Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ A 89-a zi…

LIVE TEXT A 89-a zi de război în Ucraina. Oficiali ucraineni susțin că ocupanții ruși au impus folosirea rublei ca monedă oficială în regiunea Herson

Este a 89-a zi de război în Ucraina. În noaptea de duminică spre luni, 22-23 mai, explozii puternice au răsunat în orașul Korosten din regiunea Jîtomîr. Autoritățile ucrainene anunță că cinci civili din regiunea Donețk au fost uciși în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Luni, 23 mai:

UPDATE 22:00 Ocupanții ruși au impus folosirea rublei ca monedă oficială în regiunea Herson, urmând ca moneda rusească să fie folosită în paralel cu grivna ucraineană.

„Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede”, a anunţat administraţia civilă şi militară a ocupanților ruși din această regiune situată în sudul Ucrainei, conform AFP.

UPDATE 21:48 Lanţul de cafenele Starbucks, care şi-a închis temporar cele 130 de localuri care-i poartă numele în Rusia, după invazia rusă a Ucrainei, anunţă luni că a decis să părăsească definitiv această ţară, urmând exemplul altor multinaţionale, de exemplu McDonald’s, scrie Reuters.

Starbucks, care opera în Rusia prin intermediul unui parteneriat sub licenţă, va continua să plătească cei 2 000 de angajaţi care munceau în numele său timp de încă o jumătate de an, anunţă într-un mesaj postat pe site întreprinderea.

UPDATE 21:20 Douăzeci de ţări s-au angajat să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a face faţă forţelor ruse, în cadrul unei reuniuni a unor aliaţi, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, scrie CNN.

Danemarca va furniza Ucrainei un lansator Harpoon și rachete pentru a „ajuta Ucraina să-și apere coasta”. De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a spus Austin într-o conferință de presă.

„Întâlnirea de azi (luni) a decurs foarte bine”, anunţă Lloyd Austin.

„Numeroase ţări vor furniza muniţie de artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri şi alte blindate, care sunt indispensabile” armatei Ucrainei, precizează secretarul american al Apărării.

UPDATE 21:00 Forțele ucrainene au eliberat 24 de așezări din regiunea Harkov în timpul unei contraofensive majore, a anunțat șeful Armatei Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi.

Șeful Armatei Ucrainei a publicat imagini din subsolul unei grădinițe din Kutuzivka, unde s-au adăpostit aproximativ 170 de oameni timp de peste două luni de zile, până când ucrainenii au eliberat localitatea de ruși. Printre cei 170 de oameni, 40 erau copii cu vârste între 3 luni și 12 ani.

„24 de așezări au fost eliberate în regiunea Harkov. Satul Kutuzívka a fost eliberat la începutul lunii mai. Aproximativ 170 de locuitori au locuit în subsolul unei grădinițe timp de peste două luni. Printre ei sunt 40 de copii cu vârste între 3 luni și 12 ani”, a scris Zaluzhnyi pe Facebook.

UPDATE 20:20 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat pentru Washington Post că, până luni, erau în curs de investigare aproximativ 13 000 de cazuri de presupuse crime de război comise de Rusia.

De când au apărut acuzațiile, Rusia a negat în permanență comiterea de atrocități de război.

Luni, un sergent rus în vârstă de 21 de ani, Vadim Șișimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

UPDATE 20:00 Ministerul român al Apărării anunță luni, 23 mai, că Forțele Navale Române au fost sesizate cu privire la existența unei epave aeriene (dronă) care plutea în derivă în apele teritoriale ale României, într-o zonă situată între Sulina și Sfântu Gheorghe, la aproximativ două mile marine de țărm.

Epava dronei a fost recuperată de o navă a Forțelor Navale, fiind preluată ulterior de Forțele Aeriene Române pentru derularea procedurilor legale de identificare a epavei și cercetarea împrejurărilor în care aceasta a ajuns în apele teritoriale ale României. Din primele date a rezultat că epava, care poartă însemnele Forțelor Navale ale Ucrainei, nu avea armament și muniție la bord“, precizează ministerul român al Apărării.

Potrivit autorităților române, drona s-a prăbușit în spațiul aerian ucrainean, cel mai probabil în perioada 7-8 mai. Epava a fost ulterior purtată de curenți către apele teritoriale ale României, de unde a fost reperată în data de 11 mai.

UPDATE 19:10 Boris Bondarev, consilier al misiunii Rusiei la biroul Naţiunilor Unite de la Geneva, a demisionat din funcţie, afirmând că „nu a fost niciodată atât de ruşinat” de ţara sa şi l-a condamnat pe Vladimir Putin pentru „războiul său agresiv” împotriva Ucrainei, reprezentând „cea mai atroce crimă comisă împotriva poporului rus”. El a mai declarat că leadershipul rus este dispus „să sacrifice oricâte vieţi este nevoie pentru a rămâne la putere pentru totdeauna”, relatează Reuters.

Boris Bondarev, consilier al misiunii Rusiei la biroul ONU de la Geneva, a criticat Ministerul rus de Externe – unde a lucrat timp de 20 de ani – pentru „nivelul său crescut de minciuni şi neprofesionalism”, relatează organul ONU de supraveghere al drepturilor omului.

UPDATE 18:20 Rusia a primit un plan de pace propus de către Italia şi este pe cale să-l studieze, anunţă luni, potrivit agenţiilor ruse de presă, adjunctul ministrului rus de Externe Andrei Rudenko, scrie Tass.

„L-m primit de puţin timp. Suntem pe cale să-l studiem”, a declarat Rudenko, subliniind că nu au loc, în prezent, negocieri între Rusia şi Italia.

„Atunci când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, precizează ministrul.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio a anunţat vineri că Italia a propus ONU înfiinţarea unui „Grup internaţional de facilitare” care să încerce să ajungă „pas cu pas” la un armistiţiu în Ucraina.

UPDATE 17:45 Lituania, Letonia, Estonia şi Slovacia fac apel la Uniunea Europeană (UE) să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, potrivit unei scrisori comune a celor patru ţări care urmează să fie înmânată marţi miniştrilor de Finanţe ai UE, scrie Reuters.

„O parte substanţială a costurilor reconstrucţiei Ucrainei, inclusiv despăgubirea victimelor agresiunii militare ruse, trebuie să fie acoperită de Rusia”, se arată în scrisoarea care va fi înmânată marţi miniştrilor de Finanţe ai UE.

De asemenea, cele patru state îndeamnă UE să înceapă pregătirea unui pachet de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 17:10 Presa ucraineană anunță despre bătălii lângă Liman, regiunea Donețk. Potrivit unor informații, neconfirmate încă de autoritățile ucrainene, rușii ar fi ocupat mai multe străzi din partea de nord a orașului.

UPDATE 16:45 Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko a adresat o scrisoare secretarului general al ONU, António Guterres în care a explică că „soluționarea conflictului ucrainean este astăzi o problemă cheie pentru securitatea Europei, transmite agenția de presă BelTA.

„În acest sens, Belarus face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial la scară largă!”

De asemenea, liderul de la Minsk susține că „este necesar să se renunțe la distrugerea mecanismelor ONU și de cooperare multilaterală, care este rezultatul politicii actuale de limitare a participării sau chiar excluderii anumitor țări din activitatea lor. Din păcate, vedem că ONU în viitorul apropiat poate repeta soarta de neinvidiat a Societății Națiunilor”.

Fragmente din mesajul președintelui Republicii Belarus către secretarul general al ONU:

„Războiul din Ucraina – este un război lângă zidurile noastre! Având în vedere proximitatea teritorială și trecutul istoric comun cu Ucraina, Belarus este sincer interesat de soluționarea cât mai rapidă a situației din această țară. Noi, ca vecini ai Ucrainei, suntem îngrijorați de viitorul securității regionale și de garanțiile securității naționale pentru Belarus. Este imposibil să rezolvăm aceste probleme fără participarea noastră, precum și fără participarea țărilor din regiune.

Nu suntem agresori, așa cum încearcă să ne prezinte unele state. Belarus nu a fost niciodată inițiatorul niciunui război sau conflict. Dar nu suntem nici trădători. Onestitatea și integritatea în relații sunt importante pentru noi. Poziția noastră este că preocupările și interesele oricărei țări, fie că este vorba de o optime din pământ sau de o națiune insulară, ar trebui să fie ascultate de toată lumea!”.

UPDATE 16:00 În regiunea Lugansk, un autobuz de evacuare a fost atacat de ruși. Șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că în urma atacului nu au fost înregistrate victime.

Potrivit lui Gaidai, autobuzul transporta 18 locuitori ai localității Ghirsk.

UPDATE 15:30 Boris Bondarev, consilierul Rusiei la biroul ONU de la Geneva, a demisionat, a declarat activistul pentru drepturile omului Hillel Neuer.

Într-o scrisoare, Bondarev a spus că în cei douăzeci de ani de carieră diplomatică a văzut multe, dar „niciodată nu i-a fost atât de rușine de țara sa” ca acum din cauza „războiului agresiv din Ucraina declanșat de Putin”.

UPDATE 14:40 Așa-numitul șef al administrației pro-ruse a regiunii Herson, Vladimir Saldo, a declarat că începând cu 23 mai în regiune sunt introduse oficial două valute, transmite RIA Novosti.

De asemenea, potrivit lui Saldo, o sucursală a uneia dintre băncile rusești se va deschide în regiune în viitorul apropiat.

