O rachetă a lovit o stație electrică din Transcarpatia. Din fericire, nu au existat victime în regiunea Lvov. Există două persoane rănite care se aflau în apropierea exploziilor. Acestora li se asigură toate îngrijirile medicale necesare”, susține Maksim Kozitsky.

UPDATE 12:00 Bombardamentele rusești asupra orașelor Avdiivka și Mariinka au avariat una dintre clădirile fabricii de cocs din Avdiivka, o clădire rezidențială și o școală din Avdiivka, iar în sectorul privat din Mariinka a izbucnit un incendiu, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

„Uzina de cocs din Avdiivka a fost din nou atacată – de data aceasta cu mortiere. O clădire a fost avariată, dar nu există încă informații despre victime. O clădire rezidențială și o școală au fost, de asemenea, avariate ca urmare a bombardamentelor din Avdiivka, care au avut loc peste noapte. Mariinka a fost bombardată noaptea de ruși cu obuze – există focare de flăcări în sectorul privat”, a spus el.

UPDATE 11:05 Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei va include deconectarea a trei bănci rusești de la sistemul internațional de plăți SWIFT, printre care și Sberbank, anunță președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În cele din urmă, deconectăm Sberbank, cea mai mare bancă rusă, de la SWIFT. De asemenea, vom deconecta de la SWIFT alte două bănci importante din Rusia”, a spus ea.

De asemenea, Comisia Europeană consideră că este necesar să interzică toate importurile de petrol rusesc în UE, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Aceasta ar fi o interdicție completă a importurilor de petrol din Rusia, livrat pe mare și prin conducte, țiței și petrol rafinat”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a declarat că embargoul asupra petrolului rusesc ar trebui impus „cu grijă” pentru a da timp UE să găsească furnizori alternativi de petrol și pentru a minimiza impactul sancțiunilor asupra piețelor petroliere. Șefa Comisiei Europene a precizat că renunțarea la petrol și produse petroliere rafinate din Rusia ar trebui să dureze șase luni și să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

Comisia Europeană propune, de asemenea, interzicerea difuzării în UE a trei mari canale de televiziune de stat rusești.

UPDATE 09:47 Un depozit de petrol din Makiivka, controlat de așa-zisele autorități ale regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, a luat foc în această dimineață, scrie novosti.dn.ua.

Denis Pushilin, liderul regiunii separatiste Donețsk, susține că incendiul a fost provocat de bombardamente.

„Serviciile de salvare s-au îndreptat la fața locului”, a declarat el.

UPDATE 08:45 Șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că două persoane au fost ucise, iar alte două au fost rănite în bombardamentele rusești de marți seară asupra regiunii Lugansk.

„Ieri, fiecare oraș al nostru a avut de suferit de pe urma inamicului. Patru localități au rezistat atacurilor cu rachete și bombe. Rușii nu distrug doar Popasna, ci o șterg de pe harta regiunii Lugansk. De treizeci și patru de ori inamicul a lovit zone rezidențiale din regiune. Două persoane au fost ucise – o femeie din Lisichansk și un bărbat din Popasna. Două femei din Lisichansk au fost rănite”, a declarat Gaidai.

Conform autorităților ucrainene, trupele ruse au lansat 10 atacuri de artilerie asupra regiunii Donețk, opt asupra regiunii Severodonețk și alte 10 asupra orașului Popasna.

UPDATE 08:08 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, susține că 156 de persoane au fost evacuate marți din uzina siderurgică Azovstal.

„În sfârșit avem rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare de la Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, negocieri lungi și diverse medieri. Astăzi 156 de persoane au ajuns în Zaporojie: femei și copii. Sunt în adăposturi de mai bine de două luni. Doar imaginează-ți! De exemplu, un copil are șase luni, dintre care două le-a petrecut în adăposturi, fugind de bombe și bombardamente. În sfârșit, acești oameni sunt în siguranță. Vor primi ajutor”, a spus Zelensky într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 08:00 Trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra regiunilor Dnipro, Kirovohrad, Lvov, Vinnîțea, Kiev, Transcarpatia, Odesa și Donețk, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul nu încetează să desfășoare acțiuni ofensive în zona de operare estică pentru a stabili controlul total asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk și pentru a menține un coridor terestru cu Crimeea ucraineană ocupată temporar”, se arată în raport.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse bombardează unitățile trupelor ucrainene din direcțiile Donețk și Tavria.

În Mariupol, trupele rusești continuă atacurile aeriene din apropierea uzinei Azovstal.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: