Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 23-a zi…

LIVE TEXT A 23-a zi de război în Ucraina. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Rusia vrea să transfere în Ucraina unități de la o bază militară din Armenia”

Sursa foto: unian.net

A 23-a zi de război în Ucraina a început cu explozii în orașul Lviv. Potrivit unei evaluări militare britanice, contraatacurile ucrainene și problemele logistice au încetinit ofensiva Rusiei. Pentagonul confirmă că avansul Rusiei este înghețat „în toată țara pe mai multe fronturi”.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Vineri, 18 martie
LIVE TEXT:

UPDATE 23:00 Autoritățile elene se oferă să reconstruiască maternitatea din orașul ucrainean Mariupol, care a fost distrusă de un atac aerian rusesc. Detalii aici.

UPDATE 22:21 Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care în urmă cu șapte zile a fost răpit de forțele rusești, iar pe 16 martie a fost eliberat, susține că cele șase zile de captivitate le-a petrecut într-un centru de arest preventiv din oraș. Detalii aici.

UPDATE 21:30 Jucătorul elveţian de tenis Roger Federer a declarat vineri, 18 martie, că va dona 500.000 de dolari, prin intermediul fundației sale, pentru a ajuta copiii afectați de războiul din Ucraina, scrie Reuters.

„Eu și familia mea suntem îngroziți de imaginile care vin din Ucraina și avem inima frântă să vedem oamenii nevinovați care au fost atât de afectați. Susținem pacea. Vom oferi asistență copiilor din Ucraina care au nevoie de îngrijire, aproximativ 6 milioane de copii ucraineni sunt în prezent neșcolarizați și știm că este un moment foarte critic pentru a le oferi acces la educație și am dori să îi sprijinim pentru a face față acestei experiențe extrem de traumatizante. Prin intermediul Fundației „Roger Federer” vom sprijini „War Child Olanda” cu o donație de 500.000 de dolari pentru a le permite copiilor ucraineni să studieze”, a spus jucătorul elvețian de tenis într-o postare pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 20:50 Federația Rusă intenționează să transfere în Ucraina unități de la o bază militară din Armenia, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Detalii aici.

UPDATE 20:10 Mihail Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, susține că în negocierile cu delegația rusă, cererile părții ucrainene au rămas neschimbate: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții de securitate.

„Stadiul negocierilor. Declarațiile părții ruse reprezintă doar cererea ei. Prin declarațiile sale, partea rusă vrea să provoace tensiuni în mass-media. Poziția noastră rămâne neschimbată: încetarea focului, retragerea trupelor și garanții stricte de încetare a focului”, a spus Podoleak într-o postare pe pagina sa de Twitter.

UPDATE 19:51 Liderii UE dețin „dovezi foarte sigure” că autoritățile chineze iau în calcul acordarea de asistență militară Rusiei, a declarat un oficial european de rang înalt pentru ziarul Politico, amenințând cu posibile măsuri economice dacă arme vor fi trimise în Federația Rusă. Detalii aici.

UPDATE 19:24 China și SUA au responsabilitatea de a asigura pacea mondială, i-a transmis vineri, 18 martie, președintele Chinei, Xi Jinping, omologului său american, Joe Biden, în contextul războiului din Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 18:53 Cel puțin 816 persoane au murit de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, iar alte 1.333 au fost rănite, anunță ONU.

UPDATE 18:33 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că „Rusia nu va permite Occidentului să continue să transporte arme în Ucraina”, scrie TASS.

„Orice transport de arme pe teritoriul ucrainean va deveni o țintă legitimă. Statele occidentale nu pot transfera sisteme de apărare antirachetă sovietice sau rusești la Kiev”, a declarat Lavrov.

UPDATE 18:11 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că UE va oferi Ucrainei o asistență macrofinanciară în valoare de 300 milioane de euro. Detalii aici.

UPDATE 17:35 Lanțurile de aprovizionare cu alimente se prăbușesc în Ucraina în urma invaziei ruse, infrastructura fiind distrusă, iar magazinele și depozitele sunt aproape goale, a declarat vineri, 18 martie, Organizația Națiunilor Unite (ONU). Detalii aici.

UPDATE 17:05 Pe 18 martie, în jurul orei 16, în Sumî, urma bombardamentelor a luat foc un depozit cu un etaj, cu produse de vopsea și lac, pe o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați.

UPDATE 16:51 De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 222 de persoane au fost ucise și 889 au fost rănite la Kiev, anunță administrația orașului Kiev, scrie novosti.dn.ua.

„De la începutul invaziei, la Kiev au murit 222 de oameni, dintre care 60 civili”, susține administrația de la Kiev.

UPDATE 16:45 Procurora șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, se află într-o vizită de lucru în Ucraina, în semn de susținere pentru poporul ucrainean. Despre asta anunță procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova.

UPDATE 16:30 „Toți au un lucru în comun – dragostea pentru Ucraina și puterea indestructibilă a spiritului de învingător. Însănătoșire grabnică”! Acesta este mesajul cu care a mers președintele Ucrainei Volodimir Zelensky în vizită la pacienții răniți în urma unor bombardamente, care sunt internați în spitalul din localitatea Vorzel din regiunea Irpin.

Volodimir Zelensky a postat un un video cu vizita sa la spitalul din Vorzel pe pagina sa de Facebook, unde a menționat că „oamenii Ucrainei au spirit de învingători”.

UPDATE 16:00 Oficiul Procurorului General al Ucrainei anunță că, de la începutul invaziei ruse și până în prezent, perioada 24 februarie – 18 martie, în Ucraina au murit 109 copii, iar peste 130 au fost răniți.

UPDATE 15:43 Jurnalista și prezentatoarea Tina Kandelaki, dată în căutare internațională de autoritățile din Ucraina fiind acuzată pentru răspândirea, în mod deliberat, a informațiilor false și propagandei de la Kremlin, prin diverse canale media personale, a ținut vineri, 18 martie, un discurs pro Kremlin la concertul din Moscova organizat de președintele rus Vladimir Putin.

Captură video

UPDATE 15:32 Mai mulți politicieni din mai multe țări europene, inclusiv România, au cerut ca președintelui Ucrainei Volodimir Zelensky și poporului ucrainean să le fie oferit premiul Nobel pentru Pace.

UPDATE 15:25 Vladimir Putin a ieșit pe scena stadionului Lujniki din Moscova.

UPDATE 14:57 La concertul de pe stadionul Lujniki din Moscova, unde este sărbătorită „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”, au venit peste 200 de mii de oameni, scrie canalul de Telegram „ЧТД”, cu referire la datele oferite de Ministerul rus de Interne.

UPDATE 14:49 Imagini de lângă stadionul Lujniki.

UPDATE 14:26 Publicația Novaya Gazeta publică imagini de lângă stadionul Lujniki din Moscova, unde oamenilor li se oferă hot-dog-uri gratuite.

UPDATE 14:35 Trupele rusești bombardează haotic zonele rezidențiale din Kiev, anunță vicepreședintele Administrației de Stat a orașului Kiev, Mykola Povoroznik.

Acesta menționează că, bombardamentele au loc aproape în tot orașul, adică atât pe malul stâng, cât și pe malul drept.

UPDATE 14:32 Imagini noi de la concertul din Sankt Petersburg.

UPDATE 14:18 În timpul războiului din Ucraina, la Kiev s-au născut 757 de copii, 403 băieți și 354 fete, scrie unian.net.

UPDATE 14:04 Presa ucraineană anunță că reprezentanții Companiei Air Serbia au mințit în legătură cu oprirea zborurilor între Moscova și Belgrad. Jurnaliștii de la Unian relatează că într-adevăr, site-ul companiei Air Serbia nu funcționează pe teritoriul Ucrainei, dar pe Flightradar24 pot fi verificate cu ușurință dacă zborurile din Rusia către Serbia au fost sau nu suspendate.

UPDATE 14:03 În timp ce în Ucraina soldații ruși mor în „operațiunea specială” a lui Putin, iar zeci de civili se ascund de bombe în subsoluri, la Moscova și Sankt Petersburg au loc concerte: Rușii sărbătoresc „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”.

UPDATE 13:52 Bulgaria a expulzat vineri, 18 martie, zece diplomați ruși pe care îi acuză de „activități incompatibile cu statutul lor diplomatic”, scrie TASS, agenție de presă controlată de Kremlin. Detalii aici.

UPDATE 12:55 Ombudsmanul Ucrainei Ludmila Denisova anunță că aproximativ 130 de oameni au fost evacuați din adăpostul anti-bombă al Teatrului Dramatic din orașul Mariupol, însă acolo mai rămân circa 1 300 de oameni.

UPDATE 11:56 Japonia, Australia și Noua Zeelandă au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu acțiunile acesteia pe teritoriul Ucrainei.

După cum se arată pe site-ul Ministerului de Externe al Japoniei, au fost impuse noi sancțiuni împotriva unor persoane din Rusia. Pe listă se regăsește reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zakharova, opt miniștri adjuncți ai apărării (printre ei și fostul șef al Ingușetiei Yunus-Bek Yevkurov), precum și în calitate de șef al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate Igor Kostyukov, director general „Rosoboronexport” Alexander Mikheev, fosta soție a șefului „Rosneft” Marina Sechina și senatorul Suleiman Kerimov.

UPDATE 11:40 Autoritățile ucrainene anunță că circa 14.200 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 11:37 Prim-ministrul român Nicolae Ciucă a condamnat vineri, 18 martie, războiul din Ucraina, declarând că „vorbim de adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei”.

Prim-ministrul Ciucă a subliniat importanța sancțiunilor adoptate de comunitatea internațională, menite „să sublinieze ieșirea Rusiei din regulile internaționale și faptul că trebuie să plătească pentru războiul de agresiune.”

UPDATE 11:29 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit lui Putin i-a spus lui Scholz că regimul de la Kiev încearcă să tărăgăneze negocierile cu Rusia, venind cu propuneri din ce în ce mai ireale, dar partea rusă este gata să continue negocierile, scrie RIA Novosti.

UPDATE 10:30 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a vizitat cartierul Podolsk din Kiev, unde în urma bombardamentelor rusești din dimineața zilei de vineri, au fost avariate șase blocuri de locuit.

Potrivit informaților preliminare, o persoanăă a murit, iar 19 au fost rănite, printre care și patru copii, anunță Vitali Kliciko.

UPDATE 10:20 În Harkov, clădirea unei instituții de învățământ superior și mai multe clădirile rezidențiale au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Potrivit informațiilor oferite de Serviciul de Urgență al Ucrainei, totul s-a întâmplat în jurul orei 8:40. O persoană a murit, 11 au fost rănite.

UPDATE 10:00 Un avion de luptă al trupelor ruse a fost doborât în ​​regiunea Kiev, anunță șeful administrației militare regională a capitalei Ucrainei, Alexandr Pavliuk, transmite unian.net pe Telegram.

„În jurul orei 8:15, în regiunea Bucensk, unitățile de apărare aeriană ale Forțelor Terestre ale Ucrainei au doborât un vânător-bombardier inamic SU-34!

Avionul a fost doborât cu ajutorul MANPADS Stinger, – a scris șeful OVA din Kiev, Oleksandr Pavlyuk

UPDATE 9:59 Poliția de Frontieră a R. Moldova anunță că, de la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 18 martie, în R. Moldova au intrat 321.962 de cetățeni ucraineni, dintre aceștia, pe teritoriul țării noastre au rămas 99.475 oameni. Aproape jumătate dintre ei sunt copii.

UPDATE 9:45 Serviciul de Urgență al Ucrainei a publicat imagini din cartierul Podolsk, Kiev, unde fragmentele unei rachete rusești au căzut peste un bloc de locuit cu cinci etaje. Potrivit informațiile oferite de autoritățile ucrainene, o persoană a murit, iar patru au fost rănite.

UPDATE 9:30 Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov, anunță că armata „Republicii Populare Donețk”, cu sprijinul armatei ruse, au eliberat peste 90% din teritoriul republicii.

„Trupele ruse și cele ale „Republicii Populare Donețk” continuă să încercuiască orașul Mariupol și să lupte „împotriva naționaliștilor” în centrul orașului. (…) Aviația rusă a lovit 81 de ținte militare ale Ucrainei”, a raportat de dimineață purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

UPDATE 9:25 Administrația de Stat a orașului Kiev anunță că, armata rusă a bombardat un cartier rezidențial din regiunea Podolsk, Kiev.

Presa ucraineană scrie că, au fost explozii și în Vinogradar, cartier istoric din capitala ucraineană Kiev.

UPDATE 9:04 Academia de Administrare Publică, distrusă de bombardamente.

UPDATE 8:58 Potrivit informațiilor preliminare, șase rachete, probabil Kh-555, au fost lansate spre Lviv din Marea Neagră. Două rachete au fost distruse, scrie presa ucraineană.

UPDATE 8:55 În Voznesensk, regiunea Nikolaev, trupele ruse au atacat un depozit de armament, scrie unian.net. Potrivit primarului din Voznesensk, Evgheni Veliciko, în urma exploziei, s-au spart geamurile caselor din apropierea depozitului.

Explozia a avut loc în jurul orei 06:05. Deocamdată, nu există informații despre răniți sau morți.

UPDATE 8:30 Primarul din Lviv a confirmat că exploziile auzite vineri dimineața au avut loc în apropierea Aeroportului Internațional, însă potrivit lui, aeroportul nu a fost lovit de rachetele rusești. Conform primarului, o fabrică de reparare a avioanelor. Detalii aici

UPDATE 8:20 Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN.

UPDATE 8:00 Conform agenției naționale de știri, Ukrinform, sirenele se aud în Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk.

UPDATE 7:50 Explozii puternice au fost auzite vineri dimineața în mai multe părți ale orașului Lviv. Primele explozii s-au auzit în jurul orei 6:30, scrie CNN. Conform Nexta, aeroportul din Lviv a fost lovit de bombardamente.

ZdG a oglindit fiecare zi a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia fiecărei zile de război.