UPDATE 14:00 Președinții Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko s-au întâlnit la Soci. În cadrul întrevederii, liderul Republicii Belarus, Lukașenko i-au spus lui Putin că Occidentul ia măsuri pentru dezmembrarea Ucrainei:

„Suntem îngrijorați că ei, polonezii și membrii NATO, sunt gata să iasă, să „ajute” în acest fel, ca să ia Ucraina de Vest, ca înainte de 1939… Aceasta este strategia lor pentru Belarusul de Vest”, a declarat Alexander Lukașenko în cadrul întrevederii cu Vladimir Putin.

UPDATE 13:20 Soldatul rus de 21 de ani, Vadim Shishimarin, care la 28 februarie 2022 a ucis un bărbat neînarmat de 62 de ani din regiunea Sumî, a fost condamnat la detenție pe viață. Potrivit UNIAN, decizia a fost luată de la Tribunalul Solomenski din Kiev.

„Termenul de executare a pedepsei se calculează de la 1 martie. Măsura reținerii până la intrarea în vigoare a pedepsei se lasă neschimbată – detenție”, președintele cauzei a citit un fragment din verdict.

La 28 februarie 2022, un militar rus de 21 de ani a ucis un locuitor neînarmat de 62 de ani din satul Chupakhivka, regiunea Sumî, Alexander Shelipov, care conducea o bicicletă pe marginea drumului. Acesta era îmbrăcat în haine civile și nu reprezenta un pericol pentru militarii ruși, scrie sursa citată.

Anterior, în timpul ședinței de judecată, soldatul rus Vadim Shishimarin a declarat că regretă sincer ceea ce a făcut: „În acel moment eram nervos, au fost lupte și nu am vrut să ucid. Dar s-a întâmplat…”

UPDATE 12:30 Politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, considerat un apropiat al liderului rus Vladimir Putin și reținut în aprilie de serviciul de securitate al Ucrainei pentru că a fugit din arestul la domiciliu, a depus mărturii împotriva fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko.

Potrivit lui Medvedciuk, fostul președinte al Ucrainei a participat la schema de înstrăinare din proprietatea statului a conductei de produse petroliere din Direcția de Vest Samara pentru pomparea în continuare a motorinei prin aceasta, precum și la schemele de achiziție de cărbune pentru nevoile energetice ale Ucrainei de la conducerea autoproclamatele republici Donețk și Lugansk în 2014-2015.

UPDATE 11:30 Militarii ucraineni de la „Azovstal” vor fi judecați de un tribunal de pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat pentru Interfax, așa-numitul şeful al regiunii Denis Pușilin.

„Prizonierii din Azovstal se află pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Este planificat să fie organizat și un tribunal internațional pe teritoriul republicii”, a spus Pușilin.

UPDATE 10:50 În ultimele 24 de ore, șase civili au muri în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești, anunță poliția din regiune.

De asemenea, potrivit poliției din regiunea Donețk, 11 persoane au fost rănite și 74 de bunuri civile au fost avariate. În total, în ultimele 24 de ore, regiunea a fost bombardată de 18 ori, 12 localități au fost afectate.

UPDATE 9:40 Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a semnat o lege privind confiscarea bunurilor cetățenilor care susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rada Supremă a Ucrainei a votat proiectul de lege respectiv pe 12 mai.

Legea va permite completarea rapidă și eficientă a bugetului ucrainean din contul dușmanilor, potrivit site-ului președintelui Ucrainei.

UPDATE 9:00 Procuratura Generală a Ucrainei anunță că 232 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului. Numărul răniților a crescut – 431.

Cele mai multe victime în rândul copiilor, potrivit autorităților ucrainene, sunt în regiunile Donețk – 145, Kiev – 16, Harkov – 102, Cernigov – 68, Herson – 49, Lugansk – 48, Nikolaev – 45, Zaporojie – 28, Sumî-17, Jitomir – 15.

De asemenea, Procuratura Generală a Ucrainei anunță că, în urma bombardamentelor rusești au fost avariate 1 837 de instituții de învățământ: 172 dintre ele au fost complet distruse.

UPDATE 8:45 Autoritățile ucrainene susțin că 29 200 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul războiului.

UPDATE 8:15 Noaptea trecută rușii au atacat o localitate din regiunea Dnepropetrovsk. Potrivit șefului administrației militare din regiune, Valentin Reznicenko, nu au fost înregistrate victime.

UPDATE 07:54 În noaptea de 22 spre 23 mai, explozii puternice au răsunat în orașul Korosten, regiunea Jîtomîr, scrie unian.net.

Deocamdată, autoritățile ucrainene nu au anunțat victime.

UPDATE 07:46 Cinci civili din regiunea Donețk au fost uciși în ultimele 24 de ore urmare a bombardamentelor, a declarat șeful administrației militare regionale, Pavel Kirilenko.

Totodată, autoritățile ucrainene raportează 11 răniți.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia: