Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 53-a zi…

LIVE TEXT A 53-a zi de război în Ucraina. Peste 560 de copii au fost omorâți sau răniți de la începutul războiului din Ucraina

Sursa foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina a ajuns la a 53-a zi. Vedeți, mai jos, principalele evenimente:

22:20 – Premierul Italiei crede că „e inutil să mai discuți cu Putin”, iar cancelarul Austriei spună că Putin „crede că Rusia învinge în Ucraina”. Cei doi oficiali europeni au oferit detalii despre discuțiile pe care le-au avut cu Vladimir Putin după declanșarea războiului din Ucraina.

21:45 – Oleksi Arestovîci, consilierul preşedintelui Ucrainei, a afirmat, în cadrul unui interviu, că războiul din Ucraina ar putea fi unul de durată:„Conflictul dintre Rusia și Ucraina face parte din acele tipuri de conflicte care nu pot fi soluționate. Rusia este în căutarea unui nou tip de imperiu (din moment ce nu a reușit să ocupe Ucraina – n.r.)”.

19:20 „Robinetul s-a închis”: Ce se va schimba după renunțarea Țărilor Baltice la gazul rusesc. Lituania, prima țară din UE care a renunțat complet la gazele naturale rusești, se pregătește de acest pas de câțiva ani. Construcția unui terminal de gaze naturale lichefiate (GNL), dat în exploatare în 2014, i-a permis Lituaniei să scape de dependența de gazele rusești și să obțină un avantaj geopolitic important.

18:45202 copii au fost uciși, iar alți 360 au fost răniți de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

17:25 – UE alocă încă 50 de milioane de euro ajutor umanitar pentru a sprijini oamenii afectați de războiul din Ucraina. 45 de milioane de euro sunt destinate proiectelor umanitare în Ucraina, iar 5 milioane de euro vor fi oferiți R. Moldova.

16:50 Cinci oameni și-au pierdut viața și 13 au fost răniți de un nou atac cu rachete asupra Harkivului, transmite suspilne.media.

16:20Un bărbat cu numele de familie Navalny a fost împușcat de ruși la Bucea. Acesta era originar din același sat cu tatăl opozantului rus Alexei Navalny.

14:30 Livrările de armament din cel mai recent pachet de asistență de securitate al administrației SUA către Ucraina „au început să sosească”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN. Președintele SUA, Joe Biden, a aprobat săptămâna aceasta un pachet suplimentar de arme, muniție și asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari.

13:40 – Trei civili au murit și 31 de persoane au fost rănite (inclusiv 4 copii) în urma bombardamentelor ruse asupra Harkivului în ultimele 24 de ore. „Inamicul nu se poate apropia de Harkiv, forțele noastre armate dețin poziții puternice și avansează în unele direcții. Prin urmare, rușii recurg la bombardarea rușinoasă a cartierelor rezidențiale”, afirmă Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkiv.

13:05 – În ciuda declarațiilor Ministerului rus al Apărării conform cărora întreg echipajul navei militare „Moskva”, scufundată joi în Marea Neagră, a fost „complet evacuat”, jurnaliștii de la Radio Svoboda au început să identifice marinarii ruși morți care făceau parte din echipajul navei.

Radio Svoboda a găsit o postare pe rețeaua de socializare „Odnoklassniki” a unei femei pe nume Varvara Vakhrusheva. Ea a spus că soțul ei, Ivan Vahrushev, a murit în îndeplinirea datoriei. Fotografia arată un bărbat îmbrăcat într-o uniformă de ofițer a marinei ruse, cu bretele de umăr de aspirant.

12:10„Coridoare umanitare nu vor fi deschise” pe parcursul zilei de duminică. Ucrainenii anunță că nu au reușit să ajungă la un acord cu rușii de încetare a focului pe rutele de evacuare a civililor și militarilor răniți din Mariupol.

11:50 – Următoarele sancţiuni ale Uniunii Europene care vor fi impuse Rusiei vor viza băncile şi în special Sberbank, precum şi petrolul, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

10:55Soarta echipajului de pe nava scufundată „Moskva”: Între declarațiile oficiale ale rușilor și indiciile care îi contrazic. În timp ce ucrainenii spun că echipajul de pe nava rusească „Moskva” ar fi murit în timpul exploziilor de la bord, cauzate de rachetele ucrainene care au lovit crucișătorul, rușii susțin că marinarii de pe navă au fost salvați și publică imagini, fără sunet, de la ceea ce ar fi întâlnirea echipajului de pe „Moskva” cu comandanții flotei marine militare a Federației Ruse.

10:35 – Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță despre pierderile totale în luptă ale armatei ruse, până duminică, 17 aprilie. Astfel, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, circa 20,3 mii de militari ruși au decedat de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

9:47 – Luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, a declarat Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia. De luni, orașul – de importanță strategică pentru Rusia, dar în care încă mai există un punct de rezistență – ar urma să fie complet închis, fără posibilitatea de a mai intra sau ieși, relatează Digi24.

8:35 – Orașul Harkov a fost puternic bombardat. Din informațiile existente până acum, doi oameni a murit și 18 sunt răniți, după ce proiectilele au căzut peste zona centrală a orașului. 

Este al doilea atac în două zile care vizează zonele rezidențiale. 10 oameni au murit și 35 au fost răniți în urma unui tir cu rachete.

8:09 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eliminarea luptătorilor ucraineni din orașul-port Mariupol din sud va pune capăt discuțiilor cu Rusia.

Într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, Zelesnki a spus că din punct de vedere al victimelor: „Mariupol ar putea fi ca 10 Borodianska. Eliminarea armatei noastre, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor”.


ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: